Ухвала
від 23.10.2020 по справі 927/172/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

23 жовтня 2020 року м. Чернігів справа № 927/172/19

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали позовної заяви за позовом Заступника прокурора Чернігівської області (14000, м. Чернігів, вул. Князя Чорного, 9 ( ch.obl.prok.05.3.1@gmail.com )) в інтересах держави в особі Чернігівської обласної ради 14000, м. Чернігів, проспект Миру, 43 ( ch_oblrada@cg.gov.ua ) До відповідачів: 1. Управління комунального майна Чернігівської обласної ради 14000, м. Чернігів, проспект Миру, 43 ( chor_ukm@cg.gov.ua ) 2. Товариства з обмеженою відповідальністю Ліки України 14017, м. Чернігів, вул. Івана Мазепи, 55 (ІНФОРМАЦІЯ_1 ) Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів : Комунальне підприємство Ліки України 14017, м. Чернігів, вул. Івана Мазепи, 55 (ІНФОРМАЦІЯ_2 ) про визнання недійсними наказів та договорів

ВСТАНОВИВ:

26 лютого 2019 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява заступника прокурора Чернігівської області в інтересах держави в особі Чернігівської обласної ради до Управління комунального майна Чернігівської обласної ради та Товариства з обмеженою відповідальністю Ліки України про визнання недійсними наказів та договорів, згідно якої прокурор просить:

визнати недійсним наказ начальника Управління комунального майна Чернігівської обласної ради Буніна А.Ю. від 08.10.2018р. № 159 Про передачу в оренду цілісного майнового комплексу Комунального підприємства Ліки України Чернігівської обласної ради ;

визнати недійсним договір оренди № 224 цілісного майнового комплексу підприємства, укладений 11.02.2019р. між Управлінням комунального майна Чернігівської обласної ради та Товариством з обмеженою відповідальністю Ліки України ;

визнати недійсним договір купівлі-продажу оборотних матеріальних активів, укладений 11.02.2019р. між Управлінням комунального майна Чернігівської обласної ради та Товариством з обмеженою відповідальністю Ліки України ;

визнати недійсним наказ начальника Управління комунального майна Чернігівської обласної ради Буніна А.Ю. від 11.02.2019р. № 24 Про реорганізацію Комунального підприємства Ліки України Чернігівської обласної ради шляхом приєднання до Товариства з обмеженою відповідальністю Ліки України .

В обґрунтування заявлених позовних вимог прокурор зазначає, що внаслідок вивчення стану дотримання вимог закодонавства щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами комунальної власності, у т.ч. передачі їх у постійне або тимчасове користування (оренду) юридичним та фізичним особам, встановлений факт незаконної передачі в оренду цілісного майнового комплексу Комунального підприємства Ліки України .

Також, внаслідок відповідної перевірки було встановлено, що прийняття спірних наказів та укладення спірних договорів було здійснено всупереч вимог чинного законодавства України, із суттєвим порушенням вимог Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , Закону України Про оренду державного та комунального майна , що в свою чергу, створило загрозу припинення діяльності одного з найприбутковіших підприємств обласної ради - Комунального підприємства Ліки України .

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 28.02.2019р. (суддя І.А.Фетисова):

прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі;

постановлено здійснювати розгляд позовної заяви за правилами загального позовного провадження;

підготовче засідання призначено на 26.03.2019р.;

запропоновано відповідачам (Управлінню комунального майна Чернігівської обласної ради та ТОВ Ліки України ), на підставі ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, надіслати до матеріалів справи відзив на позовну заяву та документи на підтвердження своєї позиції, докази на підтвердження своєї позиції не пізніше 15 календарних днів з дня отримання вказаної ухвали, надіславши одночасно копію даного відзиву з доказами учасникам справи, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання;

постановлено позивачу (Чернігівській обласній раді) надати власну письму позицію по заявленому позову та докази на її підтвердження, надати на підставі ст. 166 Господарського процесуального кодексу України в термін не пізніше 5 календарних днів відповідь на відзив з моменту отримання від відповідачів відзиву на позов, у якій викласти свої пояснення, міркування та аргументи щодо наведених відповідачем у відзиву заперечень та мотиви їх визнання або відхилення надіславши одночасно копію даної відповіді на відзив учасникам справи, а докази такого надсилання представити суду;

постановлено заступнику прокурора Чернігівської області надати на підставі ст. 166 Господарського процесуального кодексу України в термін не пізніше 5 календарних днів відповідь на відзив з моменту отримання від відповідачів відзиву на позов.

28 лютого 2019 року до Господарського суду Чернігівської області позивачем - Чернігівською обласною радою подані письмові пояснення щодо заявленого позову (лист від 27.02.2020р. № 01-05/173), з яких вбачаться, що остання вважає передчасним висновок прокурора Чернігівської області щодо порушення вимог чинного законодавства України під час передачі цілісного майнового комплексу Комунального підприємства Ліки України Чернігівської обласної ради в оренду; остаточну оцінку діям Управління комунального майна Чернігівської обласної ради має надати депутатський корпус обласної ради шляхом прийняття відповідного рішення; попередньо відповідне питання має пройти обговорення в постійних комісіях обласної ради та на засіданні президії обласної ради, а далі - на пленарному засіданні обласної ради, за наслідками якого можуть бути прийняті рішення щодо порушення майнових інтересів територіальних громад.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 11.03.2020р.:

задоволено частково заяву заступника прокурора Чернігівської області від 06.03.2019 № 05/1-1262-19 про забезпечення позову;

вжито заходів забезпечення позову до вирішення по суті спору у справі Господарського суду Чернігівської області № 927/172/19 шляхом заборони Управлінню комунального майна Чернігівської обласної ради (проспект Миру, 43, м. Чернігів, 14000) та створеній ним комісії з реорганізації юридичної особи Комунального підприємства Ліки України в особі ОСОБА_1 (голова, РНОК НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 (РНОК НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 (РНОК НОМЕР_3 ) вчиняти на виконання наказу начальника Управління комунального майна Чернігівської обласної ради Буніна А.Ю. від 11.02.2019 № 24 Про реорганізацію КП Ліки України шляхом приєднання до Товариства з обмеженою відповідальністю Ліки України , дії, а саме: внесення (подання) державному реєстратору документів для державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному Реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо правонаступництва ТОВ Ліки України (код ЄДРПОУ 42502360, адреса вул. Івана Мазепи, 55, м. Чернігів, 14000) як юридичної особи, до якої приєднується КП Ліки України (код ЄДРПОУ 01980762, адреса вул. Івана Мазепи, 55, м. Чернігів, 14000).

15 березня 2019 року, у встановлений судом процесуальний строк, відповідачем - 1 до Господарського суду Чернігівської області поданий відзив на позов, зі змісту якого вбачається, що управління вважає даний позов безпідставним та необґрунтованим.

18 березня 2019 року, у встановлений судом процесуальний строк, відповідачем - 2 до Господарського суду Чернігівської області поданий відзив на позов, зі змісту якого вбачається, що товариство вважає, що у прокурора відсутні підстави для звернення до суду з даним позовом, а наведене в ньому обґрунтування подання позову є необґрунтованим (прокурором не вказано в який спосіб і яке саме право територіальних громад у випадку задоволення позову буде захищено, оскільки ним не подано доказів того, що на майно, яке є предметом спірних договорів, є попит).

На думку відповідача - 2, у разі вирішення спору по суті безпідставність звернення прокурора з даним позовом може бути підставою для відмови в його задоволенні, оскільки такі дії прокурора є порушенням п. 3 ч. 1 ст. 131 1 Конституції України.

Також, товариство вважає, що спірні накази, як і спірні договори, є такими, що відповідають вимогам чинного законодавства України.

В підготовчому засіданні 26 березня 2019 року, на підставі ст. 216 Господарського процесуального кодексу України, оголошено перерву до 01.04.2019р.

27 березня 2019 року, у встановлений судом процесуальний строк (здані для відправки до відділення поштового зв`язку 25.03.2020р.) прокурором подано до Господарського суду Чернігівської області відповіді на відзиви відповідачів, зі змісту яких вбачається, що прокурор не погоджується з доводами останніх та підтримує факти, наведені в позові.

29 березня 2019 року відповідачем - 2 (Товариством з обмеженою відповідальністю Ліки України ) до Господарського суду Чернігівської області подані заперечення від 29.03.2019р. № 10/06-354, в яких товариство зазначає, що в даному випадку прокурором ніяким чином не доведено факт існування обставин порушення або загрози порушення інтересів держави, а також факт стосовно того, що Чернігівська обласна рада не захищає інтереси територіальної громади та не здійснює або неналежним чином здійснює повноваження по управлінню комунальним майном; таким чином, на думку відповідача - 2, прокурор не має підстав для звернення до суду з даним позовом, а таке звернення свідчить про зловживання ним своїм правом на здійснення представництва інтересів держави.

Отже, всупереч вимогам ст. 73 ,74 Господарського процесуального кодексу України прокурором належними та допустимими доказами не доведено наявності підстав для звернення з даним позовом; наявності факту завдання збитків внаслідок укладення спірних договорів, протиправної поведінки відповідачів, причинного зв`язку між такими витратами та поведінкою відповідачів.

На думку товариства, спірні накази та договори є такими, що повністю відповідають вимогам чинного законодавства України.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 01.04.2019р.:

задоволено заяву Прокуратури Чернігівської області № 05/1-1262-2019 від 28.03.2019 про залучення третьої особи;

залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів Комунальне підприємство Ліки Україні (вул. Івана Мазепи, буд. 55, м. Чернігів, код ЄДРПОУ 01980762);

зобов`язано прокурора направити копію позовної заяви та додані до неї документи третій особі, докази надсилання надати до матеріалів справи;

постановлено третій особі (Комунальному підприємству Ліки Україні ) надати письмові пояснення щодо заявленого позову, виклавши свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову з одночасним надсиланням копії письмових пояснень з доказами учасникам справи. Докази надсилання надати до матеріалів справи.

Іншою ухвалою суду від 01.04.2019р. зупинено провадження на стадії підготовчого провадження у справі № 927/172/19 до вирішення Чернігівським окружним адміністративним судом справи № 620/308/19 на строк до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 620/308/19.

На виконання вказаних вище вимог, 05 квітня 2019 року прокурором до Господарського суду Чернігівської області подані докази направлення третій особі копій позовної заяви та доданих до неї документів.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 02.01.2020 року:

підготовче провадження у справі № 927/172/19 поновлено;

підготовче засідання призначено на 09 січня 2020року;

запропоновано відповідачу - 1 на підставі ст. 167 Господарського процесуального кодексу України надіслати до матеріалів справи заперечення на відповідь на відзив та документи на підтвердження своєї позиції, докази на підтвердження своєї позиції не пізніше 5 днів з дня отримання вказаної ухвали, надіславши одночасно копію даних заперечень з доказами учасникам справи, а докази направлення надати суду до початку підготовчого засідання;

запропоновано третій особі на підставі ст. 168 Господарського процесуального кодексу України надати письмові пояснення щодо заявленого позову, позиції по відзиву на позов, виклавши свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову з одночасним надсиланням копії письмових пояснень з доказами учасникам справи. Докази надсилання надати до матеріалів справи.

09 січня 2020 року третьою особою до Господарського суду Чернігівської області подані пояснення від 08.01.2020р. № 10/06-296, зі змісту яких вбачається, що підприємство не погоджується із заявленими позовними вимогами.

У встановлений судом процесуальний строку відповідач - 1 заперечення на відповідь на відзив та документи (докази) на підтвердження своєї позиції до Господарського суду Чернігівської області не подав.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 09.01.2020р.:

провадження у справі 927/172/19 зупинено до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду судового рішення у подібних правовідносинах у справі № 912/2385/18;

зобов`язано заступника прокурора Чернігівської області та позивача у справі повідомити Господарський суд Чернігівської області про результати розгляду Великою Палатою Верховного Суду справи № 912/2385/18 та надати відповідні докази.

Згідно інформації, наявної в Єдиному державному реєстрі судових рішень, постановою Великої Палати Верховного Суду від 26.05.2020р. у справі № 912/2385/18 касаційну скаргу заступника прокурора Дніпропетровської області задоволено; постанову Центрального апеляційного господарського суду від 21 травня 2019 року у справі № 912/2385/18 скасовано; справу № 912/2385/18 направлено до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

При цьому, Верховним Судом зроблені правові висновки щодо підстав представництва прокурором інтересів держави в суді.

На підставі розпорядження керівника апарату Господарського суду Чернігівської області від 14.08.2020р. № 02-01/67/20 Щодо призначення повторного автоматизованого розподілу справи № 927/172/19 був призначений повторний автоматичний розподіл справи № 927/172/19, внаслідок якого для її розгляду визначено суддю А.С.Сидоренка.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 25.08.2020р.:

прийнято до розгляду справу № 927/172/19 за позовом заступника прокурора Чернігівської області в інтересах держави в особі Чернігівської обласної ради до Управління комунального майна Чернігівської обласної ради та Товариства з обмеженою відповідальністю Ліки України про визнання недійсними наказів та договорів;

поновлено провадження у справі;

підготовче засідання призначено на 24 вересня 2020 року.

24 вересня 2020 року господарський суд постановив протокольну ухвалу про відкладення підготовчого засідання на 15 жовтня 2020 року.

У зв`язку з відсутністю фінансування на оплату поштових послуг, копії вказаної вище ухвали суду від 24.09.2020р. учасникам справи в паперовій формі засобами поштового зв`язку не направлялись; проте були направлені на їх електронні пошти з проханням повідомити про її отримання (відповідна інформація до суду не надходила).

12 жовтня 2020 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла заява від 12.10.2020р. № 01-05/818 позивача про проведення призначеного на 15.10.2020р. підготовчого засідання за відсутності його повноважного представника.

У зв`язку з перебуванням судді А.С.Сидоренка у відпустці, призначене на 15.10.2020р. підготовче засідання не відбулось, про що учасники справи належним чином були повідомлені засобами телефонного зв`язку.

Враховуючи наведене вище, існує необхідність призначення підготовчого засідання для розгляду позовної заяви.

Крім того, враховуючи перебування судді у відпустці, з метою недопущення порушення строків розгляду справи по суті, суд продовжує строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Керуючись 120, 121, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Призначити підготовче засідання на 05 листопада 2020 р. о 09:00 у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: м. Чернігів, проспект Миру, 20, зал судових засідань № 307 .

Повідомити заступника прокурора Чернігівської області та Чернігівську обласну раду про призначення судового засідання, а також про те, що у разі їх неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ними про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від них надійде заява про розгляд справи за їх відсутності і їх нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Повідомити відповідачів та третю особу про призначення судового засідання, а також про те, що їх неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду позовної заяви.

Копію цієї ухвали надіслати заступнику прокурора Чернігівської області, сторонам та третій особі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Дата набрання ухвалою законної сили - 23.10.2020р.

Суддя А.С. Сидоренко

Дата ухвалення рішення23.10.2020
Оприлюднено25.10.2020
Номер документу92384788
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними наказів та договорів

Судовий реєстр по справі —927/172/19

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 02.12.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Постанова від 12.01.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 15.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Постанова від 22.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 28.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 29.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 07.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Рішення від 28.04.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 15.04.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні