Рішення
від 22.10.2020 по справі 606/2214/20
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/2214/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2020 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області у складі: судді - Мельник А.В., розглянувши у письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії № 610844 територіального виборчого округу №166, відділу ведення Державного реєстру виборців Теребовлянської районної державної адміністрації про уточнення до списку виборців,

ВСТАНОВИВ:

21 жовтня 2020 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Дільничної виборчої комісії № 610844 територіального виборчого округу №166, відділу ведення Державного реєстру виборців Теребовлянської районної державної адміністрації про уточнення списку виборців, а саме: включення ОСОБА_1 до попереднього списку виборців.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що з 07.09.2002 ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , є громадянином України та на день голосування на чергових місцевих виборах йому виповнилось 18 років, а тому, згідно виборчого законодавства має бути включений до списку виборців для голосування на чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року на виборчий дільниці № 610844 територіального виборчого округу №166.

Однак, позивачу стало відомо, що він відсутній у попередньому списку виборців, а тому позбавлений можливості проголосувати на чергових місцевих виборах. Наведене свідчить про порушення його конституційних прав виборця. ОСОБА_1 вважає, що є всі підстави для внесення його у списки виборців, так як він є громадянином України, за віком має право голосу та місце реєстрації, а тому просить суд зобов`язати відповідача включити його у списки виборців по виборчій дільниці № 610844 територіального виборчого округу №166 для голосування на чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року.

Ухвалою суду від 21 жовтня 2020 року відкрито провадження у справі.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, однак у позові заявив клопотання про розгляд справи у його відсутності.

Представники відповідачів в судове засідання не з`явились, про час, дату та місце слухання справи повідомлені належним чином.

Оскільки статтею 274 КАС України встановлено стислі строки розгляду адміністративної справи щодо уточнення списку виборців (у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування), а згідно частини третьої статті 268 КАС України неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи, судом визнано за можливе провести розгляд справи за відсутності сторін.

Відповідно до частини четвертої статті 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши подані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Статтею 70 Конституції України гарантовано, що право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

Згідно частини восьмої статті 42 Виборчого кодексу України адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Відповідно до вимог частин першої, четвертої та п`ятої статті 274 КАС України, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі. Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

Верховна Рада України постановою від 15 липня 2020 року № 795-IX призначила чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на неділю, 25 жовтня 2020 року.

Центральна виборча комісія постановою від 8 серпня 2020 року № 160 призначила перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, а постановою від 14 серпня 2020 року № 176 - перші вибори депутатів районних рад на 25 жовтня 2020 року.

Виборчий кодекс України (далі - ВК України) відповідно до Конституції України визначає гарантії права громадян на участь у виборах, регулює підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів.

Згідно частини першої статті 2 ВК України підготовка та проведення виборів регулюються Конституцією України, цим Кодексом, законами України Про Центральну виборчу комісію , Про Державний реєстр виборців , іншими законами України, а також прийнятими відповідно до них іншими актами законодавства та актами Центральної виборчої комісії.

Громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі не включення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Відповідно до статті 8 Закону України Про Державний реєстр виборців виборча адреса виборця визначається згідно з цією статтею та є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці.

Виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні .

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянином України, уродженцем села Кровинка Теребовлянського району Тернопільської області та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорта громадянина України, виданого 26 грудня 2014 року Теребовлянським РС УДМС України в Тернопільській області.

Як вбачається з повідомлення Відділу введення Державного реєстру виборців Теребовлянської районної державної адміністрації, відомості щодо ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у базі даних Державного реєстру виборців відсутні.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про те, що громадянин ОСОБА_1 має право брати участь у чергових місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року та підлягає внесенню до списків виборців Дільничної виборчої комісії № 610844 територіального виборчого округу №166.

Враховуючи вищезазначене та з метою забезпечення можливості реалізації конституційного права позивача, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Керуючись статтями 77,205,241-246,250,255,274,278 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії № 610844 територіального виборчого округу №166, відділу ведення Державного реєстру виборців Теребовлянської районної державної адміністрації про уточнення до списку виборців - задовольнити.

Зобов`язати Дільничну виборчу комісію № 610844 територіального виборчого округу №166 та відділ ведення Державного реєстру виборців Теребовлянської районної державної адміністрації уточнити списки виборців та внести ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 до списку виборців на виборчій дільниці № 610844 територіального виборчого округу №166 для голосування на чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року на вказаній вище виборчій дільниці.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Оскарження рішення суду не перешкоджає його виконанню.

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано у дводенний строк з дня його проголошення до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Теребовлянський районний суд. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ;

Відповідачі: Дільнична виборча комісія № 610844 територіального виборчого округу №166, місцезнаходження: с. Кровинка, Теребовлянський район, Тернопільська область;

Відділ ведення Державного реєстру виборців Теребовлянської районної державної адміністрації, місцезнаходження: вул. Кн.Василька, 104 А, м. Теребовля, Тернопільська область, ЄДРПОУ 04058278;

Повний текст рішення складено та підписано 22 жовтня 2020 року.

Суддя А.В. Мельник

Дата ухвалення рішення22.10.2020
Оприлюднено26.10.2020
Номер документу92398313
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —606/2214/20

Рішення від 22.10.2020

Адміністративне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні