Ухвала
від 26.10.2020 по справі 380/9065/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/9065/20

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

26 жовтня 2020 року

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Сподарик Наталія Іванівна, перевіривши матеріали позовної заяви Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області до відкритого акціонерного товариства Червоноградське автотранспортне підприємство 24664 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИЛА:

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області (79016, м. Львів, вул. Митрополита Андрея,10; код ЄДРПОУ 13814885) до відкритого акціонерного товариства Червоноградське автотранспортне підприємство 24664 (80100, Львівська область, м. Червоноград, вул. Львівська,52; код ЄДРПОУ 03117777) про стягнення заборгованості 20 793,31 грн. виплачених сум пенсій, призначених відповідно до п. б ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення та п. 2 ч.2 ст. 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування на користь Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

Вивчивши позовну заяву, суд вважає, що вона не відповідає вимогам ст.ст.160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі по тексту - КАС України), а тому повинна бути залишена без руху для усунення недоліків, виходячи з наступного.

Згідно положень ч.3 ст.55 КАС України юридична особа незалежно від порядку її створення, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб`єкта владних повноважень), або через представника.

Підсумовуючи вищенаведене, суд зазначає, що право керівника юридичної особи чи іншої особи, уповноваженої діяти від її (його) імені брати участь у справі, в тому числі шляхом підписання позовної заяви повинно підтверджуватись статутом та /або положенням, трудовим договором.

З наданих суду документів слідує, що позовну заяву від імені Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області підписано заступником начальника відділу представництва інтересів в судах та інших органах № 4 Наталією Грищишин.

З цього приводу суддя зазначає, оскільки до матеріалів справи надано копію довіреності на Грищишин Н.В., то до позову позивач повинен додаватися документ, що підтверджує повноваження такої особи на вчинення юридично значимих дій від імені цієї юридичної особи.

В ухвалі від 07 лютого 2020 року у справі № 17/495-08 Верховний Суд (Касаційний господарський суд) вказав, що для підтвердження повноважень брати участь у справі в порядку самопредставництва працівник має надати суду: докази того, що особа обіймає певну посаду (наказ, трудовий договір), а також докази, які дозволяють встановити обсяг повноважень вказаної посадової особи (статут, положення, трудовий договір (контракт).

Докази того, що ОСОБА_1 обіймає певну посаду (наказ, трудовий договір), а також докази, які дозволяють встановити обсяг повноважень вказаної посадової особи ОСОБА_1 (статут, положення, трудовий договір (контракт) до позовної заяви не додані.

Проте, жодних визначених статтею 55 КАС України документів, що посвідчують службове становище заступника начальника відділу представництва інтересів в судах та інших органах № 4 Наталією Грищишин, а також документів на підтвердження її повноважень, зокрема, на вчинення юридично значимих дій від імені цієї юридичної особи суду не надано.

Приписами ч.3 ст.161 КАС України передбачено, що до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Загалом, правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору на сьогодні визначено Законом України Про судовий збір від 08.07.2011 року №3674-VI (із відповідними змінами і доповненнями).

Частиною першою статті 4 Закону України Про судовий збір визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Підпунктом 1.1 пунктом 3 частини другої статті 4 Закону Про судовий збір визначено, що за подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру, який подано суб`єктом владних повноважень, юридичною особою встановлюється ставка судового збору 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно до абзацу 2 підпункту 1 пункту 3 частини другої статті 4 Закону Про судовий збір за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру суб`єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою - підприємцем сплачується судовий збір у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У свою чергу, відповідно до Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік , установлено на 2020 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2020 року - 2102,00 грн.

Як вбачається з позовної заяви, позивачем заявлена позовна вимога майнового характеру, а саме: про стягнення заборгованості 20 793,31 грн.

Відтак, позивачу за подання цього позову слід сплатити за 1 вимогу майнового характеру - 2102 грн.

Проте, як вбачається з матеріалів справи позивачем судовий збір не сплачено.

Таким чином, за подання до суду позову майнового характеру позивачу необхідно сплатити судовий збір у розмірах, що передбачені частиною 2 статті 4 Закону України Про судовий збір .

Суд зазначає, що реквізити рахунку для сплати судового збору за подання позову до Львівського окружного адміністративного суду такі: отримувач коштів: УКуЗаліз.р м.Льв./Залізничний/22030101; код отримувача: 38007594; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); банк отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: UA978999980313101206084013003, код класифікації доходів бюджету: 22030101, найменування коду класифікації доходів бюджету: судовий збір за подання позову. Ця інформація висвітлена на офіційному сайті Львівського окружного адміністративного суду (http://adm.lv.court.gov.ua) в розділі Судовий збір , де є можливість автоматично розрахувати та сформувати квитанцію для сплати судового збору.

Відповідно до частини 1 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Отже, суд приходить до висновку, що вищенаведене унеможливлює вирішити питання про відкриття провадження у справі, а тому позовну заяву належить залишити без руху та встановити позивачу строк для усунення її недоліків.

Керуючись ст.ст.160, 161, 169 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В :

Залишити без руху позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області до відкритого акціонерного товариства Червоноградське автотранспортне підприємство 24664 про стягнення заборгованості.

Надати позивачу термін для усунення недоліків позовної заяви, вказаних в мотивувальній частині ухвали - п`ять днів з дня отримання копії ухвали у такий спосіб: скерувати на поштову адресу Львівського окружного адміністративного суду (79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2) заяву про усунення недоліків позовної заяви (вказати номер справи та прізвище судді), до якої позивачу необхідно надати:

документи, якими підтверджуються повноваження заступника начальника відділу представництва інтересів в судах та інших органах № 4 Наталією Грищишин та її службове становище в розумінні статі 55 КАС України;

належний документ, що підтверджує сплату судового збору в сумі 2102 грн.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати позивачу

(представнику позивача).

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання вимог ухвали позовна заява підлягає поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Суддя Сподарик Н.І.

Дата ухвалення рішення26.10.2020
Оприлюднено26.10.2020
Номер документу92410317
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —380/9065/20

Ухвала від 19.11.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

Ухвала від 26.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сподарик Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні