Рішення
від 26.10.2020 по справі 440/3848/20
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2020 року м. ПолтаваСправа № 440/3848/20

Полтавський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Костенко Г.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у письмовому провадженні справу за адміністративним позовом Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Полтавській області до Дошкільного навчального закладу "Барвінок" с.Веприк, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Веприцька сільська рада Гадяцького району Полтавської області (вул.Васюти, 71, с.Веприк, Гадяцький район, Полтавська область, 37362) про застосування заходів реагування.

В С Т А Н О В И В:

21 липня 2020 року позивач Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Полтавській області звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Дошкільного навчального закладу "Барвінок" с.Веприк про застосування до дошкільного навчального закладу "Барвінок" с.Веприк заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі за адресою: Полтавська область, Гадяцький район, с.Веприк, вул.Васюти, 61, до повного усунення порушень вимог пожежної безпеки, зафіксованих у пунктах №№1, 2, 3, 4, 6 опису виявлених порушень вимог законодавства акта, складеного за результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, №89 від 18 червня 2020 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає про порушення відповідачем вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, що створює загрозу життю та здоров`ю людей, у зв`язку з чим наявні підстави для застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення експлуатації зазначеної будівлі.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 27.07.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у цій справі, розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження /а.с.48/.

13.08.2020 до суду від відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, для проведення позивачем позапланової перевірки на підтвердження усунення порушень встановлених попередньою перевіркою /а.с.58-59/.

В подальшому розгляду справи відповідач правом на подання відзиву не скористався.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду 29.09.2020 закрито підготовче провадження та призначено справи до судового розгляду по суті на 15.10.2020 на 11 год. 30 хв /а.с.65/.

У судове засідання, що призначене на 15.10.2020 учасники справи не з`явились, про дату, час та місце його проведення повідомлені належним чином. При цьому представник позивача надав до суду заяву про розгляд справи у письмовому провадженні /а.с.70/.

Згідно з частиною дев`ятою статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Зважаючи на достатність наданих сторонами доказів та повідомлених обставин, з огляду на відсутність потреби заслухати свідка чи експерта, суд перейшов до розгляду справи у порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали позовної заяви, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини та відповідні до них правовідносини.

Відповідно до частини 1 статті 64 Кодексу цивільного захисту України, центральний орган виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, уповноважений організовувати та здійснювати державний нагляд (контроль) щодо виконання вимог законів і нормативно-правових актів з питань техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту і діяльності аварійно-рятувальних служб.

Згідно пункту 1 Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1052, Державна служба України з надзвичайних ситуацій (далі - ДСНС України) є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, а також гідрометеорологічної діяльності.

Відповідно до частини 2 статті 64 Кодексу цивільного захисту України та пункту 7 вказаного вище Положення, ДСНС України реалізує вищевказані повноваження через свої територіальні органи в областях.

Згідно з пунктом 1 Положення про Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області, затвердженого наказом ДСНС України від 18.08.2014 року № 474 (у редакції наказу ДСНС України від 12.11.2018 року №661), Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області (скорочена назва - ГУ ДСНС України у Полтавській області) (далі - Позивач) є територіальним органом Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області, уповноваженим на забезпечення реалізації державної політики у сферах цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб.

Згідно частини 1 статті 65 Кодексу цивільного захисту України, ДСНС України здійснює державний нагляд (контроль) з питань, які визначені частиною першою статті 64 вказаного Кодексу, стосовно центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, суб`єктів господарювання та аварійно-рятувальних служб.

Згідно підпункту 27 пункту 4 Положення ГУ ДСНС України у Полтавській області, відповідно до покладених на нього завдань на території Полтавської області, організовує і здійснює безпосередньо та через підрозділи державний нагляд (контроль) за додержанням і виконанням вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки та цивільного захисту місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та суб`єктами господарювання.

Відповідно до ст. 66 Кодексу цивільного захисту України, державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки здійснюється шляхом проведення планових та позапланових перевірок.

До повноважень позивача згідно пункту 1 частини 1 статті 67 Кодексу цивільного захисту України належить здійснення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства органами та суб`єктами господарювання, аварійно-рятувальними службами, зазначеними у статті 65 Кодексу цивільного захисту.

Уповноважений орган державного нагляду (контролю) у сфері пожежної і техногенної безпеки - Гадяцький районний сектор Головного управління ДСНС України у Полтавській області є структурним підрозділом Позивача відповідно до Положення про Гадяцький районний сектор Головного управління ДСНС України у Полтавській області, затвердженого наказом ГУ ДСНС України у Полтавській області від 07.03.2018 року № 78, виконуючи функції державного нагляду (контролю) у сфері техногенної і пожежної безпеки на території Гадяцького району Полтавської області, встановив у діяльності дошкільного навчального закладу "Барвінок" с. Веприк, (далі - Відповідач, або ДНЗ "Барвінок2) порушення, що є підставою для зупинення роботи об`єктів Відповідача відповідно до ст. 70 Кодексу цивільного захисту України та приводом для звернення до суду відповідно до пункту 12 частини 1 статті 67 Кодексу цивільного захисту України.

Відповідно до частини 1 статті 2 Господарського кодексу України учасниками відносин у сфері господарювання є органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією.

Згідно частини 1 статті 3 Господарського кодексу України Відповідач не являється суб`єктом господарювання, згідно відомостей ЄДР заснований органом місцевого самоврядування - Веприцькою сільською радою.

Відповідно до довідки, наданої Веприцькою сільською радою від 26.06.2020 року №02-54/268 власником та балансоутримувачем будівлі дошкільного навчального закладу "Барвінок" с. Веприк, розташованої за адресою: с. Веприк, вул. Васюти, 61, Гадяцького району, Полтавської області є Веприцька сільська рада.

Частиною 3 статті 8 Господарського кодексу України встановлено, що господарська компетенція органів державної влади та органів місцевого самоврядування реалізується від імені відповідної державної чи комунальної установи.

Таким чином, Відповідач не здійснює господарську діяльність, а реалізує господарчу компетенцію від імені органу місцевого самоврядування.

За результатами проведення у період 16 січня 2020 року позапланової перевірки дошкільного навчального закладу "Барвінок" с. Веприк, було винесено припис про усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки від 16 січня 2020 року № 22, який передбачав проведення робіт по усуненню виявлених порушень до 16.03.2020 року.

11 червня 2020 року Головним управлінням ДСНС України у Полтавській області було видано наказ (з основної діяльності) № 149 "Про здійснення позапланових перевірок об`єктів, що належать та використовуються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, утвореними ними державними закладами (установами) у червні 2020 року, яким зокрема було передбачено у період з 15 по 19 червня 2020 року провести позапланову перевірку дошкільного навчального закладу "Барвінок" с. Веприк за адресою: 37362, Полтавська область, Гадяцький район, с. Веприк, вул. Васюти, 61.

На виконання вимог вказаного наказу 12 червня 2020 року було видане посвідчення на проведення заходу державного нагляду (контролю) за № 47. Вказане посвідчення 17 червня 2020 року перед початком перевірки пред`явлено з врученням його копії завідувачу дошкільного навчального закладу "Барвінок" с. Веприк ОСОБА_1 .

У період з 17 по 18 червня 2020 року було здійснено позапланову перевірку дошкільного навчального закладу "Барвінок" с. Веприк за адресою: 37362, Полтавська область, Гадяцький район, с. Веприк, вул. Васюти, 61.

За результатами перевірки був складений Акт проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки № 89 (далі - Акт № 89), та Припис про усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки № 65, які того дня під підпис були вручені завідувачу дошкільного навчального закладу "Барвінок" с. Веприк Куцевол Катерині Іванівні.

Заперечень або зауважень щодо змісту вказаного акту з боку завідувача дошкільного навчального закладу "Барвінок" с. Веприк Куцевол К.І., не надходило, про що свідчить відсутність запису у розділі "Пояснення, зауваження або заперечення щодо проведеного заходу державного нагляду (контролю) та складеного акта перевірки" вказаного Акту № 89.

Описом виявлених порушень вищезазначеного Акту № 89 серед інших порушень зафіксовані порушення вимог пожежної безпеки, які мають місце у будівлі дошкільного навчального закладу "Барвінок" с. Веприк за адресою: 37362, Полтавська область, Гадяцький район, с. Веприк, вул. Васюти, 61.

Не проведено вогнезахисну обробку дерев`яних будівельних конструкцій покрівлі, будівлі ДНЗ "Барвінок" засобами вогнезахисту, які забезпечують I групу вогнезахисної ефективності /пропонується до виконання з 16.09.2016 року/ (пункт 2.5, глави 2, розділу III "Правил пожежної безпеки в Україні", далі - ППБУ).

Будівлю ДНЗ "Барвінок" не обладнано системою протипожежного захисту, а саме системою пожежної сигналізації /пропонується до виконання з 16.09.2016 року/ (пункт 1.2 глави 1 розділу V ППБУ, додаток А (обов`язковий), таблиця А.1, п. 7.2 ДБН В.2.5-56:2014 Системи протипожежного захисту).

Будівля ДНЗ "Барвінок" не обладнана системою керування евакуювання людей в частині систем оповіщення про пожежу та покажчиків напрямків евакуювання 1-го типу /пропонується до виконання з 16.01.2020 року/ (пункт 1.2 глави 1 розділу V ППБУ, додаток Б (обов`язковий), таблиця Б.1, п. 4, ДБН В.2.5-56:2014 Системи протипожежного захисту).

В приміщенні групи "Калинка", з`єднання проводів здійснено "в скрутку" а не з допомогою опресування, зв`язування паяння або затискачів /пропонується до виконання з 16.01.2020 року/ (пункт 1.6 глави 1 розділу IV ППБУ).

Будівля ДНЗ "Барвінок" не забезпечена джерелами зовнішнього протипожежного водопостачання, про що свідчить відсутність журналу обліку перевірок джерел зовнішнього протипожежного водопостачання /пропонується до виконання з 16.01.2020 року/ (Розділ VІ пункт 1 Правил пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 15.08.2016 № 974, пункт 6.2.1 ДБН В.2.5-74:2014 "Водопостачання зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування", пункт 6 розділу IV, додаток 1 до Інструкції про порядок утримання, обліку та перевірки технічного стану джерел зовнішнього протипожежного водопостачання, затвердженої наказом МВС України 15.06.2015 № 696).

У зв`язку з тим, що ДНЗ "Барвінок", при експлуатації будівлі за адресою: 37362, Полтавська область, Гадяцький район, с. Веприк, вул. Васюти, 61 не дотримується вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, що підтверджується матеріалами перевірки, подальша її експлуатація створює загрозу життю та здоров`ю людей.

Викладені порушення відповідно до підпункту 1 частини 1 статті 70 Кодексу цивільного захисту України є підставою для звернення Головного управління, яке здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі ДНЗ "Барвінок", за адресою: 37362, Полтавська область, Гадяцький район, с. Веприк, вул. Васюти, 61.

Суд враховує, що виявлені порушення у своїй сукупності можуть призвести до виникнення пожежі, не дозволять вчасно її ліквідувати, призведуть до її стрімкого розвитку та потенційно загрожують життю і здоров`ю людей.

Згідно зі ст. 51, 55 Кодексу цивільного захисту забезпечення техногенної та пожежної безпеки суб`єкта господарювання покладається на їх власників та/або керівників.

Крім цього, суд наголошує на тому, що відповідач не надав доказів усунення порушень, відображених у акті №89 від 18.06.2020.

З огляду на викладені обставини, виходячи з системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, беручи до уваги виникнення загрози життю та/або здоров`ю людей та з метою недопущення спричинення шкоди життю чи здоров`ю людей, а також беручи до уваги не надання відповідачем доказів на підтвердження усунення порушень, зафіксованих у пунктах №№ 1, 2, 3, 4, 6 опису виявлених порушень вимог законодавства Акту № 89 від 18.06.2020, оскільки при такому характері порушень, що охоплюють всю будівлю і можуть мати наслідком розповсюдження вогню та загоряння у будь-якому її місці, створюється загроза життю та/або здоров`ю людей під час експлуатації цілої будівлі.

Таким чином, позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Стосовно встановлення порядку та способу виконання даного рішення, суд виходить з наступного.

Згідно з частиною першою статті 372 Кодексу адміністративного судочинства України у разі необхідності спосіб, строки і порядок виконання можуть бути визначені у самому судовому рішенні. Так само на відповідних суб`єктів владних повноважень можуть бути покладені обов`язки щодо забезпечення виконання рішення.

З огляду на зазначене, з метою недопущення спричинення шкоди життю чи здоров`ю людей, суд вважає за доцільне встановити порядок і спосіб виконання судового рішення шляхом заборони використання за признанням будівлі дошкільного навчального закладу за адресою: 37362, Полтавська область, Гадяцький район, с. Веприк, вул. Васюти, 61, не допущення у будівлю людей, крім тих, що вживають заходи усунення порушень пожежної безпеки та відключити будівлю від електропостачання - до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки.

Відповідно до частини другої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Отже, підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 241-245 Кодексу адміністративного судочинства України,

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області (вул. М. Бірюзова, буд.26/1, м.Полтава, Полтавська область, 36007, ідентифікаційний код 38610079) до дошкільного навчального закладу "Барвінок" с.Веприк (вул.Васюти, 61, с.Веприк, Гадяцький район, Полтавська область, 37362, код 24829005), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Веприцька сільська рада Гадяцького району Полтавської області (вул.Васюти, 71, с.Веприк, Гадяцький район, Полтавська область, 37362) про застосування заходів реагування задовольнити повністю.

Застосувати до Дошкільного навчального закладу "Барвінок" с.Веприк (37362, Полтавська область, Гадяцький район, с. Веприк, вул. Васюти, 61, код ЄДРПОУ 248229005) заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівлі за адресою: Полтавська область, Гадяцький район, с.Веприк, вул.Васюти, 61, до повного усунення порушень вимог пожежної безпеки, зафіксованих у пунктах №№1, 2, 3, 4, 6 опису виявлених порушень вимог законодавства акта, складеного за результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, №89 від 18 червня 2020 року

Встановити порядок і спосіб виконання судового рішення шляхом заборони Дошкільному навчальному закладу "Барвінок" с.Веприк (37362, Полтавська область, Гадяцький район, с. Веприк, вул. Васюти, 61, код ЄДРПОУ 248229005) використання за признанням будівлі дошкільного навчального закладу за адресою: 37362, Полтавська область, Гадяцький район, с. Веприк, вул. Васюти, 61, не допущення у будівлю людей, крім тих, що вживають заходи усунення порушень пожежної безпеки та відключити будівлю від електропостачання.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Другого апеляційного адміністративного суду з урахуванням особливостей подання апеляційних скарг, встановлених пунктом 15.5 частини 1 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України в редакції від 03.10.2017 року.

Апеляційна скарга на дане рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Головуючий суддя Г.В. Костенко

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.10.2020
Оприлюднено26.10.2020
Номер документу92410623
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —440/3848/20

Рішення від 26.10.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 29.09.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 27.07.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні