Рішення
від 12.10.2020 по справі 161/14215/20
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/14215/20

Провадження № 2-о/161/225/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 жовтня 2020 року м. Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Черняка В.В.,

за участю секретаря судового засідання (помічника судді) Шепелюка Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Коршівська сільська рада Луцького району Волинської області, про встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В:

04 серпня 2020 року заявник звернулася до суду із вказаною заявою.

Заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла прабаба заявників - ОСОБА_3 , яка за час свого життя склала заповіт на користь заявників.

З метою оформлення своїх спадкових справи заявники звернулися до нотаріуса, однак останній відмовив у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з тим, що заявники не подали документів, які підтверджують родинні відносини із померлою.

З наведених вище підстав, у зв`язку з відсутністю спору стосовно спадщини, але через неможливість оформити свої спадкові права іншим чином, заявники просяться суд встановити факт, що вони є правнуками померлої ОСОБА_3 .

Заявники подали на адресу суду письмову заяву, в якій просить слухати справу за їх відсутності, вимоги заяви підтримують.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не прибув.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Коршів Луцького району Волинської області померла ОСОБА_3 (а.с.6).

За час життя померла склала заповіт, у якому розпорядилася належний їй житловий будинок, майно, земельну ділянку передати після смерті її правнукам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , в рівних частках, тобто по 1/2 кожному.

Частинами першою та другою статті 315 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи про встановлення факту:

1) родинних відносин між фізичними особами;

2) перебування фізичної особи на утриманні;

3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню;

4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;

5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу;

6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;

7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;

8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;

9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Оскільки встановлення факту родинних відносин необхідно заявникам для можливості оформлення своїх спадкових прав, враховуючи, що дані обставини іншим чином встановити неможливо, окрім як в судовому порядку, суд дійшов висновку, що заява може бути вирішена судом.

На думку суду, заявники належними та допустимими доказами, зокрема документами про народження матері, архівною довідкою про народження їх бабусі, в тому числі із зазначенням її матері - прабабусі заявників ОСОБА_3 дочки ОСОБА_4 , а також самим змістом заповіту, з якого слідує, що померла ОСОБА_3 самостійно визнавала заявників правнуками, довели, що вони дійсно є правнуками померлої.

Тому суд дійшов висновку, що з метою захисту спадкових прав заявників та відсутності будь-якого спору стосовно спадкового майна, їх заяву слід задовольнити.

Керуючись ст.ст.265, 315, 319 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є правнуками ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Луцький міськрайонний суд Волинської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, набирає законної сили за наслідками апеляційного перегляду.

Заявниками у справі є:

1) ОСОБА_1 , який проживає за адресою АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ;

2) ОСОБА_2 , яка проживає за адресою АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересованою особою у справі є Коршівська сільська рада Луцького району Волинської області, Волинська область, Луцький район. с. Коршів, вул. Лесі Українки, 82, код ЄДРПОУ 20123822.

Повний текст рішення складений та підписаний 12 жовтня 2020 року.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області В.В. Черняк

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення12.10.2020
Оприлюднено27.10.2020
Номер документу92413079
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —161/14215/20

Рішення від 12.10.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні