Ухвала
від 23.10.2020 по справі 564/3308/19
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 564/3308/19

23 жовтня 2020 року

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

головуючої судді - Грипіч Л. А.

з участю секретаря - Пузирко В. В.

представника позивача - адвоката Лавренчук Т. В.

відповідача - ОСОБА_1

представників відповідачів - Андрійчук О. І., Павлова В. С.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження клопотання представника позивача - адвоката Бляшина Миколи Степановича про заміну третьої особи на стороні відповідача правонаступником по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Садово-городницького товариства масиву "Кам`яногірський", ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, треті особи на стороні відповідачів: Реєстраційна служба Костопільського районного управління юстиції, приватний нотаріус Рівненського міського нотаріального округу Філіпов Микола Михайлович про визнання протиправним та скасування рішення ради садового товариства в частині, визнання права власності, витребування земельної ділянки та скасування запису про державну реєстрацію права власності,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Костопільського районного суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до Садово-городницького товариства масиву "Кам`яногірський", ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, треті особи на стороні відповідачів: Реєстраційна служба Костопільського районного управління юстиції, приватний нотаріус Рівненського міського нотаріального округу Філіпов Микола Михайлович про визнання протиправним та скасування рішення ради садового товариства в частині, визнання права власності, витребування земельної ділянки та скасування запису про державну реєстрацію права власності

В підготовчому судовому засіданні представник позивача - адвокат Лавренчук Т. В. підтримала клопотання, яке було подано адвокатом Бляшиним М. С. про заміну третьої особи на стороні відповідача правонаступником. Зазначила, що в позовній заяві визначено третьою особою на стороні відповідачів Реєстраційну службу Костопільського районного управління юстиції. Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань до Реєстру внесено запис №10671110012016471 про припинення юридичної особи - Державної реєстраційної служби України. Припинення Державної реєстраційної служби України та ліквідація Реєстраційної служби Костопільського районного управління юстиції Рівненської області були здійсненні без правонаступництва. Згідно пункту 1 статті 6 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , в редакції відповідно до вищезазначеного закону №834-VIII, організаційну систему державної реєстрації прав становлять: 1) Міністерство юстиції України та його територіальні органи; 2) суб`єкти державної реєстрації прав: виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації; акредитовані суб`єкти; 3) державні реєстратори прав на нерухоме майно.

Відповідно до пункту 23 частини 1 статті 25 Закону України Про місцеві державні адміністрації , місцеві державні адміністрації здійснюють державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (крім обласних державних адміністрацій)

Водночас, у відповідності до пункту 2 частини 1 статті 6 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації є суб`єктами державної реєстрації прав.

За змістом п. 9 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ від 06 березня 2008 року N 2 при визначенні процесуального правонаступництва судам слід виходити з того, хто є правонаступником у спірних правовідносинах, та враховувати, що якщо під час розгляду адміністративної справи буде встановлено, що орган державної влади, орган місцевого самоврядування, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржуються, припинили свою діяльність, то в такому випадку суду необхідно залучити до участі у справі їх правонаступників. У випадку ж відсутності правонаступників суду необхідно залучити до участі у справі орган, до компетенції якого належить вирішення питання про усунення порушень прав, свобод чи інтересів позивача.

Відповідно до Положення про центр надання адміністративних послуг Костопільської районної державної адміністрації, затвердженого Розпорядженням голови Костопільської районної державної адміністрації від 20.11.2014 № 274, центр надання адміністративних послуг Костопільської районної державної адміністрації є сектором Костопільської районної державної адміністрації, без права юридичної особи, в якому надаються адміністративні послуги через адміністратора шляхом його взаємодії з суб`єктами надання адміністративних послуг.

Таким чином, на підставі вищенаведеного, вирішення питань з приводу заявлених вимог, зокрема щодо скасування рішення та реєстраційної дії про державну реєстрацію державним реєстратором прав на нерухоме майно відноситься тепер до компетенції Костопільської районної державної адміністрації, оскільки реєстраційні дії вчинялися за місцем знаходження нерухомого майна.

Учасники справи не заперечували стосовно заявленого клопотання.

Суд рахує клопотання про заміну третьої особи обгрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст.55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Керуючись ст. ст. 55, 258, 260 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ :

Клопотання представника позивача - адвоката Бляшина Миколи Степановича про заміну третьої особи на стороні відповідача правонаступником - задовольнити.

Замінити учасника справи - третю особу на стороні відповідачів - Реєстраційну службу Костопільського районного управління юстиції на правонаступника - Костопільську районну державну адміністрацію в особі державного реєстратора (Костопільська Райдержадміністрація), код ЄДРПОУ 04057698, адреса: 35000, Рівненська обл., Костопільський р-н., м. Kостопіль, вул. Незалежності, будинок 7.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду через Костопільський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з моменту її підписання суддею. У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного тексту ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст ухвали складено

23 жовтня 2020 року

СуддяЛ. А. Грипіч

Дата ухвалення рішення23.10.2020
Оприлюднено27.10.2020
Номер документу92416154
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію права власності

Судовий реєстр по справі —564/3308/19

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 19.09.2022

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 21.08.2022

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 31.05.2022

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 31.05.2022

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні