Ухвала
від 19.10.2020 по справі 405/6400/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6400/20

провадження № 1-кс/405/3005/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.10.2020 м. Кропивницький

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчоговОВСВР ЗСГСДСУГоловногоуправління НаціональноїполіціївКіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42019121010000071 від 22.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку,

встановив:

до Ленінськогорайонного судум.Кіровограда надійшлопогоджене зпрокурором клопотання старшогослідчогов ОВСВРЗСГСДСУ ГоловногоуправлінняНаціональноїполіції вКіровоградськійобласті ОСОБА_3 у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42019121010000071 від 22.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку житла, в якому (клопотанні) слідчий просить:

- надати дозвіл на проведення обшуку комплексу будівель, об`єкт житлової нерухомості за адресою: Кіровоградська область, м.Новгородка, вул. Криворізька, 44, які на праві власності належать Міністерству освіти і науки України, код ЄДРПОУ: 38621185 де знаходиться Професійно-технічне училище № 36 смт. Новгородка, код ЄДРПОУ 02544974, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання і вилучення речей, документів, а саме: договорів укладених ПП «Удача», код ЄДРПОУ 36735088 з ПТУ № 36 смт. Новгородка предметом яких є надання послуг щодо проведення робіт по обробітку земельних ділянок (проведення культивації, посіву зернових культур, обробка гербіцидами та збір врожаю), договорів купівлі-продажу укладених предметом яких є продаж незавершеного сільськогосподарського виробництва посіву зернових культур врожаю 2019-2020 років та акти прийому передачі, документи що підтверджують взаєморозрахунки за укладеними договорами, що стосуються врожаю 2019-2020 року, первинні бухгалтерські документів щодо оприбуткування або списання ТМЦ, робіт, послуг, а саме платіжних документів, накладних, товаротранспортних накладних, супровідних документів на придбані ТМЦ (добрива, посівний матеріал, ПММ тощо), актів приймання передачі ТМЦ, актів щодо їх списання (використання), документи щодо реалізації зернових, реалізації поточного біологічного активу (договорів, доручень, платіжних документів, актів приймання - передачі, проведення конкурсів, аукціонів, запиту цінових пропозицій, формування ціни, проведення експертних оцінок реалізованих активів, за договорами ускладненими ПП «Удача», код ЄДРПОУ 36735088 з ПТУ № 36 смт. Новгородка.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що СУ ГУНПв Кіровоградській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 42019121010000071 від 22.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування відповідно до матеріалів УСБУ у Кіровоградській області встановлено, встановлено, що у ряду навчальних закладів на території Кіровоградської області у праві постійного користування перебувають земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які всупереч вимогам земельного законодавства неправомірно використовуються, зокрема наступні навчальні заклади: Професійно-технічне училище № 36 код ЄДРПОУ 02544974, Професійно-технічне училище № 16 м. Мала Виска, Професійно-технічне училище № 38 смт. Голованівськ, код ЄДРПОУ 02544997, Професійно-технічне училище № 30 (с. Торговиця), код ЄДРПОУ 02545005, Гайворонський професійний аграрний ліцей, код ЄДРПОУ 02545005.

В ході досудового розслідування встановлено, що також, мають місце факти фіктивного списання посівів, як таких що були начебто втрачені під час впливу природних явищ (буревіїв, опадів, заморозків, тощо). При надані послуг у виконанні сільгоспробіт, комерційним структурами в подальшому здійснюється викуп незавершеного матеріального активу за цінами значно нижчими від ринкових, отримуючи при цьому надприбутки після реалізації зернових. Окрім цього, мають місце факти користування юридичними та фізичними особами землями установ та закладів культури і науки Управління взагалі без оформлення будь яких правочинів.

За наявними даними, у підпорядкуванні Управління освіти, науки молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації знаходиться 10 закладів освіти та науки, які використовують біля 4,5 тис. га земель сільськогосподарського призначення комунальної та державної власності, що були передані їм у постійне користування для здійснення наукової та освітньої діяльності.

Так, зокрема встановлено, що у Професійно-технічного училища № 36 смт.Новгородка, код ЄДРПОУ 02544974, юридична адреса: Кіровоградська область, Новгородківський район, смт. Новгородка, вул. Криворізька, 44 (директор ОСОБА_4 ), органом управління юридичної особи являється Міністерство освіти і науки України, структурний підрозділ обласної Державної адміністрації з питань професійно-технічної освіти, перебувають у власності земельні ділянки з кадастровими номерами:

- 3523455100:02:001:9125 площа 260,87 га, розташована на території Новгородківського району, Кіровоградської області;

- 3525884900:02:00:000:9101 площа 190,68 га, розташована на території Інгульської сільської ради, Устинівського району, Кіровоградської області;

- 3525884900:02:00:000:9100 площа 146,06 га, розташована на території Інгульської сільської ради, Устинівського району, Кіровоградської області.

Обробіток земельних ділянок на території Інгульської сільської ради, Устинівського району, Кіровоградської області та вирощування на ній врожаю в період з 2017 по 2019 рік здійснювало ПП «Удача», код ЄДРПОУ 36735088, директором якого є ОСОБА_5 , який за попередньою змовою з директором Професійно-технічного училища № 36, смт. Новгородка, ОСОБА_6 занижують врожайність зібраного врожаю та вносять до офіційних документів завідомо неправдиві відомості щодо кількості зібраного врожаю, який в подальшому реалізовується без обліку.

Вказані відомості підтвердженні оперативним шляхом в рамках здійснення оперативного супроводження зазначених матеріалів кримінального провадження, зокрема матеріалами виконаного доручення працівниками 3-го відділу УСР в Кіровоградській області ДСР НП України, показами свідків та матеріалами кримінального провадження в цілому. Допитані свідки показали, що ПП «Удача» під час обробітку земельних ділянок належних ПТУ № 36 вноситься менша кількість гербіцидів та мінеральних добрив, а в документах відображається та кількість яку потрібно, крім того восени під час збору врожаю, частина машин з зібраним врожаєм вивозиться не до господарства ПП «Удача» а у невідомому мені напряму. Відповідно до зібраних матеріалів та показів свідків встановлено, що ПП«Удача» здійснювало збір врожаю зернових культур на протязі 2018-2019 років.

В ході досудового розслідування виникла необхідність в документуванні факту привласнення грошових коштів отриманих внаслідок заниження врожайності зібраного врожаю та продажу сільськогосподарської продукції за заниженими цінами, а також фактів виконання робіт за завищеними цінами під час обробітку земельних ділянок службовими особами Професійно-технічне училище № 36 смт. Новгородка та ПП «Удача» так, як операції з такими грошовими коштами можуть містити ознаки фінансових операцій з коштами або іншим майном, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння.

Крім того, встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення причетні: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , являється директором ПП «Удача», код ЄДРПОУ 36735088, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , являється директором Професійно-технічного училища № 36, смт. Новгородка, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Також, в ході проведення досудового розслідування призначено судово-економічну експертизу виконання якої доручено експертам Кропивницького відділення Київського науково дослідного інституту судових експертиз в Кіровоградській області в ході виконання якої від експерта надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів, які на даний час органом досудового розслідування не отримано.

Таким чиномв ходідосудового розслідуванняу органудосудового розслідуванняє достатньопідстав вважати,що заадресою:Кіровоградська область,м.Новгородка,вул.Криворізька,44де знаходитьсяПрофесійно-технічнеучилище №36смт.Новгородка,можуть зберігатисьречі тадокументи,які містятьвідомості прообставини кримінальногоправопорушення тапідтверджують фактпротиправних дій пов`язаних з привласненням грошових коштів отриманих внаслідок заниження врожайності зібраного врожаю та продажу сільськогосподарської продукції за заниженими цінами, а також фактів виконання робіт за завищеними цінами під час обробітку земельних ділянок службовими особами Професійно-технічного училища №36 та ПП «Удача».

Вказані документи та відомості, мають істотне значення для досудового розслідування та будуть використовуватись як доказ в даному кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Згідно ч. 2 ст. 168 КПК України тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду. Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Доступ до вказаних речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених КПК України, так як на даному етапі це може викрити наміри досудового слідства, що призведе до знищення важливих документів та унеможливить документування кримінального правопорушення, а також притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 227451555 встановлено, комплекс будівель, об`єкт житлової нерухомості: Загальна площа (кв.м): 4900.3, Опис: А-гуртожиток, Аа-підвал, ББб-учбовий корпус, Б-3-підвал, пр-ганок, Вв- учбовий корпус, Ггг-спортзал, Д-спортзал, Е- склад, Жж- погріб, З- склад, И-склад, Кк-погріб, Лпр-лабораторія, Мм-їдальня, Нн-погріб, О-туалет, П-склад, Р-котельня, С-склад, Т- плотня, ОР-е/підстанція, Х-туалет, Ц- тір, N-N1-огорожа за адресою: Кіровоградська область, м.Новгородка, вул. Криворізька, 44 на праві державної власності належить Міністерству освіти і науки України, код ЄДРПОУ: 38621185.

Слідчий в клопотанні вказує, що доступ до вказаних речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених КПК України, так як на даному етапі це може викрити наміри досудового слідства, що призведе до знищення важливих документів та унеможливить документування кримінального правопорушення, а також притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити, зважаючи на підстави, викладені в ньому.

Заслухавши сторону кримінального провадження та вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчим суддеювстановлено,що СУ ГУНП в Кіровоградській здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 22.08.2019 № 42019121010000071 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З поданого слідчим клопотання видно, що досудове слідство здійснюється у зв`язку із тим, що у ряду навчальних закладів на території Кіровоградської області у праві постійного користування перебувають земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які всупереч вимогам земельного законодавства неправомірно використовуються, зокрема наступні навчальні заклади: Професійно-технічне училище № 36 код ЄДРПОУ 02544974, Професійно-технічне училище № 16 м. Мала Виска, Професійно-технічне училище № 38 смт. Голованівськ, код ЄДРПОУ 02544997, Професійно-технічне училище № 30 (с. Торговиця), код ЄДРПОУ 02545005, Гайворонський професійний аграрний ліцей, код ЄДРПОУ 02545005.

Неможливість отримання речей та документів, які плануються відшукати добровільно, на підставі ст. 93 чи порядку визначеному главою 15 Розділу ІІ КПК України слідчий мотивує тим, що це призведе до знищення важливих доказів та унеможливить документування кримінального правопорушення, а також притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Згідно з ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, оскільки, слідчим не доведено те, що речі та документи неможливо отримати їх у інший спосіб (тимчасовий доступ), як проведення обшуку.

Виходячи з вищевикладеного, оскільки,слідчим недоведено того,що вище викладеніречі тадокументи неможливоотримати уінший спосіб(тимчасовийдоступ),як проведенняобшуку,тому в задоволенні клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку комплексу будівель, об`єкт житлової нерухомості за адресою: Кіровоградська область, м.Новгородка, вул. Криворізька, 44, необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 234-235, 369-372 КПК України,

постановив:

відмовити в задоволенні клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення19.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92419024
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —405/6400/20

Ухвала від 19.10.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Майданніков О. І.

Ухвала від 19.10.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Майданніков О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні