Рішення
від 26.10.2020 по справі 415/6383/20
ЛИСИЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 415/6383/20

Провадження № 2-о/415/620/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.10.20 року м. Лисичанськ

Лисичанський міський суд Луганської області у складі:

головуючої судді Старікової М.М.,

присяжних Йолкіної С.В., Сараєвої Т.О.,

за участі секретаря судового засідання Малахова В.В.,

прокурора Ступченка О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Лисичанську цивільну справу за заявою генерального директора Комунального некомерційного підприємства Луганської обласної ради Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги Будьонного П.В. про продовження амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_1 , -

ВСТАНОВИВ:

До Лисичанського міського суду надійшла заява генерального директора Комунального некомерційного підприємства Луганської обласної ради Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги Будьонного П.В. про продовження амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_1 , 1979 року народження, терміном на 6 місяців.

В обґрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_1 , 1979 року народження, отримує амбулаторну психіатричну допомогу з 1990 року, з діагнозом: легка розумова відсталість, дебільність помірного ступеню, з вираженою емоційно - вольовою нестійкістю. З дитинства відставав у психічному і фізичному розвитку. За фахом маляр. Змінив безліч місць роботи, у зв`язку з недисциплінованістю, алкоголізмом. З 2007 року по 2009 рік відбував покарання в місцях позбавлення волі за крадіжку. Після повернення не мав коштів для існування, зловживав алкоголем, жебракував, вчиняв крадіжки, мав спілкування з асоціальними особами, постійно конфліктував із сусідами. У зв`язку з асоціальною поведінкою, схільністю до злочинів з 2009 року була призначена примусова амбулаторна психіатрична допомога. У лютому 2010 року виявлено туберкульоз легенів, у зв`язку з чим його було направлено на лікування в спеціалізоване відділення Сватівської ОПБ та був знятий з обліку в групі АППД. Після виписки з жовтня 2011 року повторно був взятий на облік в групі АППД за рішенням суду. У грудні 2011 року та червні 2020 року ОСОБА_1 вчинив крадіжки. На прийом не звертався, лікування не отримує, алкоголізується, чіпляється до людей в громадських місцях, погрожує ножем. Тому потребує продовження амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

В судове засідання заявник не з`явився, просив справу розглядати за його відсутності, заяву підтримав у повному обсязі, про що надав письмову заяву.

Лікар - психіатр у судове засідання не з`явився, просив справу розглядати за його відсутності, заяву підтримав у повному обсязі, про що надав письмову заяву.

Особа, щодо якої розглядається заява ОСОБА_1 , в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Законний представник у судове засідання не з`явився, просив справу розглядати за його відсутності, про що надав письмову заяву.

Прокурор проти задоволення заяви не заперечував.

Суд, вислухавши прокурора, дослідивши письмові докази, вважає заяву такою, що підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , 1979 року народження, перебуває на обліку в Лисичанському психіатричному диспансері з 1990 року з діагнозом: легка розумова відсталість, дебільність помірного ступеню з вираженою емоційною нестійкістю.

Рішенням Лисичанського міського суду Луганської області від 17 березня 2020 року задоволено заяву головного лікаря Лисичанської обласної психіатричної лікарні про продовження амбулаторної психіатричної допомоги у відношенні ОСОБА_1 у примусовому порядку строком на 6 місяців.

Відповідно до ст. 339 ЦПК України за умов, визначених Законом України Про психіатричну допомогу , заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги та її продовження в примусовому порядку подається до суду за місцем проживання особи, а заява представника психіатричного закладу про госпіталізацію особи до психіатричного закладу у примусовому порядку та заява про продовження такої госпіталізації подається до суду за місцезнаходженням зазначеного закладу.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 Закону України Про психіатричну допомогу , у разі необхідності продовження надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку понад 6 місяців лікар-психіатр повинен надіслати до суду за місцем проживання особи письмову заяву про продовження надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку. До письмової заяви, в якій повинні бути викладені підстави надання особі амбулаторної психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, передбачені частиною другою цієї статті, додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження надання особі такої допомоги. В подальшому продовження надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

Згідно висновку лікарської комісії № 447 від 16.10.2020, комісія лікарів дійшла висновку, що на даний час ОСОБА_1 за своїм психічним станом потребує надання амбулаторної психіатричної допомоги без його усвідомленої згоди, тому що виявляє важкий розлад в формі легкої розумової відсталості, дебільності помірного ступеню з вираженою емоційно - вольовою нестійкістю, в силу якого він завдасть значної шкоди своєму здоров`ю, у зв`язку з погіршенням психічного стану, в разі ненадання йому зазначеної психіатричної допомоги.

Враховуючи, що ОСОБА_1 страждає на тяжкий психічний розлад, суд приходить до висновку про наявність законних підстав для продовження надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку терміном до 6 місяців.

Зважаючи на вищевикладене, керуючись ст. ст. 12, 14 Закону України Про психіатричну допомогу , ст. 339-342 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву генерального директора Комунального некомерційного підприємства Луганської обласної ради Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги Будьонного П.В. про продовження амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_1 , задовольнити.

Продовжити амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку ОСОБА_1 , 1979 року народження, уродженцю міста Привілля Луганської області, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , терміном на 6 місяців.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Із урахуванням пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції, яка набрала чинності 15.12.2017 року) апеляційні скарги подаються до або через суд першої інстанції, тобто апеляційна скарга може бути подана до Луганського апеляційного суду через Лисичанський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи :

Заявник: Комунальне некомерційне підприємство Луганської обласної ради Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги , код 01984560, юридична адреса: вул. ім. В.Сосюри, буд. 310, м. Лисичанськ, Луганська область.

Особа, щодо якої розглядається заява: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя М.М. Старікова

Присяжні С.В. Йолкіна

Т.О.Сараєва

Дата ухвалення рішення26.10.2020
Оприлюднено27.10.2020
Номер документу92419299
СудочинствоЦивільне
Сутьпродовження амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —415/6383/20

Рішення від 26.10.2020

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Старікова М. М.

Окрема ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Старікова М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні