Рішення
від 19.10.2020 по справі 905/1385/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

19.10.2020 Справа № 905/1385/20

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю Талісман-2007 (місцезнаходження : 49000, м.Дніпро, вул. Комсомольська, буд. 48; ідентифікаційний код 34497194)

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю Топ Транс Трейд (місцезнаходження : 84333, Донецька область, місто Краматорськ, вулиця Уральська, будинок 12; ідентифікаційний код 41535327)

до відповідача-2: Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради (місцезнаходження : 84313, Донецька область, місто Краматорськ, вулиця Богдана Хмельницького, будинок 8; ідентифікаційний код 40342628)

про скасування державної реєстрації місцезнаходження юридичної особи

судовий збір: 2 102,00 грн. (сплачено позивачем 2 102,00грн.)

Суддя Матюхін В.І.

Помічник (за дорученням судді за відсутності секретаря судового засідання) Агапов Р.О.

Представники:

позивача: не з`явився;

відповідача: не з`явився.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Талісман-2007» звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Топ Транс Трейд» та до Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради про скасування державної реєстрації місцезнаходження юридичної особи.

Ухвалою від 27.07.2020 позов залишено без руху. Для усунення виявлених недоліків позивач мав подати документи на підтвердження сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

12.08.2020 на адресу суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Талісман-2007»» , в якій виявлені судом недоліки були усунуті, а саме - сплачено судовий збір у розмірі 2 102,00грн.

Ухвалою від 17.08.2020 прийнято позов до розгляду та відкрито провадження у справі 905/1385/20. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 14.09.2020 року о 10:40 год.

Відповідачу у строк не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі запропоновано надати (надіслати):

· суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

· позивачеві - копію відзиву та доданих до нього документів.

Із урахуванням вимог ст.ст.166, 167 ГПК України встановлено :

• позивачу строк для подання відповіді на відзив - протягом 5-ти календарних днів з дня отримання відзиву;

• відповідачу строк для подання заперечення на відповідь - протягом 5-ти календарних днів з дня отримання відповіді.

Явка у засідання представників сторін (позивача, відповідача) визнана не обов`язковою .

Ухвалою від 14.09.2020 підготовче засідання відкладено на 01.10.20.

25.09.20 від позивача надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності його представника.

Клопотання судом задоволене.

Ухвалою від 01.10.2020 закрите підготовче провадження і справа призначена до розгляду по суті на 19.10.2020.

У судове засідання 19.10.2020 сторони своїх представників не направили, ніяких документів щодо суті спору не надали.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що за місцезнаходженням майна, яке належить йому на праві власності, було незаконно зареєстровано місцезнаходження юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Топ Транс Трейд» , чим було порушено його права, з огляду на що позивач просить зобов`язати Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради скасувати запис про реєстрацію ТОВ «Топ Транс Трейд» за адресою: Донецька область, м. Краматорськ, вул. Уральська, буд. 12.

Відповідач, належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи, не заперечив проти позовних вимог, не скористався своїм правом на участь у підготовчому і судовому засіданні, відзив на позов у встановлений судом строк без поважних причин не надав, у зв`язку з чим господарським судом справа на підставі ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України розглянута за наявними у ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи у відкритому судовому засіданні, господарський суд встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Талісман-2007» (ідентифікаційний код 34497194), на підставі договору купівлі-продажу нерухомого майна від 04.01.2007, укладеного з Товариством з обмеженою відповідальністю Укрінструмент , є власником цілої, окремо розташованої нежитлової будівлі з підвалом, яка знаходиться за адресою: Донецька область, м. Краматорськ, вул. Уральська, буд. 12 та складається з нежилої будівлі з підвалом літ. А-5, п/д . загальною площею 4 091,6 кв.м.

Право власності позивача також підтверджується відомостями, які містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Листом без дати та номеру Головне управління ДФС у Донецькій області Державної фіскальної служби України звернулось до Товариства з обмеженою відповідальністю Талісман-2007 про надання інформації щодо укладення з підприємствами, наведеними у додатку до листа. договорів оренди нежитлового приміщення, розташованого за адресою: м. Краматорськ, вул. Уральська, 12.

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю Топ Транс Трейд є: 84333, Донецька область, місто Краматорськ, вулиця Уральська, будинок 12, ідентифікаційний код юридичної особи - 41535327.

Позивач наголошує, що ним не укладалися договори оренди або будь-які інші правочини з відповідачем щодо користування вищезазначеною будівлею, не надавалася будь-яка згода на використання даної будівлі для реєстрації місцезнаходження відповідача, у даному приміщення не ведеться діяльність ТОВ ТОП Транс Трейд , не розташовані офіси підприємства.

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст.89 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення. До єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Згідно ст.7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до ч.1 ст.10 вказаного Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Згідно ч.ч.1, 3 ст.5 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", систему органів у сфері державної реєстрації становлять Міністерство юстиції України та інші суб`єкти державної реєстрації. До повноважень інших суб`єктів державної реєстрації належить забезпечення прийому документів, поданих для державної реєстрації; державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій; ведення Єдиного державного реєстру та надання відомостей з нього; формування та зберігання реєстраційних справ.

Відповідно до п.14 ч.1 ст.1 вказаного Закону, суб`єктом державної реєстрації є, зокрема виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська та Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, нотаріуси - у разі державної реєстрації юридичних осіб (крім випадків, передбачених абзацами другим - четвертим цього пункту) та фізичних осіб - підприємців.

Згідно ст.6 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", державний реєстратор приймає документи; перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду документів; перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації; проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру; веде Єдиний державний реєстр; веде реєстраційні справи.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.29 Закону, реєстраційна справа формується в паперовій та електронній формі після внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, державну реєстрацію фізичної особи - підприємця і державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу та фізичну особу - підприємця.

Реєстраційна справа в паперовій формі зберігається у суб`єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи, зокрема щодо юридичної особи (крім громадського формування та релігійної організації) та фізичної особи - підприємця - у виконавчих органах міської ради міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київській, Севастопольській міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях.

Відповідно до п.п 2.1.2, 2.1.3 ч.2 Положення "Про управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради", завданням управління є здійснення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"; здійснення реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування на території м.Краматорська.

Таким чином, відповідно до положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, зокрема зміни місцезнаходження юридичної особи відповідача1, заявник має надати державному реєстратору документи за визначеним переліком та встановленою формою. При цьому вказаним Законом не передбачено зобов`язань державного реєстратора з перевірки відомостей, наведених у поданих документах юридичної особи в частині визначення її місцезнаходження.

Статтею 391 ЦК України встановлено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Суд розцінює вимогу позивача в цій справі, як таку, що спрямована на усунення перешкод у здійсненні позивачем прав як власника щодо нерухомого майна, власником якого він є.

Реєстрація місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «Топ Транс Трейд за адресою нерухомого майна, яке належить позивачу без наявності правової підстави для правомірного користування відповідачем-1 нерухомим майном створює перешкоди у користуванні позивачем своєю власністю, а також порушує його право на мирне володіння своїм майном, передбаченого статтею 1 Протоколу 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Враховуючи, що на даний час реєстраційна справа Товариства з обмеженою відповідальністю «Топ Транс Трейд перебуває на обліку в Управлінні реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради Донецької області, суд дійшов висновку, що вимоги позивача про зобов`язання саме цього органу державної реєстрації скасувати запис про державну реєстрацію зміни місцезнаходження відповідача1 є такими, що підлягають задоволенню.

Згідно з ч.1 ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу.

Суд приходить до висновку, що спір виник внаслідок неправильних дій відповідача 1, а отже, відповідно до ч.9 ст.129 ГПК України, судовий збір покладається на Товариство з обмеженою відповідальністю Топ Транс Трейд .

У відповідності до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати стягуються з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 129 , 236-241 Господарського процесуального кодексу України , суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Талісман-2007 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Топ Транс Трейд» , Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради, задовольнити.

Зобов`язати Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради Донецької області (місцезнаходження : 84313, Донецька область, місто Краматорськ, вулиця Богдана Хмельницького, будинок 8; ідентифікаційний код 40342628) скасувати реєстраційну дію Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах; 29.12.2018 12241070006082901; Єрохіна Катерина Сергіївна; Чумаківська сільська рада Дніпропетровського району Дніпропетровської області; зміна місцезнаходження щодо Товариства з обмеженою відповідальністю ТОП Транс Трейд (ідентифікаційний код юридичної особи 41535327), про державну реєстрацію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань місцезнаходження ТОВ ТОП Транс Трейд (ідентифікаційний код юридичної особи 41535327) за адресою: Донецька область, м. Краматорськ, вул. Уральська, буд. 12 та скасувати реєстраційний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань щодо місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю ТОП Транс Трейд (ідентифікаційний код юридичної особи 41535327) за адресою: 84333, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Уральська, 12.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Топ Транс Трейд (місцезнаходження : 84333, Донецька область, місто Краматорськ, вулиця Уральська, будинок 12; ідентифікаційний код 41535327) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Талісман-2007 (місцезнаходження : 49000, м.Дніпро, вул. Комсомольська, буд. 48; ідентифікаційний код 34497194) 2 102,00 грн. на відшкодування витрат по оплаті судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається у порядку, передбаченому п.17.5 перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, протягом двадцяти днів з дня його проголошення (складення повного судового рішення).

Повний текст судового рішення складено 20.10.2020.

Суддя В.І. Матюхін

Дата ухвалення рішення19.10.2020
Оприлюднено28.10.2020
Номер документу92438407
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування державної реєстрації місцезнаходження юридичної особи судовий збір: 2 102,00 грн. (сплачено позивачем 2 102,00грн

Судовий реєстр по справі —905/1385/20

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Рішення від 19.10.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Ухвала від 01.10.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні