Рішення
від 27.10.2020 по справі 683/1537/20
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/1537/20

2-о/683/101/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2020 року Старокостянтинівський районний суд

Хмельницької області

в складі:

головуючого - судді Завадської О.П.

при секретарі Васічевій О.В.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Старокостянтинові справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту спільного проживання, заінтересована особа - Сербинівська сільська рада Старокостянтинівського району Хмельницької області,

встановив:

В липні 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту спільного проживання разом зі спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю по АДРЕСА_1 станом на час відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування вимог вказує, що він з рідним братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , постійно проживали в батьківському домоволодінні по АДРЕСА_1 до дня смерті останнього, він провів його похорони. За даною адресою вони проживали як одна сім`я, вели спільне господарство, мали спільний бюджет та були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки. Брат був одиноким, власної сім`ї не мав, проживав за місцем проживання за вказаною вище адресою без реєстрації.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер. До складу спадкового майна увійшла земельна ділянка площею 4,19 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Сербинівської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області, що належала ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії IV-ХМ № 022030, виданого Сербинівською сільською радою Старокостянтинівського району Хмельницької області 09 червня 2000 року. Вказує, що він є його єдиним спадкоємцем другої черги, однак при зверненні до нотаріуса отримав відмову у видачі йому свідоцтва про право на спадщину через відсутність документів, які б підтверджували факт спільного проживання з ОСОБА_2 на день його смерті, тобто для підтвердження прийняття ним даної спадщини. Тому просить встановити даний факт у судовому порядку для подальшого оформлення спадкових прав.

У судовому засіданні заявник заяву підтримав, зіславшись на викладені у ній доводи.

Представник заінтересованої особи - Сербинівської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву про розгляд справи без його участі, вимоги визнає.

Суд, заслухавши пояснення заявника, показання свідків, розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши докази по справі, вважає, що заява підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим в листопаді 2007 року відділом реєстрації актів цивільного стану Старокостянтинівського районного управління юстиції Хмельницької області, актовий запис № 35.

В судовому засіданні свідки ОСОБА_3 , ОСОБА_4 дали показання про те, що ОСОБА_2 з народження до дня смерті проживав без реєстрації по АДРЕСА_1 разом із рідним братом ОСОБА_1 . Спадкодавець не був одружений, дітей не мав, єдиним його спадкоємцем являється заявник. Спадковий спір відсутній.

У відповідності до довідки виконавчого комітету Сербинівської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області за № 8821 від 31 жовтня 2007 року ОСОБА_1 проводив похорони ОСОБА_2 .

До спадкового майна ОСОБА_2 ввійшла земельна ділянка площею 4,19 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Сербинівської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області, що належала йому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії IV-ХМ № 022030, виданого Сербинівською сільською радою Старокостянтинівського району Хмельницької області 09 червня 2000 року.

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 61731483, наданого 18 вересня 2020 року Старокостянтинівською державною нотаріальною конторою спадкова справа до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 не заводилась.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

У відповідності до ст. 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

В силу ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, а також справи про встановлення інших фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, а саме для подальшого оформлення прав на спадкове майно.

Аналізуючи вищенаведені докази в їх сукупності, враховуючи встановлені обставини справи, суд дійшов висновку, що в судовому засіданні доведено факт спільного проживання заявника із спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в домоволодінні по АДРЕСА_1 на час відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому заява підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 263-265, 355 ЦПК України,

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , із спадкодавцем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , по АДРЕСА_1 на час відкриття спадщини.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду. У разі проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Заявник: ОСОБА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Сербинівська сільська рада Старокостянтинівського району Хмельницької області, місцезнаходження: с. Сербинівка Старокостянтинівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ: 04405432.

Повне рішення складено 16 жовтня 2020 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення27.10.2020
Оприлюднено28.10.2020
Номер документу92448570
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту спільного проживання, заінтересована особа - Сербинівська сільська рада Старокостянтинівського району Хмельницької області

Судовий реєстр по справі —683/1537/20

Рішення від 27.10.2020

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Рішення від 27.10.2020

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Ухвала від 03.08.2020

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Ухвала від 06.07.2020

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні