Ухвала
від 27.10.2020 по справі 540/1667/20
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


Ухвала

27 жовтня 2020 р.м. ХерсонСправа № 540/1667/20

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Дубровної В.А., розглянувши в порядку письмового провадження окрема процесуальне питання в адміністративній справі за позовом Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до Комунального підприємства "Технік" Виноградівської сільської ради про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках та стягнення коштів за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу,

встановив :

26 червня 2020 року Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (надалі - позивач, ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м. Севастополі) звернулося до суду з позовом до Комунального підприємства "Технік" Виноградівської сільської ради (надалі - відповідач), у якому просить стягнути кошти з рахунків Комунального підприємства " Технік " Виноградівської сільської ради (код ЄДРПОУ 35294190) у банках, що його обслуговують та кошти за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму 941 388,71 грн.

Ухвалою суду від 01.07.2020 р. відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Ухвалою суду від 28.08.2020 вирішено перейти до розгляду даної справи за правилами загального позовного провадження, розпочати підготовку справи до судового розгляду, продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів, призначити підготовче засідання на 27.10.2020 р.

У підготовче засідання учасники справи не прибули, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

При цьому, 27.10.2020 р. представником позивача в особі адвоката Білецького О.В. надано до суду клопотання щодо проведення підготовчого засідання без його участі та закриття підготовчого провадження.

27.10.2020 р. представником відповідача надано клопотання щодо проведення підготовчого засідання без участі ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м. Севастополі.

Відповідно до ч. 4 ст. 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом. (п. 10 ч. 1 ст. 4 КАС України).

З огляду на вказане, суд вважає за можливе провести підготовче засідання в порядку письмового провадження без фіксування звукозаписувальними технічними засобами у письмовому провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 КАС України у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Частиною 4 статті 9 КАС України визначено, що суд вживає визначених законом заходів, необхідних для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч. 2 ст. 73 КАС України).

Доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими та електронними доказами; висновками експертів, показаннями свідків (ст. 72 КАС України).

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати з власної ініціативи (частина 3 ст. 77 КАС України).

Згідно з ч. 3, 6 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Як вбачається з клопотання представника позивача від 27.10.2020 р. Комунальним підприємством "Технік" опрацьовано документи, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, та дійшло висновку щодо відсутності доцільності оскарження вимог та рішень податкового органу, у зв`язку з чим не скористався правом на подання відзиву на позов.

При цьому, дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що предметом стягнення у даній справі є також пеня на загальну суму 25 531,29 грн., обґрунтованість та підстави її нарахування позивач підтверджує витягами з Інтегрованих карток платника податку КП " Технік" щодо відповідного податку та збору.

Аналіз положень Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 07 квітня 2016 року № 422, свідчить про те, що суми нарахованої пені обліковуються в інтегрованій картці платника (далі - ІКП).

При цьому, пунктом 1 підрозділу 7 Розділу ІІІ цього Порядку передбачено, що нарахування пені розпочинається після закінчення строків погашення узгодженого грошового зобов`язання на суму податкового боргу. При нарахуванні суми грошового зобов`язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов`язання, визначеного у податковому повідомленні-рішенні згідно з Податковим кодексом України; у день настання строку погашення податкового зобов`язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Отже, не несплата узгоджених сум грошових зобов`язань у встановлений законом строк, є передумовою для нарахування пені, несплачені суми якої разом із сумами грошових зобов`язань та штрафних (фінансових) санкцій, є податковим боргом платника податків.

Нарахування пені розпочинається після закінчення строків погашення узгодженого грошового зобов`язання на суму податкового боргу.

Розрахунок пені є належним доказом суми пені, яка має істотне значення для правильного вирішення справи.

Даний висновок суду узгоджується з позицією Верховного Суду, висловленою у постанові від 25.02.2020 р., справа № 560/1732/19, адміністративне провадження №К/9901/1492/20.

Враховуючи, що в межах розгляду даних спірних питань визначальним є дослідження та встановлення моменту узгодженості грошових зобов`язань платника, факту їх сплати чи несплати у строки, передбачені Податковим кодексом України, а також моменту, з якого починається нарахування пені, суд вважає за необхідне витребувати у позивача розрахунок пені, який повинен містити назву документу та дату узгодженості грошових зобов`язань платника податків, факт їх сплати чи несплати у строки, передбачені Податковим кодексом України, а також момент, з якого починається нарахування пені.

Вирішуючи клопотання представника відповідача про закриття підготовчого провадження у даній справі, суд враховує наступне.

Згідно ч. 1 ст. 179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Під час підготовчого провадження судом визначені факти, які необхідно встановити для вирішення спору і які з них визнаються сторонами, а які належать доказувати, проведено інші підготовчі дії, необхідні для правильного і своєчасного вирішення адміністративної справи і які є достатніми для закінчення підготовчого провадження і призначення судового засідання для розгляду справи по суті.

Під час підготовчого провадження були встановлені всі передбачені статтею 180 Кодексу адміністративного судочинства України обставини та вчинені дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Таким чином, суд дійшов висновку, що всі підготовчі дії, передбачені статтею 180 Кодексу адміністративного судочинства України, виконані в повному обсязі, за таких обставин, суд дійшов висновку про необхідність закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Приписами пункту 3 ч. 2 ст. 183 КАС України встановлено, що за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. ст. 9, 79-80,180-183 КАС України, суд, -

ухвалив :

Закрити підготовче провадження.

Призначити справу за позовом Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до Комунального підприємство "Технік" Виноградівської сільської ради про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках та стягнення коштів за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу до судового розгляду по суті на 17.11.20 о 10:30 год.

Витребувати від Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі розрахунок пені, який повинен містити назву документу та дату узгодженості грошових зобов`язань платника податків, факт їх сплати чи несплати у строки, передбачені Податковим кодексом України, а також момент, з якого починається нарахування пені.

Витребувані докази разом з доказами його направлення іншій стороні надати суду 10.11.2020 року.

Запропонувати Комунальному підприємству "Технік надати суду письмові пояснення або конррозрахунок пені за наслідками отримання розрахунку пені від позивача.

Вказані докази та пояснення слід надати до суду шляхом їх надіслання засобами поштового зв`язку, а також засобами електронного зв`язку на поштову скриню Херсонського окружного адміністративного суду inbox@adm.ks.court.gov.ua, з посиланням на номер справи.

Копію ухвали суду надіслати учасникам справи (їх представникам).

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї можуть бути викладені в апеляційній скарзі на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя В.А. Дубровна

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.10.2020
Оприлюднено29.10.2020
Номер документу92452382
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/1667/20

Ухвала від 12.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 24.02.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Рішення від 31.12.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Рішення від 31.12.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 27.10.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 28.08.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 01.07.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні