Ухвала
від 27.10.2020 по справі 533/1011/20
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.10.2020 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 533/1011/20

Провадження № 2/533/279/20

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

27 жовтня 2020 року селище Козельщина

Суддя Козельщинського районного суду Полтавської області Козир В.П., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Васильківської сільської ради Козельщинського району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: приватний нотаріус Семенівського районного нотаріального округу Полтавської області Литвин Майя Іванівна про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

26 жовтня 2020 року до Козельщинського районного суду Полтавської області звернулася ОСОБА_1 (позивач 1) та ОСОБА_2 (позивач 2), від імені якого позовну заяву підписано ОСОБА_1 як представником за довіреністю, до відповідача Васильківської сільської ради Козельщинського району, третьою особою без самостійних вимог на предмет спору, зазначено: приватного нотаріуса Семенівського районного нотаріального округу Полтавської області Литвин Майа Іванівна.

Згідно ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 185 ЦПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Згідно ч. 7 ст. 6 Закону України Про судовий збір у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

Пунктом 2 частини 1 ст. 176 ЦПК України визначено, що ціна позову визначається:

2) у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

Підпунктом 1 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір встановлено, що за подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру ставка судового збору встановлюється 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З отриманої судом позовної заяви з додатками вбачається, що позовну заяву подано двома позивачами до одного відповідача; ціна позову позивачами не визначена; вартість майна, про визнання права власності на яке просять позивачі, у позові не вказана, а судовий збір сплачено тільки позивачем ОСОБА_1 у сумі 840,80 грн.

Зважаючи на викладене, суд вважає, що позивачами не надано суду доказів сплати судового збору обома позивачами у розмірі, встановленому законом.

Під час вирішення питання щодо відкриття провадження в справі, було виявлено, що позовна заява позивача не відповідає вимогам ст.175, 177 ЦПК України та підлягає залишенню без руху, оскільки позовна заява не містить:

- зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

- документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Судовий збір слід сплатити за такими банківськими реквізитами:

Отримувач коштів: Козельщинське УК/Козельщинський район/22030101; код отримувача: 37812571, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998; рахунок отримувача: UA418999980313161206000016189; код класифікації доходів бюджету: 22030101; призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Козельщинський районний суд Полтавської області (назва суду, де розглядається справа).

Судовий збір слід обчислити за формулою, визначеною у пп. 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону україни "Про судовий збір", виходячи з вартості майна, яка суду невідома.

Крім того, суд зазначає, що позовна заява підписана позивачкою ОСОБА_1 як від власного імені, так і від імені другого відповідача ОСОБА_2 . На підтвердження повноважень представляти інтереси ОСОБА_2 в суді ОСОБА_1 надано копію довіреності, нотаріально посвідченої 14.04.2020 приватним нотаріусом Кременчуцького нотаріального округу Сапко М.В. (реєстровий № 220).

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 60 ЦПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61 цього Кодексу.

Судом встановлено, що дана справа стосується спору про спадкування та не є малозначною справою у розумінні ст. 19, 274 ЦПК України, тобто представником у суді у цій справі має бути виключно адвокат.

Дмитренко Оксаною Анатоліївною не надано документів на підтвердження її статусу як адвокату.

Дані обставини перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України позовна заява, подана без додержання вимог викладених у ст. 175, 177 ЦПК України підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Отже, позовна заява не відповідає вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України, оскільки позивачами у позовній заяві не викладено вищевказані вимоги.

Наведені в ухвалі недоліки можуть бути усунуті шляхом подачі до суду належним чином завірених копій документів на підтвердження повноважень представника відповідача ОСОБА_2 (ордер про надання правової допомоги адвокатом, копія свідоцтва на право зайняття адвокатською діяльність, витяг з договору тощо), або шляхом надання суду позовної заяви за власноручними підписами обох позивачів; а також надання інформації щодо наявності у позивачів або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивачі понесли і які очікують понести у зв`язку із розглядом справи; документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону; зазначити ціну позову та надати докази на підтвердження визначеної позивачами вартості майна.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Васильківської сільської ради Козельщинського району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: приватний нотаріус Семенівського районного нотаріального округу Полтавської області Литвин Майя Іванівна про визнання права власності на спадкове майно - залишити без руху .

Запропонувати позивачам в строк десять днів з дня отримання ухвали усунути недоліки, зазначені в ухвалі.

Роз`яснити позивачам, що уразі невиконання ухвали суду в зазначений строк, позовна заява вважається неподаною та повертається зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.П. Козир

СудКозельщинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення27.10.2020
Оприлюднено28.10.2020
Номер документу92458984
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —533/1011/20

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 27.10.2020

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні