Рішення
від 15.10.2020 по справі 904/3224/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.10.2020 Справа № 904/3224/20 Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Татарчука В.О. за участю секретаря судового засідання Білана О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України (м. Київ)

до товариства з обмеженою відповідальністю Майстер Фінанс (м. Дніпро)

про стягнення заборгованості у розмірі 13281,51грн

Представники:

від позивача: Олійник Т.О.

від відповідача: не з`явився

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство Державний експортно-імпортний банк України звернулось з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Майстер Фінанс про стягнення заборгованості у розмірі 13281,51грн, з яких: 3926,88грн - заборгованість за послуги, 1913,44грн - штраф, 5542,76грн - пеня, 545,28грн - 3% річних, 1353,15грн - інфляційні втрати.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору №982-Д від 21.08.2009 в частині повної та своєчасної оплати за надані послуги щодо відкриття та ведення рахунку в цінних паперах, зберігання належних депоненту цінних паперів, обслуговування операцій за цим рахунком, отримання доходів за цінними паперами.

Відповідач відзив на позов не надав та не забезпечив явку представника у судові засідання.

Суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача, який був належним чином повідомлений про час та місце судового засідання.

Згідно з матеріалами справи відповідач зареєстрований за адресою: 49000 м. Дніпро, пр-т Гагаріна, 99.

Саме на вказану адресу відповідача надсилались ухвали суду від 22.06.20, 14.07.2020, 28.07.2020, 10.09.20, 22.09.2020.

Також, ухвали суду надсилались на інші адреси відповідача, що є в матеріалах справи: 49000 м. Дніпро, вул. Чекмарьова, 2, офіс 3 і 49044 м. Дніпро, вул. Гоголя, 1.

Судом враховано, що у відповідності до частини другої статті 2 Закону України Про доступ до судових рішень усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання. Судові рішення також можуть публікуватися в друкованих виданнях із додержанням вимог цього Закону.

Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень (частина друга статті 3 Закону України Про доступ до судових рішень ).

Згідно з частиною першою статті 4 Закону України Про доступ до судових рішень судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

З огляду на викладене, відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитися з ухвалами суду у Єдиному державному реєстрі судових рішень та подати у встановлений ГПК України строк відзив на позовну заяву.

В судовому засіданні 15.10.2020 були оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд -

ВСТАНОВИВ:

21.08.2009 між товариством з обмеженою відповідальністю Державний експортно-імпортний банк України (зберігач) та товариством з обмеженою відповідальністю Майстер Фінанс укладено договір про відкриття рахунку в цінних паперах № 982-Д.

Згідно з п.1.1 зазначеного договору, депонент доручає, а зберігач зобов`язується надавати депоненту послуги щодо відкриття та ведення рахунку в цінних паперах, зберігання належних депоненту цінних паперів, обслуговування операцій за цим рахунком, отримання доходів за цінними паперами на викладених нижче умовах відповідно до Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 №999, внутрішніх нормативних документів зберігача, чинного законодавства України та на підставі письмових розпоряджень депонента (далі - банківські послуги).

Депонент оплачує банківські послуги відповідно до діючих тарифів та в порядку, передбаченому договором (п.3.1 договору).

Предметом доказування у справі є обставини щодо надання та оплати послуг щодо відкриття та ведення рахунку в цінних паперах, зберігання належних депоненту цінних паперів, обслуговування операцій за цим рахунком, отримання доходів за цінними паперами за договором.

Суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги з таких підстав.

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частинами 1 і 2 статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що:

- суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться;

- кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Як зазначалось вище, між сторонами був укладений договір про відкриття рахунку в цінних паперах № 982-Д від 21.08.2009.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Пунктом 3.2 договору визначено, що оплата банківських послуг за договором здійснюється депонентом в такому порядку:

3.2.1. Відкриття рахунку в цінних паперах здійснюється зберігачем після оплати депонентом цієї банківської послуги. Оплата банківської послуги за відкриття рахунку в цінних паперах на умовах передплати здійснюється депонентом на підставі договору та згідно з діючими тарифами на рахунок № НОМЕР_1 , відкритий у АТ Укрексімбанк , МФО 322313, ідентифікаційний код АТ Укрексімбанк - 0032112 з таким призначенням платежу: За відкриття рахунку в цінних паперах згідно з договором (вказуються номер та дата цього Договору). Без ПДВ. . Підтверджуючим документом про надання зберігачем банківської послуги, а саме: відкриття рахунку в цінних паперах, є довідка про відкриття рахунку в цінних паперах.

3.2.2. Закриття рахунку в цінних паперах здійснюється зберігачем після оплати депонентом цієї банківської послуги та погашення депонентом заборгованості перед зберігачем. Оплата банківської послуги за закриття рахунку в цінних паперах на умовах передоплати здійснюється Депонентом на підставі Договору та згідно з діючими тарифами на рахунок, реквізити якого вказані в підпункті 3.2.1 пункту 3.2 статті 3 договору з таким призначенням платежу: За закриття рахунку в цінних паперах згідно з договором (вказується номер та дата договору). Без ПДВ . Підтверджуючим документом про надання зберігачем банківської послуги, а саме: закриття рахунку в цінних паперах, є другий примірник розпорядження на закриття рахунку в цінних паперах з відмітками зберігача про його виконання.

3.2.3. Оплата всіх інших банківських послуг за договором здійснюється депонентом по завершенню кожного календарного місяця (далі - звітний період), не пізніше 19 (дев`ятнадцятого) числа місяця, наступного за звітним періодом. На підставі акту-рахунку, складеного в 2 примірниках, в якому вказуються перелік банківських послуг, наданих зберігачем депоненту протягом звітного періоду, та сума до оплати банківських послуг (далі - акт-рахунок). Обидва примірника акта-рахунку надсилаються зберігачем на поштову адресу депонента, вказану в його анкеті рахунку в цінних паперах, до 10 (десятого) числа місяця (включно), наступного за звітним періодом. До зазначеного строку, зберігач може видати такий акт-рахунок депоненту або особі, уповноваженій отримувати такі документи, у разі безпосереднього звернення до зберігача одного з них. Обидва примірника акта-рахунку депонент зобов`язаний підписати та один примірник якого повернути на адресу зберігача, вказану в пункті 11 цього договору, протягом 10 (десяти) днів з дня його одержання. У випадку, якщо депонент не поверне зберігачу один примірник підписаного акта-рахунку, то такий акт-рахунок все рівно вважається прийнятим та схваленим депонентом, а банківські послуги, вказані в ньому, вважаються надані депоненту належним чином та в повному обсязі.

Однак, відповідачем не виконано належним чином зобов`язання з оплати отриманих послуг і заборгованість перед позивачем складає 3926,88грн.

Статтею 610 ЦК України встановлено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписами ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

За порушення строків оплати банківських послуг за цим договором депонент сплачує зберігачу пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який стягується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день прострочки (п.6.4 договору).

У разі прострочення депонентом оплати банківських послуг більше як на 30 днів, депонент, крім пені, повинен сплатити зберігачу штраф у розмірі 50% від суми несплачених депонентом банківських послуг (п.6.5 договору).

Нарахування штрафних санкцій, передбачених цим договором, здійснюється незалежно від строку, на який буде прострочено виконання зобов`язань, і припиняється лише в момент повного виконання винною стороною простроченого зобов`язання. Сплата штрафних санкцій (пені, штрафу) не звільняє сторони від виконання обов`язків за договором (п.6.6 договору).

Позивачем наданий обґрунтований розрахунок пені за період з 20.05.2017 по 31.05.2020 в сумі 1890,85грн, штрафу - 1913,44грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення.

Згідно з розрахунком позивача 3% річних за період з 20.05.2017 по 31.05.2020 - 186,43грн, сума інфляційних нарахувань за період з травня 2017 року по травень 2020 року - 357,09грн.

Крім того, рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 17.07.2017 у справі № 904/6545/17 задоволено позов ПАТ Державний експортно-імпортний банк України зі стягненням з ТОВ Майстер Фінанс 3876,30грн основного боргу, 2009,12грн пені, 1881,06грн штрафу, 163,23грн три проценти річних, 1096,81грн інфляційних, 1600грн витрат по сплаті судового збору.

На підставі ч. 4 ст.75 ГПК України суд враховує встановлені рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 17.07.2017 у справі № 904/6545/17 обставини при вирішенні даного спору.

У зв`язку з несплатою відповідачем суми боргу за вказаним рішенням суду позивачем нараховано 3651,91грн - пені за період з 01.05.2017 по 31.03.2017, 358,85грн - 3% річних за вказаний період і 396,06грн - втрат від інфляції за період з травня 2017 року по травень 2020 року.

Таким чином, неналежне виконання відповідачем зобов`язання є підставою для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України до товариства з обмеженою відповідальністю Майстер Фінанс про стягнення заборгованості у сумі 13281,51грн задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Майстер Фінанс (49000 м. Дніпро, пр-т Гагаріна, 99, ідентифікаційний код 34365768) на користь акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України (03150 м. Київ, вул. Антоновича, 127, ідентифікаційний код 00032112) 3926,88грн - заборгованість за послуги, 1913,44грн - штраф за невиконання зобов`язань, 5542,76грн - пеня за невиконання зобов`язань, 545,28грн - 3 % річних, 1353,15грн - втрати від інфляції, 2102грн - витрати по сплаті судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 26.10.2020

Суддя В.О. Татарчук

Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено28.10.2020
Номер документу92469698
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 13281,51грн

Судовий реєстр по справі —904/3224/20

Судовий наказ від 18.11.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Рішення від 15.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 10.09.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 28.07.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 14.07.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні