Рішення
від 20.10.2020 по справі 914/354/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.10.2020 Справа № 914/354/20

Господарський суд Львівської області в складі:

судді Запотічняк О.Д.

за участю секретаря судових засідань Полянського А.П.

розглянув у судовому засіданні справу

за позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю Косбуд України , с.Княжичі, Броварський район, Київська область

до відповідача : Товариства з обмеженою відповідальністю Модерн-Ф , м.Львів

про стягнення 822 810,66 грн,

за участю представників учасників справи:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

встановив:

В провадженні Господарського суду Львівської області перебувала справа №914/354/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Косбуд Україна" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Модерн-Ф" про стягнення 822 810,66грн.

За результатами розгляду справи, 07.10.2020 Господарським судом Львівської області було ухвалено рішення, яким позовні вимоги задоволено частково, стягнено з Товариства з обмеженою відповідальністю Модерн-Ф на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Косбуд Україна 822 809,66 грн. та 12342,15 грн. судового збору.

07 жовтня 2020 року Товариство з обмеженою відповідальністю Косбуд Україна звернулося до Господарського суду Львівської області із заявою про прийняття додаткового рішення про вирішення питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог (Вх. №2583/20 від 07.10.2020), в якій просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Модерн-Ф на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Косбуд Україна витрати на правничу допомогу у розмірі 35365,00 гривень.

Ухвалою від 09.10.2020 суд призначив розгляд заяви в судовому засіданні на 20.10.2020 з обов`язковою явкою сторін.

В судове засідання 20.10.2020 представники сторін не з`явились, 19.10.2020 представником позивача, через Електронний суд, подано клопотання про розгляд справи за відсутності представника позивача у зв`язку із занятістю представників в інших судових засіданнях.

Згідно ч. 4 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України ) неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

За таких обставин суд вважає за необхідне розглянути заяву позивача за наявними матеріалами справи .

При вирішенні заяви про ухвалення додаткового рішення щодо вирішення питання про судові витрати на професійну правничу допомогу суд враховує наступне.

За змістом ч. 1 ст. 244 ГПК України , суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 ГПК України , розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Приписами ст. 123 ГПК України , встановлено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 126 ГПК України , витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Згідно з ч. 1 ст. 124 ГПК України , разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Суд приймає до уваги, що позивачем при поданні позову, подано попередній розрахунок суми судових витрат, згідно якого зазначив, що понесені судові витрати на професійну правничу допомогу, відповідно до додаткової угоди №1 до Договору про надання правничої допомоги від 13.12.2019р. складають 11750,00 грн. Крім того, останнім долучено додаткова угода №2 до Договору про надання правничої допомоги від 13.12.2019р., акт №1 приймання-здачі виконаних робіт, наданих послуг та здійснених оплат згідно Договору про надання правничої допомоги від 13.12.2019 року та платіжне доручення №1453 від 26.12.2019 про оплату 11750,00 грн.

У відповідності до ст. 26 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" , адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Визначення договору про надання правової допомоги міститься в ст. 1 вищевказаного Закону, згідно з якою договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Відповідно до ст. 30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" , гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Суд встановив, що між Товариством з обмеженою відповідальністю «Косбуд Україна» , надалі Клієнт з однієї сторони та Назаренко і Козачук , в особі керуючого партнера - адвоката Назаренко Діани Леонідівни, яка діє на підставі Статуту, надалі Адвокатське об`єднання з другої сторони, разом Сторони , уклали Договір про надання правничої допомоги, надалі Договір , згідно п.1.1 якого сторони домовились, що Клієнт доручає, а Адвокатське об`єднання приймає на себе зобов`язання надавати правову допомогу в обсязі та на умовах, передбачених даним договором.

Згідно до п.4.1. Сума гонорару за перші два календарних місяці роботи з моменту укладання даного Договору, який Клієнт перераховує Адвокатському об`єднанню авансовим платежом на зазначений у цьому Договорі рахунок, погоджується в Додатковій угоді до даного Договору. За наступні місяці роботи Адвокатського об`єднання надає Клієнту пропозицію щодо подальшої оплати Адвокатському об`єднанню, та у разі згоди Сторони підписують Додаткову угоду до Договору.

Приписами п. 4.2. Розрахунки за виконану роботу здійснюються Клієнтом впродовж 3-х банківських днів з дати підписання даного Договору або Додаткової угоди до даного Договору. У разі необхідності на вимогу Клієнта Адвокатське об`єднання може бути виставлений рахунок на сплату гонорару.

Відповідно до п. 4.3. До суми гонорару не включені витрати на сплату судового збору та інших обов`язкових платежів, транспортні витрати, можливі представницькі витрати, необхідні для представництва інтересів Клієнта, а включена лише робота Адвокатського об`єднання, виходячи з навантаження, визначеного Додатковою угодою до даного договору.

До заяви про стягнення судових витрат представником позивача додано акти:

- акт №1 від 26.12.2019 приймання-здачі виконаних робіт, наданих послуг та здійснення оплат згідно Договору про надання правничої допомоги на суму 11750,00 грн, згідно якого було надано наступні послуги: надання правової інформації, підготовка та направлення адвокатського звернення про повернення заборгованості - 1 година - 4173, 00 (чотири тисячі сто сімдесят три) грн.; підготовка тексту позовної заяви до господарського суду про стягнення заборгованості - 1 година 49 хв. - 7577, 00 (сім тисяч п`ятсот сімдесят сім) грн. та платіжне доручення №1453 від 26.12.2019 про оплату 11 750,00 грн.

- акт №2 від 04.03.2020 приймання-здачі виконаних робіт, наданих послуг та здійснення оплат згідно Договору про надання правничої допомоги на суму 4723,00 грн, згідно якого було надано наступні послуги: підготовка та направлення повідомлення про вимушені дії за вих. № 02-к від 08.01.2020р. на адресу ТОВ «Модерн-Ф» - 0,5 години - 2361, 50 (дві тисячі триста шістдесят одна) грн. 50 коп.; підготовка комплекту документів до Господарського суду Львівської області, а саме друк позовної заяви, її оформлення відповідно до вимог ч.ч.1-2ст.164 ГПК України, направлення позовної заяви з додатками до Господарського суду Львівської області, копії позовної заяви з додатками - на адресу ТОВ «Модерн-Ф» (Відповідач) - 0,5 години - 2361, 50 (дві тисячі триста шістдесят одна) грн. 50 коп. та платіжне доручення №1532 від 04.03.2020 про оплату 4 723,00 грн.

- акт №3 від 30.06.2020 приймання-здачі виконаних робіт, наданих послуг та здійснення оплат згідно Договору про надання правничої допомоги на суму 4723,00 грн, згідно якого було надано наступні послуги: участь адвоката та представництво інтересів ТОВ «Косбуд Україна» в якості позивача в судовому засіданні в Господарському суді Львівської області, що відбулось 10 березня 2020 року, призначене на 10 годину 00 хвилин - 1 година роботи адвоката - 4723, 00 (чотири тисячі сімсот двадцять три) гривні 00 коп. та платіжне доручення № 51 від 19.06.2020 про оплату 4 723,00 грн..

- акт №4 від 07.10.2020 приймання-здачі виконаних робіт, наданих послуг та здійснення оплат згідно Договору про надання правничої допомоги на суму 14169,00 грн, згідно якого було надано наступні послуги: участь адвоката та представництво інтересів ТОВ «Косбуд Україна' ' в якості позивача в судовому засіданні в Господарському суді Львівської області, що відбулось 25 червня 2020 року, призначене на 12 годину 30 хвилин в режимі відеоконференції з Святошинського районного суду м.Києва - 0,5 години роботи адвоката - 2361, 50 (дві тисячі триста шістдесят одна) гривня 50 коп.; участь адвоката та представництво інтересів ТОВ «Косбуд Україна' ' в якості позивача в судовому засіданні в Господарському суді Львівської області, що відбулось 08 липня 2020 року, призначене на 15 годину 30 хвилин в режимі відеоконференції з Святошинського районного суду м.Києва - 0,5 години роботи адвоката - 2361, 50 (дві тисячі триста шістдесят одна) гривня 50 коп.; участь адвоката та представництво інтересів ТОВ «Косбуд Україна'' в якості позивача в судовому засіданні в Господарському суді Львівської області, що відбулось 03 вересня 2020 року, призначене на 15 годину 00 хвилин - 1 година роботи адвоката - 4723, 00 (чотири тисячі сімсот двадцять три) гривні 00 коп.; участь адвоката та представництво інтересів ТОВ «Косбуд Україна» в якості позивача в судовому засіданні в Господарському суді Львівської області, що відбулось 07 жовтня 2020 року, призначене на 09 годину 20 хвилин - 1 година роботи адвоката - 4723, 00 (чотири тисячі сімсот двадцять три) гривні 00 коп. та платіжне доручення № 273 від 05.10.2020 про оплату 9 446,00 грн.

Акти №1 від 26.12.2019, акт №2 від 04.03.2020, акт №3 від 30.06.2020 та акт №4 від 07.10.2020 підписані сторонами та скріплені відтисками печаток.

Витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено. Відповідної правової позиції дотримується й Верховний Суд у Постанові об`єднаної палати Верховного Суду від 03.10.2019 у справі №922/445/19, та у Постанові Верховного Суду від 21.01.2020 у справі № 904/1038/19.

Згідно з ч. 4, 6 ст. 126 ГПК України , розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до Постанови Об`єднаної Палати Верховного Суду від 03.10.2019 року за справою №922/445/19, суд може зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами, лише за клопотанням іншої сторони; обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат адвоката, що підлягають розподілу між сторонами.

Однак, клопотання щодо неспівмірності витрат на правову допомогу від відповідача із відповідними доказами до суду не поступало.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

При визначенні розумного розміру витрат на професійну правничу допомогу, окрім поданих адвокатом угод та договору про надання правової допомоги, детального опису виконаних адвокатом робіт (наданих послуг) та прейскурантом цін на послуги з надання професійної правничої допомоги адвокатом, судом брались до уваги кількість поданих позивачем заяв по суті спору та кількість проведених судових засідань пов`язаних з розглядом справи, час, який міг витратити адвокат для формування правової позиції та складення заяв по суті спору у даній справі, час, який міг витратити представник позивача на збирання доказів та на позасудове врегулювання спору з урахуванням доказів які містяться в матеріалах справи, а також складність справи та поведінку відповідача.

Наведений висновок суду обґрунтовується тим, що розмір заявлених до стягнення витрат на правничу допомогу є співмірним із складністю справи, так як за своєю категорією вона не є складною (спір виник внаслідок прострочення відповідача щодо оплати вартості товару), наданим адвокатом обсягом послуг, затраченим ним часом на надання таких послуг та кількістю разів участі представника позивача у судових засіданнях по даній справі.

Разом з тим, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути також співмірним із ціною позову (822810, 66грн).

Щодо стягнення з Відповідача судового збору, суд зазначає, що задоволив стягнення такого у рішенні Господарського суду Львівської області від 07.10.2020р. Відтак, суд відмовляє у задоволенні стягнення судового збору у розмірі 12 342,15 грн.

Враховуючи вищенаведені критерії співмірності, суд дійшов висновку про повне задоволення заяви про стягнення витрат на правничу допомогу, в розмірі 35 365,00 грн.

Керуючись ст.ст. 123 , 126 , 129 , 234 , 244 Господарського процесуального кодексу України , суд,

ВИРІШИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Косбуд Україна про стягнення судових витрат від 07.10.2020 задоволити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Модерн-Ф (79024, м.Львів, вул. Промислова, 60, код ЄДРПОУ 41437207 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Косбуд Україна (07455, Київська обл., Броварський район, с.Княжичі, вул. М.Лагунової,1-Б, код ЄДРПОУ 39626514) витрати на професійну правничу допомогу у сумі 35 365, 00 грн.

3. У задоволенні решти вимог - відмовити.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після його перегляду апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржено в порядку та строки, передбачені ст.ст. 256 , 257 ГПК України .

Додаткове рішення складено та підписано 28.10.2020.

Суддя О.Д. Запотічняк

Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено29.10.2020
Номер документу92470814
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 822 810,66 грн

Судовий реєстр по справі —914/354/20

Рішення від 20.10.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Рішення від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 09.10.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 23.09.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 03.09.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 28.07.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 08.07.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 25.06.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні