Рішення
від 06.10.2020 по справі 926/2060/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34, е-mail: inbox@cv.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

06 жовтня 2020 року Справа № 926/2060/20

Суддя Ковальчук Т.І. , розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом ОСОБА_1 , смт. Кострижівка Заставнівського району Чернівецької області,

до Відділу освіти, молоді та спорту Заставнівської районної державної адміністрації, м. Заставна Чернівецької області,

про стягнення заборгованості в сумі 124000,00 грн.,

за участю секретаря судового засідання Гаврилюк І.С.,

представників сторін:

позивача - Данищук В.В., адвокат, ордер серія СЕ № 1007858 від 11.06.2020,

відповідача - не з`явився,

ВСТАНОВИВ :

Фізична особа ОСОБА_1 , смт. Кострижівка Заставнівського району Чернівецької області, звернувся до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою до Відділу освіти, молоді та спорту Заставнівської районної державної адміністрації, м. Заставна Чернівецької області, про стягнення 124000,00 грн. вартості дров паливних твердолистяних порід.

В обгрунтування позовних вимог у позовній заяві зазначено, що в період здійснення господарської діяльності в статусі фізичної особи-підприємця позивач на підставі усного договору поставив до Юрковецької загальносвітньої школи 90 куб. м дров на суму 124000,00 грн., які не оплачені відповідачем як особою, яка здійснює фінансування закладу освіти.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.09.2020 позовну заяву ОСОБА_1 передано на розгляд судді Ковальчук Т.І.

Ухвалою від 11.09.2020 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження за участю представників сторін, розгляд справи призначено в судовому засіданні на 06.10.2020, позивача зобов`язано надати оригінали доданих до позовної заяви документів, відповідачу встановлено строк для подання відзиву на позов.

28.09.2020 через канцелярію суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву в якому Відділ освіти, молоді та спорту Заставнівської районної державної адміністрації визнав позовні вимоги ОСОБА_1 у повному обсязі та просив розглянути справу без участі його представника.

До початку судового засідання 06.10.2020 представник позивача подав через канцелярію суду заяву про долучення розрахунку витрат правничої допомоги з додатками.

Представник відповідача у судове засідання 06.10.2020 не з`явився, в матеріалах справи в наявності докази належного повідомлення відповідача про дату, час і місце судового засідання.

З урахуванням наведеного та прохання відповідача у відзиві про розгляд справи без участі його представника, суд вирішив розглянути справу про суті в засіданні 06.10.2020.

Представник позивача в судовому засіданні 06.10.2020 пояснив, що ОСОБА_1 , перебуваючи у статусі фізичної особи-підприємця, здійснив поставку дров Юрковецькій загальноосвітній школі на суму 124000,00 грн., однак плати за це не отримав, просив стягнути з відповідача зазначений борг, судовий збір і витрати на правову допомогу адвоката в сумі 5000,00 грн.

Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши матеріали справи, встановивши фактичні обставини справи, дослідивши та оцінивши надані докази в сукупності, проаналізувавши законодавство, що регулює спірні правовідносини між сторонами, суд встановив таке.

Позивач ОСОБА_1 у період з 24.05.2016 по 19.06.2020 був зареєстрований як фізична особа-підприємець, що підтверджується наявними у матеріалах справи відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 6-7).

Згідно з позовною заявою позивач звернувся до господарського суду з приводу господарських правовідносин з відповідачем, які виникли з підприємницької діяльності ОСОБА_1 у період з листопада 2017 по січень 2018 року.

За змістом пункту 1 частини першої статті 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, в яких стороною є фізична особа, яка на дату подання позову втратила статус суб`єкта підприємницької діяльності, якщо ці спори пов`язані, зокрема, з підприємницькою діяльністю, що раніше здійснювалася зазначеною фізичною особою, зареєстрованою підприємцем.

Отже, дана справа за позовом ОСОБА_1 до Відділу освіти, молоді та спорту Заставнівської районної державної адміністрації про стягнення боргу підвідомча господарському суду.

З доданих до позовної заяви документів видно, що на підставі накладних № 13 від 16.11.2017, № 14 від 27.12.2017 та № 1 від 26.01.2018 по актах приймання-передачі товару від 16.11.2017, від 27.12.2017 та від 26.01.2018 ФОП Іванців С.С. передав, а Юрковецька загальноосвітня школа в особі директора ОСОБА_2 прийняла товар - дрова паливні твердолистяних порід у кількості 100 м 3 (у позовній заяві помилково 90 м 3 )на загальну суму 124000,00 грн. (а.с. 9-14).

У судовому засіданні 06.10.2020 суд оглянув оригінали зазначених накладних і актів-передачі товару.

Указану вартість дров відповідач позивачеві не сплатив, що підтверджується актом звірки взаємних розрахунків за період з 2017-2020 роки між ФОП Іванців Сергій Степанович і Відділ освіти, молоді та спорту Заставнівської РДА станом на 12.06.2020. Дану заборгованість у розмірі 124000,00 грн. відповідач визнав у відзиві на позов.

Підстави виникнення цивільних прав та обов`язків визначено статтею 11 Цивільного кодексу України, відповідно до частини 1 якої цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини, інші юридичні факти (пункти 1, 4 частини 2 статті 11 ЦК).

За визначенням частини 1 статті 202 Цивільного кодексу України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до частини 4 статті 203 ЦК правочин має вчинятися у формі, встановленій законом.

Статтею 205 Цивільного кодексу визначено форми правочину та способи волевиявлення. Так, правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом. Правочин, для якого законом не встановлена обов`язкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків. У випадках, встановлених договором або законом, воля сторони до вчинення правочину може виражатися її мовчанням.

За приписами частини 1 статті 206 ЦК усно можуть вчинятися правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність. Юридичній особі, що сплатила за товари та послуги на підставі усного правочину з другою стороною, видається документ, що підтверджує підставу сплати та суму одержаних грошових коштів (частини 2 статті 206 ЦК).

Відповідно до статті 207 Цивільного кодексу України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв`язку. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Аналогічну норму містить стаття 181 Господарського кодексу України, яка регламентує загальний порядок укладання господарських договорів.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів (ч. 1 ст. 181 ГК України).

Згідно з нормою статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства (стаття 628 ЦК).

Відповідно до статті 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

За приписами статті 639 Цивільного кодексу України договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася. Якщо сторони домовилися укласти договір за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем, він вважається укладеним у письмовій формі. Якщо сторони домовились укласти у письмовій формі договір, щодо якого законом не встановлена письмова форма, такий договір є укладеним з моменту його підписання сторонами.

Відповідно до статті 640 ЦК України договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції.

Наявність підписаних позивачем і Юрковецькою загальносвітньою школою актів приймання-передачі товару підтверджує укладення правочину з купівлі-продажу (поставки) дров паливних твердолистяних порід на суму 124000,00 грн., оформленого в спрощеному вигляді шляхом складання зазначених актів без складання і підписання договору купівлі-продажу як окремого документа.

Відповідно до статті 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 625 ЦК).

За визначенням статті 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною першою статті 691 ЦК України передбачено, що покупець зобов`язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

Відповідно до норми частини 1 статті 692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Суд звертає увагу, що безпосередньо товар отримував не відповідач, а Юрковецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Заставнівського району Чернівецької області.

Згідно з пунктом 1.4 Статуту Юрковецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Заставнівського району Чернівецької області (нова редакція), затвердженого рішенням № 15/304 15 сесії 6 скликання від 30.11.2012 року Юрковецької сільської ради, Відділ освіти, молоді та спорту Заставнівської районної державної адміністрації здійснює фінансування закладу освіти, його матеріально-технічне забезпечення, харчування учнів (а.с. 16-28).

Пунктом 4.1 цього Статуту передбачено, що управління навчальним закладом здійснюється Відділом освіти, молоді та спорту Заставнівської районної державної адміністрації, а згідно з пунктом 6.2 Статуту кошти відділу є одним з джерел формування кошторису навчального закладу.

Відповідно до статті 24 Закону України "Про освіту" система управління закладами освіти визначається законом та установчими документами.

Установчі документи закладу освіти повинні передбачати розмежування компетенції засновника (засновників), інших органів управління закладу освіти та його структурних підрозділів відповідно до законодавства.

За змістом статті 89 Бюджетного кодексу України, зокрема з районних бюджетів здійснюються видатки на загальну середню освіту, в тому числі початкові школи, гімназії, ліцеї (у тому числі з дошкільними підрозділами (відділеннями, групами).

Отже, видатки на придбання твердого палива для закладів освіти, яким є Юрковецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Заставнівського району Чернівецької області, здійснюються відповідним головним розпорядником коштів районного бюджету.

Відповідно до статті 42 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" саме відповідач як орган державної влади - структурний підрозділ Заставнівської районної державної адміністрації Чернівецької області з правом юридичної особи, здійснює керівництво такою галуззю управління, як освіта, і несе відповідальність за її розвиток, у тому числі щодо забезпечення опалення закладів дошкільної та загальної середньої освіти, що перебувають в їх підпорядкуванні.

Таким чином, на підставі наведених положень чинного законодавства у відповідача існує обов`язок провести розрахунки з позивачем за поставлені для закладу освіти дрова.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Доказами у господарському процесі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків (стаття 73 ГПК України).

Статтею 74 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

У судовому засіданні знайшли підтвердження викладені в позовній заяві доводи позивача про продаж Юрковецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Заставнівського району Чернівецької області дров паливних твердолистяних порід на суму 124000,00 грн., яку відповідач не сплатив, при цьому, такий обов`язок покалдено на відповідача законом та визнається останнім, тому суд дійшов висновку про задоволення позову в повному обсязі.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить з такого.

Відповідно до частини 1 статті 129 ГПК України у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При цьому, частиною 1 статті 130 ГПК України унормовано, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відтак, враховуючи, що відповідач до початку розгляду справи по суті визнав позов у повному обсязі, у відповідності до частини 1 статті 130 ГПК України судовий збір у розмірі 50% від сплаченої позивачем суми (2102,00 грн. х 50% = 1051,00 грн.) підлягає поверненню йому з Державного бюджету, а решта 1051,00 грн. (50% ) - стягненню на його користь з відповідача.

Стосовно відшкодування витрат ОСОБА_1 на правничу допомогу адвоката суд зазначає, що позивачем подано докази понесення ним витрат у сумі 5000,00 грн. по оплаті послуг адвоката Данищука В.В. у даній справі, а саме договір від 10.06.2020 про надання правничої допомоги, квитанція № 133 від 16.07.2020 про сплату 5000,00 грн., акт наданих послуг від 50.10.2020, згідно з яким адвокат Данищук В.В. надав ОСОБА_1 послуги у справі про стягнення 124000,00 грн. боргу із Відділу освіти, молоді та спорту Заставнівської районної державної адміністрації, а саме: послуги з консультування, вивчення матеріалів справи, складання позовної заяви та участі в судовому процесі на загальну суму 5000,00 грн.

За правилами частини 4 статті 129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, до яких відносяться в тому числі витрати на професійну правничу допомогу адвоката, у разі задоволення позову покладаються на відповідача.

Отже, враховуючи, що позов задоволено в повному обсязі, а позивачем доведено розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката належними доказами, зазначені витрати в сумі 5000,00 грн. підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 20, 129, ч. 1 ст. 130, ст. 238 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ :

1. Позов ОСОБА_1 до Відділу освіти, молоді та спорту Заставнівської районної державної адміністрації про стягнення заборгованості в сумі 124000,00 грн. задовольнити.

2. Стягнути з Відділу освіти, молоді та спорту Заставнівської районної державної адміністрації (вул. Незалежності, 88, м. Заставна Чернівецької області, 59400, ідентифікаційний код 36752460) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) 124000,00 грн. основного боргу по оплаті за дрова паливні твердолистяних порід, 1051,00 грн. судового збору та 5000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

3. Повернути ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) з Державного бюджету України 1051,00 грн. судового збору, сплаченого по квитанції № 78946 від 07.09.2020 року.

З набранням рішенням законної сили видати наказ.

Строк і порядок набрання рішенням законної сили та його оскарження.

Відповідно до статті 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до статті 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (стаття 257 ГПК України).

Відповідно до пункту 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

У судовому засіданні 06.10.2020 проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Повний текст підписано 08 жовтня 2020 року.

Суддя Т.І. Ковальчук

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено28.10.2020
Номер документу92471446
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/2060/20

Судовий наказ від 29.10.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Рішення від 06.10.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 11.09.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні