Рішення
від 23.10.2020 по справі 272/1037/20
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/1037/20

Провадження № 2-о/272/35/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 жовтня 2020 року

Андрушівський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді - Палазюк В.М.

за участю секретаря судового засідання - Смолінської І.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Андрушівка цивільну справу за заявою Нехворощанської сільської ради Андрушівського району Житомирської області, заінтересована особа відділ з питань надання адміністративних послуг та державної реєстрації Андрушівської державної адміністрації про передачу безхазяйного майна у комунальну власність, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до Андрушівського районного суду Житомирської області з заявою про передачу безхазяйного майна у комунальну власність, в якій зазначив, що на початку 2019 року на території Нехворощанської сільської ради за адресою: АДРЕСА_1 було виявлено безхазяйне майно, артезіанську свердловину 2406. Сільською радою було зроблено запити з метою пошуку власника вищевказаного майна та отримано відповіді про те, що інформація про власника артезіанської свердловини 2406 відсутня. З метою повідомлення про взяття безхазяйного майна на облік Нехворощанська сільська рада подала оголошення в друкованих засобах масової інформації Новини Андрушівщини . 23.09.2019 заявник звернувся до реєстраційного відділу Андрушівської РДА із заявою про взяття на облік вищевказаної свердловини як безхазяйної. З урахуванням того, сільською радою здійснено всі відповідні заходи щодо пошуку власника артезіанської свердловини 2406, з дня взяття безхазяйної речі на облік пройшов рік, заявник просив передати безхазяйне нерухоме майно у комунальну власність Нехворощанської сільської ради Андрушівського району Житомирської області.

Представник Нехворощанської сільської ради Андрушівського району Житомирської області в судове засідання не з`явився, направив на адресу суду заяву про розгляд справи у його відсутність, зазначив, що в повному обсязі підтримує вимоги про передачу безхазяйного майна у комунальну власність.

Представник заінтересованої особи, відділу з питань надання адміністративних послуг та державної реєстрації Андрушівської державної адміністрації, в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, відзиву, заяв, клопотань суду не подавав. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Представник заінтересованої особи двічі у судове засідання не з`явився, хоча про день та час розгляду справи був належним чином повідомлений.

За таких обставин суд вважає за можливе провести розгляд справи на підставі наявних у ній доказів та матеріалів.

У відповідності до положень ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи.

Дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно оцінивши надані докази та давши їм належну оцінку, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що на початку 2019 року на території Нехворощанської сільської ради за адресою: АДРЕСА_1 було виявлено безхазяйне майно, артезіанську свердловину 2406 (а.с. 8). Сільською радою було зроблено запити з метою пошуку власника вищевказаного майна та отримано відповіді , зокрема від регіонального відділення Фонду Державного майна України по Житомирській області, КП "Бердичівське МБТІ" Житомирської обласної ради, згідно яких інформація про власника артезіанської свердловини 2406 відсутня (а.с. 9,10,). Нехворощанською сільською радою Андрушівського району Житомирської області було подано оголошення в друкованих засобах масової інформації Новини Андрушівщини 26.04.2019 року про взяття безхазяйного майна на облік (а.с. 11). З рішення № 48803074 від 23.09.2019 та витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вбачається, що артезіанську свердловину, розташовану по АДРЕСА_1 23 вересня 2019 року взято на облік як безхазяйне нерухоме майно (а.с. 6,7).

Згідно п. 7 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Відповідно до ст. 335 ЦК України безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Відповідно до ч. 2 ст. 327 ЦК України управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до вимог ст. 329 ЦПК України заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади за умов, визначених Цивільним кодексом України, подається до суду за місцезнаходженням відповідної територіальної громади.

Згідно ст. 333 ЦПК України суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Враховуючи вищевикладене та те, що артезіанська свердловина, яка розташована по АДРЕСА_1 , є безхазяйною, взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі - суд задовольняє заяву.

Керуючись ст. ст. 327, 333, 325 ЦК України, ст. ст. 13, 76, 89, 258, 263-265, 273, 293, 294, 329-333 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Заяву Нехворощанської сільської ради Андрушівського району Житомирської області, заінтересована особа відділ з питань надання адміністративних послуг та державної реєстрації Андрушівської державної адміністрації про передачу безхазяйного майна у комунальну власність - задовольнити.

Передати безхазяйне нерухоме майно, а саме артезіанську свердловину, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в комунальну власність територіальної громади Нехворощанської сільської ради Андрушівського району Житомирської області (місцезнаходження: вул. Центральна, 26Б, с. Нехворощ, Андрушівського району Житомирської області, код ЄДРПОУ 04346988).

Рішення може бути оскаржене у відповідності до п.п. 15.5, п.15 ч. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи до Житомирського апеляційного суду через Андрушівський районний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасники справи, яким рішення не було вручене у день його проголошення мають право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дати вручення рішення суду.

Повне судове рішення складено 23.10.2020 року.

Суддя:В. М. Палазюк

Дата ухвалення рішення23.10.2020
Оприлюднено29.10.2020
Номер документу92476424
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —272/1037/20

Рішення від 23.10.2020

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Палазюк В. М.

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Палазюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні