Рішення
від 28.10.2020 по справі 277/860/20
ЄМІЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 277/860/20

Номер рядка звіту 69

РІШЕННЯ

іменем України

"28" жовтня 2020 р. смт Ємільчине

Ємільчинський районний суд Житомирської області

в складі: головуючого - судді Греська В.А.

при секретарі с/з Сорока М.М.

розглянувши в смт Ємільчине цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , в якому просила змінити розмір аліментів, які стягуються з відповідача на підставі рішення Ємільчинського районного суду від 31.05.2016 року та стягувати з нього на її користь на утримання синів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліменти в розмірі 1/2 частини всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, починаючи стягнення з дня набрання рішенням законної сили і до досягнення дітьми повноліття.

Позивачка зазначила, що діти знаходяться на її утриманні. З відповідача за рішенням суду стягуються аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі по 100 грн. щомісяця на кожну дитину до досягнення ними повноліття. Такий розмір аліментів не може забезпечити належний рівень матеріального утримання дітей, оскільки діти навчаються в Сімаківській ЗОШ І-ІІІ ступенів, їм потрібен одяг, шкільне приладдя, канцтовари, на які значно збільшилися витрати.

Відповідач працює карщиком на підприємстві Обухівміськвторресурси , на утриманні непрацездатних членів сім`ї не має, а тому позивачка вважає, що його матеріальний стан покращився і він має змогу сплачувати аліменти на утримання дітей у більшому розмірі.

В судове засідання позивачка не з`явилася, надала суду заяву, в якій позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила розглянути справу у її відсутності.

Відповідач в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій позовні вимоги визнав, просив справу розглянути у його відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст.206 ч. 4 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовна заява обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Матеріалами справи встановлено, що згідно виконавчого листа, виданого 13.07.2016 року Ємільчинським районним судом, з ОСОБА_2 стягується аліментна плата на користь ОСОБА_1 на утримання синів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в твердій грошовій сумі в розмірі по 100 грн. щомісячно на кожну дитину до досягнення ними повноліття, починаючи стягнення з 04.04.2016 року.

Відповідно до ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно ч.2 ст.182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Ст. 8 ЗУ Про охорону дитинства передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Слід зазначити, що з часу ухвалення рішення про стягнення аліментів змінилися мінімальні життєві стандарти, підвищилася вартість життя, а також прожитковий мінімум для дитини відповідного віку. Так, у 2020 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для дітей віком від 6 до 18 років встановлено у розмірі: з 1 січня 2020 року - 2218 гривень, з 1 липня - 2318 гривень, з 1 грудня - 2395 гривень.

За таких обставин сума аліментів, які стягуються з відповідача на утримання дитини, не можуть забезпечити її належний рівень матеріального утримання, оскільки не відповідають розміру аліментів, передбаченого законом, тобто даний розмір менший ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч.5 ст.183 СК України той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Згідно ч.2 ст.161 ЦПК України особа має право звернутися до суду із зазначеними вище вимогами в наказному або в спрощеному позовному провадженні на свій вибір.

Зважаючи на те, що відповідач ОСОБА_2 працевлаштований, законом визначено розмір аліментів, що стягується на трьох дітей у частці від заробітку платника аліментів, суд приходить до висновку, що розмір аліментів визначений рішенням суду на користь ОСОБА_1 на утримання синів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та дочки ОСОБА_5 підлягає зміні.

Визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Відповідно до п.23 Постанови ПВСУ від 15 травня 2006 року №3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів, у разі задоволення судом вимоги про зміну розміру аліментів, новий розмір аліментів сплачується з дня набрання рішенням законної сили.

Позивачка звільнена від сплати судового збору на підставі п.3 ч.1 ст. 5 ЗУ Про судовий збір , а тому судовий збір підлягає стягненню з відповідача в прибуток держави.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 206, 247, 258, 259, 263-265, 279, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 181, 182, 192 СК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Змінити розмір аліментів та стягувати із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителя АДРЕСА_1 , працюючого на підприємстві Обухівміськвторресурси , розташованого за адресою: м. Обухів, вул. Київська, 21, Київської області, ІПН НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_1 на утримання синів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліментну плату в розмірі половини його доходу (заробітку), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для кожної дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідного віку, щомісячно до досягнення повноліття сином ОСОБА_3 , тобто до ІНФОРМАЦІЯ_5 , а далі якщо ніхто з батьків не звернеться до суду з позовом про визначення розміру аліментів на сина ОСОБА_4 та дочки ОСОБА_5 , аліменти будуть стягуватися за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на сина ОСОБА_3 , але не менше 50% прожиткового мінімуму для кожної дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідного віку , до досягнення сином ОСОБА_4 повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_6 , та дочкою ОСОБА_5 - до ІНФОРМАЦІЯ_7 , починаючи стягнення з дня набрання рішенням законної сили.

Стягнути з ОСОБА_2 в прибуток держави (Отримувач коштів "УК у Ємільчинському районі", номер рахунку: UA 088999980313131206000006158, код класифікації доходів: 22030101, МФО: 899998, Банк отримувач: Казначейство України (ЕАП), призначення платежу: Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050) , Код ЄДРПОУ: 37442296) судовий збір у розмірі 840 (вісімсот сорок) грн. 80 коп.

Після набрання рішенням суду законної сили відкликати виконавчий лист, виданий у цивільній справі №277/234/16-ц.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Ємільчинський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя /підпис/

Копія вірна:

Суддя: В. А. Гресько

Дата ухвалення рішення28.10.2020
Оприлюднено29.10.2020
Номер документу92476626
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —277/860/20

Рішення від 28.10.2020

Цивільне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Гресько В. А.

Ухвала від 30.09.2020

Цивільне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Гресько В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні