Ухвала
від 28.10.2020 по справі 910/15367/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

28.10.2020Справа №910/15367/20

Суддя Господарського суду міста Києва Бойко Р.В., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Газсервістрейд" (77001, Івано-Франківська обл., Рогатинський р-н, м. Рогатин, вул. Галицька, буд. 119; ідентифікаційний код 39890232)

до Акціонерного товариства "Укртрансгаз" (01021, м. Київ, Кловський узвіз, буд. 9/1; ідентифікаційний код 30019801)

про усунення перешкод у користуванні майном,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Газсервістрейд" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Акціонерного товариства "Укртрансгаз", в якому просить суд зобов`язати відповідача не чинити перешкод позивачу у здійсненні його права власності на природній газ, у тому числі, але не виключно, здійснювати на вимогу Товариства з обмеженою відповідальністю "Газсервістрейд" відбір з ПСГ Акціонерного товариства "Укртрансгаз" природного газу, який належить позивачу на праві власності; здійснювати передачу природного газу з метою його реалізації третім особам у ПСГ Акціонерного товариства "Укртрансгаз".

В обґрунтування позовних вимог Товариство з обмеженою відповідальністю "Газсервістрейд" вказує, що Акціонерне товариство "Укртрансгаз", посилаючись на накладення арешту ухвалою Солом`янського районного суду міста Києва №1-кс/760/13745/16 від 10.10.2016 на природній газ, видобутий за Договором про спільну діяльність №265-12 від 19.01.2004, який був придбаний у ТОВ "ГК "Газовий Альянс", протиправно не виконує своїх зобов`язань за Договором №1804000363 на зберігання (закачування, зберігання, відбір) природного газу від 24.11.2015 та відмовляє позивачу у надані послуг із відбору природного газу.

За твердженнями позивача, придбаний у ТОВ "ГК "Газовий Альянс" газ був ним реалізований ще до накладення арешту ухвалою Солом`янського районного суду міста Києва №1-кс/760/13745/16 від 10.10.2016, в той час як у ПСГ Акціонерного товариства "Укртрансгаз" наразі перебуває газ, який належить позивачу та був ним придбаний у інших оптових продавців.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.10.2020 вказаний позов залишено без руху на підставі ст. 174 Господарського процесуального кодексу України та встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду доказів сплати судового збору у розмірі 2 102,00 грн. та доказів направлення позовної заяви відповідачу - протягом п`яти робочих днів з дня вручення даної ухвали. Також запропоновано Товариству з обмеженою відповідальністю "Газсервістрейд" надати суду протягом п`яти робочих днів з дня вручення даної ухвали Договір №1804000363 на зберігання (закачування, зберігання, відбір) природного газу від 24.11.2015 та докази набуття у власність спірного газу.

23.10.2020 через відділ діловодства суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Газсервістрейд" надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви, до якої позивачем було долучено позовну заява у новій редакції з доданими до неї матеріалами та докази сплати судового збору.

26.10.2020 Товариством з обмеженою відповідальністю "Газсервістрейд" було подано до відділу діловодства суду заяву про усунення недоліків позовної заяви, до якої долучено докази направлення позовної заяви у новій редакції з доданими до неї матеріалами Акціонерному товариству "Укртрансгаз".

У своїй позовній заяві у новій редакції позивачем було уточнено позовну вимогу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Газсервістрейд" просить суд зобов`язати Акціонерне товариство "Укртрансгаз" усунути перешкоди у користуванні позивачем своїм майном - газом, шляхом відбору природного газу в об`ємі 1 026,668 тис. куб. м., що зберігається в підземних сховищах газу відповідача.

Таким чином, Товариством з обмеженою відповідальністю "Газсервістрейд" було усунуто недоліки позовної заяви та остання відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, підстави для залишення її без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною 3 статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Зважаючи на обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, значення даної справи для сторін, характер спірних правовідносин, предмет доказування, суд приходить до висновку, що справа №910/15367/20 підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

За приписами статті 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

На виконання наведених приписів Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі та встановити учасникам справи строки для подання ними заяв по суті справи.

Керуючись ст.ст. 12, 165, 166, 167, 176, 181, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження .

3. Підготовче засідання призначити на 19.11.20 о 15:00 год. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 44-В, зал судових засідань №23 (корпус Б).

4. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи. У відповідності до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України надати документи, що підтверджують повноваження представників учасників справи.

5. Зобов`язати позивача надати суду у підготовчому судовому засіданні оригінали всіх документів по суті спору, доданих до позовної заяви (для огляду).

6. Запропонувати відповідачу у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали про відкриття провадження надати суду:

- відзив на позов, складений з урахуванням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на чинне законодавство та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані позивачем;

- докази направлення відзиву позивачу.

7. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч.ч. 3, 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України).

8. Запропонувати позивачу у строк протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов надати суду відповідь на відзив на позов, а також докази направлення відповіді на відзив відповідачу.

9. Визначити відповідачу строк для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо така буде подана) з доказами їх направлення позивачу - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив .

10. Попередити позивача про те, що у разі ненадання господарському суду без поважних причин документів або нез`явлення його представника у підготовче засідання, позов відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України може бути залишений без розгляду.

11. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5011/.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Суддя Р.В. Бойко

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Дата ухвалення рішення28.10.2020
Оприлюднено30.10.2020

Судовий реєстр по справі —910/15367/20

Постанова від 06.06.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 05.06.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 13.04.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 24.01.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Постанова від 16.11.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 16.11.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 03.11.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 04.10.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 29.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 20.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні