Рішення
від 26.10.2020 по справі 910/8082/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

26.10.2020Справа № 910/8082/20 Господарський суд міста Києва у складі судді Алєєвої І.В., за участі секретаря судового засідання Голуба О.М., розглянувши справу

за позовом Київської міської ради

до 1. Комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області

2. Товариства з обмеженою відповідальністю НВК Базіс-Альянс

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Приватного акціонерного товариства Судноплавна компанія Укррічфлот

про витребування майна з чужого незаконного володіння (з урахуванням заяви про зміну предмету позову від 26.08.2020)

За участю представників сторін, згідно протоколу судового засідання від 26.10.2020

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Київська міська рада звернулась до Комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області та Товариства з обмеженою відповідальністю НВК Базіс-Альянс про скасування рішення про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень від 19.11.2018 індексний номер 29041849 державного реєстратора Київської філії Комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригалівського району Сумської області Поліщук Вікторії Миколаївни про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку за ТОВ НВК БАЗІС-АЛЬЯНС , номер запису про право власності 29041849.

Позовні вимоги мотивовані тим, що вищевказана земельна ділянка є власністю територіальної громади міста Києва, проте Київська міська рада не приймала жодних рішень щодо передачі (надання) даної земельної ділянки у власність, що свідчить про вчинення відповідачами дій, направлених на заволодіння земельною ділянкою у незаконний спосіб та поза межами встановленого законодавством України порядку набуття прав на землю із земель комунальної власності.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.06.2020 позовну заяву Київської міської ради прийнято до розгляду за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 13.07.2020.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.07.2020 залучено до участі у справі № 910/8082/20 Приватне акціонерне товариство Судноплавна компанія Укррічфлот в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача. Розгляд справи відкладено на 07.09.2020.

22.07.2020 від третьої особи через канцелярію суду надійшли письмові пояснення в яких остання позовні вимоги підтримала.

27.08.2020 через канцелярію суду від позивача надійшла заява про зміну предмета позову, в якій позивач просив витребувати земельну ділянку від ТОВ НВК БАЗІС-АЛЬЯНС площею 0, 1 га, кадастровий номер 8000000000:78:243:0111, що знаходиться за адресою: хутор Микільський, 17 км Мінського проспекту, літ. Л в Оболонському районі м. Києва на користь територіальної громади в особі Київської міської ради, шляхом скасування запису про право власності: 29041849 на підставі рішення про державну реєстрацію прав та її обтяжень, індексний номер: 44178517 від 22.11.2018.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.09.2020 витребувано у Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) належним чином засвідчену та читабельну копії реєстраційної справи, яка включає документи, на підставі яких прийнято рішення та проведено державну реєстрацію права власності від 22.11.2018 № 44178517 на земельну ділянку, кадастровий номер 8000000000:78:243:0111, що знаходиться за адресою: Хутір Микільський, 17 км. Мінського проспекту, літера Л., в Оболонському районі міста Києва, а також документи сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення реєстраційних дій. Продовжити строк підготовчого провадження у справі. Розгляд справи відкладено на 05.10.2020.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.10.2020 закрито підготовче провадження по справі та призначено справу до судового розгляду по суті на 26.10.2020.

У судове засідання 26.10.2020 з`явилися представники позивача та третьої особи, надали пояснення по справі.

Представник відповідачів у судові засідання не з`являлись, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України Про доступ до судових рішень усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

За змістом частин 1, 2 ст. 3 Закону України Про доступ до судових рішень для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (частина 1 статті 4 Закону України Про доступ до судових рішень ).

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідачі не були позбавлені права та можливості ознайомитись із вищевказаними ухвалами у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Отже, судом вчинені всі необхідні дії для належного повідомлення відповідачів.

Клопотання про відкладення розгляду справи від відповідачів не надходило.

Згідно з ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що відповідачі не подали до суду відзив на позов, а відтак не скористалися наданим їм процесуальним правом, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

У відповідності до вимог п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід уважати строк, який необхідний для вирішення справи у відповідності до вимог матеріального та процесуального законів.

Після виходу суду з нарадчої кімнати, у судовому засіданні 26.10.2020 було проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

УСТАНОВИВ:

22.11.2018 державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригалівського району Сумської області Поліщук Вікторією Миколаївною прийнято рішення № 44178517 про державну реєстрацію прав приватної власності на земельну ділянку, кадастровий номер земельної ділянки 8000000000:78:243:0111, за Товариством з обмеженою відповідальністю НВК Базіс-Альянс .

Підставою виникнення права власності зазначено Акт приймання-передачі нерухомого майна (земельної ділянки) б/н від 19.11.2018, протокол № 19/11/18 від 19.11.2018, видавник - Товариство з обмеженою відповідальністю НВК Базіс-Альянс .

Як стверджує позивач, Київська міська рада рішення про передачу земельної ділянки площею 0, 1 га, кадастровий номер 8000000000:78:243:0111, що розташована за адресою: хутір Микільський, 17 км Мінського проспекту, літ. Л в Оболонському районі міста Києва, з власності територіальної громади міста Києва у власність Товариства з обмеженою відповідальністю НВК Базіс-Альянс не приймала. Земельна ділянка вибула з володіння позивача поза волею власника, що і стало підставою для звернення до суду з даним позовом.

Відповідно до ст. 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Земельні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею регулюються Конституцією України, Земельним кодексом України, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Відповідно до ст. 142, 143 Основного Закону України до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об`єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади через органи самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень.

01.01.2013 набув чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності .

Згідно п. 3 Прикінцевих та перехідних положень до вказаного Закону України з дня набрання чинності цим Законом землями комунальної власності відповідних територіальних громад вважаються: а) земельні ділянки: на яких розташовані будівлі, споруди, інші об`єкти нерухомого майна комунальної власності відповідної територіальної громади; які перебувають у постійному користуванні органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ, організацій; б) всі інші землі, розташовані в межах відповідних населених пунктів, крім земельних ділянок приватної власності та земельних ділянок, зазначених у підпунктах а і б пункту 4 цього розділу.

Отже, повноваження власника (в тому числі, розпорядження) земельної ділянки кадастровий номер 8000000000:78:243:0111, що розташована за адресою: хутір Микільський, 17 км Мінського проспекту, літ. Л в Оболонському районі міста Києва, належать Київській міській раді.

За приписами ч.ч. 1, 2 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону. Набуття права власності громадянами та юридичними особами на земельні ділянки, на яких розташовані об`єкти, які підлягають приватизації, відбувається в порядку, визначеному частиною першою статті 128 цього Кодексу. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Статтею 4 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень (на момент прийняття рішення про державну реєстрацію права власності на спірну земельну ділянку) передбачено, що державній реєстрації прав підлягають: 1) право власності; 2) речові права, похідні від права власності: право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншою капітальною спорудою (їх окремою частиною), що виникає на підставі договору найму (оренди) будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладеного на строк не менш як три роки; іпотека; право довірчої власності; інші речові права відповідно до закону; 3) право власності на об`єкт незавершеного будівництва; 4) заборона відчуження та арешт нерухомого майна, податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження.

У Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об`єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: підприємства як єдині майнові комплекси, житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення (ч. 1 ст. 5 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень ).

Відповідно до ст. 27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі: 1) укладеного в установленому законом порядку договору, предметом якого є нерухоме майно, речові права на яке підлягають державній реєстрації, чи його дубліката; 2) свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, виданого нотаріусом або консульською установою України, чи його дубліката; 3) свідоцтва про право на спадщину, виданого нотаріусом або консульською установою України, чи його дубліката; 4) виданого нотаріусом свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів) та свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів), якщо прилюдні торги (аукціони) не відбулися, чи їх дублікатів; 5) свідоцтва про право власності, виданого органом приватизації наймачам житлових приміщень у державному та комунальному житловому фонді, чи його дубліката; 6) свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого до 1 січня 2013 року органом місцевого самоврядування або місцевою державною адміністрацією, чи його дубліката; 7) рішення про закріплення нерухомого майна на праві оперативного управління чи господарського відання, прийнятого власником нерухомого майна чи особою, уповноваженою управляти таким майном; 8) державного акта на право приватної власності на землю, державного акта на право власності на землю, державного акта на право власності на земельну ділянку або державного акта на право постійного користування землею, виданих до 1 січня 2013 року; 9) рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно; 10) ухвали суду про затвердження (визнання) мирової угоди; 11) заповіту, яким установлено сервітут на нерухоме майно; 12) рішення уповноваженого законом органу державної влади про повернення об`єкта нерухомого майна релігійній організації; 13) рішення власника майна, уповноваженого ним органу про передачу об`єкта нерухомого майна з державної у комунальну власність чи з комунальної у державну власність або з приватної у державну чи комунальну власність; 14) інших документів, що відповідно до законодавства підтверджують набуття, зміну або припинення прав на нерухоме майно.

Тобто, нормами Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень визначено перелік документів, на підставі яких державним реєстратором може бути прийнято рішення про реєстрацію речового права власності при передачі об`єкта з комунальної власності до приватної.

Проте, як підтверджено матеріалами справи, 22.11.2018 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі рішення державного реєстратора Державного реєстратора Київської філії Комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області Поліщук Вікторії Миколаївни № 44178519 від 22.11.2018 про державну реєстрацію прав на земельну ділянку кадастровий номер 8000000000:78:243:0111, що розташована за адресою: хутір Микільський, 17 км Мінського проспекту, літ. Л в Оболонському районі міста Києва, було внесено запис про право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю НВК Базіс-Альянс на вказану земельну ділянку. Підставою виникнення права власності визначено акт приймання-передачі нерухомого майна (земельної ділянки) б/н від 19.11.2018, протокол № 19/11/18 від 19.11.2018 Товариства з обмеженою відповідальністю НВК Базіс-Альянс .

З метою повного та всебічного з`ясування всіх обставин справи ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.09.2020 витребувано у Департамента з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) належним чином засвідчену копію реєстраційної справи, яка включає документи, на підставі яких прийнято рішення та проведено державну реєстрацію права власності від 22.11.2018 № 44178517 на земельну ділянку, кадастровий номер 8000000000:78:243:0111, що знаходиться за адресою: Хутір Микільський, 17 км. Мінського проспекту, літера Л., в Оболонському районі міста Києва, а також документи сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення реєстраційних дій.

28.09.2020 на виконання вимог суду Департаментом з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надано матеріали реєстраційних справ на земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:78:243:0111.

Рішення Київської міської ради про відчуження з комунальної власності на користь другого відповідача чи інших осіб земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:78:243:0111, що знаходиться за адресою: хутір Микільський, 17 км Мінського проспекту, літ. Л в Оболонському районі міста Києва, матеріали реєстраційних справ не містять.

Факт прийняття такого рішення позивачем заперечується. Доводи позивача з цього приводу відповідачами не спростовані. Як і не спростовані обставини щодо належності земельної ділянки, про яку зазначено у спірних рішеннях, третій особі на праві користування.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що вказане вище рішення про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку було прийнято з порушенням приписів чинного законодавства, що призвело до порушення майнових прав територіальної громади міста Києва як суб`єкта права комунальної власності.

Статтею 1 Протоколу № 11 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст. 13 Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб`єкти права власності рівні перед законом.

За приписами ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Перелік основних способів захисту цивільних прав та інтересів визначається ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України, а також ст. 20 Господарського кодексу України.

Способи захисту права власності врегульовано главою 29 Цивільного кодексу України, яка передбачає наступні способи захисту: право власника на витребування майна із чужого незаконного володіння (ст. 387 Цивільного кодексу України), на витребування майна від добросовісного набувача (ст. 388 Цивільного кодексу України), витребування грошей та цінних паперів (ст. 389 Цивільного кодексу України), захист права власності від порушень, не пов`язаних із позбавленням володіння (ст. 391 Цивільного кодексу України), визнання права власності (ст. 392 Цивільного кодексу України) тощо.

Відповідно до закріпленого у статті 387 Цивільного кодексу України загального правила власник має право витребувати майно із чужого незаконного володіння. Витребування майна шляхом віндикації застосовується до відносин речово-правового характеру, зокрема, якщо між власником і володільцем майна немає договірних відносин і майно перебуває у володільця не на підставі укладеного з власником договору. У цьому разі майно може бути витребувано від особи, яка не є стороною недійсного правочину, зокрема від добросовісного набувача, шляхом подання віндикаційного позову, з підстав, передбачених частиною першою статті 388 Цивільного кодексу України.

Судом встановлено, що земельна ділянка кадастровий номер 8000000000:78:243:0111, що розташована за адресою: хутір Микільський, 17 км Мінського проспекту, літ. Л в Оболонському районі міста Києва, вибула з володіння позивача поза волею власника.

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

За таких обставин, суд оцінивши подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи, з метою забезпечення відновлення порушених прав та законних інтересів територіальної громади міста Києва, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Згідно приписів ст.129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідачів.

Керуючись ст. 74, 129, 238 - 241 Господарського процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю НВК Базіс-Альянс (02002, місто Київ, вул. Марини Раскової, будинок 19, код ЄДРПОУ 35363143) земельну ділянку площею 0, 1 га, кадастровий номер 8000000000:78:243:0111, що розташована за адресою: хутір Микільський, 17 км Мінського проспекту, літ. Л в Оболонському районі міста Києва на користь територіальної громади міста Києва в особі Київської міської ради (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, будинок 36, код ЄДРПОУ 22883141), шляхом скасування в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису про право власності: 29041849 на підставі рішення про державну реєстрацію права та її обтяжень, індексний номер 44178517 від 22.11.2018.

3. Стягнути солідарно з Комунального підприємства Реєстрація бізнесу Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області (42140, Сумська обл., Недригайлівський р-н, село Коровинці, вул. Київська, будинок 41, код ЄДРПОУ 42022037) та Товариства з обмеженою відповідальністю НВК Базіс-Альянс (02002, місто Київ, вул. Марини Раскової, будинок 19, код ЄДРПОУ 35363143) на користь Київської міської ради (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, будинок 36, код 22883141) судовий збір в розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 29.10.2020

Суддя І.В. Алєєва

Дата ухвалення рішення26.10.2020
Оприлюднено30.10.2020
Номер документу92499300
СудочинствоГосподарське
Сутьзміну предмету позову від 26.08.2020

Судовий реєстр по справі —910/8082/20

Рішення від 26.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні