Ухвала
від 28.10.2020 по справі 855/220/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 855/220/19

УХВАЛА

28 жовтня 2020 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді: Чаку Є.В.,

суддів: Коротких А.Ю., Мєзєнцева Є.І.

за участю секретаря Муханькової Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Державної судової адміністрації України про поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання у справі за адміністративним позовом Політичної партії Слуга народу до Центральної виборчої комісії, за участі третіх осіб на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову: ОСОБА_1 ; ОСОБА_2 ; ОСОБА_3 ; ОСОБА_4 ; ОСОБА_5 ; ОСОБА_6 ; ОСОБА_7 ; ОСОБА_8 ; ОСОБА_9 , про визнання протиправними бездіяльність та рішення, скасування рішення в частині та зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 30 червня 2019 року адміністративний позов Політичної партії Слуга народу до Центральної виборчої комісії, за участі третіх осіб на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову: ОСОБА_1 ; ОСОБА_2 ; ОСОБА_3 ; ОСОБА_4 ; ОСОБА_5 ; ОСОБА_6 ; ОСОБА_7 ; ОСОБА_8 ; ОСОБА_9 , про визнання протиправними бездіяльність та рішення, скасування рішення в частині та зобов`язання вчинити дії задоволено частково. Визнано протиправною бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо невнесення змін до постанов про реєстрацію кандидатів у народні депутати України щодо зазначення відомостей про їх партійність, а саме виключення відомостей щодо членства в Політичній партії Слуга народу та зазначення відомостей, що кандидат в народні депутати України є безпартійним. Зобов`язано Центральну виборчу комісію протягом одного дня з моменту набрання законної сили рішенням суду у цій справі шляхом прийняття рішення на засіданні внести зміни до постанови від 26 червня 2019 року №1346 Про форму, колір і тексти виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України для голосування в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року , які включені до виборчих бюлетенів для голосування в одномандатних виборчих округах, шляхом зазначення, що кандидат в народні депутати України є безпартійним. В іншій частині позовних вимог відмовлено. Стягнуто з Політичної партії Слуга народу (код ЄДРПОУ 40422142) та Центральної виборчої комісії (код ЄДРПОУ 21661450) до спеціального фонду Державного бюджету України на рахунок Шостого апеляційного адміністративного суду за наступними реквізитами: рахунок отримувача - 34312206081055; отримувач - УК у Печерському районі/Печерс.р-н.; банк отримувача - Казначейство України (ЕАП); код ЄДРПОУ 38004897; код банку МФО 899998; код класифікації доходів бюджету - 22030001 Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050), судовий збір у розмірі 1921 грн. з кожної сторони.

На виконання цього рішення 31.10.2019 року Шостим апеляційним адміністративним судом видано виконавчі листи.

12.10.2020 року до суду надійшла заява Державної судової адміністрації України про поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання. В обґрунтування вказаної заяви зазначено, що виконавчий документ було видано вже після закінчення строку на пред`явлення його до виконання, що позбавило Державну судову адміністрацію України можливості подати його до виконання вчасно.

Розглянувши вказану заяву, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи заяви, колегія суддів дійшла висновку, що остання задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Згідно з частиною першою статті 376 КАС України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції (частина друга статті 376 КАС України).

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Аналіз наведених норм законодавства свідчить, що стягувач, який пропустив строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа, має право звернутись до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції із заявою про поновлення пропущеного строку. При цьому, підставою для поновлення строку можуть слугувати лише поважні причини.

Поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення відповідних дій та підтверджені належними доказами.

Європейський суд з прав людини в рішенні у справі Шмалько проти України від 20.07.2004 вказав, що право на виконання судового рішення є складовою права на судовий захист, передбаченого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, для цілей якої виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися як складова частина судового розгляду (пункт 43). Неможливість особою домогтися виконання судового рішення, винесеного на її користь, становить втручання у право на мирне володіння майном, що викладене у першому реченні пункту першого статті 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Конституційний Суд України у рішенні № 18-рп/2012 від 13.12.2012, зазначив, що виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, визначений у законі комплекс дій, спрямованих на захист і поновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави.

Розглядаючи справу № 5-рп/2013 Конституційний Суд України у рішенні від 26 червня 2013 року звернув увагу, що право на судовий захист є конституційною гарантією прав і свобод людини і громадянина, а обов`язкове виконання судових рішень - складовою права на справедливий судовий захист.

В даному випадку, рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 30 червня 2019 року стягнуто з Політичної партії Слуга народу та Центральної виборчої комісії до спеціального фонду Державного бюджету України на рахунок Шостого апеляційного адміністративного суду судовий збір у розмірі 1921 грн. з кожної сторони.

Згідно частини 2 статті 15 Закону України Про виконавче провадження за рішеннями про стягнення судового збору, про накладення штрафу (як засобу процесуального примусу) стягувачем є Державна судова адміністрація України.

З матеріалів справи вбачається, що виконавчі листи Шостим апеляційним адміністративним судом було видано 31.10.2019 року, які 31.10.2020 року направлено до ДСА України.

ДСА України у заяві зазначила, що подати вказані виконавчі листи своєчасно не було можливості, оскільки, цей строк сплив 05.10.2019 року, при цьому, видано їх стягувачу було лише 31.10.2019 року, тобто вже після закінчення граничного строку, що заявник вважає поважною причиною.

Колегія суддів зазначає, що вказані обставини не є спірними і вказують на відсутність ознак протиправної бездіяльності з боку Державної судової адміністрації України.

Водночас, на час подання заяви про поновлення строку на подання виконавчих листів до виконання сплив майже рік з часу їх видачі судом.

Заявником не надано доказів, які б підтверджували сукупність послідовних дій, спрямованих на вжиття заходів з пред`явлення виконавчих документів № 855/202/19 до примусового виконання як і не зазначено будь-яких причин, які зумовили таку бездіяльність протягом майже року.

Доведення обґрунтованості і поважності пропуску строку звернення із виконавчим листом покладається на особу, яка пропустила цей строк.

До того, ж у матеріалах справи наявна заява політичної партії Слуга народу від 08.10.2020 року до якої долучено платіжне доручення №318 від 21.11.2019 року про сплату судового збору у розмірі 1921 грн.

Враховуючи те, що Державною судовою адміністрацією України не наведено поважних підстав для поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчих листів до виконання, а також те, що політичною партією Слуга народу вже було сплачено судовий збір, колегія суддів вважає, що підстави для задоволення заяви Державної судової адміністрації України про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчих листів до виконання відсутні.

Керуючись статтями 241, 376 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В :

Відмовити у задоволенні заяви Державної судової адміністрації України про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчих листів до виконання.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду в порядку і строки, визначені статтями 328-331 КАС України.

Головуючий суддя: Є.В. Чаку

Судді: А.Ю. Коротких

Є.І. Мєзєнцев

Дата ухвалення рішення28.10.2020
Оприлюднено29.10.2020
Номер документу92503836
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними бездіяльність та рішення, скасування рішення в частині та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —855/220/19

Ухвала від 11.10.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 06.10.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 28.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Постанова від 04.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Постанова від 04.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 03.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 02.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 03.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 02.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Рішення від 30.06.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні