Рішення
від 27.10.2020 по справі 935/2070/20
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 935/2070/20

Провадження № 2-о/935/53/20

РІШЕННЯ

Іменем України

27 жовтня 2020 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області в складі: головуючого судді Василенко Р.О. із секретарем Бех І.О. розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Коростишеві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до Старосілецької сільської ради про встановлення факту батьківства,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду із даною заявою, в обґрунтування якої зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина, до якої входить земельна ділянка кадастровий номер 1822582400:05:000:0044, що знаходиться на території колишньої Кам`янобрідської сільської ради. На час її народження мати з батьком не перебували у шлюбі, відомості про батька у книзі реєстрації народжень були записані за вказівкою матері ,прізвище зазначено материне - ОСОБА_1 , а ім`я по батькові дійсне - ОСОБА_2 . Внаслідок чого вона не може підтвердити ступінь рідства зі спадкодавцем, що унеможливлює спадкування нею батьківського майна. В 2000 році вона вийшла заміж та змінила прізвище на ОСОБА_1 . Від моменту народження вона жила з батьком та матір`ю в одному будинку, про те, що він мій батько всі знали, родичі, друзі, близькі. Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась, інші спадкоємці відсутні, що підтверджується вищевказаною постановою.

В судове засідання позивач не з`явилась, подала до суду заяву, в якій просить розглядати справу без її участі, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі та просить їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, на адресу суду направив заяву, просить розглядати справу без участі представника, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що дана позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 та витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України, батьком ОСОБА_1 записаний ОСОБА_2 .

Зміна прізвища заявниці з ОСОБА_1 на ОСОБА_1 підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 .

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №146883, вбачається, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 2, 5362, кадастровий номер земельної ділянки 1822582400:05:000:0044.

На підтвердження факту того, що ОСОБА_2 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 свідчить довідка від 02.07.2020 № 158 видана виконкомом Старосілецької сільської ради Коростишівського району Житомирської області.

Згідно з роз`ясненнями п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006 року Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів при розгляді справ про встановлення батьківства щодо дитини, яка народилася до 01 січня 2004 року, необхідно застосовувати відповідні норми Кодексу про шлюб та сім`ю України (далі - КпШС).

Відповідно до ст.53 КпШС при встановленні батьківства суд бере до уваги спільне проживання та ведення спільного господарства матір`ю дитини і відповідачем до народження дитини, або спільне виховання чи утримання ними дитини, або докази, що з достовірністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Згідно з п.15 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини, і вирішує їх з урахуванням обставин, передбачених ст.53 КпШС. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини і можуть бути подані матір`ю, опікуном чи піклувальником дитини чи самою дитиною після досягнення повноліття.

Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Враховуючи вказане, суд приходить до висновку, що слід встановити факт батьківства ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Відповідно до п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 96/5 від 12.01.2011 р. підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.13, 19, 81, 263-265, 266, 315, 316 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Позовну заяву задовольнити.

Встановити факт батьківства ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_4 (місце проживання: с. Кам`яний Брід, Коростишівський район, Житомирська область).

Зобов`язати Коростишівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) внести зміни в актовий запис № 7, складений 10.07.1978 року виконавчим комітетом Кам`янобрідської сільської ради Коростишівського району Житомирської області про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , а саме у відомостях про батька дитини замість ОСОБА_2 , зазначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Коростишівський районний суд Житомирської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Р.О. Василенко

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення27.10.2020
Оприлюднено30.10.2020
Номер документу92506580
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —935/2070/20

Рішення від 27.10.2020

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні