Рішення
від 29.10.2020 по справі 566/1457/19
МЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

566/1457/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

29 жовтня 2020 року смт.Млинів Рівненської області

Млинівський райсуд Рівненської області

в складі : головуючого судді Феськова П.В.

при секретарі : Грановській М.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Млинів Рівненської області цивільну справу за позовом Приватного підприємства "Люкс-Транс Луцьк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу внаслідок невиконання грошового зобов`язання, -

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2019 року Приватне підприємство "Люкс-Транс Луцьк" пред`явило в суд позов до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу внаслідок невиконання грошового зобов`язання.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, 05.10.2016 року між ПП Люкс-Транс Луцьк та ОСОБА_1 був укладений договір № 0741/2016/110172 купівлі-продажу транспортного засобу - автобуса, марки MERCEDES-BEHZ 308D CDІ, 1997 року випуску, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер кузова (шасі) - НОМЕР_2 .

Внаслідок укладення зазначеного Договору право власності на автобус було переоформлене на нового власника ОСОБА_1 . Таким чином, позивач зі свого боку виконав покладені на нього договором зобов`язання в частині продажу та передання відповідачу товару, в порядку та на умовах, передбачених цим Договором. Проте, відповідач не виконав належним чином свої грошові зобов`язання, які передбачені п.2.1. договору, щодо повної сплати ціни транспортного засобу одразу після передачі цього засобу йому, внаслідок чого у відповідача виникла заборгованість по оплаті за придбаний у позивача транспортний засіб, що підтверджується відповідною балансовою довідкою.

В зв`язку з цим, сума заборгованості відповідача за проданий йому позивачем транспортний засіб складає: 8716 грн. 79 коп., в т.ч.: 6000 грн. 00 коп. - основний борг, 2177 грн. 40 коп. - втрати від інфляції, 539 грн.39 коп. 3 % річних;

В судове засідання представник позивача не з`явився, звернувся до суду з письмовим клопотанням в якому вказав, що не заперечує проти заочного розгляду справи, просить здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного провадження та у його відсутності. (а.с.51).

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином (а.с.47, 49) У визначені ухвалою суду від 10.10.2019 року строки відзиву на позов, будь-яких заперечень чи пояснень по суті справи, а також заяв чи клопотань, до суду не подав.

Відповідно до ч.1 ст.280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про час і дату судового розгляду, і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Так як відповідач не з`явився на судовий розгляд справи, про причини неявки суд не повідомив, хоча був завчасно повідомлений про час і дату розгляду справи в суді, заяви про розгляд справи у його відсутності не надав, суд рахує за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши письмові докази в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 05.10.2016 року між ПП Люкс-Транс Луцьк та ОСОБА_1 , був укладений договір купівлі-продажу транспортного засобу №0741/2016/110172, який був оформлений та підписаний в Сервісному центрі 0741 МВС України. (а.с.11)

У відповідності до п. 1.1. Договору одна сторона (Продавець) зобов`язується передати у власність другій стороні (Покупцеві) транспортний засіб, а Покупець зобов`язується прийняти вказаний транспортний засіб і сплатити за нього обумовлену цим договором грошову суму.

Предметом вказаного вище Договору купівлі-продажу є транспортний засіб, який має такі характеристики: марка - MERCEDES-BEHZ 308D CDІ, 1997 року випуску, тип - автобус, колір - білий, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер кузова (шасі) - НОМЕР_2 .

За таких умов, сторони дійшли згоди, що у відповідності до п. 3.1 договору купівлі-продажу ціна Автобусу на момент укладання договору (досягнення усіх істотних умов та його підписання Сторонами) становить 6000,00 гривень.

Вищевказаним договором передбачено, що покупець зобов`язаний оплатити продавцеві повну ціну переданого транспортного засобу одразу після прийняття цього транспортного засобу (п.2.1. Договору).

Внаслідок укладення зазначеного договору право власності на автобус було переоформлене на нового власника - ОСОБА_1 . (а.с.12)

Відповідно до положень ч.1 ст. 655 ЦК України , за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Таким чином, позивач зі своєї сторони виконав покладені на нього договором зобов`язання в частині продажу та передання відповідачу товару, в порядку та на умовах, передбачених цим договором, в технічному стані, в кому він знаходився.

Проте, відповідач не виконав належним чином свої грошові зобов`язання, які передбачені п. 2.1. договору, щодо повної сплати ціни транспортного засобу одразу після передачі цього засобу йому, внаслідок чого у відповідача виникла заборгованість по оплаті за придбаний у позивача транспортний засіб, що підтверджується відповідною балансовою довідкою.

Вищезазначене підтверджується тим, що кошти від реалізації майна ні в касу підприємства, ні на відкриті у банківських установах рахунки підприємства не надходили, про що свідчать банківські виписки про рух коштів на рахунках підприємства та оборотно-сальдові відомості по рахунках бухгалтерського обліку підприємства. (а.с.18-19)

Згідно із вимогами ст. 509 ЦК України , зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до вимог ст.526 ЦК України , зобов`язання повинні виконуватися належним чином, відповідно до умов договору.

У зв`язку з невиконанням своїх зобов`язань згідно розрахунку заборгованості у відповідача станом на 03.10.2019 року наявна заборгованість за проданий йому позивачем транспортний засіб, яка складає: 8716 грн. 79 коп., в т.ч.: 6000 грн. 00 коп. - основний борг, 2177 грн. 40 коп. - втрати від інфляції, 539 грн.39 коп. 3 % річних. (а.с.14)

Відповідно до вимог ст.610 ЦК України , порушенням зобов`язання є його невиконання.

Згідно із вимогами ст. 612 ЦК України , боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до вимог ст. 625 ЦК України , боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання і на вимогу кредитора повинен сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми.

Нормою ч. 1 ст. 626 ЦК України встановлено, що договором є домовленість двох і більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до вимог ст. 629 ЦК України , договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Так, розглянувши справу в межах заявлених позивачем вимог та зазначених і доведених ним обставин суд вважає, що позов є обґрунтованим та доведеним; та наявні підстави для стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за договором купівлі-продажу автобуса, яка складається з суми основного боргу, інфляційних втрат та 3% річних, що становить 8716,79 гривень.

Розподіл судових витрат відбувається за правилами ст. 141 ЦПК України .

Керуючись ст. ст. 12 , 89 , 141 , 259 , 263-265 , 280 - 284 ЦПК України , суд,-

в и р і ш и в :

Позовні вимоги Приватного підприємства "Люкс-Транс Луцьк" задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , жителя с.Привітне Млинівського району Рівненської області, (РНКОПП НОМЕР_3 ) на користь ПП Люкс Транс Луцьк (вул. Луцька,10 с.Гірка Полонка Луцького району Волинської області, код ЄДРПОУ 39539516), заборгованість за договором купівлі-продажу транспортного засобу від 05 жовтня 2016 року у розмірі 8716 (вісім тисяч сімсот шістнадцять) гривень 79 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , жителя с.Привітне Млинівського району Рівненської області, (РНКОПП НОМЕР_3 ) на користь ПП Люкс Транс Луцьк (вул.Луцька,10 с.Гірка Полонка Луцького району Волинської області, код ЄДРПОУ 39539516), судовий збір у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя : П.В. Феськов

Дата ухвалення рішення29.10.2020
Оприлюднено30.10.2020
Номер документу92508267
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —566/1457/19

Рішення від 29.10.2020

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Феськов П. В.

Ухвала від 29.10.2020

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Феськов П. В.

Ухвала від 10.10.2019

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Феськов П. В.

Ухвала від 10.10.2019

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Феськов П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні