Рішення
від 19.10.2020 по справі 716/1549/20
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/1549/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.10.2020 Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді - Стрільця Я.С.,

за участю секретаря судових засідань - Климус Г.В.,

представника позивача - Дубець М.О. ,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Заставна цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 , від імені якого діє представник Дубець Микола Олексійович , до територіальної громади с. Бабин в особі Бабинської сільської ради Заставнівського району Чернівецької області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_2 , в особі представника Дубець М.О. , звернувся до суду з позовною заявою до територіальної громади с. Бабин в особі Бабинської сільської ради Заставнівського району Чернівецької області, в якій просить визнати за ним право власності на житловий будинок з господарськими спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабуся ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина на все належне їй майно, до складу якої входить житловий будинок з господарськими спорудами і будівлями, розташований по АДРЕСА_1 .

Спадкоємцями вказаного майна за законом є її онуки - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , позивач по справі, та ОСОБА_4 , який спадщину не приймав та на неї не претендує. В свою чергу, позивач вказує на те, що спадщину після смерті бабусі прийняв, користується всім спадковим майном та з метою її оформлення звернувся до нотаріуса із заявою про видачу йому свідоцтва про право на спадщину за законом, однак у видачі свідоцтва нотаріусом було відмовлено, оскільки не були надані належним чином оформлені документи, що посвідчують право власності на спадкове майно за ОСОБА_3 .

Відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно є перешкодою в оформленні спадщини. Саме тому, позивач змушена в судовому порядку визнавати право власності на спадщину.

Представник позивача Дубець М.О. в підготовчому засіданні позовні вимоги підтримав, з підстав вказаних у позовній заяві та просив їх задовольнити.

Представник відповідача - територіальної громади с. Бабин в особі Бабинської сільської ради Заставнівського району Чернівецької областів підготовче засідання не з`явився, надав суду заяву про визнання позову та прохання розглянути справу у його відсутності.

Із врахуванням неявки сторін в судове засідання фіксація судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України не проводилася.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи зазначені вище вимоги закону, а також визнання відповідачем позову, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити в підготовчому засіданні.

Вислухавши пояснення представника позивача, врахувавши заяву представника відповідача, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовна заява обґрунтована та підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Бабин Заставнівського району Чернівецької області померла ОСОБА_3 , що вбачається з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 26.12.2009.

Відповідно до ч.ч. 1,1 ст.ст. 1220, 1221 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Внаслідок смерті ОСОБА_3 по місцю її останнього проживання, а саме в АДРЕСА_1 , відкрилася спадщина на все належне їй майно, до складу якої входить житловий будинок з господарськими спорудами і будівлями, розташований за зазначеною адресою. Вказане вбачається із довідки Бабинської сільської ради Заставнівського району Чернівецької області №305 від 06.06.2019.

Відповідно до ст.1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

За правилами ст. 1216, 1217, 1218, 1223 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, а тому прийняття спадщини частинами не можливе. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Судом встановлено, що за життя ОСОБА_5 склала заповіт, посвідчений 12.12.2005 секретарем Бабинської сільської ради Заставнівського району Чернівецької області Сиротюк М.В., яким усе належне їй майно заповіла своєму сину ОСОБА_6 .

Проте, спадкоємець ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , тобто задовго до смерті спадкодавиці ОСОБА_5 .

Відповідно до ст.ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст. 1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

З аналізу вищезазначених норм закону у їх взаємозв`язку можна дійти висновку, що нерухоме майно, яке спадкодавиця ОСОБА_3 заповідала батьку позивача ОСОБА_6 , який помер до дня відкриття спадщини, слід вважати таким, що не охоплене заповітом, а тому право на спадкування цього майна одержують спадкоємці за законом.

Відтак, з урахуванням встановлених фактичних обставин справи, судом встановлено, що ОСОБА_2 , позивач по справі, є спадкоємцем за правом представлення після смерті бабусі ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно ч.ч. 1,3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

У відповідності до ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до положення ч.1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Матеріалами спадкової справи № 199/2019 встановлено, що позивач ОСОБА_2 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_3 , оскільки на день смерті проживав разом із нею в її житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину судом не встановлено.

З метою оформлення спадщини та отримання свідоцтва про право власності на спадкове майно позивач 23.07.2019 звернувся до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, однак у видачі свідоцтва про право власності на спадкове майно за законом у вигляді спірного житлового будинку нотаріусом було відмовлено, оскільки позивачем не були надані належним чином оформлені документи, що посвідчують право власності ОСОБА_3 на житловий будинок. Наведене підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальних дій №180/02-31 від 25.06.2020.

Порядок ведення погосподарського обліку в сільських радах визначався Вказівками по введенню погосподарського обліку в сільських Радах народних депутатів, затвердженими постановою Державного комітету статистики СРСР від 12.05.85 № 5-24/26, а згодом - Вказівками, затвердженими постановою Держкомстату СРСР від 25.05.90 №69.

Судом встановлено, що житловий будинок з господарськими спорудами і будівлями, розташований по АДРЕСА_1 належав і рахується за померлою ОСОБА_3 , що підтверджується довідкою сільської ради №293 від 03.06.2019.

В п. 3.3 Вищого Спецiалiзованого Суду України з розгляду цивільних i кримінальних справ в інформаційному листi вiд 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування сказано, що всi господарсько-побутові будiвлi та споруди у домоволодіннях, якi належать громадянам i були побудовані до Указу Президії Верховної Ради Української РСР вiд 22 січня 1979 року Про боротьбу з самовільним будівництвом господарсько-побутових будівель , i під час технічної інвентаризації не були відображені в матеріалах інвентаризації як самовільні, не вiдносяться до категорії самовільних (самочинних).

Також в даному листі зазначається, що записи у по-господарських книгах, при вирішенні питання про визнання права власності на житлові будинки i споруди у порядку спадкування, оцiнюються у сукупності з iншими доказами, таким як: рiшення про оформлення права власностi громадян на будинки, технiчним паспортом на будiвлi, документами про вiдведення в установленому порядку земельних дiлянок пiд забудову тощо.

Частинами 3, 4 ст. 3 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень визначено, що права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації. Права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за умов якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

З урахуванням зазначеного, матеріалів справи, суд приходить до висновку, що ОСОБА_3 набула право власності на спірний житловий будинок, проте його не оформила належним чином.

Відповідно до другого абзацу пункту 3.1 розділу ІІІ Порядку затвердженого Наказом від 19.03.2013р. №95 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, документом, який засвідчує відповідність закінчених будівництвом до 05 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, які не підлягають прийняттю в експлуатацію, вимогам законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, зокрема для потреб державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, є технічний паспорт, складений за результатами технічної інвентаризації.

На даний час позивачем ОСОБА_2 , як спадкоємцем майна померлої ОСОБА_3 за законом, виготовлено технічний паспорт на садибний (індивідуальний) житловий будинок, що розташований по АДРЕСА_1 , 1980-1982 року побудови, згідно довідки - характеристики Заставнівського РБТІ №149 від 24.06.2020 його вартість становить 230471 (двісті тридцять тисяч чотириста сімдесят одну) гривню.

Таким чином, сукупність зібраних у справі доказів, дають суду право зробити висновок, що позовні вимоги обґрунтовані і їх слід задовольнити з метою реалізації позивачем своїх законних спадкових прав.

На підставі викладеного, ст.ст. 1216, 1217, 1218, 1220, 1222, 1261-1265, 1268, 1270, 1272, 1297 ЦК України, керуючись ст. ст. 7, 10, 12, 13, 206, 235, 247, 259, 263 - 265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на житловий будинок, що в плані зазначений під літ А , загальною площею 90,90 м2, житловою площею 53,40 м2, з господарськими будівлями та спорудами: літню кухню під літ Б , літню кухню під літ. В , сарай під літ Г , вбиральню під літ. Д , ворота №1, що знаходяться по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Бабин Заставнівського району Чернівецької області, актовий запис про смерть №20.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Чернівецького апеляційного суду через Заставнівський районний суд Чернівецької області.

Повне найменування учасників справи:

Позивач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання та реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм № НОМЕР_3 , виданий 12.06.2018, код органу, що видав паспорт № НОМЕР_4 ;

Представник позивача - Дубець Микола Олексійович , адвокат, який надає правову допомогу на підставі ордеру серії СЕ №1012333 від 29.09.2020;

Відповідач - Територіальна громада с. Бабин в особі Бабинської сільської ради Заставнівського району Чернівецької області, місцезнаходження: вул. Головна,11, с. Бабин Заставнівського району Чернівецької області, код ЄДРПОУ:04418512.

Дата складення повного судового рішення 29.10.2020

Суддя Ярослав СТРІЛЕЦЬ

СудЗаставнівський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення19.10.2020
Оприлюднено30.10.2020
Номер документу92519441
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —716/1549/20

Рішення від 19.10.2020

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Рішення від 19.10.2020

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 01.10.2020

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 22.09.2020

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні