Ухвала
від 30.10.2020 по справі 910/14600/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про забезпечення позову

30.10.2020 Справа № 910/14600/20

за позовом Позивача-1 ОСОБА_1 ,м. Київ

Позивача-2 ОСОБА_2 , м. Ялта

Позивача-3 ОСОБА_3 , м. Ялта

Позивача-4 ОСОБА_4 , м. Сімферополь

до Відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Д.Е.Н.", м. Дніпро

Відповідача-2 ОСОБА_5 , м. Липовець

Відповідача-3 ОСОБА_6 , с. Котовка

Відповідача-4 ОСОБА_7 , м. Павлоград

про визнання недійсним договору купівлі-продажу частки, витребування часток у статутному капіталі та відновлення становища, яке існувало до порушення прав

Суддя Ліпинський О.В.

СУТЬ СПОРУ:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернулись до Господарського суду міста Києва з вимогами про визнання недійсним договору купівлі-продажу (відступлення) частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Д.Е.Н." від 12.07.2017, укладеного між позивачами та ОСОБА_5 , витребування з володіння ОСОБА_6 на користь позивачів часток в статутному капіталі, а також відновлення становища, яке існувало до порушення корпоративних прав позивачів шляхом визнання недійсними рішень загальних зборів, редакцій статутів, затверджених на їх підставі та скасування реєстраційних дій.

Заявлені вимоги позивачі обґрунтовують відсутністю волевиявлення на відчуження належних їм часток у статутному капіталі та відповідно вчинення дій спрямованих на їх відчуження шляхом укладення договору купівлі-продажу, що оскаржується.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.09.2020 позовну заяву передано за підсудністю до Господарського суду Дніпропетровської області.

20.10.2020 позовна заява надійшла до Господарського суду Дніпропетровської області.

З огляду на те, що у позовній заяві відповідачами вказані фізичні особи, що не є підприємцями, судом на виконання вимог ст. 176 ГПК України здійснено запит до відповідних органів реєстрації з метою отримання інформації щодо місця проживання (перебування) відповідачів - фізичних осіб.

28.10.2020 року до суду надійшла заява про забезпечення позову, за змістом якої позивачі просять суд вжити заходи у вигляді заборони теперішньому власнику ТОВ "Д.Е.Н." ОСОБА_8 відчужувати частку у статутному капіталі, а також заборонити проведення будь-яких реєстраційних дій щодо ТОВ "Д.Е.Н." всім суб`єктам державної реєстрації, окрім вчинення реєстраційних дій, необхідних для виконання судового рішення у справі.

Подану заяву мотивовано необхідністю зупинення фактичного ланцюга перепродажу спірних часток позивачів в статутному капіталі товариства.

Відповідно до статті 136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Враховуючи те, що предметом даного спору є вимоги щодо відновлення становища, яке існувало до порушення корпоративних прав позивачів, при вирішені питання необхідності вжиття заходів забезпечення позову, має застосовуватися та досліджуватися така підстава вжиття відповідних заходів, як достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття заходів може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

При цьому, при вирішенні корпоративних спорів, в яких прослідковується систематичний перепродаж частки в статутному капіталі товариства має досліджуватися, чи не призведе невжиття заявленого заходу забезпечення позову до порушення вимоги щодо справедливого та ефективного захисту порушених прав, оскільки позивач не зможе їх захистити в межах одного цього судового провадження за його позовом без нових звернень до суду.

З огляду на предмет заявленого позову, зокрема, визнання недійсним договору купівлі-продажу часток позивачів в статутному капіталі ТОВ "Д.Е.Н." та відновлення становища, яке існувало до порушення корпоративних прав позивачів у складі учасників товариства, враховуючи факт вчинення дій з наступного перепродажу спірних часток між відповідачами, в результаті яких, станом на час подання заяви про забезпечення позову, власником стала третя особа, слід дійти висновку про існування дійсної потреби у забезпеченні даного позову, оскільки в разі подальшого продажу часток ТОВ "Д.Е.Н." позивачі не зможуть захистити свої права в межах даного судового провадження або такий захист буде ускладнено.

Запропоновані позивачами заходи забезпечення у вигляді заборони ОСОБА_8 відчужувати та розпоряджатись часткою (її частиною) у статутному капіталі ТОВ "Д.Е.Н.", а також заборони державним реєстраторам вчиняти реєстраційні дії щодо товариства, які стосуються зміни складу та інформації про засновників товариства, внесення змін до статуту, припинення товариства та зміни інших відомостей про товариство суд вважає достатніми та дієвими заходами, спроможними запобігти унеможливлення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивачів, за захистом яких вони звернулися з даним позовом до суду.

На підставі викладеного з урахуванням встановлених обставин, заява позивачів про вжиття заходів забезпечення позову підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.136, 137, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про забезпечення позову задовольнити.

Заборонити ОСОБА_8 ( АДРЕСА_1 ) відчужувати та будь-яким іншим чином розпоряджатися, в тому числі, але не виключно, продавати, міняти, дарувати, передавати в заставу, управління тощо, часткою (її частиною) у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Д.Е.Н. (ідентифікаційний код 35458067) у розмірі 100%.

Заборонити державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та суб`єктам державної реєстрації прав (в т.ч. Міністерству юстиції України та його територіальним органам, Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській та Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві та Севастополі державним адміністраціям, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ) вчиняти реєстраційні дії щодо Товариства з обмеженою відповідальністю Д.Е.Н. (ідентифікаційний код 35458067), які стосуються зміни складу та інформації про засновників товариства, внесення змін до статуту, припинення товариства та зміни інших відомостей про товариство, окрім вчинення реєстраційних дій, необхідних для виконання судового рішення у справі.

Стягувач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

Стягувач: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 ).

Стягувач: ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 ).

Стягувач: ОСОБА_4 ( АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_4 ).

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "Д.Е.Н." (49000, м. Дніпро, вул. Вокзальна, 5, код ЄДРПОУ 35458067).

Боржник: ОСОБА_8 ( АДРЕСА_5 )

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 30.10.2020 року.

Ухвала, як виконавчий документ, може бути пред`явлена до примусового виконання до - 31.10.2023 року.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Суддя О.В. Ліпинський

Дата ухвалення рішення30.10.2020
Оприлюднено30.10.2020
Номер документу92525854
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору купівлі-продажу частки, витребування часток у статутному капіталі та відновлення становища, яке існувало до порушення прав

Судовий реєстр по справі —910/14600/20

Судовий наказ від 18.02.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Судовий наказ від 18.02.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Рішення від 20.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 10.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 23.12.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Мороз Валентин Федорович

Ухвала від 08.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 02.11.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Мороз Валентин Федорович

Ухвала від 06.10.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Судовий наказ від 05.10.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Судовий наказ від 05.10.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні