Рішення
від 29.10.2020 по справі 240/18764/20
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2020 року м. Житомир справа № 240/18764/20

категорія 101030600

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Токаревої М.С.,

секретар судового засідання Гаєвська С.В.,

за участю: представника позивача Кривонос С.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Житомирської обласної організації політичної партії Слуга Народу до Богунської районної у м.Житомирі територіальної виборчої комісії, про визнання незаконним дій,

встановив:

Житомирська обласна організація політичної партії Слуга Народу звернулась до Житомирського окружного адміністративного суду з позовом до Богунської районної у м.Житомирі територіальної виборчої комісії у якому просить:

- визнати дії Богунської районної у м. Житомирі територіальної виборчої комісії щодо прийняття протоколу про підрахунок голосів виборців на дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчі дільниці №181378 з виборів депутатів Житомирської міської ради Житомирського району Житомирської області у територіальному виборчому окрузі №1 - неправомірними.

В обґрунтування позову вказано, що членами дільничної виборчої комісії №181378 було розпочато заповнення протоколів про підрахунок голосів до закінчення голосування на дільниці, заповнення протоколів про підрахунок голосів було здійснено олівцем, що є грубим порушенням Виборчого кодексу України та вимог Центральної виборчої комісії. Крім того вказує, що членами дільничної виборчої комісії невірно пораховані кількість виданих бюлетенів, зокрема, не вистачило 50 бюлетенів до Житомирської обласної ради. Позивач вказує, що членами дільничної виборчої комісії №181378 було порушено послідовність підрахунку голосів, кількість отриманих бюлетенів членами виборчої дільниці не сходиться з актами приймання-передачі. Підписуються акти без їх оформлення. При оголошенні кількості невикористаних і використаних бюлетенів секретар допустила помилку в підрахунку. Позивач зазначає, що при проведенні виборчого процесу були допущені серйозні порушення, які вплинули на результат підрахунку голосів, що в свою чергу призвело до порушення Виборчого кодексу України.

Ухвалами від 29.10.2020 позовну заяву Житомирської обласної організації політичної партії Слуга Народу до Дільничної виборчої комісії № 181378, Богунської районної у м.Житомирі територіальної виборчої комісії, Житомирської міської територіальної виборчої комісії Житомирського району про визнання незаконним дій, зобов`язання вчинити дії в частині позовних вимог щодо:

- визнання дії Житомирської міської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області щодо прийняття протоколу про підрахунок голосів виборців на дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчі дільниці №181378 з виборів депутатів Житомирської обласної ради - неправомірними;

- визнання дії Житомирської міської територіальної виборчої комісії Житомирського району Житомирської області щодо прийняття протоколу про підрахунок голосів виборців на дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчі дільниці №181378 з виборів депутатів Житомирської районної ради Житомирського району Житомирської області - неправомірними;

- визнання дії Богунської районної у м. Житомирі територіальної виборчої комісії щодо прийняття протоколу про підрахунок голосів виборців на дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчі дільниці №181436 з виборів Житомирського міського голови Житомирської міської ради Житомирського району Житомирської області у територіальному виборчому окрузі №1 - неправомірними;

- зобов`язання Богунську районну у м. Житомирі територіальну виборчу комісію провести повторний підрахунок голосів на дільничній виборчій комісії №181436 з місцевих виборів 25 жовтня 2020 року було повернуто позивачу.

Ухвалою від 29.10.2020 позовну заяву Житомирської обласної організації політичної партії Слуга Народу до Дільничної виборча комісія № 181378, Богунської районної у м.Житомирі територіальна виборча комісія, Житомирської міської територіальної виборчої комісії Житомирського району в частині позовних вимог щодо визнання незаконними дії дільничної виборчої комісії щодо підрахунку голосів виборців на виборчі дільниці № 181378 було залишено без розгляду.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав викладених у позовній заяві та просив позов задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача до суду не прибув, щодо причин неявки суд не повідомив.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази наявні у матеріалах справи суд дійшов наступного висновку.

У ході судового розгляду було встановлено, що Постановою Центральної виборчої комісії №160 від 8 серпня 2020 року "Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міський рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міський голів 25 жовтня 2020 року" призначено на неділю, 25 жовтня 2020 року, перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів за переліками згідно з додатками 1 - 24, зокрема у Житомирській міській територіальній громаді.

При проведенні виборів 25 жовтня 2020 року офіційними спостерігачами від Політичної партії "Слуга народу" було складено акти про виявлення порушення виборчого законодавства на дільничній виборчій комісії №181378:

- о 19 год. 33 хв. у якому зафіксовано порушення здійснення підрахунку голосів не порядку, спосіб визначений кодексом та інше порушення, яке полягає у тому, що о 19:49 членами ДВК було розпочато здійснення підписів в протоколах підрахунку голосів;

- о 20 год. 32 хв. у якому вказано, що на 20:32 год. члени ДВК не вірно порахували кількість виданих бюлетенів, зокрема не вистачило 50 бюлетенів до обласної ради;

- о 20 год. 52 хв. у якому вказано, що секретар виборчої дільниці №181578 звернулась до спостерігачів з наміром отримати консультацію та допомогу у підрахунку голосів;

- о 21 год. 10 хв. у якому вказано, що кількість отриманих бюлетенів виборчої дільниці не сходиться з актами приймання передачі. Підписують акти без їх оформлення;

- о 21 год. 30 хв. у якому вказано, що під час оголошення кількості невикористаних бюлетенів секретар допустила помилку в підрахунку.

26 жовтня 2020 року суб`єктом звернення ОСОБА_1 до Богунської районної у м.Житомирі територіальної виборчої комісії, було подано скаргу у якій вказано, що членами дільничної виборчої комісії №181378 було розпочато заповнення протоколів про підрахунок голосів до закінчення голосування на дільниці, заповнення протоколів про підрахунок голосів було здійснено олівцем, що є грубим порушенням Виборчого кодексу України та вимог Центральної виборчої комісії. Крім того, членами дільничної виборчої комісії невірно пораховані кількість виданих бюлетенів, зокрема, не вистачило 50 бюлетенів до Житомирської обласної ради. Членами дільничної виборчої комісії №181378 було порушено послідовність підрахунку голосів, кількість отриманих бюлетенів членами виборчої дільниці не сходиться з актами приймання-передачі. Підписуються акти без їх оформлення. При оголошенні кількості невикористаних і використаних бюлетенів секретар допустила помилку в підрахунку.

Вважаючи, що Богунською районною у м.Житомирі територіальною виборчою комісією було допущено неправомірні дії, які полягають у порушення п.5 ст. 254 Виборчого кодексу України, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Вирішуючи позов по суті позовних вимог суд виходить з наступного.

Нормами ч.5 ст. 254 Виборчого кодексу України визначено, що за результатами розгляду документів дільничної виборчої комісії та скарг про порушення вимог цього Кодексу під час проведення голосування та підрахунку голосів на виборчій дільниці, а також під час транспортування виборчих документів до територіальної виборчої комісії, що надійшли до територіальної виборчої комісії на момент прийняття документів дільничної виборчої комісії, територіальна виборча комісія приймає одне з таких рішень:

1) врахувати відомості протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці;

2) зобов`язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу з позначкою "Уточнений";

3) провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці в порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до ч.9 ст. 254 Виборчого кодексу України за наявності заяв або скарг, підтверджених відповідно оформленими актами, складеними кандидатами у депутати, кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довіреними особами, уповноваженими особами організацій партій, офіційними спостерігачами, виборцями, про порушення вимог цього Кодексу під час проведення голосування та/або підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, що ставлять під сумнів результати підрахунку голосів виборців на цій виборчій дільниці, територіальна виборча комісія може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці.

Разом з тим, суду позивачем не було надано будь яких рішень прийнятих Богунською районною у м.Житомирі територіальною виборчою комісією за результатами розгляду поданої скарги, які б свідчили, що відповідачем не було вчинено дії визначені наведеними нормами.

В свою чергу, суд під час розгляду справи повинен встановити факт або обставини, які б свідчили про порушення прав, свобод чи інтересів позивача з боку відповідача - суб`єкта владних повноважень, створення перешкод для їх реалізації або чи мають місце інші порушення прав та свобод позивача.

Суд наголошує, що всі обґрунтування позовних вимог зводяться виключно до порушень здійснених дільничною виборчою комісією №181378, водночас, у позовній заяві позивачем не зазначено, які дії відповідача у даній справі є протиправними на його думку.

Крім того, слід вказати, що суду не було надано жодних доказів оскарження позивачем протоколу про підсумки голосування з виборів депутатів до Житомирської міської ради Житомирського району Житомирської області міської ради в територіальному виборчому окрузі на виборчій дільниці №181378.

З огляду на наведені обставини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача є необґрунтованими та не підтверджені належними доказами.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат суд виходить з наступного.

Частиною 9 статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом.

Суд відмічає, що станом на момент вирішення справи, судовий збір позивачем не сплачено, а тому судовий збір необхідно стягнути з позивача на користь Державного бюджету в особі Державної судової адміністрації України.

Керуючись статтями 77, 90, 242, 244-246, 271, 272, 278 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

вирішив:

У задоволенні позову Житомирської обласної організації політичної партії Слуга Народу (вул. Велика Бердичівська, 30,Житомир,10008, код ЄДРПОУ 43671044) до Богунської районної у м.Житомирі територіальної виборчої комісії (вул. Перемоги, 55, Житомир,10003, код ЄДРПОУ 43781735) про визнання неправомірними дії відмовити.

Стягнути з Житомирської обласної організації політичної партії Слуга Народу на користь Державного бюджету в особі Державної судової адміністрації України судовий збір у сумі 2102 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Рішення суду може бути оскаржене до Сьомого апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги у дводенний строк з дня його проголошення.

Рішення проголошено: 29 жовтня 2020 року о 20:45.

Головуючий суддя М.С. Токарева

Дата ухвалення рішення29.10.2020
Оприлюднено02.11.2020
Номер документу92535370
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконним дій

Судовий реєстр по справі —240/18764/20

Рішення від 29.10.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Токарева Марія Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні