Ухвала
від 30.10.2020 по справі 260/3587/20
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження в адміністративній справі

30 жовтня 2020 рокум. Ужгород№ 260/3587/20

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Калинич Я.М., розглянувши матеріали позовної заяви КМКС Партія Угорців України (вул. Набережна православна, буд. 5, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, код ЄДРПОУ 33438054) до Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області (вул. Головна, буд. 32, м. Чоп, Ужгородський район, Закарпатська область, 89432, код ЄДРПОУ 43759799) про визнання дій протиправними та скасування постанови, -

В С Т А Н О В И В:

КМКС Партія Угорців України, через свого представника - адвоката Герич А.Й., звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області, в якому просить:

1. Визнати дії Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області з прийняття 28 жовтня 2020 року рішення про проведення повторного підрахунку голосів протиправним.

2. Скасувати рішення (постанову) Чопської міської територіальної комісії Ужгородського району Закарпатської області про проведення повторного підрахунку голосів на виборчих дільницях №210599.

Позовна заява подана особою, по відношенню до якої, на час звернення до суду, відсутні відомості про наявність позбавленої (обмеженої) адміністративної процесуальної дієздатності.

Адміністративний позов подано у строк, установлений законом.

Порядок прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суддею встановлений статтею 171 КАС України.

Зазначена позовна заява підсудна Закарпатському окружному адміністративному суду та подана у строк, встановлений статтею 273 КАС України, підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви відповідно до статті 169 КАС України, а також підстав для відмови у відкритті провадження у справі згідно зі статтею 170 КАС України не встановлено.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що дані правовідносини врегульовані главою 11 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до статті 273 частини 1 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб`єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб`єкти ініціювання референдуму.

Відповідно до статті 22 Виборчого кодексу України суб`єктом виборчого процесу відповідних виборів є: 1) виборець, який має право голосу на відповідних виборах; 2) виборча комісія, уповноважена здійснювати підготовку і проведення відповідних виборів; 3) партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах; 4) кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах у порядку, встановленому цим Кодексом; 5) офіційний спостерігач від кандидата чи партії (організації партії) - суб`єкта відповідного виборчого процесу або від громадської організації, зареєстрований у порядку, встановленому цим Кодексом. 2. Кандидат, реєстрація якого скасована з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом, втрачає статус кандидата на відповідних виборах з дня, наступного за днем закінчення строку оскарження такого рішення, або, у разі оскарження, з дня, наступного за днем набрання законної сили відповідним рішенням суду. Партія (організація партії), якій відмовлено у реєстрації усіх висунутих нею кандидатів або у якої скасовано реєстрацію усіх висунутих нею кандидатів на відповідних виборах з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом, втрачає статус суб`єкта виборчого процесу відповідних виборів з дня, наступного за днем закінчення строку оскарження рішення про відмову в реєстрації (скасування реєстрації) усього списку або останнього кандидата зі списку або, у разі оскарження, з дня, наступного за днем набрання законної сили відповідним рішенням суду. Дільничні виборчі комісії одночасно є суб`єктами усіх виборчих процесів, в організації і проведенні яких вони беруть участь.

Суд вирішує адміністративні справи, визначені статтею 273 КАС України, у строк, встановлений частиною одинадцятою цієї статті.

З наведених підстав суддя вважає за можливе прийняти дану позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Питання щодо подання учасниками справи відзиву на позовну заяву (відзив), відповіді на відзив врегульоване статтею 269 КАС України.

Відповідно до статті 269 КАС України у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 цього Кодексу, заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив). Копії позовної заяви та доданих до неї документів направляються відповідачу й іншим учасникам справи на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - електронною поштою, якщо така відома суду, або надаються для ознайомлення в судовому засіданні.

Відповідно до статті 77 частини 4 КАС України суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно із статтею 80 частинами 6, 7, 8 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Відповідно до положень статті 9 частини 4 КАС України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне для всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи витребувати від Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області якісні, належним чином засвідчені копії :

- пакету документів що стосуються утворення Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області, в тому числі протоколи про обрання всього складу Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області;

- оскаржувану постанову Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області від 28 жовтня 2020 року про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №210599;

- протоколу засідання Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області від 28 жовтня 2020 року, на якому приймалась оскаржувана постанова від 28 жовтня 2020 року про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №210599;

- протоколу про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №210599;

- документи, які стали підставою для прийняття оскаржуваної постанови.

Порядок подання доказів встановлений Розділом I Главою 5 КАС України.

На підставі викладеного, керуючись статтями 12, 160, 161, 171, 248, 257-262, 273 КАС України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у адміністративній справі за позовом КМКС Партія Угорців України (вул. Набережна православна, буд. 5, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, код ЄДРПОУ 33438054) до Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області (вул. Головна, буд. 32, м. Чоп, Ужгородський район, Закарпатська область, 89432, код ЄДРПОУ 43759799) про визнання дій протиправними та скасування постанови.

Призначити судове засідання на 31 жовтня 2020 року о 14:00 годині за адресою: 88000, Закарпатська область, м. Ужгород, пл. Богдана Хмельницького, буд. 21.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву до 21:00 годин 30 жовтня 2020 року

Роз`яснити право позивача подати до суду відповідь на відзив до 31 жовтня 2020 року 09:00 годин.

Звернути увагу учасників справи, що копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними (стаття 79 частина 9 КАС України).

Витребувати від Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області якісні, належним чином засвідчені копії :

- пакету документів що стосуються утворення Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області, в тому числі протоколи про обрання всього складу Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області;

- оскаржувану постанову Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області від 28 жовтня 2020 року про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №210599;

- протоколу засідання Чопської міської територіальної виборчої комісії Ужгородського району Закарпатської області від 28 жовтня 2020 року, на якому приймалась оскаржувана постанова від 28 жовтня 2020 року про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці №210599;

- протоколу про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №210599;

- документи, які стали підставою для прийняття оскаржуваної постанови.

Зобов`язати Чопську міську територіальну виборчу комісію Ужгородського району Закарпатської області надати витребувані судом документи у строк до 30 жовтня 2020 року 21 год. 00 хв. до Закарпатського окружного адміністративного суду, розташованого за адресою: 88017 м. Ужгород, вул. Загорська, 30.

Справу буде розглянуто колегією у складі суддів: головуючої судді: Калинич Я.М., суддів: Дору Ю.Ю., Микуляк П.П.

Невідкладно повідомити відповідну виборчу комісію та комісію вищого рівня про відкриття провадження у справі.

З інформацією по справі учасники можуть ознайомитися за веб-адресою: http://adm.zk.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади.

Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи.

Ухвала окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

СуддяЯ. М. Калинич

Дата ухвалення рішення30.10.2020
Оприлюднено02.11.2020
Номер документу92535513
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —260/3587/20

Ухвала від 31.10.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 30.10.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні