Рішення
від 30.10.2020 по справі 696/1065/20
КАМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30.10.2020 Справа № 696/1065/20

2/696/495/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2020 року м. Кам`янка

Кам 'янський районний суд Черкаської області

в складі головуючої судді - Ніколенко О.Є.,

за участі: секретаря - Зачепи Л.О.,

позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду у м. Кам`янка Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Жаботинської сільської ради Кам`янського району Черкської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Жаботинської сільської ради Кам`янського району Черкаської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, обґрунтовуючи його тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 - рідний батько позивача. Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на його майно (яке він за життя заповів ОСОБА_3 ), в тому числі на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Зазначає, що у встановлений шестимісячний строк не звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, оскільки фактично проживала з ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_2 , де ІНФОРМАЦІЯ_1 він помер та вважала, що автоматично прийняла спадщину, а також те що смерть батька, ряд сімейно-побутових проблем, скрутне матеріальне становище її сім`ї та розповсюдження на території України коронавірусної інфекції вплинуло на різке погіршення її стану здоров`я, а тому не мала змоги вчасно звернутися до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини.

12 жовтня 2020 року звернувшись до приватного нотаріуса Кам`янського районного нотаріального округу Бойко Л.В. для оформлення спадкових прав на майно ОСОБА_2 , їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з пропущенням строку та рекомендовано звернутися до суду.

Ухвалою Кам`янсько районного суду Черкаської області від 16 жовтня 2020 року відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи за правилами загального позовного провадження (а.с. 16-17).

Ухвалою Кам`янського районного суду Черкаської області від 29 жовтня 2020 року закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судовому засіданні позивач позов підтримала та просила суд його задовольнити, визначивши додатковий строк для прийняття спадщини в два місяці.

Представник Жаботинської сільської ради, в підготовче судове засідання не з`явився, до суду від сільського голови Плужника Т.А. надійшло клопотання, в якому він просить справу розглянути без участі їхнього представника, про визначення додаткового строку не заперечують .

Свідки ОСОБА_4 (проживає за адресою: АДРЕСА_3 ), та ОСОБА_5 (проживає за адресою: АДРЕСА_3 ) були сусідами спадкодавця ОСОБА_2 , дали аналогічні показання про те, що їм достеменно відомо, що ОСОБА_1 доглядала за своїм батьком ОСОБА_2 , який близько п`яти років до смерті потребував сторонньої допомоги, оскільки був сліпий, а потім лежачим. Позивачка фактично проживала за адресою: АДРЕСА_2 , де ІНФОРМАЦІЯ_1 він помер. Інших спадкоємців на майно померлого ОСОБА_2 немає.

Суд, заслухавши позивача та свідків, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

За змістом ст. 1217 ЦПК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Частиною 1 статті 1222 ЦК України визначено, що спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст.1269 ЦК України).

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 12 березня 2018 року Виконавчим комітетом Жаботинської сільської ради Кам`янського району Черкаської області (а.с. 9).

Той факт, що позивач являється донькою померлого ОСОБА_2 підтверджується копією свідоцтва про народження, серії НОМЕР_2 виданого повторно 15 вересня 2020 року виконавчим комітетом Жаботинської сільської ради Кам`янського району Черкаської області, де в графі батько зазначено ОСОБА_2 (а.с. 7).

До складу спадщини увійшов житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, за адресою: АДРЕСА_2 , що належить померлому ОСОБА_2 згідно запису погосподарської книги Жаботинської сільської ради, Кам`янського району Черкаської області за № Ф-3 (а.с. 11).

Постановою приватного нотаріуса Кам`янського районного нотаріального округу Бойко Л.В. від 20.10.2020 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом посвідченим Жаботинською сільською радою Кам`янського району Черкаської області, 07.10.2010, за реєстровим № 789, після смерті ОСОБА_2 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , оскільки заявником ОСОБА_1 , пропущений шестимісячний строк для прийняття спадщини, визначений ст.ст. 1269-1270 ЦК України (а.с. 13).

Згідно копії заповіту від 07 жовтня 2010 року, зареєстровано в реєстрі № 789 ОСОБА_2 , що проживає в с. Флярківка, Кам`янського району Черкаської області, все своє майно, де б воно не було та з чого б воно не складалося, все та на що він матиме право за законом, заповів ОСОБА_3 (а.с. 10).

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб, ОСОБА_6 26 листопада 1994 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_7 , актовий запис №16, в наслідок чого змінила своє прізвище на - ОСОБА_8 .

Згідно копії свідоцтва про розірвання шлюбу, шлюб між ОСОБА_9 та ОСОБА_3 розірвано, про що в Книзі реєстрації розірвань шлюбів зроблено відповідний актовий запис за № 42 від 2005 року. Після реєстрації розірвання шлюбу їй залишено прізвище - ОСОБА_8 (а.с. 8).

З копії свідоцтва про шлюб Серія НОМЕР_3 виданого 10 грудня 2019 року Смілянським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області вбачається, що ОСОБА_10 та ОСОБА_3 10 грудня 2019 року зареєстрували шлюб, в наслідок чого ОСОБА_3 змінила своє прізвище на ОСОБА_11 .

Згідно з ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

При цьому, вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини кожної справи.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Позивач в своїй позовній заяві зазначає, що своєчасно з відповідною заявою до нотаріальної контори не звернулася у зв`язку з несприятливими сімейними обставинами та іншими причинами, які мали місце в даний період у її житті. Зокрема, і у зв`язку із скрутним фінансовим становищем сім`ї та незадовільним станом здоров`я, батько постійно хворів, був сліпим, а потім лежачим. Крім того вважала, що наявність заповіту на її ім`я дозволить прийняти спадщину в будь-який момент. Отже, суд визнає причини пропуску звернення позивачки до нотаріальної контори із заявою поважними.

Враховуючи, що визначення ОСОБА_1 додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 відповідатиме таким загальним засадам цивільного законодавства як справедливість, добросовісність та розумність (пункт 6 частини першої статті 3 Цивільного кодексу України ), суд приходить до висновку про необхідність задовольнити позов в повному обсязі.

Відповідно до положень ст. 141 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Однак, враховуючи, що позивач в своїй заяві від 29.10.2020 зазначає, що судові витрати в розмірі 840,80 грн. віднести на її рахунок, то суд, за таких обставин, вважає за можливе не стягувати понесені позивачем судові витрати з відповідача по справі.

Керуючись ст. ст. 10-12, 76-81,141, 259, 263-265, 273,315, 354, 355 ЦПК України, ст..ст. 1217, 1220, 1222, 1258, 1261, 1270, 1271, ч. 3 ст. 1272 ЦК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Жаботинської сільської ради Кам`янського району Черкської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк, достатній для подачі заяви про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 в 2 (два) місяці.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Черкаського апеляційного суду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Кам`янський районний суд Черкаської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: Жаботинська сільська рада Кам`янського району Черкаської області, місцезнаходження вулиця Максима Залізняка, б. 3, с. Жаботин, Кам`янського району Черкаської області, індекс 20822, код ЄРДПОУ 34176430.

Повне судове рішення складено 30.10.2020 року.

Суддя О.Є. Ніколенко

СудКам'янський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення30.10.2020
Оприлюднено02.11.2020
Номер документу92541807
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —696/1065/20

Рішення від 30.10.2020

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Ніколенко О. Є.

Ухвала від 29.10.2020

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Ніколенко О. Є.

Рішення від 29.10.2020

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Ніколенко О. Є.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Ніколенко О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні