Рішення
від 26.10.2020 по справі 910/7754/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" жовтня 2020 р. м. Житомир Справа № 910/7754/20

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Маріщенко Л.О.

секретар судового засідання: Малярчук Р.А.

за участю представників сторін:

від позивача: Гаврилов Є.Ю. дов. від 20.08.2020 №20/08/20-02

від відповідача: не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортон"

про стягнення 26 917,02 грн

Комунальне підприємство виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) Київтеплоенерго звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Фортон" про стягнення 26 917,02 грн, з яких 24 174,03 грн заборгованість за спожиту теплову енергію, 1 027,23 грн 3% річних, 1 715,76 грн інфляційних.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 09.06.2020 позовну заяву комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) Київтеплоенерго до товариства з обмеженою відповідальністю "Фортон" про стягнення 26 917,02 грн. з доданими до неї матеріалами передано за підсудністю на розгляд до господарського суду Житомирської області.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.07.2020 справу №910/7754/20 передано для розгляду судді Маріщенко Л.О.

Ухвалою суду Житомирської області від 13.07.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Ухвалено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 15.09.2020 о 11:30.

У судовому засіданні 15.09.2020 суд ухвалив відкласти судове засідання на 26.10.2020.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач свого представника та відзив на позовну заяву до суду не направив.

Ухвала, яка направлялась на адресу відповідача згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повернулась до суду з відміткою поштового відділення: "адресат відсутній за вказаною адресою". Ухвала направлялася відповідачу за адресою: місто Житомир, площа Путятинська, 2, офіс 35. Іншої адреси відповідач не повідомляв.

Відповідно до ст.242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Враховуючи викладене суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача своєчасно та належним чином про час і місце розгляду справи і забезпечення явки останнього в судове засідання для реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів, однак відповідач не скористався своїм правом наданим йому ст.46 ГПК України, бути присутнім у судовому засіданні та надати свої заперечення по суті позову.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши наявні у справі докази у сукупності та давши їм відповідну правову оцінку, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

11.10.2018 між ПАТ "Київенерго" (кредитор) та КП виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго" (новий кредитор) був укладений договір № 601-18 про відступлення права вимоги (цесії), відповідно до якого кредитор відступає, а новий кредитор набуває право вимоги до юридичних осіб, фізичних осіб, фізичних осіб- підприємців щодо виконання ними грошових зобов`язань перед кредитором з оплати спожитої до 01.05.2018 теплової енергії (основний борг, в тому числі той, що є предметом судового розгляду та/або підтверджений судовим рішенням ( судовими рішеннями) як такий, що підлягає стягненню із споживача (споживачів) на загальну суму 497 554 936,91 грн станом на 01.08.2018 з урахуванням оплат, що отримані кредитором за період з 01.08.2018 до дати укладання цього договору та коригувань платежів.

Перелік договорів (особових рахунків), споживачів та сум грошових зобов`язань (основний борг), право вимоги яких відступається за цим договором, зазначається в додатку № 1 до цього договору. Всі права вимоги переходять від кредитора до нового кредитора в момент підписання сторонами додатку № 1 до цього договору ( п. 1.2 договору).

З укладанням цього договору кредитор відступає, а новий кредитор набуває право вимоги також будь-яких інших, передбачених договорами та чинним законодавством додаткових грошових зобов`язань ( неустойка ( штраф, пеня), 3% річних, інфляційні нарахування, судові витрати, витрати, пов`язані з отриманням боргу та примусовим стягненням та будь-які інші без виключень та обмежень), що нараховані кредитором та/або виникли до дати укладання цього договору та/або можуть бути нараховані та/або можуть виникнути після укладання цього договору у зв`язку з неналежним виконанням споживачем ( споживачами) зобов`язань з оплати спожитої теплової енергії за договорами та споживачами, які зазначені у додатку №1 до цього договору. Відступлення права вимоги за додатковими грошовими зобов`язаннями (неустойка (штраф, пеня) 3% річних, інфляційні нарахування, судові витрати, витрати, пов`язані з отриманням боргу та примусовим стягненням та будь-які інші без виключень та обмежень) до основних грошових зобов`язань, які вже є предметом судового розгляду або вже підтверджені судовими рішеннями як такі, що підлягають стягненню із споживача ( споживачів), визначаються окремим договором (п. 1.3 договору).

Відповідно до додатку № 1 до договору про відступлення права вимоги (цесії) заборгованість ТОВ "Фортон" як споживача (абонента) за укладеним між з ПАТ "Київенерго" договору № 5500041 на постачання теплової енергії у гарячій воді від 14.11.2013, становить 24 174,03 грн.

14.11.2013 між ПАТ "Київенерго" та ТОВ "Фортон" укладено договір № 5500041 на постачання теплової енергії, відповідно до якого постачальник зобов`язався виробити та поставити теплову енергію відповідачу на потреби: опалення та вентиляції - в період опалювального сезону в кількості та в обсягах згідно з додатком № 1 до цього договору, а відповідач зобов`язувався отримати її та оплатити відповідно до умов, викладених в договорі.

Договір набуває чинності з дня його підписання та діє до 20.12.2013.

Відповідно до п. 8.3 договору припинення дії договору не звільняє споживача від обов`язку повної сплати вартості спожитої теплової енергії.

Відповідно до Додатку №3 до Договору розрахунки з Відповідачем за відпущену теплову енергію проводяться згідно з тарифами на теплову енергію, затвердженими відповідним органом у встановленому законодавством порядку.

Згідно зі статтею 20 Закону України "Про теплопостачання тарифи на теплову енергію, реалізація якої здійснюється суб`єктами господарювання, що займають монопольне становище на ринку, є регульованими. Тарифи на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії затверджуються органами місцевого самоврядування, крім теплової енергії, що виробляється суб`єктами господарювання, що здійснюють комбіноване виробництво теплової і електричної енергії та/або використовують нетрадиційні та поновлювані джерела енергії, на підставі розрахунків, виконаних теплогенеруючими, теплотранспортуючими та теплопостачальними організаціями за методами, розробленими центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання.

Згідно до п. п. 2 та 3 додатку № 4 до договору № 5500041 від 14.11.2013 абонент до початку розрахункового періоду (місяця) сплачує "Енергопостачальній організації" вартість, заявленої у договорі кількості теплової енергії та розрахунковий період, з урахуванням сальдо розрахунків на початок місяця, або оформлює договір про заставу майна, згідно ЗУ "Про заставу", як засіб гарантії сплати спожитої енергії.

В разі, якщо абонент розраховується за показниками приладів обліку:

- при перевищенні фактичного використання теплової енергії понад заявленого та сплаченого до початку розрахункового періоду, ця кількість перевищення самостійно сплачується абонентом не пізніше 28 числа поточного місяця;

- у випадку, якщо фактичне використання теплової енергії нижче від заявленого та сплаченого до початку розрахункового періоду, сальдо розрахунків визначається за фактичними показниками приладів обліку.

Додатковою угодою від 01.11.2017 до договору від 14.11.2013 № 5500041 на постачання теплової енергії у гарячій воді пункт 8.1 договори викладено в новій редакції " Цей договір набуває чинності з дня його підписання та діє до 31.12.2017" .

Крім того, доповнено текст договору пунктом 8.5 "Договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку його дії про його припинення не буде письмово заявлено однією із сторін."

За період постачання постачальником теплової енергії у гарячій воді (з грудня 2017 року по квітень 2018 року включно) при оформленні щомісячно рахунку-фактури останнім застосовувався затверджений тариф на теплову енергію, що підтверджується щомісячним обліковим записом до договору.

Постачальником належним чином поставлялась відповідачу теплова енергія у гарячій воді за договором.

Проте, порушуючи умови договору та норми законодавства, відповідач не вніс плату за отриману теплову енергію, в результаті чого за період з грудня 2017 року по квітень 2018 року включно утворилась заборгованість, яка станом на дату укладання договору цесії становила 24 174,03 грн.

Таким чином сума заборгованості відповідача за спожиту від ПАТ "Київенерго" теплоенергію до 01.05.2018 становить: 24 174,03 грн.

За розпорядженням Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 10.04.2018 № 591 КП "Київтеплоенерго" видано ліцензію на право провадження господарської діяльності з виробництва та постачання теплової енергії споживачам.

Отже, з 01.05.2018 постачання теплової енергії здійснює КП "Київтеплоенерго".

Відповідно до п. 40 Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою КМУ від 03.10.2007 №1198 (далі - Правила) споживач теплової енергії зобов`язаний вчасно проводити розрахунки за спожиту теплову енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та цих Правил.

Частиною 6 ст. 19 Закону України "Про теплопостачання" передбачено, що споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

За адресою: м. Київ, вул. Саперно-Слобідська, 93 споживачем послуг з постачання теплової енергії є відповідач.

Постачальником належним чином поставлялась відповідачу теплова енергія за адресою: м. Київ, вул. Саперно-Слобідська, 93.

Проте, відповідач своєчасно не вносив плату за спожиту теплову енергію, в результаті чого за період з грудня 2017 року по квітень 2018 року включно утворилась заборгованість, яка становить 24 174,03 грн.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським Кодексом України.

У відповідності до ст.11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини. Правочин, різновидом якого є договори - основний вид правомірних дій - це волевиявлення осіб, безпосередньо спрямовані на виникнення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків. При цьому, ст.12 Цивільного кодексу України передбачає, що особа здійснює свої цивільні права вільно на власний розсуд.

Згідно ч.2 ст.16 Цивільного кодексу України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов`язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Статтею 193 Господарського Кодексу України та статтею 526 Цивільного Кодексу України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, крім випадків, передбачених законом. (ч.ч.1, 7 ст.193 ГК України).

Згідно ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України, Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно до п. 1 ст. 628 Цивільного Кодексу України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно вимог ст. 629 Цивільного Кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

08.04.2019 відповідачу був направлений лист, в якому КП "Київтеплоенерго" повідомляє про те, що 11.10.2018 укладено договір №601-18 про відступлення права вимоги, за яким ПАТ "Київенерго" передало, а КП "Київтеплоенерго" набуло право вимоги заборгованості в розмірі 24 174,03 грн за спожиту до 01.05.2018 теплову енергію, що виникла на підставі договору №5500041 від 14.11.2013, укладеного між ТОВ "Фортон" та ПАТ "Київенерго" та просить здійснити оплату заборгованості в 20-денний строк з дня отримання цього листа.

31.03.2020 відповідачу виставлено рахунок-фактура №5500041/2020-03 на суму 24 174,03 грн, який залишився не сплаченим.

Відповідач заперечень з приводу заявленої суми боргу та доказів її сплати суду не надав.

Ураховуючи викладене, суд вважає заявлену вимогу про стягнення з відповідача 24 174,03 грн заборгованості за спожиту теплову енергію обґрунтованою та такою, що підлягає до задоволення.

Також, позивачем нараховано відповідачу 1 027,23 грн 3% річних за період з 01.11.2018 по 31.03.2020 та 1 715,76 грн інфляційних втрат за період з листопада 2018 по березень 2020.

За правилами ст.625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши розрахунок позивача щодо нарахування 3% річних та інфляційних, суд вважає його вірним і обґрунтованим.

Згідно зі ст.73 Господарського процесуального Кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст.74 Господарського процесуального Кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Приписами ст. 79 Господарського процесуального Кодексу України передбачено, що наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до п. 1 ст. 86 Господарського процесуального Кодексу України, Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Ураховуючи усе вищевикладене, оцінюючи докази у справі в їх сукупності, законодавство, що регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для задоволення позовних вимог в частині стягнення 24 174,03 грн заборгованості за спожиту теплову енергію, 1 027,23 грн 3% річних, 1 715,76 грн інфляційних.

Витрати по сплаті судового збору відповідно до ст. 129 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 123, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортон" (10002, Житомирська область, м. Житомир, площа Путятинська, буд. 2, офіс 35, код ЄДРПОУ 25386532) на користь Комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго" (01001, м. Київ, площа Івана Франка, 5, код ЄДРПОУ 40538421) 24 174,03 грн заборгованість за спожиту теплову енергію, 1 027,23 грн 3% річних, 1 715,76 грн інфляційних, 2 102,00 грн судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 02.11.20

Суддя Маріщенко Л.О.

Віддрукувати:

1- в справу

2- позивачу (рек. з повід.)

3- відповідачу (м. Житомир, площа Путятинська, 2, офіс 35) (рек. з повід.)

Дата ухвалення рішення26.10.2020
Оприлюднено03.11.2020
Номер документу92554854
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/7754/20

Рішення від 26.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 01.09.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 31.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні