Рішення
від 02.11.2020 по справі 927/781/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

02 листопада 2020 року м. Чернігівсправа № 927/781/20

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Федоренко Ю.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ",

пр. Перемоги, 126 Б, м. Чернігів, 14013

до відповідача: Комунального некомерційного підприємства "Ніжинський міський пологовий будинок" Ніжинської міської ради Чернігівської області,

вул. Московська, 21-А, м. Ніжин, Чернігівська область, 16600

Про стягнення 45413,74 грн.

Учасники справи не викликались.

ВСТАНОВИВ:

Позивачем подано позов про стягнення з відповідача заборгованості по сплаті за електричну енергію в розмірі 45413,74 грн. за Договором № 115-ТП/19 про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг від 07.02.2019.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 01.09.2020 позовна заява прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі № 927/781/20, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Також вказаною ухвалою зобов`язано відповідача на підставі ст. 165 Господарського процесуального кодексу України надати відзив на позовну заяву та докази на підтвердження своєї позиції не пізніше 15 календарних днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, надіславши одночасно копію відзиву з доказами позивачу, а докази направлення надати суду.

Ухвалу про відкриття провадження у справі отримано представником відповідача 10.09.2020, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення 1400049536552.

Враховуючи викладене, суд вважає, що відповідач належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі та встановлення йому строку для подання відзиву.

Відзиву на позов, заяв і клопотань від відповідача не надходило.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 161 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Частиною 3 ст. 161 Господарського процесуального кодексу України визначено, що підстави, час та черговість подання заяв по суті справи визначаються цим Кодексом або судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За приписами ч. 1 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

Відповідно до ч. 8, 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За приписами ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Поважних причин пропущення встановленого для подання відзиву строку відповідачем не наведено.

Оскільки відповідач своїм правом на подання відзиву у визначений судом у відповідності до господарського процесуального закону строк не скористався, за таких обставин, рішення приймається за наявними матеріалами справи, на підставі ч.2 ст.178 ГПК України.

Відповідно до ч. 5, 7 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін суду не надходило.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі, зокрема, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для вирішення спору, господарський суд встановив:

У відповідності до Законів України "Про ринок електричної енергії", "Про ліцензування видів господарської діяльності", "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг", Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" (позивач) є постачальником електричної енергії споживачам на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, виданої Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, згідно з постановою НКРЕКП №429 від 14.06.2018.

Абзацом 4 пункту 13 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про ринок електричної енергії" передбачено, що упродовж двох років з 01.01.2019 такий електропостачальник, який отримав ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії виконує функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території, яка визначається як область, міста Київ та Севастополь, Автономна Республіка Крим, на якій до відокремлення провадив свою діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом вертикально інтегрований суб`єкт господарювання.

Як вбачається із наданої до матеріалів справи виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних-осіб підприємців та громадських формувань, Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" 21.12.2017 було зареєстровано як юридична особа.

Так, Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" виконує функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території (Чернігівська область), на якій до відокремлення провадило діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та з постачання електричної енергії за регульованим тарифом ПАТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО".

Частиною 1 ст. 275 Господарського кодексу України передбачено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

У статті 4 Закону України "Про ринок електричної енергії" передбачено, що учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Ддя забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладається, зокрема, договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Статтею 276 Господарського кодексу України визначено, що загальна кількість енергії, яка відпускається, визначається за погодженням сторін. Строки постачання енергії встановлюються сторонами у договорі, виходячи, як правило, з необхідності забезпечення її ритмічного та безперебійного надходження абоненту.

Особливості визначення кількості (обсягів), якості, строків, ціни та порядку розрахунків за договором постачання електричної енергії споживачу встановлюються Закону України "Про ринок електричної енергії".

Так, частиною 4 ст. 63 Закону України "Про ринок електричної енергії" передбачено, що постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії у порядку, визначеному, правилами роздрібного ринку, та на умовах договору постачання універсальних послуг. Договір про постачання універсальних послуг є публічним договором приєднання та розробляється постачальником універсальної послуги на підставі типового договору, форма якого затверджується Регулятором. Постачальник універсальних послуг розміщує договір постачання універсальних послуг на своєму офіційному веб-сайті.

Дана норма повністю кореспондується з пунктом 3.2.5 глави 3.2. розділу 3 Правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених Постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 року, де зазначено, що укладення споживачем договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відбувається шляхом приєднання споживача до договору на умовах обраної споживачем комерційної пропозиції, для чого споживач подає такому електропостачальнику заяву-прйєднання. Електропостачальник може відмовити, якщо споживач не відповідає критеріям, встановленим для споживача універсальної послуги, та/або Об`єкт споживача не відповідає критеріям, зазначеним в обраній комерційній пропозиції. Якщо сторони дійдуть згоди на інших умовах, які не передбачені публічними комерційними пропозиціями відповідного електропостачальника, вони мають укласти договір у паперовій формі, зазначивши умови комерційної пропозиції.

Зазначеним договором визначаються умови постачання електричної енергії, права та обов`язки електропостачальника і споживача.

Положення ч.1 ст.634 Цивільного кодексу України передбачають, що договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Між Товариством з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" (постачальник) та Комунальним лікувально-профілактичним закладом "Ніжинський міський пологовий будинок" Ніжинської міської ради Чернігівської області (споживач) було укладено договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг № 115-ТП/19 від 07.02.2020 (далі- Договір).

Відповідно до п.1.1.,1.2. договору він є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії споживачам постачальником та укладається сторонами з урахуванням статей 633,634,641,642 Цивільного кодексу України, шляхом приєднання споживача до цього договору, згідно із заявою-приєднання, яка є додатком 1 до цього Договору. Умови цього договору розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 №312 та є однаковими для всіх споживачів.

Згідно з п.2.1 Договору за цим договором постачальник продає електричну енергію ДК 021:2015 09310000-5- Електрична енергія (Енергія Електрична) споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

Пунктами 5.1.,5.2. Договору передбачено, що споживач розраховується з постачальником за спожиту електричну енергію за цінами (тарифами), що визначаються відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, згідно обраною споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 2 до цього договору. Вартість поставленої електричної енергії споживачу за цим Договором визначається у "Порядку визначення вартості електричної енергії Споживачам", який є додатком 3 до цього Договору.

Пунктом 5.8 Договору сторони визначили, що ціна (тариф) на електричну енергію має зазначатися постачальником у рахунках на оплату спожитої електричної енергії за цим договором, у тому числі у разі її зміни.

Пунктами 5.9-5.11 Договору сторони визначили, що розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць. Розрахунки споживача за цим договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника (далі-спецрахунок). Оплата вартості електричної енергії за цим договором здійснюється споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спеціальний рахунок постачальника. Оплата вважається здійсненою після того, як на спеціальний рахунок постачальника надійшла вся сума коштів. Спецрахунок постачальника зазначається у платіжних документах постачальника, у тому числі у разі його зміни. Оплата рахунка постачальника за цим договором має бути здійснена споживачем у строки, визначені в рахунку, але не менше 5 робочих днів від дати отримання споживачем цього рахунка, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного в комерційній пропозиції, прийнятої споживачем.

Споживач, згідно з п. 6.2. Договору зобов`язується забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії відповідно до умов цього договору.

Згідно Заяви-приєднання до умов Договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, що є додатком 1 до Договору, Комунальний лікувально-профілактичний заклад "Ніжинський міський пологовий будинок" Ніжинської міської ради Чернігівської області приєднався до умов договору на умовах комерційної пропозиції постачальника.

У комерційній пропозиції (додаток №2 до Договору) у розділі "Спосіб оплати" передбачено, що повна оплата вартості обсягу спожитої електричної енергії здійснюється один раз за фактичними показами засобів обліку електричної енергії по закінченню розрахункового періоду.

У комерційній пропозиції (додаток №2 до Договору) у розділі "Термін надання рахунку за спожиту електричну енергію" передбачено: рахунок надається не пізніше п`ятого робочого дня з дати завершення розрахункового періоду; постачальник оформлює та надає акт про прийняття-передавання універсальної послуги; "Строк оплати" протягом 5 робочих днів від дати отримання рахунка.

У комерційній пропозиції (додаток №2 до Договору) сторони визначили термін дії договору до 31.12.2019 року. Керуючись ст.631 Цивільного кодексу України сторони домовились, що умови даного договору застосовуються до відносин між сторонами, які виникли до укладання договору з 01.01.2019.

27.08.2029 сторони підписали Додаткову угоду №1 про зміни та доповнення до договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №115-ТП/19 від 07.02.2019, якою змінили назву споживача в договорі, замість Комунальний лікувально-профілактичний заклад "Ніжинський міський пологовий будинок" Ніжинської міської ради Чернігівської області вказали Комунальне некомерційне підприємство "Ніжинський міський пологовий будинок" Ніжинської міської ради Чернігівської області.

Додатковою угодою №3 від 27.12.2019 до договору сторони дійшли згоди продовжити термін дії договору на строк, достатній для проведення процедури закупівлі електричної енергії на початок 2020 року, тобто до 29.02.2020.

Додатковою угодою №4 від 28.02.2020 до договору сторони дійшли згоди продовжити термін дії договору на строк, достатній для проведення процедури закупівлі електричної енергії на початок 2020 року, тобто до 31.03.2020.

Відповідно до п.3.1.4., 3.1.9. Правил роздрібного ринку електричної енергії, електропостачальник перед початком постачання електричної енергії споживачам, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності оператора системи, повинен укласти договір електропостачальника про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з оператором системи, на підставі якого отримати доступ до мереж оператора системи з метою реалізації своїх прав та виконання обов`язків та функцій як електропостачальника по відношенню до споживачів, електроустановки яких приєднані на відповідній території до мереж оператора системи, узгодивши умови щодо необхідного інформаційного обміну, взаємних прав, обов`язків та відповідальності сторін, а також порядок виставлення споживачам рахунків за послуги з розподілу (передачі) електричної енергії від імені оператора системи.

У позовній заяві позивач вказує на те, що на виконання п.3.1.4. Правил роздрібного ринку електричної енергії, між позивачем та Товариством з обмеженою відповідальністю "Чернігівобленерго" було укладено договір електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії №3 від 01.01.2019, відповідно до умов якого (п.6 Порядку розрахунків, додаток №1), за підсумками розрахункового періоду до 12:00 9-го числа місяця, що є наступним за розрахунковим місяцем, ОСР надає, а постачальник узгоджує фактичні обсяги купівлі електричної енергії, сумарно та в розрізі споживачів.

На підтвердження фактичного споживання відповідачем активної електричної енергії в червні 2020, позивачем (постачальником) було складено Акт прийняття-передавання товарної продукції - активної електричної енергії за червень 2020 № 210358/98357/1 від 30.06.2020 об`єм 16466 кВт/год на суму 45413,74грн. та виписано Рахунок-фактуру №210358/98357/1 від 30.06.2020 на суму 45413,74грн.

Зазначені акт прийняття-передавання товарної продукції активної електричної енергії та рахунок-фактура підписані представником відповідача.

Таким чином, постачальником (позивачем) поставлено, а споживачем (відповідачем) спожито за червень 2020 активної електричної енергії на загальну суму 45413,74 грн.

Відповідач свої зобов`язання за Договором не виконав, вартість отриманої електричної енергії не оплатив.

Заперечень щодо кількості та вартості отриманої активної електричної енергії за червень 2020 від відповідача не надходило.

Згідно з ч.2,3 ст. 193 Господарського кодексу України кожна сторона має вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. За ч.1 ст.193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей передбачених цим Кодексом.

Так, відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обігу або інших вимог, що звичайно ставляться.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України визначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач за поставлену у червні 2020 року електричну енергію на підставі виставленого позивачем рахунку-фактури не розрахувався.

Заборгованість відповідача за спожиту у червні 2020 року електричну енергію становить 45413,74 грн, що підтверджується матеріалами справи.

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до частини 1 статті 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

В силу частин 1 та 3 статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідач доказів оплати заборгованості за договором в розмірі 45413,74 грн, а також доказів, які спростовують наявність боргу в заявленому до стягнення розмірі, в ході розгляду даної справи до суду не надав.

Враховуючи, що матеріалами справи підтверджується факт неналежного виконання відповідачем зобов`язання щодо своєчасного розрахунку за отриману електричну енергію за договором, беручи до уваги відсутність належних доказів погашення відповідачем наявної заборгованості, позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 45413,74 грн є правомірними та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст.129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У зв`язку із задоволенням позовних вимог повністю, з відповідача підлягає стягненню на користь позивача 2102грн. судового збору.

Керуючись ст. 42, 73-80, 86, 129, 165, 232-233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства "Ніжинський міський пологовий будинок" Ніжинської міської ради Чернігівської області (вул. Московська, 21-А, м. Ніжин, Чернігівська область, 16600, код 21398952) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" (пр. Перемоги,126Б, м. Чернігів, 14013, код 41823846 на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання № НОМЕР_1 у філії - ЧОУ АТ "Ощадбанк", МФО 353553) 45413,74грн заборгованості по сплаті за електричну енергію.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства "Ніжинський міський пологовий будинок" Ніжинської міської ради Чернігівської області (вул. Московська, 21-А, м. Ніжин, Чернігівська область, 16600, код 21398952) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ" (пр. Перемоги,126Б, м. Чернігів, 14013, код 41823846, на поточний рахунок № НОМЕР_2 в АТ "ОТП Банк") 2102,00грн судового збору.

Накази видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили в строк і в порядку, встановленому ст.241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Повне рішення складено 02.11.2020.

Суддя Ю.В. Федоренко

Дата ухвалення рішення02.11.2020
Оприлюднено02.11.2020
Номер документу92556182
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 45413,74 грн. Учасники справи не викликались

Судовий реєстр по справі —927/781/20

Рішення від 02.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Ухвала від 01.09.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні