Ухвала
від 02.11.2020 по справі 360/1506/20
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про закриття провадження у справi

02 листопада 2020 рокуСєвєродонецькСправа № 360/1506/20

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Смішлива Т.В., розглянувши у письмовому проваджені справу № 360/1506/20 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області до Дошкільного навчального закладу Білосніжка Новоайдарського району Луганської області про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Луганського окружного адміністративного суду перебуває справа за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області (далі - позивач) до Дошкільного навчального закладу «Білосніжка» Новоайдарського району Луганської області (далі - відповідач), в якій просить суд: застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Дошкільного навчального закладу «Білосніжка» Новоайдарського району Луганської області у вигляді зупинення експлуатації будівель та приміщень, розташованих за адресою: 93522, Луганська область, Новоайдарський район, с. Олексіївка, пл. Центральна, буд. 3, до повного усунення всіх порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки в зазначеній будівлі, вказаних в Акті перевірки.

Ухвалою суду від 14 квітня 2020 року відкрито провадження у справі та призначено судове засідання на 05 травня 2020 року (арк. спр. 21-22).

05 травня 2020 року судовий розгляд відкладено та призначено наступне судове засідання на 02 червня 2020 року (арк. спр. 110).

Ухвалою суду від 02 червня 2020 року зупинено провадження в адміністративній справі № 360/1506/20 з наданням часу для примирення до 30 липня 2020 року (арк. спр. 115-116).

Ухвалою суду від 30 липня 2020 року поновлено провадження у справі (арк. спр. 128).

Ухвалою суду від 30 липня 2020 року зупинено провадження у справі № 360/1506/20, судове засідання призначено на 01 вересня 2020 року (арк. спр. 134).

Ухвалою суду від 01 вересня 2020 року продовжено строк зупинення провадження до 01 жовтня 2020 року (арк. спр. 151).

Ухвалою суду від 01 жовтня 2020 року продовжено строк зупинення провадження до 02 листопада 2020 року (арк. спр. 157).

Ухвалою суду від 02 листопада 2020 року поновлено провадження у справі (арк. спр. 160).

02 листопада 2020 року до Луганського окружного адміністративного суду через відділ діловодства та обліку звернень громадян (канцелярію) надійшла заява про відмову від позову, якою позивач просить прийняти відмову від позову повністю, закрити провадження у справі № 360/1506/19 та вирішити питання щодо повернення 50 % суми сплаченого судового збору.

Представники позивач та відповдіача у судове засідання не прибули, про дату, час і місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.

Згідно з частиною третьою статті 268 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

Відповідно до частини дев`ятої статті 205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Оскільки сторони про дату, час і місце судового розгляду повідомлені належним чином і відсутня потреба заслухати свідка чи експерта, суд вважає за можливе розглянути заяву позивача про відмову від позову у письмовому провадженні.

Вирішуючи питання про прийняття заяви про відмову від позову, суд виходить з такого.

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Дошкільний навчальний заклад «Білосніжка» Новоайдарського району Луганської області, ідентифікаційний код 37895092, зареєстрована в якості юридичної особи, місцезнаходження: 93522, Луганська область, Новоайдарський район, с. Олексіївка, пл. Центральна, буд. 3.

Наказом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області від 13 грудня 2019 року № 405-НО «Про проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю)» , Дошкільний навчальний заклад «Білосніжка» Новоайдарського району Луганської області включено в графік щодо проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) об`єктів з масовим перебування людей на території Луганської області (пункт 13) (арк. спр. 6, 7).

На підставі посвідчення на проведення заходу державного нагляду (контролю) від 17 грудня 2019 року № 163, виданого на проведення позапланової перевірки Дошкільного навчального закладу «Білосніжка» Новоайдарського району Луганської області, розташованого за адресою: 93522, Луганська область, Новоайдарський район, с. Олексіївка, пл. Центральна, буд. 3, відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України, Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та наказу Головного управління № 405-НО від 13 грудня 2019 року «Про проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю)» у період з 03 січня 2020 року по 11 січня 2020 року посадовими особами Новоайдарського районного відділу ГУ ДСНС України у Луганській області проведено перевірку стану додержання вимог законодавства у сфері пожежної техногенної безпеки та цивільного захисту (арк. спр. 16).

За результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки Дошкільного навчального закладу «Білосніжка» Новоайдарського району Луганської області за місцем розташування: 93522, Луганська область, Новоайдарський район, с. Олексіївка, пл. Центральна, буд. 3, складено акт № 2 від 11 січня 2020 року (арк. спр. 8-15), відповідно до якого виявлено порушення зазначені в розділі Опис виявлених порушень вимог законодавства .

На підставі розпорядчого документу від 09 жовтня 2020 року № 351-НО та посвідчення (направлення) від 12 жовтня 2020 року № 610 у період з 27 жовтня 2020 року по 30 жовтня 2020 року проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки Дошкільного навчального закладу «Білосніжка» Новоайдарського району Луганської області за місцем розташування: 93522, Луганська область, Новоайдарський район, с. Олексіївка, пл. Центральна, буд. 3, за результатами якого складено акт № 60 від 30 жовтня 2020 року (арк. спр. 162-167), відповідно до якого не виявлено порушення вимог законодавства.

З урахуванням викладеного, судом встановлено, що відповідачем усунуто вказані в акті № 2 від 11 січня 2020 року порушення вимог законодавства в повному обсязі.

Розглянувши клопотання представника позивача, суд дійшов наступного.

При вирішенні питання про прийняття відмови від позову, суд враховує, що відповідно до частини третьої статті 9 КАС України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини першої статті 47 КАС України позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову.

Згідно з частиною першою статті 189 КАС України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд відповідно до частини другої статті 189 КАС України роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

Суд роз`яснює сторонам, що згідно з частиною другою статті 239 КАС України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Відмова позивача від позову не суперечить закону та не порушує нічиїх прав, свобод чи інтересів. Відповідно, суд приймає відмову позивача від позову.

Відповідно до частини третьої статті 189 КАС України про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Про закриття провадження у справі суд згідно з частиною другою статті 238 КАС України постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд зазначає таке.

Статтею 140 КАС України передбачено, що у разі відмови позивача від позову понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються із позивача, крім випадків, коли позивач звільнений від сплати судових витрат. Однак якщо позивач відмовився від позову внаслідок задоволення його відповідачем після подання позовної заяви, то суд за заявою позивача присуджує всі понесені ним у справі витрати із відповідача.

Згідно з частиною першою статті 142 КАС України у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до частини другої статті 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України від 08 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір» .

За правилами частини третьої статті 7 Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір» у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до частини другої статі 262 КАС України, розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п`ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно до частини третьої статті 199 КАС України вбачається, що з оголошенням головуючим судового засідання відкритим розпочинається розгляд справи по суті.

Таким чином, з огляду на норми КАС України та Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір» в разі відмови позивача від позову до початку розгляду справи по суті у нього виникає право на повернення лише 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Зазначена адміністративна справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадженні з повідомленням (викликом) сторін, перше судове засідання по справі призначено на 05 травня 2020 року.

05 травня 2020 року головуючим, судове засідання у справі відкрито, що підтверджено протоколом судового засідання від 05 травня 2020 року (арк. спр. 110).

З огляду на викладене, вбачається, що розгляд даної справи по суті почався.

Таким чином, правові підстави для повернення позивачу з державного бюджету судового збору, сплаченого при поданні позову відсутні.

Керуючись статтями 9, 47, 142, 189, 199, 238, 239, 241, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти відмову Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області від позову.

Закрити провадження в справі за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області до Дошкільного навчального закладу Білосніжка Новоайдарського району Луганської області про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

Відмовити Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області у поверненні судових витрат.

Повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, строк на апеляційне оскарження обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Т.В. Смішлива

Дата ухвалення рішення02.11.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92558232
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю

Судовий реєстр по справі —360/1506/20

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 01.09.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 30.07.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 30.07.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 02.06.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 14.04.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні