Ухвала
від 29.10.2020 по справі 368/1167/20
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 368/1167/20

1-кс/368/188/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" жовтня 2020 р. Слідчий суддя Кагарлицького районного суду Київської області ОСОБА_1 ,за участю секретаря ОСОБА_2 , сторони кримінального провадження прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ відділення поліції № 1 (з обслуговування м. Ржищів та Кагарлицького району) Обухівського ВП ГУ НП в Київській області в кримінальному провадженні № 12020110350000054, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.05.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1ст. 366 , ч. 4 ст. 191 КК України,про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ :

28 жовтня 2020 року слідчий заступник начальника СВ відділення поліції № 1 (з обслуговування м. Ржищів та Кагарлицького району) Обухівського ВП ГУ НП в Київській області СВ відділення поліції № 1 (з обслуговування м. Ржищів та Кагарлицького району) майора поліції ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором Кагарлицької місцевої прокуратури ОСОБА_5 у кримінальному провадженні № 12020110350000054, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.05.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1ст. 366 , ч. 4 ст. 191 КК України,про арешт майна.

Дане клопотання обґрунтовано тим, що ОСОБА_6 згідно наказу № 41/1 від 01 жовтня 2010 року приступив з 01 жовтня 2010 року до виконання обов`язків Генерального директора ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» (код ЄДРПОУ 34402940, адреса: 09500, Київська область, місто Тараща, вулиця Богдана Хмельницького, 1).

Згідно Статуту ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т», затвердженого рішенням засновника від 03 липня 2019 року за №1, передбачено:

-п. 1.4 - одноосібним Учасником Товариства є: фізична особа: ОСОБА_6 ;

-п. 2.14 - ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» для досягнення цілей і виконання завдань своєї діяльності, у порядку встановленому діючим законодавством, надається право: укладати угоди, договори, контракти, та інші правочини усіх видів не заборонених чинним законодавством з юридичними і фізичними особами як у державі, так і за кордоном;

-п. 7.2.2 - Органами управління Товариства є: Генеральний директор Товариства;

-п. 7.8 - Виконавчим органом (одноосібним) Товариства є Генеральний директор, який здійснює керівництво поточною діяльністю Товариства;

-п. 7.8.1 - Генеральний директор діє від імені Товариства без довіреності в межах, встановлених Статутом, договором, укладеним з ним, рішеннями Загальних зборів Учасників;

-п. 7.8.2. - для організації діяльності Товариства та виконання покладених на нього завдань Генеральний директор:

1.здійснює офіційне представництво Товариства без довіреності у відносинах з українськими та іноземними органами влади та місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, юридичними і фізичними особами;

2.укладає та підписує всі види договорів, угод, контрактів тощо, в тому числі зовнішньоекономічні без обмеження суми на яку їх укладено, які не суперечать діючому законодавству України і не обмежені положеннями цього Статуту.

Крім того, відповідно до ч. 3 ст.18 КК України визначено, що службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Отже, зважаючи на обсяг повноважень, ОСОБА_6 на час вчинення кримінальних правопорушень (злочинів) обіймав в ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, тобто відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, мав статус службової особи.

Таким чином, ОСОБА_6 будучи генеральним директором ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т», діючи від імені зазначеної юридичної особи, маючи умисел, направлений на заволодіння чужим майном, шляхом зловживання своїм службовим становищем, діючи з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, вчинив службове підроблення за наступних обставин.

Ржищівським геріатричним пансіонатом, в особі директора ОСОБА_7 з Товариством з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т» (код ЄДРПОУ 34402940), в особі генерального директора ОСОБА_6 , укладений Договір №03/07 від 11 березня 2020 року на виконання «Капітальний ремонт приміщень цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату по вул. Паркова, 1, м. Ржищів, Київської області».

Відповідно до п. 1.1 Договору - ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» зобов`язується виконати капітальний ремонт приміщень цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату по вулиці Паркова, 1, місто Ржищів, Київської області.

Відповідно до п. 1.2 Договору - Ржищівський геріатричний пансіонат зобов`язується прийняти та оплатити виконані до даному Договору роботи.

Відповідно до п. 2.1 Договору - вартість робіт та ціна Договору становить 541357 гривень 43 копійок, в тому числі ПДВ - 90226 гривень 24 копійок.

Відповідно до п. 3.1 Договору - оплата за виконані роботи проводиться шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» в розмірі 100 % вартості за актом виконаних робіт згідно даного Договору.

Відповідно до п. 3.3 Договору - кінцевий розрахунок за договором проводиться Ржищівським геріатричним пансіонатом шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» залишкової суми по даному договору згідно підписаних сторонами актів виконаних робіт не пізніше 15 календарних днів після повного завершення робіт, включаючи усунення недоліків виявлених під час приймання об`єкту.

Відповідно до п. 4.1 Договору - здача та прийом виконаних робіт здійснюється обов`язковим підписанням актів приймання виконаних робіт (КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (КБ-3).

Відповідно до п. 8.1 Договору - термін виконання робіт становить: з моменту підписання його сторонами до 31 грудня 2020 року, а в розділі зобов`язань - до повного виконання своїх зобов`язань сторонами.

Так, у березні 2020 року у невстановленому органом досудового розслідування місці та часі у Генерального директора ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» ОСОБА_6 , виник злочинний умисел спрямований на заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

В подальшому, в період з 11 березня 2020 року по 13 березня 2020 року у період робочого часу, більш точного часу та місця досудовим розслідуванням не встановлено, реалізуючи свій злочинний умисел на заволодіння чужим майном, Генеральний директор ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» ОСОБА_6 , в порушення вимог Договору від 11 березня 2020 року №03/07, не виконавши в повному обсязі роботи по капітальному ремонту приміщень цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату по вулиці Паркова, 1, місто Ржищів, Київської області та достовірно знаючи про невідповідність фактично виконаних робіт проектно-кошторисній документації, маючи прямий умисел на складення, видачу завідомо неправдивих офіційних документів та внесення до них завідомо неправдивих відомостей, при складанні:

-акту №1 приймання виконаних будівельних робіт (КБ-2в) від 13 березня 2020 року на суму 541357 гривень 43 копійок;

-довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (КБ-3) від 13 березня 2020 року на суму 541357 гривень 43 копійок,-

по виконанню капітального ремонту приміщень цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату по вулиці Паркова, 1, місто Ржищів, Київської області, вніс до них неправдиві відомості про обсяги та вартість виконаних ремонтно-будівельних робіт, які підписав та завірив печаткою підприємства, чим надав їм юридичного значення, після чого передав для підписання іншій стороні, а саме директору Ржищівського геріатричного пансіонату ОСОБА_7 , тим самим здійснив їх видачу.

Так,13травня 2020року вперіод часуз 11години 01хвилин по12годину 47хвилин працівникамиполіції вприсутності понятихпід часпроведення санкціонованогообшуку територіїРжищівського геріатричногопансіонату,зокрема приміщеньцеху длямиття посудута цехудля роздачіїжі,що заадресою:09230,Київська область,місто Ржищів,вулиця Паркова,1,виявлено тазафіксовано станомна 13травня 2020року невиконані наступніроботи зазначенів Актіприймання виконанихбудівельних робіт(КБ-2в)від 13березня 2020року додоговору №03/07 від 11 березня 2020 року:

-установлення штепсельних розеток утопленого типу при схованій проводці у кількості 12 шт.;

-розетка у кількості 12 шт.;

-установлення вимикачів утопленого типу при схованій проводці, 1-коавішний та 2-клавішний у кількості 9 шт.;

-вимикач у кількості 9 шт.;

-монтаж світильників енергозберігаючих, які встановлюються в підвісних стелях у кількості 9 шт.;

-світильник у кількості 9 шт.;

-лампочки до світильників ЛЕД у кількості 18 шт.;

-заміна вентиляційних грат у кількості 3 шт.;

-протравлення стелі нейтралізуючим розчином площею - 55 м2, фактично виконано - 48 м2;

-улаштування каркасу однорівневих підвісних стель із металевих профілів площею - 55 м2, фактично виконано - 26 м2;

-улаштування підшивки горизонтальних поверхонь підвісних стель гіпсокартонними або гіпсоволокнистими листами площею - 55 м2, фактично виконано - 26 м2;

-безпіщане накриття поверхонь стель розчином із клейового гіпсу (типу «сатенгіпс») товщиною шару 1,5 мм при нанесенні за 3 рази площею - 55м2;

-поліпшене фарбування полівінілацетатними водоемульсійними сумішами стель по штукатурці площею - 55 м2;

-улаштування багетів потолочних довжиною 70 м.;

-розбирання покриттів підлог з керамічних плиток площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-розбирання цементних покриттів підлог площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-улаштування першого шару обклеювальної гідроізоляції рулонними матеріалами на мастиці площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-додавати на кожний наступний шар обклеювальної гідроізоляції рулонними матеріалами на мастиці площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8м2;

-укладання металевої сітки в цементно-бетонне покриття площею - 55м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-улаштування цементної стяжки товщиною 20 мм по бетонній основі площею до 20 м2, площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-улаштування стяжок самовирівнювальних з суміші Cerezit CN-69 товщиною 5 мм, площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-улаштування покриттів з керамічних плиток на розчині із сухої клеючої суміші, кількість плиток в 1 м2 понад 7 до 12 шт., площею - 55 м2;

-розбирання облицювання стін з керамічних глазурованих плиток площею - 138,5 м2, фактично виконано - 120,7 м2;

-протравлення цементної штукатурки нейтралізуючим розчином площею - 138,5 м2, фактично виконано - 120,7 м2;

-ремонт штукатурки внутрішніх стін по каменю та бетону цементно-вапняним розчином, площа до 1 м2, товщина шару 20 мм., площею - 128 м2;

-готування важких опоряджувальних цементно-вапняних розчинів, склад 1:1:6, об`ємом - 3,28 м2;

-облицювання поверхонь стовпів, пілястр та укосів керамічними глазурованими плитками з карнизами, плінтусними і кутовими елементами по цеглі та бетону площею - 10,5 м2, фактично виконано - 0,9 м2;

-облицювання поверхонь стін керамічними глазурованими плитками на розчині із сухої клеючої суміші, число плиток в 1 м2 понад 7 до 12 шт., площею - 128 м2, фактично виконано - 40,1 м2;

-плитка стінова площею - 139,885 м2, фактично виконано - 44,11 м2;

-ґрунтовка глибокого проникнення об`ємом - 27,7 л., фактично виконано - 8,7 л.;

-клеюча суміш для керамічної плитки масою - 720,2 кг., фактично виконано - 275,6 кг.;

-кольоровий шов масою - 62,7405 кг.;

-забивання сальників діаметром понад 100 до 200 мм. при проході труб через фундаменти або стіни підвалів у кількості 2 шт.;

-установлення мийок на три відділення у кількості 1 комплект;

-мийка у кількості 1 шт.;

-установлення умивальників одиночних з підведенням холодної та гарячої води у кількості 2 комплекти;

-умивальник у кількості 2 комплектів;

-сифон у кількості 2 шт.;

-змішувач у кількості 2 комплектів;

-заміна змішувача у кількості 2 комплектів;

-змішувач у кількості 2 комплектів;

-установлення кранів, діаметром до 25 мм. у кількості 12 шт.;

-кран метал 1/2 у кількості 10 штук;

-кран ППР у кількості 2 шт.

Загалом, вартість робіт, які фактично не виконані, а внесені у виконавчу документацію, становить 267456 гривень 71 копійок.

Згідно примітки до ст. 358 КК України, під офіційним документом розуміються документи, що містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, чи може бути використана як документи-докази у правозастосовній діяльності, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі само зайнятими особами, яким законом надано право у зв`язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм і містять передбачені законом реквізити.

Оскільки, виходячи з вищевикладеного, акт №1 приймання виконанихбудівельних робіт(КБ-2в)від 13березня 2020року насуму 541357гривень 43копійок,та довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (КБ-3) від 13 березня 2020 року на суму 541357 гривень 43 копійок, по виконанню капітального ремонту приміщень цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату по вулиці Паркова, 1, місто Ржищів, Київської області, є офіційними документами, ОСОБА_6 , достовірно розуміючи, що він являється службовою особою, та переслідуючи корисливий мотив, а саме мету подальшого заволодіння грошовими коштами, затвердив своїм підписом неправдиві відомості, внесені до офіційних документів, які він уповноважений підписувати, про фактичні обсяги виконаних робіт, що фактично виконаними, використаними та наданими відповідно у зазначених обсягах станом на дату підписання довідки та акту не були, видавши їх таким чином, чим вчинив службове підроблення.

Внаслідок видачі у такий спосіб ОСОБА_6 зазначених офіційних документів 16 березня 2020 року Управлінням ДКС України у м. Ржищеві Київської області здійснено перерахунок коштів у сумі 541357 гривень 43 копійок на підставі платіжного доручення №12від 13березня 2020року на банківський рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т», № НОМЕР_1 , відкритого у ПАТ «Креді Агріколь Банк», в тому числі за фактично невиконані роботи на суму 267456 гривень 71 копійок.

Тобто, ОСОБА_6 , в період з 11 березня 2020 року по 13 березня 2020 року у період робочого часу, більш точного часу та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи Генеральним директором ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т», діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення за рахунок чужого майна, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, заволодів чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, а саме - грошовими коштами Департаменту соціальногозахисту населенняКиївської обласноїадміністрації на загальну суму 267456 гривень 71 копійок,чим нанісматеріального збиткуДепартаменту соціальногозахисту населенняКиївської обласноїадміністрації на вказанусуму,що євеликим розміром, так як дана сума в двісті п`ятдесят і більше разів перевищує установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину.

Одночасно завдані збитки мають прямий причинно-наслідковий зв`язок із вище вказаними діяннями ОСОБА_6 .

Таким чином, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених:

-ч.1ст.366КК України - складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів та внесення до них завідомо неправдивих відомостей;

-ч.4ст.191КК України - заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, у великих розмірах.

01 вересня 2020 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.4 ст.191 КК України.

Доведеність вини підозрюваного ОСОБА_6 , у вчиненні вище вказаних кримінальних правопорушень (злочинів) повністю підтверджується зібраними по провадженню доказами, а саме:

-протоколами огляду інтернет ресурсів сайту Публічних закупівель «Рrozorro» від 08 травня 2020 року згідно яких встановлено, що 13 березня 2020 року ТОВ «Продтовари-Т», в особі ОСОБА_6 та Ржищівським геріатричним пансіонатом, в особі ОСОБА_7 підписано Акт №1 від 13 березня 2020 року приймання виконаних робіт (КБ-2в) та довідку про вартість виконаних робіт (КБ-3) від 13 березня 2020 року. На підставі вище вказаних документів, 16 березня 2020 року Ржищівським геріатричним пансіонатом перераховано ТОВ «Продтовари-Т» грошові кошти в розмірі 541357 гривень 43 копійок;

-протоколом огляду місця події від 07 травня 2020 року згідно якого зафіксовано, що станом на 07 травня 2020 року в приміщеннях цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі на території Ржищівського геріатричного пансіонату, що за адресою: АДРЕСА_1 , проводяться ремонті роботи, знаходяться різні будівельні матеріали та інструменти. Крім того, у вказаних приміщеннях та ззовні знаходиться демонтовані різні будівельні матеріали;

-протоколом обшукувід 13травня 2020року територіїРжищівського геріатричногопансіонату,зокрема приміщеньцеху длямиття посудута цехудля роздачіїжі,що заадресою:09230,Київська область,місто Ржищів,вулиця Паркова,1,згідно якоговиявлено тазафіксовано вартістьробіт,які згідноАкту прийманнявиконаних будівельнихробіт (КБ-2в)від 13березня 2020року додоговору №03/07 від 11березня 2020року,фактично невиконані,а внесеніу виконавчудокументацію,та становлять267456гривень 71копійок.Крім того,вилучено оригіналидокументів,зокрема:договір №03/07 від 11 березня 2020 року, Акт №1 від 13 березня 2020 року приймання виконаних робіт (КБ-2в), довідку про вартість виконаних робіт (КБ-3) від 13 березня 2020 року, на яких містяться підписи та відтиски печатки Ржищівського геріатричного пансіонату, в особі ОСОБА_7 , та ТОВ «Продтовари-Т», в особі ОСОБА_6 , а також оригінал платіжного доручення №12 від 13 березня 2020 року;

-протоколом тимчасовогодоступу доречей ідокументів від01червня 2020року згідноякого отриманотимчасовий доступу ТОВ«ПРОДТОВАРИ-Т»до оригіналівдокументів,зокрема:договір №03/07 від 11 березня 2020 року, Акт №1 від 13 березня 2020 року приймання виконаних робіт (КБ-2в), довідку про вартість виконаних робіт (КБ-3) від 13 березня 2020 року, на яких містяться підписи та відтиски печатки Ржищівського геріатричного пансіонату, в особі ОСОБА_7 , та ТОВ «Продтовари-Т», в особі ОСОБА_6 ;

-протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 01 червня 2020 року згідно якого отримано тимчасовий доступ в Управління Державної казначейської служби України у м. Ржищеві Київської області до оригіналів документів, зокрема: платіжного доручення №12 від 13 березня 2020 року, на якому містяться підпис та відтиск печатки Ржищівського геріатричного пансіонату, в особі ОСОБА_7 ;

-висновком експерта №974/07-2020 за результатами проведення будівельно-технічної експертизи від 28 липня 2020 року згідно якого станом на 13 травня 2020 року зафіксовано вартістьробіт,які згідноАкту прийманнявиконаних будівельнихробіт (КБ-2в)від 13березня 2020року додоговору №03/07 від 11 березня 2020 року, фактично не виконані в приміщеннях цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату, що за адресою: 09230, Київська область, місто Ржищів, вулиця Паркова, 1, а внесені у виконавчу документацію, та становлять 267456 гривень 71 копійок.

Підозрюваний ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, за який законом передбаченого покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

17 серпня 2020 року прокурором у кримінальному провадженні - заступником керівника Кагарлицької місцевої прокуратури ОСОБА_3 заявлено цивільний позов про стягнення з ОСОБА_6 на користь держави, в особі Департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації, завдану ним шкоду в розмірі 267456 гривень 71 копійок.

Відповідно до платіжного доручення №12 від 13 березня 2020 року встановлено, що у Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т», відкритий банківський рахунок № НОМЕР_1 у ПАТ «Креді Агріколь Банк», код банку (МФО) 300614, код за ЄДРПОУ 14361575, адреса: 01024, місто Київ, вулиця Пушкінська, будинок №42/4, на який 16 березня 2020 року Управлінням ДКС України у м. Ржищеві Київської області здійснено перерахунок коштів у сумі 541357 гривень 43 копійок, внаслідок вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст.366, ч.4 ст.191 КК України, пов`язаних із заволодіння бюджетними коштами, зловживаючи своїм службовим становищем.

В ході розслідування вказаного кримінального провадження, з метою забезпечення виконання заявленого цивільного позову внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або спеціальної конфіскації майна (грошових коштів) набутих внаслідок вчинення злочину, виникла необхідність у накладення арешту на кошти на банківських рахунках ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» код ЄДРПОУ 34402940, а саме: № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , у АТ «Райффайзен Банк Аваль», код банку (МФО) 380805, адреса: місто Київ, вулиця Лєскова, будинок №9.

Відповідно до ст. 131 КПК України з метою досягнення дієвості кримінального провадження застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження, зокрема арешт майна.

У відповідності до ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони є предметом кримінального правопорушення та одержані внаслідок його вчинення.

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ст. 96-1 КК України, спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених цим Кодексом, за умови вчинення умисного кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, за які передбачено основне покарання у виді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно ст. 96-2 КК України,спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно:

1) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від такого майна;

3) були предметом кримінального правопорушення, крім тих, що повертаються власнику (законному володільцю), а у разі, коли його не встановлено, - переходять у власність держави;

2. У разі якщо гроші, цінності та інше майно, зазначені у частині першій цієї статті, були повністю або частково перетворені в інше майно, спеціальній конфіскації підлягає повністю або частково перетворене майно. Якщо конфіскація грошей, цінностей та іншого майна, зазначених у частині першійцієї статті, на момент прийняття судом рішення про спеціальну конфіскацію неможлива внаслідок їх використання або неможливості виділення з набутого законним шляхом майна, або відчуження, або з інших причин, суд виносить рішення про конфіскацію грошової суми, що відповідає вартості такого майна.

4. Гроші, цінності, в тому числі кошти, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, інше майно, зазначені в цій статті, підлягають спеціальній конфіскації у третьої особи, якщо вона набула таке майно від підозрюваного, обвинуваченого, особи, яка переслідується за вчинення суспільно небезпечного діяння у віці, з якого не настає кримінальна відповідальність, або в стані неосудності, чи іншої особи безоплатно, за ринкову ціну або за ціну вищу чи нижчу ринкової вартості, і знала або повинна була і могла знати, що таке майно відповідає будь-якій із ознак, зазначених у пунктах 1-4 частини першої цієї статті.

Вищезазначені відомості щодо третьої особи повинні бути встановлені в судовому порядку на підставі достатності доказів.

У випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

В ході розслідування вказаного кримінального провадження, з метою забезпечення виконання заявленого цивільного позову внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або спеціальної конфіскації майна (грошових коштів) набутих внаслідок вчинення злочину, виникла необхідність у накладення арешту на кошти на банківських рахунках ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» код ЄДРПОУ 34402940, а саме: № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , у АТ «Райффайзен Банк Аваль», код банку (МФО) 380805, адреса: місто Київ, вулиця Лєскова, будинок №9.

Незастосування зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження суттєво зашкодить кримінальному провадженню, призведе до втрати та зникнення грошових коштів отриманих незаконно шляхом вчинення кримінальних правопорушень, як наслідок неможливості забезпечення цивільного позову та /або застосування спеціальної конфіскації.

Враховуючи вищевикладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження та досягнення повноти,всебічності танеупередженості розслідуваннявищезазначеного злочину,а такожз метоюзабезпечення виконаннязаявленого цивільногопозову тавідшкодування шкоди,внаслідок кримінальногоправопорушення,а такожз метоюзапобігання можливостіздійснити приховування,зникнення,втрати,використання,реалізації,передачі,відчуження вказаногомайна,наявна необхідністьу накладенні арешту на банківські рахунки Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т» код ЄДРПОУ 34402940, а саме: № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , у АТ «Райффайзен Банк Аваль», код банку (МФО) 380805, адреса: місто Київ, вулиця Лєскова, будинок №9, та кошти на даних банківських рахунках.

Прокурор Кагарлицької місцевої прокуратури ОСОБА_8 клопотання підтримав та просив задовольнити.

Слідчий заступник начальника СВ відділення поліції № 1 (з обслуговування м. Ржищів та Кагарлицького району) Обухівського ВП ГУ НП в Київській області майором поліції ОСОБА_9 в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду. Заяв та клопотань не надходило.

Згідно з вимогами ч.2ст.172 КПК України, клопотання прокурора про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, слідчий суддя розглядає без повідомлення власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Так, згідно з ч.1ст.131 КПК України- заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Слідчий суддя, вислухавши прокурора та дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку про наявність підстав для його часткового задоволення, виходячи із наступного.

Слідчим суддею встановлено, що відділення поліції № 1 (з обслуговування м. Ржищів та Кагарлицького району) Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ведеться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.05.2020 року за № 12020110350000054 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст. 190, ч. 1 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, щоРжищівським геріатричним пансіонатом, в особі директора ОСОБА_7 з Товариством з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т» (код ЄДРПОУ 34402940), в особі генерального директора ОСОБА_6 , укладений Договір №03/07 від 11 березня 2020 року на виконання «Капітальний ремонт приміщень цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату по вул. Паркова, 1, м. Ржищів, Київської області».

Відповідно до п. 1.1 Договору - ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» зобов`язується виконати капітальний ремонт приміщень цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату по вулиці Паркова, 1, місто Ржищів, Київської області.

Відповідно до п. 1.2 Договору - Ржищівський геріатричний пансіонат зобов`язується прийняти та оплатити виконані до даному Договору роботи.

Відповідно до п. 2.1 Договору - вартість робіт та ціна Договору становить 541357 гривень 43 копійок, в тому числі ПДВ - 90226 гривень 24 копійок.

Відповідно до п. 3.1 Договору - оплата за виконані роботи проводиться шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» в розмірі 100 % вартості за актом виконаних робіт згідно даного Договору.

Відповідно до п. 3.3 Договору - кінцевий розрахунок за договором проводиться Ржищівським геріатричним пансіонатом шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» залишкової суми по даному договору згідно підписаних сторонами актів виконаних робіт не пізніше 15 календарних днів після повного завершення робіт, включаючи усунення недоліків виявлених під час приймання об`єкту.

Відповідно до п. 4.1 Договору - здача та прийом виконаних робіт здійснюється обов`язковим підписанням актів приймання виконаних робіт (КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (КБ-3).

Відповідно до п. 8.1 Договору - термін виконання робіт становить: з моменту підписання його сторонами до 31 грудня 2020 року, а в розділі зобов`язань - до повного виконання своїх зобов`язань сторонами.

Так, у березні 2020 року у невстановленому органом досудового розслідування місці та часі у Генерального директора ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» ОСОБА_6 , виник злочинний умисел спрямований на заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

В подальшому, в період з 11 березня 2020 року по 13 березня 2020 року у період робочого часу, більш точного часу та місця досудовим розслідуванням не встановлено, реалізуючи свій злочинний умисел на заволодіння чужим майном, Генеральний директор ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т» ОСОБА_6 , в порушення вимог Договору від 11 березня 2020 року №03/07, не виконавши в повному обсязі роботи по капітальному ремонту приміщень цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату по вулиці Паркова, 1, місто Ржищів, Київської області та достовірно знаючи про невідповідність фактично виконаних робіт проектно-кошторисній документації, маючи прямий умисел на складення, видачу завідомо неправдивих офіційних документів та внесення до них завідомо неправдивих відомостей, при складанні:

-акту №1 приймання виконаних будівельних робіт (КБ-2в) від 13 березня 2020 року на суму 541357 гривень 43 копійок;

-довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (КБ-3) від 13 березня 2020 року на суму 541357 гривень 43 копійок,-

-по виконанню капітального ремонту приміщень цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату по вулиці Паркова, 1, місто Ржищів, Київської області, вніс до них неправдиві відомості про обсяги та вартість виконаних ремонтно-будівельних робіт, які підписав та завірив печаткою підприємства, чим надав їм юридичного значення, після чого передав для підписання іншій стороні, а саме директору Ржищівського геріатричного пансіонату ОСОБА_7 , тим самим здійснив їх видачу.

Так,13травня 2020року вперіод часуз 11години 01хвилин по12годину 47хвилин працівникамиполіції вприсутності понятихпід часпроведення санкціонованогообшуку територіїРжищівського геріатричногопансіонату,зокрема приміщеньцеху длямиття посудута цехудля роздачіїжі,що заадресою:09230,Київська область,місто Ржищів,вулиця Паркова,1,виявлено тазафіксовано станомна 13травня 2020року невиконані наступніроботи зазначенів Актіприймання виконанихбудівельних робіт(КБ-2в)від 13березня 2020року додоговору №03/07 від 11 березня 2020 року:

-установлення штепсельних розеток утопленого типу при схованій проводці у кількості 12 шт.;

-розетка у кількості 12 шт.;

-установлення вимикачів утопленого типу при схованій проводці, 1-коавішний та 2-клавішний у кількості 9 шт.;

-вимикач у кількості 9 шт.;

-монтаж світильників енергозберігаючих, які встановлюються в підвісних стелях у кількості 9 шт.;

-світильник у кількості 9 шт.;

-лампочки до світильників ЛЕД у кількості 18 шт.;

-заміна вентиляційних грат у кількості 3 шт.;

-протравлення стелі нейтралізуючим розчином площею - 55 м2, фактично виконано - 48 м2;

-улаштування каркасу однорівневих підвісних стель із металевих профілів площею - 55 м2, фактично виконано - 26 м2;

-улаштування підшивки горизонтальних поверхонь підвісних стель гіпсокартонними або гіпсоволокнистими листами площею - 55 м2, фактично виконано - 26 м2;

-безпіщане накриття поверхонь стель розчином із клейового гіпсу (типу «сатенгіпс») товщиною шару 1,5 мм при нанесенні за 3 рази площею - 55м2;

-поліпшене фарбування полівінілацетатними водоемульсійними сумішами стель по штукатурці площею - 55 м2;

-улаштування багетів потолочних довжиною 70 м.;

-розбирання покриттів підлог з керамічних плиток площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-розбирання цементних покриттів підлог площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-улаштування першого шару обклеювальної гідроізоляції рулонними матеріалами на мастиці площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-додавати на кожний наступний шар обклеювальної гідроізоляції рулонними матеріалами на мастиці площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8м2;

-укладання металевої сітки в цементно-бетонне покриття площею - 55м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-улаштування цементної стяжки товщиною 20 мм по бетонній основі площею до 20 м2, площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-улаштування стяжок самовирівнювальних з суміші Cerezit CN-69 товщиною 5 мм, площею - 55 м2, фактично виконано - 51,8 м2;

-улаштування покриттів з керамічних плиток на розчині із сухої клеючої суміші, кількість плиток в 1 м2 понад 7 до 12 шт., площею - 55 м2;

-розбирання облицювання стін з керамічних глазурованих плиток площею - 138,5 м2, фактично виконано - 120,7 м2;

-протравлення цементної штукатурки нейтралізуючим розчином площею - 138,5 м2, фактично виконано - 120,7 м2;

-ремонт штукатурки внутрішніх стін по каменю та бетону цементно-вапняним розчином, площа до 1 м2, товщина шару 20 мм., площею - 128 м2;

-готування важких опоряджувальних цементно-вапняних розчинів, склад 1:1:6, об`ємом - 3,28 м2;

-облицювання поверхонь стовпів, пілястр та укосів керамічними глазурованими плитками з карнизами, плінтусними і кутовими елементами по цеглі та бетону площею - 10,5 м2, фактично виконано - 0,9 м2;

-облицювання поверхонь стін керамічними глазурованими плитками на розчині із сухої клеючої суміші, число плиток в 1 м2 понад 7 до 12 шт., площею - 128 м2, фактично виконано - 40,1 м2;

-плитка стінова площею - 139,885 м2, фактично виконано - 44,11 м2;

-ґрунтовка глибокого проникнення об`ємом - 27,7 л., фактично виконано - 8,7 л.;

-клеюча суміш для керамічної плитки масою - 720,2 кг., фактично виконано - 275,6 кг.;

-кольоровий шов масою - 62,7405 кг.;

-забивання сальників діаметром понад 100 до 200 мм. при проході труб через фундаменти або стіни підвалів у кількості 2 шт.;

-установлення мийок на три відділення у кількості 1 комплект;

-мийка у кількості 1 шт.;

-установлення умивальників одиночних з підведенням холодної та гарячої води у кількості 2 комплекти;

-умивальник у кількості 2 комплектів;

-сифон у кількості 2 шт.;

-змішувач у кількості 2 комплектів;

-заміна змішувача у кількості 2 комплектів;

-змішувач у кількості 2 комплектів;

-установлення кранів, діаметром до 25 мм. у кількості 12 шт.;

-кран метал 1/2 у кількості 10 штук;

-кран ППР у кількості 2 шт.

Загалом, вартість робіт, які фактично не виконані, а внесені у виконавчу документацію, становить 267456 гривень 71 копійок.

Згідно примітки до ст. 358 КК України, під офіційним документом розуміються документи, що містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, чи може бути використана як документи-докази у правозастосовній діяльності, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі само зайнятими особами, яким законом надано право у зв`язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм і містять передбачені законом реквізити.

Оскільки, виходячи з вищевикладеного, акт №1 приймання виконанихбудівельних робіт(КБ-2в)від 13березня 2020року насуму 541357гривень 43копійок,та довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (КБ-3) від 13 березня 2020 року на суму 541357 гривень 43 копійок, по виконанню капітального ремонту приміщень цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату по вулиці Паркова, 1, місто Ржищів, Київської області, є офіційними документами, ОСОБА_6 , достовірно розуміючи, що він являється службовою особою, та переслідуючи корисливий мотив, а саме мету подальшого заволодіння грошовими коштами, затвердив своїм підписом неправдиві відомості, внесені до офіційних документів, які він уповноважений підписувати, про фактичні обсяги виконаних робіт, що фактично виконаними, використаними та наданими відповідно у зазначених обсягах станом на дату підписання довідки та акту не були, видавши їх таким чином, чим вчинив службове підроблення.

Внаслідок видачі у такий спосіб ОСОБА_6 зазначених офіційних документів 16 березня 2020 року Управлінням ДКС України у м. Ржищеві Київської області здійснено перерахунок коштів у сумі 541357 гривень 43 копійок на підставі платіжного доручення №12від 13березня 2020року на банківський рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т», № НОМЕР_1 , відкритого у ПАТ «Креді Агріколь Банк», в тому числі за фактично невиконані роботи на суму 267456 гривень 71 копійок.

Тобто, ОСОБА_6 , в період з 11 березня 2020 року по 13 березня 2020 року у період робочого часу, більш точного часу та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи Генеральним директором ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т», діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення за рахунок чужого майна, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, заволодів чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, а саме - грошовими коштами Департаменту соціальногозахисту населенняКиївської обласноїадміністрації на загальну суму 267456 гривень 71 копійок,чим нанісматеріального збиткуДепартаменту соціальногозахисту населенняКиївської обласноїадміністрації на вказанусуму,що євеликим розміром, так як дана сума в двісті п`ятдесят і більше разів перевищує установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину.

Одночасно завдані збитки мають прямий причинно-наслідковий зв`язок із вище вказаними діяннями ОСОБА_6 .

Таким чином, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених:

-ч.1ст.366КК України - складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів та внесення до них завідомо неправдивих відомостей;

-ч.4ст.191КК України - заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, у великих розмірах.

01 вересня 2020 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.4 ст.191 КК України.

Доведеність вини підозрюваного ОСОБА_6 , у вчиненні вище вказаних кримінальних правопорушень (злочинів) повністю підтверджується зібраними по провадженню доказами, а саме:

?протоколами огляду інтернет ресурсів сайту Публічних закупівель «Рrozorro» від 08 травня 2020 року згідно яких встановлено, що 13 березня 2020 року ТОВ «Продтовари-Т», в особі ОСОБА_6 та Ржищівським геріатричним пансіонатом, в особі ОСОБА_7 підписано Акт №1 від 13 березня 2020 року приймання виконаних робіт (КБ-2в) та довідку про вартість виконаних робіт (КБ-3) від 13 березня 2020 року. На підставі вище вказаних документів, 16 березня 2020 року Ржищівським геріатричним пансіонатом перераховано ТОВ «Продтовари-Т» грошові кошти в розмірі 541357 гривень 43 копійок;

?протоколом огляду місця події від 07 травня 2020 року згідно якого зафіксовано, що станом на 07 травня 2020 року в приміщеннях цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі на території Ржищівського геріатричного пансіонату, що за адресою: АДРЕСА_1 , проводяться ремонті роботи, знаходяться різні будівельні матеріали та інструменти. Крім того, у вказаних приміщеннях та ззовні знаходиться демонтовані різні будівельні матеріали;

?протоколом обшукувід 13травня 2020року територіїРжищівського геріатричногопансіонату,зокрема приміщеньцеху длямиття посудута цехудля роздачіїжі,що заадресою:09230,Київська область,місто Ржищів,вулиця Паркова,1,згідно якоговиявлено тазафіксовано вартістьробіт,які згідноАкту прийманнявиконаних будівельнихробіт (КБ-2в)від 13березня 2020року додоговору №03/07 від 11березня 2020року,фактично невиконані,а внесеніу виконавчудокументацію,та становлять267456гривень 71копійок.Крім того,вилучено оригіналидокументів,зокрема:договір №03/07 від 11 березня 2020 року, Акт №1 від 13 березня 2020 року приймання виконаних робіт (КБ-2в), довідку про вартість виконаних робіт (КБ-3) від 13 березня 2020 року, на яких містяться підписи та відтиски печатки Ржищівського геріатричного пансіонату, в особі ОСОБА_7 , та ТОВ «Продтовари-Т», в особі ОСОБА_6 , а також оригінал платіжного доручення №12 від 13 березня 2020 року;

?протоколом тимчасовогодоступу доречей ідокументів від01червня 2020року згідноякого отриманотимчасовий доступу ТОВ«ПРОДТОВАРИ-Т»до оригіналівдокументів,зокрема:договір №03/07 від 11 березня 2020 року, Акт №1 від 13 березня 2020 року приймання виконаних робіт (КБ-2в), довідку про вартість виконаних робіт (КБ-3) від 13 березня 2020 року, на яких містяться підписи та відтиски печатки Ржищівського геріатричного пансіонату, в особі ОСОБА_7 , та ТОВ «Продтовари-Т», в особі ОСОБА_6 ;

?протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 01 червня 2020 року згідно якого отримано тимчасовий доступ в Управління Державної казначейської служби України у м. Ржищеві Київської області до оригіналів документів, зокрема: платіжного доручення №12 від 13 березня 2020 року, на якому містяться підпис та відтиск печатки Ржищівського геріатричного пансіонату, в особі ОСОБА_7 ;

?висновком експерта №974/07-2020 за результатами проведення будівельно-технічної експертизи від 28 липня 2020 року згідно якого станом на 13 травня 2020 року зафіксовано вартістьробіт,які згідноАкту прийманнявиконаних будівельнихробіт (КБ-2в)від 13березня 2020року додоговору №03/07 від 11 березня 2020 року, фактично не виконані в приміщеннях цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату, що за адресою: 09230, Київська область, місто Ржищів, вулиця Паркова, 1, а внесені у виконавчу документацію, та становлять 267456 гривень 71 копійок.

Згідно примітки до ст. 358 КК України, під офіційним документом розуміються документи, що містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, чи може бути використана як документи-докази у правозастосовній діяльності, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі само зайнятими особами, яким законом надано право у зв`язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм і містять передбачені законом реквізити.

Оскільки, виходячи з вищевикладеного, акт №1 приймання виконанихбудівельних робіт(КБ-2в)від 13березня 2020року насуму 541357гривень 43копійок,та довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (КБ-3) від 13 березня 2020 року на суму 541357 гривень 43 копійок, по виконанню капітального ремонту приміщень цеху для миття посуду та цеху для роздачі їжі Ржищівського геріатричного пансіонату по вулиці Паркова, 1, місто Ржищів, Київської області, є офіційними документами, ОСОБА_6 , достовірно розуміючи, що він являється службовою особою, та переслідуючи корисливий мотив, а саме мету подальшого заволодіння грошовими коштами, затвердив своїм підписом неправдиві відомості, внесені до офіційних документів, які він уповноважений підписувати, про фактичні обсяги виконаних робіт, що фактично виконаними, використаними та наданими відповідно у зазначених обсягах станом на дату підписання довідки та акту не були, видавши їх таким чином, чим вчинив службове підроблення.

Внаслідок видачі у такий спосіб ОСОБА_6 зазначених офіційних документів 16 березня 2020 року Управлінням ДКС України у м. Ржищеві Київської області здійснено перерахунок коштів у сумі 541357 гривень 43 копійок на підставі платіжного доручення №12від 13березня 2020року на банківський рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т», № НОМЕР_1 , відкритого у ПАТ «Креді Агріколь Банк», в тому числі за фактично невиконані роботи на суму 267456 гривень 71 копійок.

Тобто, ОСОБА_6 , в період з 11 березня 2020 року по 13 березня 2020 року у період робочого часу, більш точного часу та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи Генеральним директором ТОВ «ПРОДТОВАРИ-Т», діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення за рахунок чужого майна, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, заволодів чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, а саме - грошовими коштами Департаменту соціальногозахисту населенняКиївської обласноїадміністрації на загальну суму 267456 гривень 71 копійок,чим нанісматеріального збиткуДепартаменту соціальногозахисту населенняКиївської обласноїадміністрації на вказанусуму,що євеликим розміром, так як дана сума в двісті п`ятдесят і більше разів перевищує установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину.

Одночасно завдані збитки мають прямий причинно-наслідковий зв`язок із вище вказаними діяннями ОСОБА_6 .

Таким чином, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених:

-ч.1ст.366КК України - складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів та внесення до них завідомо неправдивих відомостей;

-ч.4ст.191КК України - заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, у великих розмірах.

01 вересня 2020 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.4 ст.191 КК України.

Положенням ч.1ст.131 КПК Українипередбачено, що одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Відповідно дост.170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна, як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Вирішуючи питання про арешт майна слідчий суддя повинен враховувати правову підставу для арешту майна;можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні; наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою; розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Згідно ч.2ст.170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи, за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Як визначено уст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Частиною 11ст. 170 КПК Українивстановлено, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

17 серпня 2020 року прокурором у кримінальному провадженні - заступником керівника Кагарлицької місцевої прокуратури ОСОБА_3 заявлено цивільний позов про стягнення з ОСОБА_6 на користь держави, в особі Департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації, завдану ним шкоду в розмірі 267456 гривень 71 копійок.

Відповідно до платіжного доручення №12 від 13 березня 2020 року встановлено, що у Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т», відкритий банківський рахунок № НОМЕР_1 у ПАТ «Креді Агріколь Банк», код банку (МФО) 300614, код за ЄДРПОУ 14361575, адреса: 01024, місто Київ, вулиця Пушкінська, будинок №42/4, на який 16 березня 2020 року Управлінням ДКС України у м. Ржищеві Київської області здійснено перерахунок коштів у сумі 541357 гривень 43 копійок, внаслідок вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст.366, ч.4 ст.191 КК України, пов`язаних із заволодіння бюджетними коштами, зловживаючи своїм службовим становищем.

Враховуючи викладене, те, що є достатні підстави вважати, що з метою досягнення дієвості кримінального провадження та досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного злочину, а також з метою забезпечення виконання заявленого цивільного позову та відшкодування шкоди, внаслідок кримінального правопорушення, а також з метою запобігання можливості здійснити приховування, зникнення, втрати, використання, реалізації, передачі, відчуження вказаного майна, наявна необхідність у накладенні арешту на банківський рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т» відкритий у АТ «Райффайзен Банк «Аваль»» та кошти на даному банківському рахунку, в межах суми цивільного позову, а в решті відмовити.

Також слідчий суддя вважає, що в даному випадку таке обмеження права власності є розумним та співмірним завданням кримінального провадження.

При цьому, слідчий суддя роз`яснює, що згідност. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.. ст.. 170-175,309,371,372,395КПК України (в редакції 2012 року), слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Клопотання слідчого - заступника начальника СВ відділення поліції № 1 (з обслуговування м. Ржищів та Кагарлицького району) Обухівського ВП ГУ НП в Київській області майора поліції ОСОБА_9 про арешт майна задовольнити частково.

Накласти арешт,з метоювідшкодування шкодизавданої державівнаслідок вчиненнякримінального правопорушення(цивільнийпозов) на банківські рахунки Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т» код ЄДРПОУ 34402940, а саме: № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , у АТ «Райффайзен Банк Аваль», код банку (МФО) 380805, адреса: місто Київ, вулиця Лєскова, будинок № 9, кошти на даних банківських рахунках - в межах суми пред`явленого позову, а саме: 267456 (двісті шістдесят сім тисяч чотириста п`ятдесят шість) грн. 71 коп.

В частині видатку грошових коштів, з можливістю зарахування на зазначений рахунок грошових коштів, що надходять, повідомляючи в подальшому правоохоронні органи усно та письмово, про суму коштів, що знаходяться на цих рахунках за запитом слідчого, на час його надання.

Заборонити розпоряджатися грошовими коштами в сумі 267456 (двісті шістдесят сім тисяч чотириста п`ятдесят шість) грн.. 71 коп., що знаходяться на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т» код ЄДРПОУ 34402940, а саме: № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , у АТ «Райффайзен Банк Аваль», код банку (МФО) 380805, адреса: місто Київ, вулиця Лєскова, будинок №9, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, сплати податків, зборів, обов`язкових платежів, заробітної плати із обов`язковим зазначенням дати та інших обов`язкових платежів до державного бюджету.

Зупинити видаткові операції з грошовими коштами, що надходять на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т» код ЄДРПОУ 34402940, а саме: № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , у АТ «Райффайзен Банк Аваль», код банку (МФО) 380805, адреса: місто Київ, вулиця Лєскова, будинок №9 в межах коштів в сумі 267456 (двісті шістдесят сім тисяч чотириста п`ятдесят шість) грн.. 71 коп., за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджету всіх рівнів та державних цільових фондів, також можливістю сплати податків, зборів, обов`язкових платежів, заробітної плати.

Зобов`язати службових осіб АТ «Райффайзен Банк Аваль», код банку (МФО) 380805, адреса: місто Київ, вулиця Лєскова, будинок №9, надати особі, яка оголошує ухвалу суду, довідку про залишок коштів на рахунках при накладенні арешту на кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОДТОВАРИ-Т» код ЄДРПОУ 34402940.

У задоволенні решти клопотання відмовити.

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим заступником начальника СВ відділення поліції № 1 (з обслуговування м. Ржищів та Кагарлицького району) Обухівського ВП ГУ НП в Київській області майором поліції ОСОБА_9 .

Про виконання ухвали суду направити повідомлення про його виконання слідчому судді.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92561234
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —368/1167/20

Ухвала від 28.12.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 28.12.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 30.11.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мельник Володимир Васильович

Ухвала від 24.11.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 02.12.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 02.12.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні