Ухвала
від 02.11.2020 по справі 520/14979/2020
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

02 листопада 2020 р.Справа № 520/14979/2020

Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді Перцової Т.С.,

Суддів: П`янової Я.В. , Любчич Л.В. ,

розглянувши можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою кандидата у депутати, включеного до єдиного виборчого списку та територіального списку територіального виборчого округу № 2 з виборів депутатів ХМР Харківського району Харківської області ОСОБА_1. на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 31.10.2020 по справі № 520/14979/2020

за позовом кандидата у депутати, включеного до єдиного виборчого списку та територіального списку територіального виборчого округу № 2 з виборів депутатів ХМР Харківського району Харківської області ОСОБА_1

до Основ`янської районної у місті Харкові територіальної виборчої комісії Харківської області

про визнання рішення протиправним, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ

Кандидат у депутати, включений до єдиного виборчого списку та територіального списку територіального виборчого округу №2 з виборів депутатів ХМР Харківського району Харківської області ОСОБА_1 звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Основ`янської районної у місті Харкові територіальної виборчої комісії Харківської області, в якому просить суд:

- визнати рішення Основ`янської районної у місті Харкові територіальної виборчої комісії Харківського району Харківської області (61001, м. Харків, майдан Героїв Небесної Сотні, будинок 19 А, ЄДРПОУ - 43778350) у формі постанови від 29.10.2020 про відмову в задоволенні скарги ОСОБА_1 (Адреса для листування: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 ) від 26.10.2020 про повторний перерахунок голосів виборців таким, що не відповідає вимогам законодавства (є протиправним), порушує права та законні інтереси суб`єкта виборчого процесу;

- скасувати оскаржувану Постанову Основ`янської районної у місті Харкові територіальної виборчої комісії Харківського району Харківської області (61001, м. Харків, майдан Героїв Небесної Сотні, будинок 19А, ЄДРПОУ - 43778350) від 29.10.2020 про відмову в задоволенні скарги ОСОБА_1 (Адреса для листування: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 ) від 26.10.2020 про повторний перерахунок голосів виборців;

- зобов`язати Основ`янську районну у місті Харкові територіальну виборчу комісію Харківського району Харківської області (61001, м. Харків, майдан Героїв Небесної Сотні, будинок 19А, ЄДРПОУ - 43778350) в межах компетенції та повноважень належним чином розглянути скаргу ОСОБА_1 (Адреса для листування: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 ) від 26.10.2020 про повторний перерахунок голосів виборців на виборчих дільницях №631654, №6316675, №631679, №631680, №631681, №631682, №631683, №631684, №631685.

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 31.10.2020 відмовлено у задоволенні адміністративного позову кандидата у депутати, включеного до єдиного виборчого списку та територіального списку територіального виборчого округу № 2 з виборів депутатів ХМР Харківського району Харківської області ОСОБА_1 до Основ`янської районної у місті Харкові територіальної виборчої комісії Харківської області про визнання рішення протиправним, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії.

На зазначене рішення суду кандидатом у депутати, включеним до єдиного виборчого списку та територіального списку територіального виборчого округу № 2 з виборів депутатів ХМР Харківського району Харківської області ОСОБА_1 подано апеляційну скаргу.

Апеляційна скарга за формою та змістом відповідає вимогам ст. 296 Кодексу адміністративного судочинства України, подана з дотриманням порядку, визначеного ст. 297 Кодексу адміністративного судочинства України, і строків апеляційного оскарження, передбачених ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України, відсутні підстави для відмови у відкритті апеляційного провадження (ст. 299 Кодексу адміністративного судочинства України).

З огляду на зазначене, перешкоди для відкриття провадження у справі відсутні.

Разом з цим, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 306 КАС України суддя-доповідач в порядку підготовки справи до апеляційного розгляду пропонує учасникам справи подати нові докази, на які вони посилаються, або витребовує їх за клопотанням особи, яка подала апеляційну скаргу, або з власної ініціативи.

Відповідно до ч. 4 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За приписами ч.ч. 1-3 ст.77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з ч. 3, 6-7, 9 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

З огляду на вказані норми КАС України, з метою повного, всебічного та об`єктивного встановлення обставин справи, колегія суддів вважає за необхідне витребувати з Основ`янської районної у місті Харкові територіальної виборчої комісії Харківської області належним чином завірені копії усіх матеріалів, за результатами яких прийнято спірну постанову, зокрема, але не виключно:

- скарги позивача з усіма додатками (за наявності);

- доказів повідомлення позивача про дату, час та місце розгляду його скарги (рекомендованою телеграмою, факсимільним повідомленням, засобами електронної пошти, по телефону або в інший спосіб);

- протоколу засідання, на якому відбувався розгляд скарги кандидата у депутати, включеного до єдиного виборчого списку та територіального списку територіального виборчого округу № 2 з виборів депутатів ХМР Харківського району Харківської області ОСОБА_1., разом з усіма додатками, які були складені до нього.

Керуючись ст.ст. 77, 80, 293, 295-297, 300 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою кандидата у депутати, включеного до єдиного виборчого списку та територіального списку територіального виборчого округу № 2 з виборів депутатів ХМР Харківського району Харківської області ОСОБА_1. на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 31.10.2020 по справі № 520/14979/2020 за позовом кандидата у депутати, включеного до єдиного виборчого списку та територіального списку територіального виборчого округу № 2 з виборів депутатів ХМР Харківського району Харківської області ОСОБА_1 до Основ`янської районної у місті Харкові територіальної виборчої комісії Харківської області про визнання рішення протиправним, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії.

Витребувати у Основ`янської районної у місті Харкові територіальної виборчої комісії Харківської області належним чином завірені копії усіх матеріалів, за результатами яких прийнято спірну постанову, зокрема, але не виключно:

- скарги позивача з усіма додатками (за наявності);

- доказів повідомлення позивача про дату, час та місце розгляду його скарги (рекомендованою телеграмою, факсимільним повідомленням, засобами електронної пошти, по телефону або в інший спосіб);

- протоколу засідання, на якому відбувався розгляд скарги кандидата у депутати, включеного до єдиного виборчого списку та територіального списку територіального виборчого округу № 2 з виборів депутатів ХМР Харківського району Харківської області ОСОБА_1., разом з усіма додатками, які були складені до нього.

Встановити відповідачу по справі строк для подання відзиву на апеляційну скаргу та витребуваних судом документів не пізніше ніж 02.11.2020 о 16 год. 30 хв.

Надіслати учасникам справи копії апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів разом з ухвалою про відкриття апеляційного провадження у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Т.С. Перцова Судді Я.В. П`янова Л.В. Любчич

Дата ухвалення рішення02.11.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92564244
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/14979/2020

Постанова від 03.11.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Рішення від 31.10.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Ухвала від 31.10.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Ухвала від 31.10.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні