Постанова
від 14.04.2010 по справі 12/185пн
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2010 р. № 12/185пн

Вищий господарський суд України у складі колегії:

головуючого - судді Кози р Т.П.,

суддів: Мал етич М.М.,

Самусенко С.С.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні касацій ну скаргу Товариства з додат ковою відповідальністю “Шах та “Білозерська” на постанов у Донецького апеляційного го сподарського суду від 25.01.2010р. у справі №12/185пн за позовом ОСО БА_2 до Товариства з додатко вою відповідальністю “Шахта “Білозерська” про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників від 10.12.2008р.,

за участю представників:

Позивача: ОСОБА_3, довір еність № 7906 від 29.10.2009р.,

Відповідача: не з' явився.

В с т а н о в и в :

ОСОБА_2 (далі - ОСО БА_2, Позивач) звернувся до го сподарського суду Донецької області з позовом до Товарис тва з додатковою відповідаль ністю “Шахта “Білозерська” ( далі - ТДВ “Шахта “Білозерсь ка”, Відповідач) про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариств а від 10.12.2008р.

У свою чергу, під час розгля ду даної справи, ТДВ “Шахта “Б ілозерська” подало до суду з устрічний позов до ОСОБА_2 про зобов' язання учасника товариства виконувати рішен ня загальних зборів учасникі в, припинення дій по розповсю дженню у будь-який спосіб нег ативної та недостовірної інф ормації про порушення прав у часників товариства, та прип инення зловживання своїми пр авами учасника товариства, а також, про стягнення з ОСОБ А_2 в якості компенсації зав даної немайнової (моральної) шкоди у зв' язку із поширенн ям недостовірної інформації та приниження ділової репут ації 100 000,00грн.

Ухвалою господарського су ду Донецької області від 08.12.2009р ., залишеною без змін постанов ою Донецького апеляційного г осподарського суду від 25.01.2010р., зустрічну позовну заяву ТДВ “Шахта “Білозерська” ра зом з доданими до неї докумен тами було повернуто без розг ляду, на підставі п.п. 4, 6 ст. 63 Гос подарського процесуального кодексу України (далі - ГПК У країни).

У поданій касаційній скарз і Відповідач, посилаючись на порушення судами попередні х інстанцій норм матеріальн ого та процесуального права , просить скасувати прийняті у справі судові рішення та передати справу на новий р озгляд до суду першої інст анції.

Позивач, у своєму відзиві на касаційну скаргу, посилаючи сь на безпідставність доводі в та вимог Відповідача, проси в відмовити у її задоволенні , а оскаржувані судові рішенн я - залишити без змін.

Заслухавши пояснення пред ставника Позивача, вивчивши матеріали справи та обговори вши доводи касаційної скарги , проаналізувавши на підстав і фактичних обставин справи застосування норм матеріаль ного та процесуального права , колегія суддів вважає, що кас аційна скарга не підлягає за доволенню, з наступних підст ав.

Відповідно до ст. 60 ГПК Украї ни, відповідач має право до пр ийняття рішення зі спору под ати до позивача зустрічний п озов для спільного розгляду з первісним позовом. Зустріч ний позов повинен бути взаєм но пов' язаний з первісним. П одання зустрічного позову пр овадиться за загальними прав илами подання позовів.

Так, зокрема, пунктами 3, 31 ст. 5 7 ГПК України передбачено, що д о позовної заяви додаються д окументи, які підтверджують сплату державного мита у вст ановленому порядку і розмірі та сплату витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу.

Також, статтею 56 ГПК України , передбачено, що позивач, про курор чи його заступник зобо в' язані при поданні позову надіслати сторонам копії поз овної заяви та доданих до неї документів.

Згідно п.п. 4, 6 ст. 63 ГПК Україн и, суддя повертає позовну зая ву і додані до неї документи б ез розгляду, якщо не подано до казів сплати державного мита та витрат на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу, та не подано доказі в надсилання відповідачеві к опії позовної заяви.

В даному випадку, повертаюч и зустрічну позовну заяву ТД В “Шахта “Білозерська” без р озгляду, на підставі п.п. 4, 6 ст. 63 ГПК України, суд першої інста нції посилався на те, що Відпо відач, при звернені до суду із зустрічною позовною заявою, не подав доказів сплати держ аного мита у встановленому п орядку та розмірі, а також, не подав доказів направлення По зивачеві копії зустрічної по зовної заяви. Крім того, за вис новками суду, поданий зустрі чний позов не пов' язаний із первісним позовом.

У зв' язку із цим, суд апел яційної інстанції встановив ши, що Відповідачем при зверн ені до суду із зустрічним поз овом, було порушено вимоги п.п . 3, 31 ст. 57 ГПК України, а саме: не б уло надано доказів про сплат у державного мита у встановл еному порядку та розмірі, та п ро направлення Позивачеві ко пії зустрічної позовної заяв и, а також, враховуючи, що пред мет спору за зустрічним позо вом не пов' язаний з первісн им позовом, дійшов висновку п ро те, що ухвалу суду першої ін станції, якою було повернуто без розгляду зустрічну позо вну заяву, на підставі п.п. 4, 6 ст . 63 ГПК України, слід залишити б ез змін.

Вказані висновки суду апел яційної інстанції, відповіда ють фактичним обставинам спр ави та наявним матеріалам і ґ рунтуються на правильному за стосуванні норм матеріально го права, із дотриманням проц есуальних норм.

Доводи касаційної скарги ТДВ “Шахта “Білозерська” не спростовують висновків суду апеляційної інстанції, а том у, підстав для зміни чи скасув ання постанови Донецького а пеляційного господарського суду від 25.01.2010р. у даній справі, не вбачається.

З огляду на вказане, колег ія суддів вважає за необхідн е касаційну скаргу ТДВ “Шахт а “Білозерська” залишити без задоволення, а оскаржувану п останову, винесену з дотрима нням норм процесуального пра ва - без змін.

Згідно ст.ст. 125, 129 Конституції України та рішення Конститу ційного Суду України № 8-рп/2010 в ід 11.03.2010р. постанова Вищого госп одарського суду України каса ційному оскарженню не підляг ає.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117 - 1119, 11111, 111 13 Господарського процесуаль ного кодексу України, Вищий г осподарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу То вариства з додатковою відпов ідальністю “Шахта “Білозерс ька” залишити без задоволенн я, а постанову Донецького апе ляційного господарського су ду від 25.01.2010р. у справі № 12/185пн - б ез змін.

Постанова касаційному оск арженню не підлягає.

Головуючий - суддя К озир Т.П.

Судді Малетич М.М.

Самусенко С.С.

Дата ухвалення рішення14.04.2010
Оприлюднено11.05.2010
Номер документу9257238
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/185пн

Рішення від 07.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 17.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 08.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 20.08.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 20.08.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 21.07.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Постанова від 14.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Ухвала від 09.12.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 05.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні