Ухвала
від 30.10.2020 по справі 953/13017/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/13017/20

н/п 1-кс/953/8308/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" жовтня 2020 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні Київського суду в м. Харкові клопотання ТОВ «ЛП ДІАГНОСТІК» про скасування арешту майна по кримінальному провадженню № 32020220000000074 від 04.08.2020 року за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.212,ч.2ст.321-1КК України,

ВСТАНОВИВ:

27 жовтня 2020 р. до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання ТОВ «ЛП ДІАГНОСТІК» в особі представника - адвоката ОСОБА_3 , який представляє інтереси володільця майна на підставі ордеру серії ХВ № 1431 від 16.10.2020, в якому він просить скасувати арешт майна, що було вилучено під час проведення обшуку в нежитлових приміщеннях № 8, № 10, № 15, № 26 та № 44 (згідно технічного паспорту на будинок) першого поверху та третього поверху будівлі за адресою: м. Харків, майдан Павлівський, 10, яке перебуває у власності Публічного акціонерного товариства «Акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку», та фактично використовується ТОВ «ЛП Діагностік», ТОВ «ЛПД-1», ТОВ «Лабпартнер», а саме:

?у кабінеті № 8 (першого поверху):

- п`ять паперових ящиків, в кожному з них знаходиться по 20-ть упаковок зонд урогенітальний; п`яти - літрові поліетиленові ємкості в кількості 44 шт., які заповнені повністю рідиною прозорого кольору, без будь-якого характерного запаху, на ємкості міститься бирка з написом LP Diagnostic Середовище Гісса; дев`ять паперовий ящиків, в кожному з них знаходяться по 18 упаковок з LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище.

?у кабінеті № 15 (першого поверху):

- три паперові ящики в кожному з них знаходиться по 18 упаковок з LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище; один паперовий ящик в кожному з них знаходиться по 20-ть упаковок зонд урогенітальний; три паперові ящика в кожному з них знаходиться по 8-м упаковок «Комплектів для забору та транспортування біологічних зразків, склад набору: пробірка з лікуючим середовищем VLM 1 мл., зонд для забору біологічного матеріалу з порожнини носа та зонд для забору біологічного матеріалу з рото глотки».

?у кабінеті № 44 (першого поверху)

- сім паперових ящиків в кожному з них знаходиться по 18 упаковок з LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище; дев`ять паперових ящиків в кожному з них знаходиться по 20-ть упаковок зонд урогенітальний; п`ять паперових ящиків в кожному з них знаходиться по 8-м упаковок «Комплектів для забору та транспортування біологічних зразків, склад набору: пробірка з лікуючим середовищем VLM 1 мл., зонд для забору біологічного матеріалу з порожнини носа та зонд для забору біологічного матеріалу з рото глотки»; один паперовий ящик в якому знаходиться 10 пустих пробірок з написом LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище.

?у кабінеті № 26 (першого поверху):

- 34 паперові ящики в кожному з них знаходиться по 18 упаковок з LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище; 45 паперових ящиків в кожному з них знаходиться по 20-ть упаковок зонд урогенітальний; 199 паперових ящиків в кожному з них знаходиться по 8-м упаковок «Комплектів для забору та транспортування біологічних зразків, склад набору: пробірка з лікуючим середовищем VLM 1 мл., зонд для забору біологічного матеріалу з порожнини носа та зонд для забору біологічного матеріалу з ротоглотки»; 395 паперових ящиків, в кожному з яких знаходиться по 10 упаковок пустих пробірок з написом LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище у кожній упаковці 100 шт.; 1 паперовий ящик в якому насипом знаходяться пробки червоно кольору для пробірок з LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище; 1 п`яти літрова поліетиленова ємкість заповнена повністю рідиною прозорого кольору, без будь-якого характерного запаху.

Заявлені вимоги представник володільця майна обґрунтовує тим, що арешт був накладений необґрунтовано, оскільки при вирішенні цього питання слідчим суддею не було взято до уваги, що вилучені під час обшуку «Комплекти для відбору та транспортування біологічних зразків VLM» виробництва ТОВ «ЛП ДІАГНОСТІК» можуть використовуватись в установах охорони здоров`я для забору та транспортування носогорлянкових мазків від хворих з метою, зокрема, діагностики COVID-19, що підтверджено висновком експерта № 15379/16577-16706, довідкою Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Харківській області від 27.08.2020, листом Міністерства охорони здоров`я України від 19.10.2020 р. та змістом Технічної документації на продукти «VLM (Viral Lysis Medium)» та «Комплект для відбору та транспортування біологічних зразків». Отже припущення органу досудового розслідування та процесуального керівника щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 321-1 КК України не підтвердилися та навпаки спростовано вищезазначеними документами.

В судове засідання адвокат ОСОБА_3 не з`явився, однак до суду подав заяву, в якій просить клопотання про скасування арешту майна задовольнити, а справу розглянути у його відсутність.

Ст.слідчий з ОВС другого ВРКП СУ ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_4 та прокурор ОСОБА_5 в судове засідання не з`явились, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином. Слідчий ОСОБА_4 подала до суду заяву, в якій проти зняття арешту з зазначеного у клопотанні ТОВ «ЛП ДІАГНОСТІК» майна не заперечувала. Просить розглянути клопотання ТОВ «ЛП ДІАГНОСТІК» у її відсутність.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, встановив, що в провадженні слідчого управління ГУ ДФС у Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020220000000074 від 04.08.2020 року, за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 2 ст. 321-1 КК України.

Під час досудового розслідування було встановлено, що ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи підконтрольні їм підприємства ТОВ «ЛП Діагностік», ТОВ «ЛПД-1» та ТОВ «Лабпартнер», з метою особистої наживи, в період 2020 року налагодили підпільне виробництво наборів для відбору матеріалу: тампон дакрований, пробірка з транспортним середовищем та подальшу їх реалізацію через підконтрольні суб`єкти господарювання без відображення в податковій звітності отриманих доходів та податкових зобов`язань з ПДВ. Крім цього, при незаконному виготовленні вказаних наборів щоденно використовувалася праця офіційно не оформлених працівників.

Під час проведення слідчих (розшукових) дій встановлено, що з метою прикриття своєї незаконної діяльності, переслідуючи корисливий мотив та діючи свідомо, службові особи ТОВ «ЛП Діагностік» та ТОВ «ЛПД-1», за попередньою змовою з службовими особами ТОВ «Лабпартнер», у супутніх документах до «Комплектів для забору та транспортування біологічних зразків VLM», з метою введення покупців в оману та приховуючи факт фактичного виготовлення «Комплектів для забору та транспортування біологічних зразків VLM» за адресою: м. Харків, майдан Павлівський, 10, що підтверджуються протоколами допиту свідків, навмисно вказують місцезнаходження виробничих потужностей ТОВ «ЛП Діагностік» - м. Харків, вул. Громадська, 25, тобто фактичну адресу ТОВ «Харківська фармацевтична фабрика» (код 33205685). Згідно інформаційних баз даних ІТС «Податковий блок» ДПС України в 2020 році ТОВ «ЛП Діагностік» придбані у ТОВ «Харківська фармацевтична фабрика» послуги з виготовлення «Комплекта для збору та транспортування біологічних зразків «VLM» на суму лише 11 500,00 грн. (ПДВ 2 300 грн.), що свідчить про навмисне використання службовими особами товариства реєстраційних даних ТОВ «Харківська фармацевтична фабрика».

Відповідно до Інформаційних баз даних ДПС України в 2020 році ТОВ «ЛП Діагностік» здійснило реалізацію ТМЦ (коробка пакувальна; пакет ПП ф/друк 5,7 та гуанідин гидрохлорид) підконтрольному товариству ТОВ «ЛПД-1» на суму 303 484,17 (ПДВ 60 696,83) грн. В свою чергу у ТОВ «ЛПД-1» в 2020 році взагалі відсутня будь-яка реалізація ТМЦ.

Крім того, допитані як свідки ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 повідомили, що раніше працювали на ТОВ «ЛП Діагностік» та підтвердили інформацію щодо ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «ЛП Діагностік», ТОВ «ЛПД-1» та ТОВ «Лабпартнер» під час виплати заробітної плати неоформленим працівникам та реалізації не облікованих та незаконно виготовлених «Комплектів для забору та транспортування біологічних зразків VLM».

В період 27.08.2020 - 28.08.2020, на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 25.08.2020, проведено обшук в нежитлових приміщеннях № 8, № 10, № 15, № 26 та № 44 (згідно технічного паспорту на будинок) першого поверху та третього поверху будівлі за адресою: м. Харків, майдан Павлівський, 10, належних Публічному акціонерному товариству «Акціонерному комерційному промислово-інвестиційному банку», за місцем фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ "ЛП Діагностік", ТОВ «Лабпартнер» та ТОВ ЛПД-1», з залученням спеціаліста у відповідній галузі, де було виявлено та вилучено зокрема і майно, про яке йдеться у клопотанні ТОВ "ЛП Діагностік" про скасування арешту майна.

Постановою старшого слідчого з ОВС третього ВРКП СУ ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_12 від 29.08.2020 вилучені вищевказані речі та документи у відповідності до норм КПК України визнано речовими доказами та долучено їх до матеріалів кримінального провадження.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 07.09.2020, накладено арешт на майно, що було вилучене 27-28.08.2020 р. під час обшуку нежитлових приміщеннях № 8, № 10, № 15, № 26 та № 44 (згідно технічного паспорту на будинок) першого поверху та третього поверху будівлі за адресою: м. Харків, майдан Павлівський, 10.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 16.10.2020, частково скасовано арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 07.09.2020, вилученого в ході обшуку нежитлових приміщеннях № 8, № 10, № 15, № 26 та № 44 (згідно технічного паспорту на будинок) першого поверху та третього поверху будівлі за адресою: м. Харків, майдан Павлівський, 10, в кабінетах № 8, 15, 44, 26.

Однак, в цей же день (16.10.2020) ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова на вказане у клопотанні майно знову був накладений арешт, а місцем зберігання арештованого майна визначено адресу: місто Харків, вул. Хабарова, 1 (ТОВ «Авангард СВ+» (код 41595674).

Під час розгляду клопотання прокурора про арешт майна судом було встановлено, що вилучене під час проведення обшуку майно є речовим доказом, а незастосування арешту може призвести до наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, зокрема псуванню, зникненню, знищенню майна, яке є речовим доказом, тобто зберегло на собі сліди вчинення злочину та містить інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Відповідно ч.1 і ч.2 ст. 22 КПК України кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч.1 і ч.3 ст. 26 КПК України сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом. Слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом

У своїй заяві слідчий ОСОБА_4 вказує, що 27.10.2020 р. кримінальне провадження № № 32020220000000074 від 04.08.2020 за фактом фальсифікації лікарських засобів за ч.2 ст. 321-1 КК України закрито на підставі п.2 ч.1 ст. 284 КК України. Однак, постанова слідчого про закриття кримінального провадження слідчому судді надана не була, а витяг з ЄРДР, в якому міститься запис про закриття кримінального провадження за цим епізодом, не засвідчений належним чином.

Крім того, прокурор відділу Харківської обласної прокуратури ОСОБА_5 , за клопотанням якого був накладений арешт на майно, позицію слідчого ОСОБА_4 про можливість скасування заходів забезпечення кримінального провадження не погодив.

Таким чином, оскільки слідчому судді не було надано беззаперечних даних про закриття кримінального провадження № 32020220000000074 від 04.08.2020 за ч.2 ст. 321-1 КК України, в межах якого був накладений арешт майна (про яке йдеться у клопотанні), яке є речовим доказом та на яке раніше був обґрунтовано накладений слідчим суддею арешт, вважаю клопотання ТОВ "ЛП Діагностік" про скасування заходів забезпечення майна передчасним, у зв`язку із чим воно не підлягає задоволенню.

В той же час, вважаю за можливе змінити місце зберігання арештованого майна з наступних підстав.

30.10.2020 до Київського районного суду м. Харкова надійшла заява директора ТОВ «Авангард СВ+» ОСОБА_13 від 26.10.2020, в якій він повідомляє слідчого суддю про неможливість продовження зберігати передані йому ТМЦ в належних умовах, оскільки складські приміщення не пристосовані для тривалого зберігання матеріальних цінностей (комплекти для збору та транспортування біологічних зразків), особливо в умовах тривалого похолодання та просить змінити зберігача.

Враховуючи викладене, наслідки арешту майна для його власника (володільця), розумність та співрозмірність обмеження права власності (володіння) завданням кримінального провадження, той факт, що експертами вже був вивчений вміст вилучених «Комплектів для відбору та транспортування біологічних зразків», а також керуючись принципом змагальності кримінального провадження (стаття 22 КПК України) відносно подання до суду доказів своєї правової позиції, слідчий суддя вважає можливим змінити місце зберігання арештованого майна та передати його на зберігання ТОВ «ЛП ДІАГНОСТІК» за адресоюм. Харків, вул.. Киргизька, 19, з покладенням на нього обов`язку забезпечити зберігання вказаного майна до скасування арешту майна у встановленому КПК України порядку, та попередити уповноважених осіб ТОВ «ЛП ДІАГНОСТІК» про кримінальну відповідальність за ст. 388 КК України про необхідність збереження арештованого майна і в разі необхідності за першою вимогою надавати вказане майно слідчому, прокурору, експерту з метою його огляду та проведення слідчих дій.

На підставі викладеного, керуючись ст. 170-173, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання ТОВ «ЛП ДІАГНОСТІК» задовольнити частково.

Скасувати арешт майна, що було вилучено 27-28.08.2020 під час проведення обшуку в нежитлових приміщеннях № 8, № 10, № 15, № 26 та № 44 (згідно технічного паспорту на будинок) першого поверху та третього поверху будівлі за адресою: м. Харків, майдан Павлівський, 10, яке перебуває у власності Публічного акціонерного товариства «Акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку», та фактично використовується ТОВ «ЛП Діагностік», ТОВ «ЛПД-1», ТОВ «Лабпартнер», а саме:

?у кабінеті № 8 (першого поверху):

- п`ять паперових ящиків, в кожному з них знаходиться по 20-ть упаковок зонд урогенітальний; п`яти - літрові поліетиленові ємкості в кількості 44 шт., які заповнені повністю рідиною прозорого кольору, без будь-якого характерного запаху, на ємкості міститься бирка з написом LP Diagnostic Середовище Гісса; дев`ять паперовий ящиків, в кожному з них знаходяться по 18 упаковок з LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище.

?у кабінеті № 15 (першого поверху):

- три паперові ящики в кожному з них знаходиться по 18 упаковок з LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище; один паперовий ящик в кожному з них знаходиться по 20-ть упаковок зонд урогенітальний; три паперові ящика в кожному з них знаходиться по 8-м упаковок «Комплектів для забору та транспортування біологічних зразків, склад набору: пробірка з лікуючим середовищем VLM 1 мл., зонд для забору біологічного матеріалу з порожнини носа та зонд для забору біологічного матеріалу з рото глотки».

?у кабінеті № 44 (першого поверху)

- сім паперових ящиків в кожному з них знаходиться по 18 упаковок з LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище; дев`ять паперових ящиків в кожному з них знаходиться по 20-ть упаковок зонд урогенітальний; п`ять паперових ящиків в кожному з них знаходиться по 8-м упаковок «Комплектів для забору та транспортування біологічних зразків, склад набору: пробірка з лікуючим середовищем VLM 1 мл., зонд для забору біологічного матеріалу з порожнини носа та зонд для забору біологічного матеріалу з рото глотки»; один паперовий ящик в якому знаходиться 10 пустих пробірок з написом LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище.

?у кабінеті № 26 (першого поверху):

- 34 паперові ящики в кожному з них знаходиться по 18 упаковок з LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище; 45 паперових ящиків в кожному з них знаходиться по 20-ть упаковок зонд урогенітальний; 199 паперових ящиків в кожному з них знаходиться по 8-м упаковок «Комплектів для забору та транспортування біологічних зразків, склад набору: пробірка з лікуючим середовищем VLM 1 мл., зонд для забору біологічного матеріалу з порожнини носа та зонд для забору біологічного матеріалу з ротоглотки»; 395 паперових ящиків, в кожному з яких знаходиться по 10 упаковок пустих пробірок з написом LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище у кожній упаковці 100 шт.; 1 паперовий ящик в якому насипом знаходяться пробки червоно кольору для пробірок з LP Diagnostic Вірусне лізуюче середовище; 1 п`яти літрова поліетиленова ємкість заповнена повністю рідиною прозорого кольору, без будь-якого характерного запаху.

в частині його зберігання за адресою: місто Харків, вул. Хабарова, 1 (ТОВ «Авангард СВ+» (код 41595674).

Вказане майно передати на зберігання ТОВ «ЛП ДІАГНОСТІК» (код 43379645) за адресою: м. Харків, вул. Киргизька, 19.

Зобов`язати ст.слідчого з ОВС другого ВРКП СУ ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_4 попередити уповноважених посадових осіб ТОВ «ЛП ДІАГНОСТІК» (код 43379645) про кримінальну відповідальність за ст. 388 КК України, поклавши на них обов`язки по зберіганню вказаного майна до скасування його арешту у встановленому КПК України порядку та, в разі необхідності, за першою вимогою надавати вказаний майно слідчому, прокурору, експерту з метою його огляду та проведення слідчих дій.

В іншій частині арешт вказаного майна залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення30.10.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу92577849
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —953/13017/20

Ухвала від 30.10.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 27.10.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 13.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні