Рішення
від 02.11.2020 по справі 930/2020/20
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/2020/20

Провадження №2/930/756/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.11.2020 року м.Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Царапори О.П.

за участю секретаря судових засідань Євтодієвої Н.М.

розглянувши у підготовчому засіданні в м. Немирові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бугаківської сільської ради Немирівського району про визнання права на майно в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В :

Виклад позиції позивача .

ОСОБА_1 звернувся в суд із позовною заявою до Бугаківської сільської ради Немирівського району про визнання права на майно в порядку спадкування за законом, мотивуючи її тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати, ОСОБА_2 , що підтверджується Свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_1 виданого Виконкомом Бугаківської сільської ради Немирівського району Вінницької області.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на право на земельну ділянку площею 1.0000 гектара, кадастровий номер 0523080700:01:001:0004, яка розташована на території Бугаківської сільської ради Немирівського району Вінницької області.

Спадкоємцем за законом на майно спадкодавця є позивач, син спадкодавця, ОСОБА_1 , інших спадкоємців немає, заповіту немає.

З метою отримання свідоцтва позивач, ОСОБА_1 звернувся до державного нотаріуса Немирівської державної нотаріальної контори Кнап Л.П. для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на право на земельну ділянку площею 1.0000 гектара, яка розташована на території Бугаківської сільської ради Немирівського району Вінницької області, що належала його матері на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серія ВН №014952, однак постановою державного нотаріуса Немирівської державної нотаріальної контори Кнап Л.П. від 03.03.2020 року № 314/02-31 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва з причини не подання оригінала правовстановлюючого документа на земельну ділянку розташовану на території Бугаківської сільської ради Немирівського району Вінницької області належну померлій ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 .

Довідкою № 107, від 05.03.2020 року, виданою Виконавчим комітетом Бугаківської Сільської ради Немирівського району Вінницької області, підтверджується те, що заборони на спадкове майно немає, інших спадкоємців передбачених законом та заповітом немає.

Позивачем було подано копію правовстановлюючого документа, а саме Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 1.0000 гектара для ведення особистого селянського господарства, Серії ВН № 014952, який було видано ОСОБА_2 на підставі розпорядження № 167 Немирівської районної державної адміністрації від 13.06.2003 року. Подання копії правовстановлюючого документа обумовлено тим, що оригінал втрачено, у зв`язку з чим позивач звернувся до суду з даною заявою.

Виклад позиції відповідача.

Представник відповідачів Бугаківської сільської ради відзив на позов із викладенням своїх заперечень щодо заявлених позовних вимог до суду не подав, не дивлячись на пропозицію суду, викладену в ухвалі від 09.09.2020 року.

Заяви, клопотання позивача, відповідача

Заяв і клопотань по справі не надходило.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді від 09.09.2020 року прийнято до розгляду вище вказану позовну заяву та призначено підготовче засідання по справі.

В судове засідання сторони по справі не з`явилися, від позивача ОСОБА_1 подана заява про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримала та просить задовільнити. Від представника відповідача Бугаківської сільської ради надійшла заява про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги визнали не заперечують проти їх задоволення.

Згідно з частиною 3 статті 211 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. У такому разі фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відповідності з вимогами частини 2 статті 247 ЦПК України, не здійснюється.

В підготовчому засіданні, не виходячи до нарадчої кімнати, суд вирішив здійснювати підготовче засідання у відсутність сторін.

Фактичні обставини, встановлені судом, зміст спірних правовідносин, докази

Так як від представника відповідача подана заява про визнання позову, тому суд вважає, що перешкод для здійснення розгляду справи та ухвалення судового рішення у підготовчому судовому засіданні, відповідно до вимог ч.4 ст.206 ЦПК України, немає.

Дослідивши матеріали справи, а саме копію паспорта позивача ОСОБА_1 (а.с.6-7), копію свідоцтва про народження ОСОБА_1 (а.с.9), довідку Бугаківської сільської ради №301 від 14.08.2020 року про спадкове майно та коло спадкоємців (а.с.10), копію свідоцтва про смерть ОСОБА_2 (а.с.11), копію постанови про відмову у вчинені нотаріальної дії (а.с.12), копію державного акту на право власності на земельну ділянку (а.с.13) та враховуючи визнання позову відповідачем, суд дійшов висновку що позовні вимоги обґрунтовані, та такі що підлягають до задоволення.

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.), ратифікованою Законом від 17 липня 1997 р. № 475/97-ВР, зокрема ст. 1 Першого протоколу до неї (1952 р.) передбачено право кожної фізичної чи юридичної особи безперешкодно користуватися своїм майном, не допускається позбавлення особи її власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ч.5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини .

Згідно ст.ст.1216 - 1222 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Згідно ч.3 ст.1223 ЦК України право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно ч.1 ст.1261 ЦК України у першу чергу права на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який пережив, та батьки.

Висновки суду

Враховуючи вище викладене позов підлягає задоволенню, так як він не суперечить вимогам закону, підтверджується матеріалами справи та визнаний відповідачем.

Розподіл судових витрат

Відповідно до ч.1ст.133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних із розглядом справи.

Згідно з вимогами ст.141 ЦПК України, судові витрати залишити за позивачем ОСОБА_1 .

Керуючись ст. ст. 328, 1216-1223, 1268 ЦК України, ст.ст. 82, 206, 211, 247, 258, 259, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 жителя АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) до Бугаківської сільської ради Немирівського району (с.Бугаків Немирівського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 20089203) про визнання права на майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , право у порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 1.0000 га., кадастровий номер 0523080700:01:001:0004, розташовану на території Бугаківської сільської ради Немирівського району Вінницької області, належну померлій ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серія ВН №014952.

Судові витрати залишити за ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Немирівський районний суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет.

Головуючий: О.П.Царапора

Дата ухвалення рішення02.11.2020
Оприлюднено03.11.2020
Номер документу92579831
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —930/2020/20

Рішення від 02.11.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні