Рішення
від 30.10.2020 по справі 143/891/20
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/891/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.10.2020 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого - судді Сича С.М.,

за участю секретаря Огородник Н.А.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Погребище Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Адамівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визнання права власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди в порядку спадкування за заповітом, -

Встановив:

06 серпня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною позовною заявою, в якій просить визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок, господарські будівлі та споруди , що розташовані по АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позов мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про його смерть серії НОМЕР_1 , актовий запис № 19.

За життя 18.08.2003 року спадкодавцем було зроблено заповітне розпорядження, яким він заповів позивачу все майно, що належало йому на праві власності. Заповіт посвідчений секретарем виконавчого комітету Адамівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області, зареєстрований в реєстрі за номером 108.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається із житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, які розташовані по АДРЕСА_1 .

Житловий будинок, господарські будівлі та споруди спадкодавцем ОСОБА_2 були побудовані на земельній ділянці, яка була передана йому у приватну власність та користування на підставі акту відведення земельної ділянки від 14.11.1957 року та дозволу №7 від 23.04.1958 року , виданого комітетом Плисківського районного відділу сільськогосподарського будівництва.

Відповідно до довідки, виданої Адамівською сільською радою, житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами належить ОСОБА_2 , що підтверджується записами в погосподарській книзі № 2, ст.52, особовий рахунок № НОМЕР_2 , за 2003 рік.

Дружина спадкодавця, та його мати ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , після смерті ОСОБА_2 відмовилась від права на обов`язкову частку у спадщині, а також від права власності на частку у спільному майні, набутого ними як подружжям, за час шлюбу.

Заява про прийняття спадщини до нотаріального органу ним була подана у передбачений законом строк (спадкова справа № 03/2004).

Після його звернення до нотаріального органу державним нотаріусом Швець О.В. в частині видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з погосподарськими будівлями і спорудами йому було відмовлено та винесено постанову №333/02-31 від 04.08.2020 року про відмову у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з відсутністю відомостей та правовстановлюючих документів, які б підтверджували право власності спадкодавця на житловий будинок.

За таких обставин, з метою захисту своїх спадкових прав, він змушений звернутися із цим позовом до суду.

Позивач в судове засідання не з`явився, проте через канцелярію суду подав заяву, в якій просить позовну заяву розглянути без його участі та задовольнити позовні вимоги. (а.с. 35)

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, проте через канцелярію суду надійшла заява голови Адамівської сільської ради Погребищенського району Вінницької областіВовченко В.М., в якій він просив розглянути справу без участі представника, позовні вимоги визнає в повному обсязі (а.с. 36).

Від сторін надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 211 ЦПК України, у зв`язку з чим в силу ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши позиції сторін та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що визнання відповідачем позову слід прийняти, а позов задовольнити, виходячи із наступного.

Так, за змістом ч. 1 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Так, судом встановлено, що житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані в АДРЕСА_1 були побудовані ОСОБА_2 на земельній ділянці, яка була передана йому у приватну власність та користування на підставі акту відведення земельної ділянки від 14.11.1957 року та дозволу №7 від 23.04.1958 року , виданого комітетом Плисківського районного відділу сільськогосподарського будівництва (а.с. 21-22).

Відповідно до відомостей, що містяться у технічному паспорті на будинок садибного типу з господарським будівлями і спорудами від 15.07.2020 року, вищезазначені об`єкти нерухомості побудовані в період з 1958 по 1995 роки (а.с.16-18).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , актовий запис № 19 (а.с. 8). На день смерті він постійно проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 (а.с. 24).

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, до складу якого входить житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані в АДРЕСА_1 , та які належали померлому, що підтверджується довідкою Адамівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області вих. № 384 від 03.08.2020 року ( а.с. 25), технічним паспортом на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, виданим фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 від 15.07.2020 року (а.с. 16-18).

За життя ОСОБА_2 на випадок своєї смерті залишив заповіт, посвідчений 18 серпня 2003 року секретарем виконкому Адамівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області, за реєстровим № 108, згідно із яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, у тому числі все те, що буде належати йому на день смерті і на що він матиме право за законом, заповідав позивачу - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 11). Позивач у встановлений законом строк спадщину прийняв, подавши відповідну заяву про прийняття спадщини до Погребищенської державної нотаріальної контори, що підтверджується копією спадкової справи №3/2004 щодо майна ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 61-76) Однак, нотаріусом після відкриття спадкової справи позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на цілий житловий будинок з господарськими будівлями, які розташовані в АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів про належність вищевказаного житлового будинку спадкодавцю за життя та відомостей про реєстрацію права власності на житловий будинок (а.с. 15).

Як роз`яснено в п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 Про судову практику в справах про спадкування від 30 травня 2008 року у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. ст. 1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В роз`ясненнях, наданих Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ в Інформаційному листі №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , зазначено, що Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу України від 13 грудня 1995 року №56, передбачала обов`язкову реєстрацію (інвентаризацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ (п.4 Інструкції), в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п.20 Інструкції). Тобто записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності.

В ч.1 ст. 328 ЦК України визначено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ст. ст. 55, 124 Конституції України та ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом.

Частиною.1 ст.16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого або майнового права чи інтересу.

Згідно із ч.2 ст.16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Отже, зважаючи те, що ОСОБА_1 протягом встановленого законом строку прийняв спадщину, однак у нього існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, суд дійшов висновку, що з метою захисту майнових прав позивача за ним необхідно визнати право власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди, які розташовані в АДРЕСА_1 .

Ураховуючи принцип диспозитивності цивільного судочинства, та беручи до уваги те, що позивач бажає судові витрати, пов`язані з розглядом справи, залишити за собою, суд не вбачає підстав стягувати із відповідача на користь позивача сплачений ним судовий збір.

Керуючись ст.ст. 2, 5, 10, 12, 13, 200, 206, 247, 258, 259, 263-265, 354, 355 ЦПК України, суд, -

У х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок позначений літерою А з верандою позначеною літерою а , загальною площею 73,8 кв. м., житловою площею 30,6 кв. м., прибудову позначену літерою а-1 ,літню кухню позначені літерою Б , ганок, сарай позначений літерою б , сарай позначений літерою В , сарай позначений літерою В-1 , гараж позначений літерою Г , убиральню позначену літерою Д , шию погреба позначену літерою ш/п , огорожу позначену за номером 1, огорожу позначену за номером 2, ворота з хвірткою позначені за номером 3, що розташовані по АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду через Погребищенський районний суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Сторони по справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_3 , проживає: АДРЕСА_1 ;

Відповідач: Адамівська сільська рада Погребищенського району Вінницької області (с. Адамівка, Погребищенський район, Вінницька область), ідентифікаційний код 04327608, 22261.

Суддя

СудПогребищенський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення30.10.2020
Оприлюднено03.11.2020
Номер документу92579849
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/891/20

Рішення від 30.10.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 01.09.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні