Рішення
від 20.10.2020 по справі 579/705/20
КРОЛЕВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 579/705/20

2/579/346/20

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

20 жовтня 2020 року Кролевецький районний суд Сумської області

у складі головуючого судді - Моргуна О.В.,

за участі секретаря судового засідання - Оникієнко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Кролевець цивільну справу за позовною заявою Кролевецької районної державної адміністрації Сумської області в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: служба у справах дітей Кролевецької районної державної адміністрації та ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав,-

в с т а н о в и в:

Кролевецька РДА Сумської області звернулася до суду в інтересах малолітнього ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав, мотивуючи свої вимоги наступним чином.

З 19 квітня 2019 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на обліку служби у справах дітей Кролевецької РДА, як дитина яка опинилася у складних життєвих обставинах на підставі того, що проживає в сім`ї, в якій батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків.

Мати дитини, ОСОБА_4 позбавлена батьківських прав. Батько ОСОБА_2 перебував у місцях позбавлення волі, 28.11.2019 року звільнився по відбуттю строку покарання.

ОСОБА_1 проживає з бабою ОСОБА_3 за адресою АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 жодного разу не звертався до служби у справах дітей Кролевецької РДА з питанням з`ясування можливих шляхів повернення сина до себе, не телефонував, не приходив до сина, не цікавився його життям, здоров`ям, не утримував його матеріально.

Питання доцільності чи недоцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно сина ОСОБА_1 було розглянуто 22 квітня 2020 року на комісії з питань захисту прав дитини Кролевецької РДА. Членами комісії було прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно сина ОСОБА_1 .

Враховуючи викладене, зокрема те, що відповідач не виконує і не має наміру виконувати свої батьківські обов`язки щодо своєї дитини, Кролевецька РДА просить суд позбавити ОСОБА_2 батьківських прав стосовно дитини та передати органу опіки та піклування Кролевецької РДА для подальшого влаштування.

Позивач Кролевецька РДА Сумської області в судове засідання свого представника не направила. Надала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги просить задовольнити. Проти заочного розгляду справи не заперечує. (а.с.39)

Відповідач ОСОБА_2 про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, в судове засідання не з`явився, відзив на позов не подав, будь-яких клопотань чи заяв не надав.

Представник служби у справах дітей Кролевецької РДА у судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити. Проти заочного розгляду справи не заперечує (а.с.37)

ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі.

З урахуванням зазначеного положення ЦПК України та клопотання учасників справи, суд вирішив можливим розглянути справу у їх відсутність.

Відповідно до положення ч.2 ст.247 ЦПК України суд здійснив розгляд справи без фіксування судового процесу технічними засобами.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

По справі встановлено, що відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є сином ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 (а.с.5)

21 січня 2019 року Кролевецьким районним судом Сумської області виданий виконавчий лист про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_4 аліменти на утримання дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі у розмірі 813 грн. щомісяця з щорічною індексацією відповідно до закону до досягнення дитиною повноліття (а.с.6)

Рішенням Кролевецького районного суду Сумської області від 05 лютого 2020 року ОСОБА_4 позбавлено батьківських прав відносно дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішення суду набрало законної сили 14.03.2020 року (а.с.9-13)

ОСОБА_1 , 06.04.2016 року взятий на облік, як дитина, яка проживає в сім`ї, у якій батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків, що підтверджується наказом Служби у справах дітей Кролевецької РДА від 19.04.2019 року №35 (а.с.10)

20 березня 2020 року Службою у справах дітей Кролевецької РДА на підставі графіку щорічних обстежень умов проживання дітей, які перебувають на обліку служби як такі, що опинилися у складних життєвих обставинах було проведено обстеження умов проживання ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_1 . У даному будинку чисто, прибрано, тепло. Будинок облаштований необхідними для нормального проживання та відпочинку меблями, побутовою технікою, має газове опалення, водопостачання. У будинку для ОСОБА_1 створені нормальні умови для проживання, є все необхідне для відпочинку, розвитку та ігор. Дитина забезпечена одягом та взуттям. Під час обстеження умов проживання родини ОСОБА_1 було з`ясовано, що батько дитини ОСОБА_2 жодного разу за даною адресою не з`являвся, життям сина не цікавиться, матеріально не утримував (а.с.18)

За змістом довідки Кролевецького НВК від 24.02.2020 року №58, ОСОБА_1 в період часу з 2019 р по 2020 р дійсно виховувався в Кролевецькому навчально-виховному комплексі №6 загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів - заклад дошкільної освіти (ясла-садок) Кролевецької міської ради. За час перебування дитини в навчальному закладі батько ОСОБА_2 не з`являвся до закладу та не цікавився навчанням та вихованням своєї дитини (а.с.19)

За змістом довідки голови вуличного комітету від 12.03.2020 року ОСОБА_1 відвідує НВК №6 (садочок). За час проживання дитини в сім`ї ОСОБА_3 батько не з`являвся (а.с.24)

16 травня 2016 року ОСОБА_2 Кролевецьким районним судом засуджений до позбавлення волі. 28.11.2019 року відбував покарання, що підтверджується довідкою про звільнення (а.с.20)

Питання щодо доцільності позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно сина ОСОБА_6 розглядалось на засіданні комісії з питань захисту прав дитини Кролевецької РДА 22 квітня 2020 року та було прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно сина ОСОБА_1 (а.с.16-17).

За змістом довідки Сарненського РВ ДВС від 25.02.2020 року ОСОБА_4 з лютого 2019 року по січень 2020 року не отримувала аліменти від ОСОБА_2 на підставі виконавчого листа №579/1887/18, виданого Кролевецьким районним судом 21.01.2019 року (а.с.7)

З викладеного вбачається, що відповідач ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх обов`язків щодо малолітнього сина ОСОБА_1 , 2016 року народження, який має інвалідність.

Відповідно до ч.3 ст.51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Частиною першою статті 8 Закону України "Про охорону дитинства" передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці (ч.1 ст.12 Закону України "Про охорону дитинства").

Згідно з частинами 1-4 ст.150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, поважати дитину.

Відповідно до ч.1 ст.155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності.

Підстави позбавлення батьківських прав передбачені частиною першою статті 164 СК України. Зокрема, пунктом 2 частини першої статті 164 СК України визначено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Тлумачення пункту 2 частини першої статті 164 СК України дозволяє зробити висновок, що ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

З викладеного вище вбачається, що відповідач свідомо нехтує своїми обов`язками відносно дитини ОСОБА_1 , зокрема: не піклується про здоров`я дитини, фізичний та духовний розвиток, життям та навчанням дитини не цікавиться, не відвідує її за місцем проживання, тобто втратив будь-які зв`язки із сином.

Зазначене дає суду підстави дійти висновку, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини ОСОБА_1 .

Згідно ч.ч.1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може грунтуватись на припущеннях.

Сторонам надано можливість повно реалізувати процесуальні права, надані їм законом, в тому числі надати докази.

На відповідача покладений обов`язок з врахуванням предмету і підстав позову довести відповідно до вимог ст.ст.12, 13 ЦПК України за допомогою належних та допустимих доказів, з урахуванням положень ст.ст.78-80 ЦПК України, протилежне, на що позивач посилається як на підставу своїх вимог.

Відповідач взагалі не надав заперечень проти позову.

Після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, суд погодився з обґрунтованим висновком органу опіки та піклування Кролевецької районної державної адміністрації Сумської області про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , скільки він свої батьківські обов`язки брати участь у вихованні дитини, передбачені ст.150 та ч.2 ст.157 СК України без поважних причин не виконує, та фактично відмовився від них, таким чином ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, що відповідно до п.2 ч.1 ст. 164 СК України є підставою для позбавлення його батьківських прав.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову та позбавлення ОСОБА_2 , батьківських прав відносно його дитини ОСОБА_1 .

Відповідно до ч.5 ст. 167 СК України суд передає дитину ОСОБА_7 на опікування органу опіки та піклування.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню в дохід держави судовий збір у розмірі 840 грн. 80 коп.

Відповідно до ст.ст.150, 155, 157, 164, 167 Сімейного кодексу України, керуючись ст.ст. 4, 5, 141, 247, 258, 259, 265, 268, 273 280, 282, 352, 354, 355 ЦПК України,-

в и р і ш и в:

позовну заяву Кролевецької районної державної адміністрації Сумської області, місцезнаходження: 41300, Сумська область, м.Кролевець, пл.Миру, 1, код ЄДРПОУ 04058151, в інтересах малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , жителя с.Дідівщина Кролевецького району Сумської області, треті особи служба у справах дітей Кролевецької районної державної адміністрації, місцезнаходження: м.Кролевець Сумської області, вул.Європейська,15, та ОСОБА_3 , жителька АДРЕСА_1 , про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , позбавити батьківських прав відносно дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Передати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , органу опіки та піклування Кролевецької районної державної адміністрації Сумської області, для подальшого влаштування.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір у розмірі 840 (вісімсот сорок) 80 коп.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Кролевецький районний суд Сумської області.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.273 ЦПК України.

Повне судове рішення складено 30 жовтня 2020 року.

Суддя О. В. Моргун

Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92581037
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —579/705/20

Рішення від 20.10.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 26.08.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні