Рішення
від 27.10.2020 по справі 606/1546/20
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/1546/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2020 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Мельник А.В.

за участю секретаря судового засідання Кавалко В.С.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Теребовля цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, Служби у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про відібрання у батьків їх спільних дітей без позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Орган опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації звернулись до суду із позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , у якому просять відібрати у них малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 без позбавлення батьківських прав та передати дітей органові опіки та піклування для подальшого влаштування.

В обґрунтування заявлених вимог, вказують на те, що батьки двох малолітніх дітей розлучені та проживають окремо. Діти залишилися з матір`ю, в свою чергу мати отримує аліменти на утримання дітей, які стягуються з батька. Батько ОСОБА_2 періодично виїжджає за межі України на роботу. Мати ОСОБА_1 не працює, інших джерел доходу, крім аліментів немає. При перевірці умов проживання, працівниками служби встановлено, що побутові умови дітей не є належними, діти не забезпечені в належній кількості продуктами харчування, відсутні санітарно-гігієнічні умови для проживання та розвитку дітей. Мати зловживає спиртним, відбуваються постійні конфлікти матері із її братом, який проживає в одному будинку, наявні борги за комунальні послуги. Працівниками служби неодноразово проводились спроби здійснити перевірку умов для проживання дітей, однак мати не завжди впускала в дім членів комісій.

На початку квітня 2020 року, коли діти перейшли на дистанційне навчання в умовах карантинних заходів, мати ОСОБА_1 потрапила на лікування в м.Тернопіль, батько перебував на той час за межами України, діти залишилися без догляду. За сприяння Микулинецької ЗОШ І-ІІІ ступенів дітей забрала на тимчасове перебування у свою сім`ю бабуся по лінії батька ОСОБА_5 , яка згодом засвідчувала те, що діти залякані, відстають у навчанні та скаржаться на недоїдання в сім`ї матері. Відповідачі, нехтують виконанням своїх батьківських обов`язків, ухиляються від належного догляду та утримання дітей, а саме не проявляють ініціативи по вихованню дітей, не цікавляться їхніми успіхами у школі. Діти повідомили, що їх батько проживає окремо від них, спілкується та періодично дає їм незначні суми грошей на утримання, купує одяг та взуття. Мати, з якою діти проживали, постійно вживає алкогольні напої разом з їх дядьком, який проживає в одному будинку з ними, а також в присутності невідомих осіб. Мати періодично самостійно вживає алкоголь, не приділяє уваги утриманню та вихованню дітей, діти самостійно готують їжу, доглядають за особистими речами, одягом. Діти висловлюють згоду на відібрання їх у батьків та хочуть проживати з бабусю ОСОБА_5 .

Враховуючи вказані обставини, орган опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, служба у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації звернулась до суду з метою відібрання малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у матері ОСОБА_1 , батька ОСОБА_2 без позбавлення батьківських прав та передачу дітей органові опіки та піклування для подальшого влаштування за рішенням суду.

Ухвалою суду від 10 серпня 2020 року було відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання на 09 вересня 2020 року, яке було відкладено на 28 вересня 2020 року та 27 жовтня 2020 року.

13 жовтня 2020 року від відповідача ОСОБА_1 до суду надійшов відзив на позовну заяву, у якому вона заперечувала проти задоволення позовних вимог, просила відмовити у позові про відібрання в неї дітей.

19 жовтня 2020 року до суду від представника позивача надійшла відповідь на відзив, у якій вказано про наявність підстав для відібрання дітей у ОСОБА_1 , яка неналежним чином виконує батьківські обов`язки щодо належного виховання та розвиту дітей.

Представник Органу опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, служби у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації в судове засідання 27жовтня 2020 року не з`явилась, подала до суду заяву, у якій просить справу розглядати за її відсутності, позовні вимоги підтримує повністю.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання 27 жовтня 2020 року не з`явилась, однак подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання 27 жовтня 2020 року не з`явився, однак подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

Відповідно до вимог частини третьої статті 200 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

За вказаних обставин, на підставі частини другої статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши та оцінивши докази по справі суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити з наступних підстав.

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 16 серпня 2007 року, виданого Микулинецькою селищною радою Теребовлянського району Тернопільської області, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , його батьками є ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с.10).

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 23 лютого 2010 року, виданого Микулинецькою селищною радою Теребовлянського району Тернопільської області, ОСОБА_4 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 , її батьками є ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с.11).

Відповідно до Наказу № 6-о/1 Служби у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації від 15 квітня 2020 року поставлено на облік Служби у справах дітей райдержадміністрації ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителів смт.Микулинці Теребовлянського району як дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах (а.с.16).

Актом обстеження умов проживання ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_1 , який було затверджено начальником служби в справах дітей 19 травня 2020 року, складеного відповідною комісією, встановлено, що малолітні діти мають окрему обладнану кімнату, особисті речі, засоби навчання, однак батьки розлучені та проживають окремо (батько за межами України), мати не працює, серйозно хворіє, визнає, що зловживала спиртним, не належно займається дітьми. Особисті речі дітей в запущеному стані, дітей з початку карантину забрали родичі ОСОБА_5 (а.с. 19).

Відповідно до довідки, складеної завідувачем сектору опіки та піклування служби у справах дітей Ходинецькою Н.М. від 23 липня 2020 року, було проведено бесіду із малолітніми дітьми ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Зі слів дітей стало відомо, що, їх батько проживає окремо від них, спілкується та періодично дає їм незначні суми грошей на утримання, купує одяг та взуття. Мати, з якою діти проживали у АДРЕСА_1 , постійно вживає алкогольні напої разом з їх дядьком ОСОБА_6 , який проживає в одному будинку з ними, а також в присутності невідомих осіб. Мати періодично самостійно вживає алкоголь, не приділяє уваги утриманню та вихованню дітей, вони самостійно готують їжу, доглядають за особистими речами, одягом. Діти висловлюють згоду на відібрання їх у батьків та хочуть проживати з бабусю ОСОБА_5 (а.с.18)

Згідно рішення комісії з питань захисту прав дитини Теребовлянської райдержадміністрації від 23 липня 2020 року № 31 вирішено рекомендувати службі у справах дітей рай адміністрації підготувати проект висновку органу опіки та піклування про доцільність відібрання без позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , від батьків ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 з метою подальшого безпечного влаштування дітей. Родину ОСОБА_7 передано під супровід Теребовлянському районному центру соціальних служб для дітей та молоді з метою подолання умов та причин, які призвели до складних життєвих обставин (а.с.17).

Орган опіки та піклування Теребовлянської райдержадміністрації після неодноразових перевірок, вивчення умов проживання та виховання дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , надав висновок від 27 липня 2020 року про те, що відібрання дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 від відповідачів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 без позбавлення батьківських прав та передачу дітей органові опіки та піклування для подальшого влаштування буде відповідати інтересам дітей (а.с.6-9).

Відповідно до письмових пояснень ОСОБА_4 та ОСОБА_4 , відібраних у присутності заступника директора з виховної роботи ОСОБА_8 та начальника служби у справах дітей Дацюка В.С. від 19 жовтня 2020 року, діти навчаються у Чортківській СШІ №3, проживають з бабусею та дідусем та бажають залишатися з ними. У дітей є всі необхідні умови для їх проживання та навчання. З батьками спілкуються рідко, коли проживали з матір`ю постійно відчували страх та небезпеку за власне життя та здоров`я. Мати постійно вживала алкогольні напої разом з їх дядьком, який проживає в одному будинку з ними, а також в присутності невідомих осіб, влаштовували бійки (а.с. 79,80) .

Згідно довідки № 3-19/172 від 07.10.2020, виданої Чортківською спеціалізованою школою-інтернатом № 3 спортивного профілю І-ІІІ ступенів імені Романа Ільяшенка Чортківської міської ради Тернопільської області, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 зараховано до даного навчального закладу з 01 вересня 2020 року, ОСОБА_4 - учень 8А класу, ОСОБА_4 - учениця 5А класу. На цілодобовому утриманні учні не перебувають. Участь у шкільному житті дітей беруть бабуся ОСОБА_5 , дідусь ОСОБА_9 (а.с. 81).

Відповідно до характеристик, виданих Чортківською спеціалізованою школою-інтернатом № 3 спортивного профілю І-ІІІ ст. імені Романа Ільяшенка Чортківської міської ради Тернопільської області, на учня 8-А класу ОСОБА_4 та учениці 5А класу ОСОБА_4 , які навчаються в зазначеній школі, протягом навчання показали себе з позитивної сторони. Вихованням дітей займаються бабуся ОСОБА_5 , дідусь ОСОБА_9 , батьки дітей не цікавиться їхнім навчанням (а.с. 82).

Актом обстеження умов проживання ОСОБА_5 та ОСОБА_9 за адресою АДРЕСА_2 , від 13 серпня 2020 року, встановлено, що малолітні діти проживають у задовільних санітарно-гігієнічних умовах, діти мають усі належні умови та забезпечені продуктами харчування (а.с. 85).

Суд, розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши зібрані по справі докази, вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Декларація прав дитини, проголошена Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, як принципове положення визначила, що дитина повинна зростати в умовах турботи.

Відповідно до статті 18 Конвенції про права дитини, батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Статтею 8 Закону України Про охорону дитинства передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Відповідно до вимог статті 11 Закону України Про охорону дитинства сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Відповідно до частини першої статті 12 ЗУ Про охорону дитинства батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно зі статтею 150 Сімейного кодексу України (далі СК України) батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, поважати дитину.

Згідно із частиною першою статті 152 СК України, право дитини на належне батьківське виховання, забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Частиною четвертою статті 155 СК України передбачено, що ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

За змістом частини першої статті 170 Сімейного кодексу України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування. Під час ухвалення рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них без позбавлення їх батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

Згідно з пунктами 2-5 частини першої статті 164 СК України, суд може постановити таке рішення у випадку, якщо батьки ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; батьки ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до роз`яснень пунктів 16 і 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і позбавлення батьківських прав та поновлення батьківських прав ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу. Суд має право вирішити питання про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав та передати органу опіки та піклування (якщо цього потребують інтереси дитини), без визначення при цьому конкретного закладу.

Європейський суд з прав людини зауважив, що оцінка загальної пропорційності будь-якого вжитого заходу, що може спричинити розрив сімейних зв`язків, вимагатиме від судів ретельної оцінки низки факторів та залежно від обставин відповідної справи вони можуть відрізнятися. Проте необхідно пам`ятати, що основні інтереси дитини є надзвичайно важливими. При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (Мамчур проти України, № 10383/09, § 100, ЄСПЛ, від 16 липня 2015 року).

При прийнятті рішення про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав суд виходить з того, що відібрання дитини можливе тоді, коли умови проживання дитини суд оцінить як небезпечні для неї. Оцінювання умов проживання дитини є виключно компетенцією суду. Батьки, від яких відібрана дитина, не втрачають щодо неї прав та обов`язків, обумовлених походженням. Вони надалі залишаються носіями обов`язку щодо виховання дитини, мають право на особисте її виховання та спілкування. Проте та обставина, що дитина передана іншій особі або навчальному закладу, означає, що саме їх напрямок та умови виховання одержали перевагу над тим, що здатні створити батьки, й з цим напрямком батьки повинні будуть узгоджувати свою поведінку.

Таким чином, суд констатує безумовне право батьків на виховання дітей, однак, вважає, що у даному випадку неможливо надати перевагу саме цьому праву, оскільки воно суперечить інтересам дітей, які мають першочергове значення при вирішенні справи.

Суд вважає, що на даний час є підстави для відібрання дітей від відповідачів, оскільки останні належним чином не виконують батьківських обов`язків щодо належного виховання та розвиту дітей, атмосфера в сім`ї неблагонадійна для дітей, для їх розвитку, загрозлива для їх здоров`я та життя, враховуючи вік дітей і обставини поведінки відповідачів, суд вважає, що позивачем доведено всі підстави для відібрання дітей від батьків без позбавлення її батьківських прав.

Відібрання дитини не є крайнім і незворотним заходом.

Згідно з вимогами частини третьої статті 170 СК України, якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановлені обставини справи, суд вважає, що позов слід задовольнити та відібрати малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 від матері ОСОБА_1 та батька ОСОБА_2 без позбавлення їх батьківських прав та передати органу опіки і піклування для вирішення питання щодо їхнього влаштування.

Керуючись статтями 4, 12, 200, 247, 265, 354 ЦПК України, статтями 150, 152, 164, 170 СК України, Законом України Про охорону дитинства , суд,

УХВАЛИВ:

Позов Органу опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, Служби у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про відібрання у батьків їх спільних дітей без позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Відібрати малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від матері ОСОБА_1 та батька ОСОБА_2 без позбавлення їх батьківських прав.

Відібрати малолітню дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , від матері ОСОБА_1 та батька ОСОБА_2 без позбавлення їх батьківських прав.

Передати малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , органу опіки і піклування Теребовлянської районної державної адміністрації для вирішення питання щодо його влаштування.

Передати малолітню дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , органу опіки і піклування Теребовлянської районної державної адміністрації, для вирішення питання щодо її влаштування.

Рішення суду може бути оскаржене, шляхом подання апеляційної скарги до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивачі: Орган опіки та піклування Теребовлянської районної державної адміністрації місцезнаходження: вулиця Кн.Василька, 104А, місто Теребовля, Тернопільська область, код ЄДРПОУ: 04058278;

Служба у справах дітей Теребовлянської районної державної адміністрації місцезнаходження: вулиця Кн.Василька, 104А, місто Теребовля, Тернопільська область, код ЄДРПОУ: 24622031;

Відповідачі: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ;

ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 .

Повний текст рішення суду складено 27 жовтня 2020 року.

Суддя А.В.Мельник

Дата ухвалення рішення27.10.2020
Оприлюднено03.11.2020
Номер документу92581337
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —606/1546/20

Рішення від 27.10.2020

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні