Ухвала
від 02.11.2020 по справі 500/2778/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

Справа № 500/2778/20

02 листопада 2020 року м. Тернопіль Суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Мірінович У.А., розглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 код ЄДРПОУ/РНОКПП НОМЕР_1 до Ягільницька сільська рада Чортківського району Тернопільської області (місцезнаходження: с. Ягільниця, Чортківський район, Тернопільська область, 48542, код ЄДРПОУ:04393924) про визнання нечинним рішень, -

ВСТАНОВИВ:

24 вересня 2020 року до Тернопільського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Ягільницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області про визнання нечинним рішення Ягільницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області про встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території Ягільницької сільської сільської ради на 2019 від 06.06.2018 р. за №167 та на 2020 від 27.06.2019 р. №261.

Позовні вимоги мотивовані тим, що на переконання позивача, спірне рішення сільської ради прийнято поза межами правового поля та відповідно, повинне вважатися не легітимним, оскільки прийняте без проходження усіх обов`язково передбачених Законом процедур його прийняття.

Ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 01.10.2020 дану позовну заяву залишено без руху та надано позивачу десятиденний строк з дня вручення (отримання) копії цієї ухвали для усунення недоліків.

На виконання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, позивачем супровідним листом від 23.10.2020 усунуто недоліки позовної заяви.

Позивач є особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі, також - КАС України).

Позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства, подано з дотриманням правил підсудності, встановлений законом.

Станом на момент відкриття провадження неможливо встановити дотримання строку звернення до суду, оскільки не встановлено чинність оскарженого рішення сільської ради.

Інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених КАС України немає.

Справа підсудна Тернопільському окружному адміністративному суду.

Відповідно до пункту 18 частини 1 статті 4 КАС України, нормативно-правовий акт - акт управління (рішення) суб`єкта владних повноважень, який встановлює, змінює, припиняє (скасовує) загальні правила регулювання однотипних відносин, і який розрахований на довгострокове та неодноразове застосування.

Враховуючи те, що оскаржувані рішення відповідача від 06.06.2018 №167 та від 27.07.2019 №261 "Про встановлення ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території Ягільницької сільської ради" встановлюють загальні правила регулювання однотипних відносин (сплата податку), і який розрахований на довгострокове та неодноразове застосування, зазначені рішення органу місцевого самоврядування є нормативно-правовими актами, а тому справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження з особливостями, передбаченими статтею 264 КАС України.

Разом з позовною заявою позивачем подано заяву про залучення в якості третьої особи на стороні відповідача без заявлення самостійних позовних вимог: Головного управління Державної фіскальної служби в Тернопільській області. Причиною залучення є посилання позивача на те, що такою особою 14.05.2020 винесено податкове повідомлення - рішення №0079227-5005-1916, яким позивачеві визначено суму податкового зобов`язання за платежем: податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки.

Необхідно зазначити, що підстави залучення третьої особи передбачені статтею 49 КАС України.

Відповідно до частини 2 статті 49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки.

Оскільки позивач обрав спосіб захисту свого порушеного права шляхом звернення до суду з позовом про скасування рішення органу місцевого самоврядування яким встановлено ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території Ягільницької сільської ради, то рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки Головного управління Державної фіскальної служби в Тернопільській області, а тому заява про залучення в якості третьої особи Головного управління Державної фіскальної служби в Тернопільській області підлягає до задоволення.

Враховуючи наведене, керуючись статями 12, 49, 171, 173, 179, 243, 248, 256, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Ягільницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області про визнання протиправним та скасування рішення.

Задовольнити заяву позивача про залучення в якості третьої особи на стороні відповідача без заявлення самостійних позовних вимог: Головного управління Державної фіскальної служби в Тернопільській області.

Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених статтею 264 КАС України.

Призначити підготовче засідання у справі на 30 жовтня 2020 року о 11:00 год. в залі судових засідань Тернопільського окружного адміністративного суду за адресою: 46021 м.Тернопіль, вул. Грушевського, 6.

Відповідно до статей 162-164 КАС України встановити:

- відповідачу 15-денний строк, з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву;

- позивачу 5-денний строк, з дня отримання відзиву на позов, для подання відповіді на відзив;

- в разі подання позивачем відповіді на відзив, відповідачу 5-денний строк з дня отримання відповіді на відзив для надання своїх заперечень.

- третій особі 10-денний строк, з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання пояснень.

Згідно із частинами третьою та четвертою статті 162 КАС України копія відзиву на позов (відповіді на відзив і заперечень, пояснення) та доданих до нього документів повинні бути надіслані (надані) іншим учасникам справи, а суду - доказ такого надіслання іншим учасникам справи.

Відповідно до частини четвертої статті 159 КАС України не подання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Зобов`язати відповідача подати суду докази разом із поданням відзиву, в тому числі всі належним чином засвідченні матеріали, що були або мали бути взяті ним до уваги при прийнятті рішення, вчиненні дії, допущенні бездіяльності, з приводу яких подано позов.

Зобов`язати відповідача опублікувати оголошення про відкриття провадження в адміністративній справі щодо оскарження рішень "Про встановлення ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території Ягільницької сільської ради" від 06.06.2018 №167 та від 27.07.2019 №261 у виданні, в якому ці акти були або мали бути офіційно оприлюднені (офіційному друкованому виданні, на сайті відповідної ради, чи ін.).

Роз`яснити відповідачу, що оголошення повинно містити вимоги позивача щодо оскаржуваних актів, реквізити нормативно-правових актів, дату, час і місце судового розгляду адміністративної справи. Оголошення має бути опубліковано не пізніш як за сім днів до підготовчого засідання. Якщо оголошення опубліковано своєчасно, вважається, що всі заінтересовані особи належним чином повідомлені про судовий розгляд справи.

Зобов`язати відповідача надати до підготовчого засідання, призначеного на "30" жовтня 2020 р. о 11:00 год:

- підтвердження офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження в даній адміністративній справі;

- документальне підтвердження того, що оскаржені рішення є чинними на момент звернення до суду;

- обґрунтування та документальне підтвердження всіх вжитих процедур щодо прийняття оскаржених рішень.

Роз`яснити учасникам справи, що докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, що їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними (частини восьма, дев`ята статті 79 КАС України).

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади в Україні за веб-адресою https://adm.te.court.gov.ua/sud1970/gromadyanam/spravy/.

Копію ухвали направити учасникам справи. Відповідачу та третій особі, також направити копію позовної заяви та додані до неї матеріали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Оскарження ухвали окремо від рішення не допускається. Заперечення на ухвалу може бути включене до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Мірінович У.А.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.11.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92594597
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —500/2778/20

Рішення від 08.03.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 28.02.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 31.01.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 25.01.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 19.01.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 09.06.2021

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 09.06.2021

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 12.05.2021

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 12.04.2021

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні