Рішення
від 26.10.2020 по справі 520/12316/2020
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2020 р. Справа № 520/12316/2020

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Шевченко О.В.,

при секретарі - Куриленко Н.В.,

за участі представників:

позивача - Білика В.В., відповідача - Виноградова В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом приватного акціонерного товариства "ПАРК-АВТО" до Головного управління ДПС у Харківській області про визнання протиправною та скасування податкової консультації, -

ВСТАНОВИВ:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся позивач, приватне акціонерне товариство "ПАРК-АВТО", з адміністративним позовом до Головного управління ДПС у Харківській області, в якому просить суд визнати протиправною та скасувати податкову консультацію "Про сплату на землю" Головного управління ДПС у Харківській області від 07.08.2020 року №3271/ПК/20-40-04-03-20.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що є суб`єктом господарювання та платником єдиного податку третьої групи за ставкою 5%. 06.07.2020 року позивач звернувся до податкового органу із запитом на отримання індивідуальної податкової консультації з питанням, чи звільняється підприємство від обов`язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку) на підставі пп.4 п.297.1 ст. 297 ПК України, оскільки ПрАТ "ПАРК-АВТО" внесло до статутного капіталу ТОВ "Східний Вантажний Митний Комплекс" право користування нежитловими приміщеннями площею 5 287 кв.м., які належать на праві приватної власності ПрАТ "ПАРК-АВТО". В наланій податковій консультації податковий орган зазначив про відсутність підстав для звільнення ПрАТ "ПАРК-АВТО" від обов`язку нарахування, подання податкової звітності та сплати земельного податку відповідно до пп.4 п.291.1 ст. 297 ПК України, оскільки передача права користування майном іншому товариству, також з урахуванням подальшої передачі такого майна у безоплатне тимчасове користування третій особі, виключає можливість використання товариством земельних ділянок, на яких розташоване таке майно, для провадження власної господарської діяльності. Не погодившись зі змістом індивідуальної податкової консультації як правовим актом індивідуальної дії, позивач за захистом своїх прав та інтересів звернувся до суду.

Ухвалою суду від 21.09.2020 року відкрито спрощене провадження по справі. Призначено судове засідання. Запропоновано відповідачу надати у встановлений строк відзив на позов.

До канцелярії суду представник Головного управління ДПС у Харківської області надав відзив на позов, в якому він заперечував проти задоволення позовних вимог зазначивши, що 06.07.2020 року позивач звернувся до контролюючого органу із запитом за отримання індивідуальної податкової консультації з проханням роз`яснити, чи звільняється він від обов`язку нарахування, подання податкової звітності та сплати земельного податку відповідно до пп.4 п.291.1 ст. 297 ПК України. Зі змісту запиту про надання податкової консультації та позовної заяви вбачається, що ПрАТ «Парк-авто» передало право користування нерухомим майном Товариству з обмеженою відповідальністю «Східний вантажний митний комплекс» у якості внеску до статутного капіталу, яку у свою чергу передало таке майно у безоплатне тимчасове користування третім особам. У свою чергу факт такої передачі майна свідчить про неможливість використання земельних ділянок, на яких розташовано нерухоме майно, ПрАТ «Парк-авто» у власній господарській діяльності, тому згідно положень пункту 297.2 статті 297 ПК України позивач не звільняється від обов`язку з нарахування, сплати та подання звітності з земельного податку. За таких підстав, позовні вимоги позивача є безпідставними та помилковими, тому не підлягають задоволенню.

В судовому засіданні представник позивача зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просив суд їх задовольнити, з посиланням на обставини викладені в позовній заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечував з підстав та мотивів, викладених у наданому до суду відзиві на позов у зв`язку з чим, просив суд відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Суд заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали адміністративної справи, дійшов наступного висновку.

Витягом з реєстру платників єдиного податку від 19 червня 2020 року підтверджено, що приватне акціонерне товариство "ПАРК-АВТО" з 01.01.2016 року перебуває на спрощеній системі оподаткування та є платником єдиного податку 3 групи, ставка 5% від доходу.

06.07.2020 року позивач звернувся до податкового органу із запитом № 10 на отримання індивідуальної податкової консультації з питанням, чи звільняється ПрАТ "ПАРК-АВТО" від обов`язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку) на підставі пп.4 п.297.1 ст. 297 ПК України. В обґрунтування питання зазначено, що ПрАТ "ПАРК-АВТО" є засновником ТОВ "Східний Вантажний Митний Комплекс" та внесло до його статутного капіталу право користування нежитловими приміщеннями площею 5 287 кв.м. для здійснення вказаним товариством господарської діяльності. Передані нежитлові приміщення на праві власності належать ПрАТ "ПАРК-АВТО" та розташовані на земельній ділянці, яка надана товариству у постійне користування на підставі державного акту ХР-31-01-001578. В запиті також зазначено, що вказане підприємство також є платником єдиного податку третьої групи за ставкою 5% (а.с. 34 - 35).

Контролюючим органом надано індивідуальну податкову консультацію щодо сплати позивачем земельного податку платником єдиного податку 3 групи та з поставленого в зверненні питання повідомлено, що , з 01.07.2020 звільнення віл сплати земельного податку для платників єдиного податку третьої груп - юридичних осіб стосується земельних ділянок та їх часток, що використовуються товариством виключно для провадження власної господарської діяльності Оскільки передача права користування майном іншому підприємству, також з урахуванням подальшої передачі такого майна у безоплатне тимчасове користування третій особі, виключає можливість використання товариством земельних ділянок, на яких розташоване таке майно, для провадження власної господарської діяльності, не вбачається підстав для звільнення ПрАТ "ПАРК-АВТО" від обов`язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з земельного податку відповідно до пп.4 п.297.1 ст. 297 ПК України (а.с. 36 - 37).

Позивач вважає, що має право на податкову пільгу, оскільки фактично передача користування нежитловими приміщеннями ТОВ "Східний Вантажний Митний Комплекс" відбулася в процесі здійснення господарської діяльності позивача.

Суд не погоджується з такими твердженнями позивача, з огляду на наступне.

Згідно державного акту на право постійного користування землею серія ХР-31-01-001578 позивачу надано право постійного користування землею 5,8304 га., розташованою за адресою: м. Харків, вул. Клочківська, буд. 370 для експлуатації адміністративних, господарчих та допоміжних будівель та споруд (а.с. 29 - 33).

На засіданні Наглядової Ради ПрАТ "ПАРК-АВТО", оформленого протоколом від 18.06.2020 року, прийнято рішення про надання голові правління ПрАТ "ПАРК-АВТО" (код ЄДРПОУ 05401548) право внесення додаткового вкладу до статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю "Східний Вантажний Митний Комплекс" (код ЄДРПОУ 31886721) у вигляді права користування нежитловими приміщеннями загальною оціночною вартістю 1 290 500,00 грн. строком на один рік, що розташовані за адресою: м. Харків, вул. Клочківська, буд. 370 (а.с. 16 - 17).

За актом приймання - передачі права користування нерухомим майном від 19 червня 2020 року, ПрАТ "ПАРК-АВТО" передано до статутного капіталу ТОВ "Східний Вантажний Митний Комплекс" внесок у вигляді права користування нежитловими приміщеннями, які належать на праві приватної власності ПрАТ "ПАРК-АВТО" відповідно до Свідоцтва про право власності на нерухоме майно та реєстраційного посвідчення. Загальна оціночна вартість переданих приміщень становить 1 290 500,00 грн. (а.с. 26 - 27).

Зі змісту запиту на податкову консультацію від 06.07.2020 року № 10 також встановлено, що ТОВ Східний Вантажний Митний Комплекс надало право безоплатного тимчасового користування вказаними нежитловими службовими та побутовими приміщеннями Слобожанській митниці ДМС України (а.с. 35).

Відповідно до підпункту 4 пункту 297.1 статті 297 ПК України, платники єдиного податку звільняються від обов`язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Враховуючи, що позивачем передано іншій юридичній особі - товариству з обмеженою відповідальністю "Східний Вантажний Митний Комплекс" право користування нежитловими приміщеннями, розташованих на земельній ділянці ( АДРЕСА_1 ), яка в свою чергу передала їх в користування третій особі, що свідчить про неможливість використання позивачем земельних ділянок, на яких розміщені такі нежитлові приміщення у власній господарській діяльності, що є необхідною та визначальною необхідною умовою для застосування пп.4 п. 297.1 ст. 297 ПК України.

Доказів того, що позивач користується земельною ділянкою по вул. Клочківській, 370 в м. Харкові у власній господарській діяльності, матеріали справи не містять, позивачем такої інформації також не надано.

Суд зауважує, що внесення підприємством позивача до статутного капіталу ТОВ "Східний Вантажний Митний Комплекс права користування нежитловими приміщеннями, розташованими на земельній ділянці ( АДРЕСА_1 ), не свідчить про використання позивачем земельної ділянки у власній господарській діяльності.

Отже, відсутні підстави для звільнення позивача від обов`язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки по вул. Клочківській, 370 в місті Харкові відповідно до пп.4 п. 297.1 ст. 297 ПК України.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відмову в задоволенні позовних вимог приватного акціонерного товариства "ПАРК-АВТО".

Розподіл судових витрат здійснюється відповідно до статті 139 КАС України.

Керуючись ст. ст. 2, 6-10, 13-14, 77, 139, 242-246, 250, 255-262, 295, пп.15.5 п.15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов приватного акціонерного товариства "ПАРК-АВТО" (код ЄДРПОУ 05401548, адреса: вул. Клочківська, буд. 370, м. Харків, 61201) до Головного управління ДПС у Харківській області (код ЄДРПОУ 43143704, адреса: вул. Пушкінська, буд. 46, м. Харків, 61057) про визнання протиправною та скасування податкової консультації - залишити без задоволення.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст рішення виготовлено 02 листопада 2020 року.

Суддя О.В.Шевченко

Дата ухвалення рішення26.10.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92594725
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/12316/2020

Ухвала від 29.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Постанова від 12.04.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Присяжнюк О.В.

Постанова від 12.04.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Присяжнюк О.В.

Ухвала від 25.11.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Присяжнюк О.В.

Ухвала від 25.11.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Присяжнюк О.В.

Рішення від 26.10.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

Ухвала від 21.09.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні