Рішення
від 02.11.2020 по справі 242/1562/20
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 242/1562/20

Провадження № 2/242/866/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

02 листопада 2020 року Селидівський міський суд Донецької області у складі головуючого судді Хацько Н.О., за участю секретаря судового засідання Дурової Н.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Селидове в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Виконавчий комітет Української міської ради, про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження, -

В с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 , 10.04.2020 року звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження. В обґрунтування позову зазначила, що з 15.02.2018 року вона зареєструвала шлюб з відповідачем ОСОБА_2 . Однак спільне життя з ОСОБА_2 не склалося та з березня 2018 року вони стали мешкати окремо. Через деякий час позивач познайомилася з ОСОБА_3 , з яким почала зустрічатися та від якого завагітніла. Рішенням Селидівського міського суду Донецької області від 27.01.2020 року шлюб між нею та відповідачем ОСОБА_2 було розірвано. ІНФОРМАЦІЯ_1 у них з ОСОБА_3 народилася спільна дитина, але у зв`язку з тим, що вона народила дитину до спливу 10 місяців після розірвання шлюбу, то в свідоцтві про народження саме його було записано батьком дитини, а відомостях про прізвище, ім`я та по-батькові дитини зазначено - ОСОБА_4 . Натомість з відповідачем ОСОБА_2 вона з березня 2018 року фактично не мешкала та взагалі не знала про його місцезнаходження. Згодом вона дізналася, що ОСОБА_2 відбуває покарання в місцях позбавлення волі. Відповідач ОСОБА_3 не заперечує свого батьківства та надав відповідну нотаріальну заяву про це. З огляду на вищевикладене, просить суд визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Українськ, Донецької області, батьком ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , прізвище при народженні якого записано - ОСОБА_4 , по-батькові - ОСОБА_4 , внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 № 6 від 26 березня 2020 року, складеного Виконавчим комітетом Української міської ради м. Селидове Донецької області, виключивши відомості про батька ОСОБА_2 та зазначивши відомості про батька дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець м. Українськ, Донецької області.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 13.04.2020 року провадження у зазначеній цивільній справі відкрито та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 13.05.2020 року закрито підготовче судове провадження та призначено справу до судового розгляду.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала суду клопотання про розгляд справи без її участі, просить суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі та проти винесення заочного рішення не заперечувала.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, ухвалу про відкриття провадження у справі, позовну заяву та пакет документів отримав 17.04.2020 року (а.с. 26). З огляду на те, що відповідачем не надано відзиву на позовну заяву, згідно ст. 280 ЦПК України суд вважає можливим розглянути справу у порядку заочного провадження у відсутність відповідача з дотриманням вимог, встановлених законом, за згодою позивача на розгляд справи в порядку заочного провадження.

Відповідач ОСОБА_3 судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду нотаріально засвідчену заяву про розгляд справи без його участі та проти задоволення позову не заперечує, оскільки він є біологічним батьком ОСОБА_4 .

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Виконавчого комітету Української міської ради - в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву про розгляд справи без його участі.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення сторін, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 3, 4 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_1 від 15.02.2018 року, виданого Селидівським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, ОСОБА_2 та ОСОБА_1 зареєстрували шлюб 15.02.2018 року, про що складено відповідний актовий запис № 13. Після реєстрації шлюбу прізвище дружині присвоєно залишено ОСОБА_1 .

Відповідно до свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 від 26.03.2020 року, виданого Виконкомом Української міської ради м. Селидове Донецької області, ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , його батьками записано ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Відповідно до заочного рішення Селидівського міського суду Донецької області від 27.01.2020 року, яке набрало законної сили 27.02.2020 року, шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 розірвано.

Відповідно до актів № 78, № 79 від 06.04.2020 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_3 мешкають за адресою: АДРЕСА_1 та ведуть спільне господарство з 20 березня 2018 року по теперішній час.

Згідно заяви від 13.05.2020 року, посвідченої приватним нотаріусом Селидівського міського нотаріального округу Петровою О.М., ОСОБА_3 позовні вимоги ОСОБА_1 визнав повністю та повідомив суду, що він є біологічним батьком ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 від нього та ОСОБА_1 в період сумісного проживання. Він завжди визнавав та визнає себе батьком ОСОБА_4 та не заперечує проти того, щоб цей факт був підтверджений судом. Своє батьківство відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , він визнає повністю та беззаперечно.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Конституції України діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним.

На реалізацію положення Конституції і передбачено визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою, оскільки гарантується дитині батьківство, незалежно від того, в шлюбі перебувають її батьки чи ні.

Відповідно до ст. 125 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини, за рішенням суду.

Згідно ст. 128 СК України, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Згідно ст. 138 СК України жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини. Вимога матері про виключення запису про її чоловіка як батька дитини з актового запису про народження дитини може бути задоволена лише у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство. . До вимоги матері про внесення змін до актового запису про народження дитини встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня реєстрації народження дитини.

Пленум Верховного Суду України в п. 6 своєї постанови № 3 від 15.05.2006 року Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів роз`яснив, що у тих випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги про визнання батьківства мають вирішуватися одночасно з вимогами про виключення відомостей про цю особу як батька з актового запису про народження дитини.

Пунктом 9 зазначеної постанови визначено, що питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них.

Пунктом 11 Постанови ПВСУ від 15 травня 2006 року за № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів , судам слід ураховувати, що відповідно до ст. 136 СК України оспорювання батьківства можливе тільки після реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття, а в разі її смерті не допускається. Оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст. 136 СК України, - шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст. 138 СК України), - звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини. Для вимог чоловіка про виключення відомостей про нього як батька з актового запису про народження дитини позовної давності не встановлено.

За положеннями ст. 134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що вимоги позивача щодо визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження є законними та обґрунтованими, встановлені судом обставини, надані заявником відомості свідчать про походження малолітньої дитини ОСОБА_4 від ОСОБА_3 . Сторонами не наведено жодних обставин, які б свідчили про протилежне. Висновки суду ґрунтуються на досліджених в справі доказах в їх сукупності, яким дана правова оцінка.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 12, 13, 76, 81, 141, 223, 258, 259, 265, 268, 280-283 ЦПК України, суд,-

У х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Виконавчий комітет Української міської ради, про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження - задовольнити у повному обсязі.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Українськ, Донецької області, батьком ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , прізвище при народженні якого записано - ОСОБА_4 , по-батькові - ОСОБА_4 .

Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 № 6 від 26 березня 2020 року, складеного Виконавчим комітетом Української міської ради м. Селидове Донецької області, виключивши відомості про батька ОСОБА_2 та зазначивши відомості про батька дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець м. Українськ, Донецької області.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду подається до Донецького апеляційного суду через Селидівський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а після початку її функціонування, безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_3 .

Відповідачі:

1) ОСОБА_2 , місце проживання - АДРЕСА_3 .

2) ОСОБА_3 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_4 , ІПН НОМЕР_4 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Виконавчий комітет Української міської ради, юридична адреса - 85485, Донецька область, м. Українськ, вул. Первомайська, буд. № 24, код за ЄДРПОУ 04052991.

Суддя Н.О. Хацько

Дата ухвалення рішення02.11.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92598009
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —242/1562/20

Рішення від 02.11.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні