Ухвала
від 03.11.2020 по справі 759/18834/20
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/5536/20

ун. № 759/18834/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2020 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі: ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС восьмого слідчого відділу РКП СУ ГУ ДФС у м.Києві полковника податкової міліції ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42020000000001318 від 16.07.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч.2 ст.366, ч.2 ст.205-1, ч.2 ст.209 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Святошинського районного суду м. Києва 03.11.2020 надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС восьмого слідчого відділу РКП СУ ГУ ДФС у м.Києві полковника податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , яке підтримано слідчим в судовому засіданні, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень, які належать на праві власності ВАТ«Спецтехсервіс», де фактично здійснюється фінансово господарська діяльність підприємством ТОВ «МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559),ТОВ«ЮРЛЕНД» (кодЄДРПОУ 38604678), гр-ми: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та фактично здійснюється зберігання та продаж товарно-матеріальних цінностей,за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення оригіналів та копій договорів, додатків до них, специфікацій, документів бухгалтерського, податкового обліку, фінансово-господарської діяльності за період 2019 ріку по час проведення обшуку.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя, дійшов висновку про необхідність задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Вказане клопотання обґрунтоване тим, що в ході досудового розслідування по вказаному провадженню встановлено, що невстановлені слідством особи протягом 2019-2020 років, використовуючи реквізити юридичних осіб та фізичних осіб підприємців при здійсненні фінансово-господарської діяльності по купівлі та реалізації ТМЦ в режимі «імпорт» та «експорт», на адресу різних суб`єктів підприємницької діяльності (різних країн отримувачів), не відображали в бухгалтерських звітах результати фінансово-господарської діяльності чим ухилилися від сплати податків та інших обов`язкових платежів на суму 7660576 гривень 67 копійок, відповідно до дослідження спеціаліста №13/10-А, що призвело до фактичного ненадходження коштів до державного бюджету в особливо великих розмірах. Продовжуючи злочинний намір, невстановлені особи, діючи повторно, протягом 2019-2020 років внесли в документи, які відповідно до закону подавалися для проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців завідомо неправдиві відомості.

Так, в ході проведення слідчих (розшукових) дій також встановлено, що на теперішній час на території м. Києва діє група осіб, які через підконтрольні підприємства створили злочину схему з мінімізації митних платежів при імпорті різноманітних товарів (меблі, сантехніки, керамічної плитки, світильників,предметів декору та інш.) та які при митному оформлені товарів здійснюють внесення недостовірних відомостей (вартісних, вагових та кількісних) до інвойсів (рахунків фактур) від підконтрольного підприємства - нерезидента (з Великобританії), та в послідуючому здійснюють реалізацію імпортованого товару за готівковий рахунок, без відображення цих операцій в офіційному бухгалтерському обліку.

Також, на території міста Києва, встановлена група осіб, а саме: ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які за допомогою створених та підконтрольних їм підприємств-імпортерів ТОВ «МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559) та ТОВ «ЮРЛЕНД» (код ЄДРПОУ 38604678) офіційно імпортують на територію України через МП «Західний» Київська митниця ДМС, різноманітні товари, здебільш меблі та керамічну плитку, країною відправлення якої являється Італія та Китай, а для заниження митної вартості товару (мінімізації митних платежів) використовується нерезидент «торгівельна країна - компанія INEX ENTERPRISES LLP» (Великобританія). Так, ввезений та пройшовши митне оформлення товар реалізується за готівковий рахунок в магазині «CASANOSTRA» або через «інтернет» замовлення, без відображення цих операцій в офіційному бухгалтерському обліку. Таким чином товар фактично купується в Італії чи Китаї за однією ціною, а після проходження митного контролю (оформлення) на території України в митних деклараціях та інвойсі зазначаються відомості вже про нерезидента «INEX ENTERPRISES LLP» Великобританія, де вже зазначається інша ціна - явно занижена, в порівняні з ціною придбання у реальних підприємств нерезидентів з Італії та Китаю. Після митного оформлення, ТМЦ доставляються в складські приміщення та торгівельні приміщення (магазини) ТОВ «МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559) та ТОВ «ЮРЛЕНД» (код ЄДРПОУ 38604678) та підконтрольним групі осіб ФОПам. Далі, безпосередньо реалізація товару покупцю, на території України, відбувається по взагалі третій ціні завищеною у декілька раз, від ціни, яка фактично зазначена при придбанні у нерезидента INEX ENTERPRISES LLP. В більшості випадків, фактична реалізація товару здійснюється за готівковий розрахунок (без відображення вказаних операцій в офіційному бухгалтерському та податковому обліках), крім того, в подальшому організатори схеми з метою ухилення від сплати податків при реалізації товарів, використовують групу підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності (покупців товару, які перебувають на спрощеній системі оподаткування), а сформований податковий кредит «реалізовується» підприємствам реального сектору економіки або підприємствам, які підконтрольні транзитно конвертаційним групам без фактичної реалізації товару.

Згідно офіційних даних та аналізу АІС «Податковий блок», реалізація імпортованого товару здійснювалась наступним суб`єктам підприємницької діяльності:ТОВ «СЕРГО-ПОБУТ» (код ЄДРПОУ 30023671), ТОВ «ФІОНА НОВА» (код ЄДРПОУ 39964859), ТОВ «ЄВРОЛІФТ» (код ЄДРПОУ 31065047), ТОВ«ГЛОБАЛ ШИППІНГ ЛОДЖИСТИКС» (код ЄДРПОУ 41319191), ТОВ«ЮРЛЕНД» (код ЄДРПОУ 38604678), ТОВ «ЄВРОЛІФТ СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 31519822), ТОВ «ЄВРОЛІФТ ЛТД» (код ЄДРПОУ 38371424), ТОВ «САН ЕЛІТ» (код ЄДРПОУ 39354242) та іншим, у яких в подальшому відсутня реалізація товарів по ланцюгу постачання, тобто зазначені підприємства здійснювали подальшу продаж ТМЦ які невідповідають придбаним товарам. Таким чином, наявність по ланцюгу формування податкового кредиту суб`єктів господарювання, господарська діяльність яких не спрямована на реальний рух активів аналізом АІС «Податковий блок» не підтверджено господарські операції на адресу інших СГД за відповідний період, що свідчить про те, що за реалізацією товару оформлювались лише окремі первинні документи з метою створення зовнішніх ознак фактичного здійснення операцій придбані в свою чергу ТОВ «МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559) та ТОВ«ЮРЛЕНД» (код ЄДРПОУ 38604678) у прямого постачальника-нерезидента, наслідком чого, є отримання ТОВ «МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559) та ТОВ«ЮРЛЕНД» (код ЄДРПОУ 38604678) необґрунтованої податкової вигоди у вигляді сум податкового зобов`язання в сумі, яку офіційно зазначено в податкової звітності, для фактичного не відображення загальних сум, щодо фактичної реалізації товарів та подальшого ухилення від сплати податків.

Тобто,вказані підприємствадокументально відображалипродаж іншого товару ніж придбаного, які за своїми фізичними характеристиками, функціональним призначенням та походженням в подальшому вбачається підміна товарної номенклатури, що свідчить про наявність ознак удаваності правочинів (не спрямовані на настання дійсних наслідків їх вчинення) та нереальність проведених фінансово-господарських операцій.

Також встановлено, що у період з 13.08.2019 по 10.09.2020 суб`єктом зовнішньоекономічної діяльності ТОВ «МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559) оформлено у митному відношенні у режимі «імпорт 40 (ДЕ)» 2338 митних декларацій, а ТОВ «ЮРЛЕНД» (код ЄДРПОУ 38604678) лише 6 митних декларацій протягом 2020 р. Митні оформлення здійснюються на МП «Західний» Київської митниці ДМС, а митницями на кордоні являються Закарпатська та Одеська митниці ДМС. Декларантом при митних оформленнях завжди виступає ТОВ «Арго» (код ЄДРПОУ 30931982). В основному імпортується наступний асортимент товару виробників нерезидентів: меблі з Італії (торгівельних марок «ERGON», «GALA», «Maletti», «Novellini», «KERASAN», «DECORWALTHER», «ARTEDIMURANO», «EURODESIGN» та інш.) та з Китаю («ISTONE»); керамічна плитка з Італії (торгівельних марок «MIRAGE», «BISAZZA», «FAP», «CUL», «ORNAMENTA», «ALTASCONCORDE», «SANTAUGOSTINO», «ARIANA», «APPIANI-IMOLA-SERENISSIMA» та інш.).

Таким чином встановлено, що до вказаної групи, які створили злочину схему та задіяні у мінімізації митних платежів при імпорті різноманітних товарів, якими при митному оформлені товарів здійснюються внесення недостовірних відомостей (вартісних, вагових та кількісних) до інвойсів (рахунків фактур) від підконтрольного підприємства - нерезидента (з Великобританії), та в послідуючому здійснюють реалізацію імпортованого товару за готівковий рахунок, без відображення цих операцій в офіційному бухгалтерському обліку відносяться наступні особи:

Представники брокерської установи - ТОВ «Арго» (код ЄДРПОУ 30931982), зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 ;

Директор та засновник підприємства-імпортера ТОВ «ЮРЛЕНД» (код ЄДРПОУ 38604678), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 (дата заснування 27.03.2013 р.) є гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ), який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 ,вид діяльності: оптова торгівля фарфором, скляним посудом і засобами для чищення;

Фізична особа підприємець ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (код НОМЕР_2 ), зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 , вид діяльності: діяльність посередників у торгівлі меблями, господарськими товарами, залізними та іншими металевими виробами. Додаткова діяльність: оптова торгівля фарфором, скляним посудом і засобами для чищення; оптова торгівля меблями, килимами й освітлювальним приладдям. ОСОБА_5 є засновником торгової марки «CasaNostra» (№ 128831) (дія свідоцтва припинена), Інтернет магазин «CasaNostra», м. Київ, бульвар Лесі Українки, 23 (www.casanostra.com.ua, продаж плитки керамічної, сантехнічних виробів, меблів, освітлювального обладнання тощо).

Також ОСОБА_5 , являється одним з засновників вищевказаної офшорної компанії - INEX ENTERPRISES LLP (SO305516, 152 MORRISON STREET, EH3 8EB, EDINBURGH, SCOTLAND), та згідно відомостей форми 1ДФ з 2019 року по теперішній час працює на підприємстві-імпортері ТОВ «МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559).

Вільгемська- ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (код. НОМЕР_3 ) колишня держслужбовець, є також засновником, керівником та бухгалтером ТОВ «САН ЕЛІТ» (код ЄДРПОУ39354242), яке зареєстроване за адресою: м.Київ, вул.Голосіївська, 9, оф.203, вид діяльності: оптова торгівля фарфором, скляним посудом і засобами для чищення та засновником ПП «ЛАВС КО» (код ЄДРПОУ35122805), яке зареєстроване за адресою:м.Київ, вул. Головка Андрія, буд. 12, вид діяльності: оптова торгівля іншими продуктами харчування. ТОВ «САН ЕЛІТ» у 2014-2016 роках здійснювало митне оформлення плитки керамічної, сантехнічних виробів, меблів тощо, в зазначений час підприємство не звітує до контролюючих органів.

ТОВ «МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559), зареєстрованого за адресою: м. Київ, Печерський район, вул. Рибальська, 22 (дата заснування 09.01.2019 р.), гр. ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (код НОМЕР_4 ), являється директором з 28.01.2019 р., вид діяльності: оптова торгівля фарфором, скляним посудом і засобами для чищення; фактична адреса: м. Київ, Печерський район, бульвар Лесі Українки, 23.Сайт ТОВ «Мідлент» -www.casanostra.com.ua.

Також ОСОБА_7 , будучи одним з засновників вищевказаної офшорної компанії - INEX ENTERPRISES LLP (SO305516, 152 MORRISON STREET, EH3 8EB, EDINBURGH, SCOTLAND), володіє 75% установчого фонду та є підписантом з 01.04.2018 року. Крім того, встановлено, що підприємство нерезидент використовується зазначеними особами, як компанія поставщик ТМЦ, який занижує реальну ціну товару на митній території України з метою ухилення від сплати митних платежів, при цьому зовнішньо економічний контракт №:01/08/19 від 26.07.2019 року між ТОВ «Мідлент» та INEX ENTERPRISES LLP на підставі якого, здійснюється поставка ТМЦ, від посадової особи нерезидента підписаний не уповноваженою особою, а саме ОСОБА_10 , який згідно реєстраційних даних з 2017 року не є посадовою особою та засновником підприємства нерезидента. Тобто, зовнішньо економічний контракт №:01/08/19 від 26.07.2019 року від INEX ENTERPRISES LLP на загальну суму 3 млн. Євро, має ознаки фіктивного та підробленого документа, який використовується зазначеними особами по теперішній час.

Крім того, в ході досудового розслідування проведено економічне дослідження №13/10-А від 13.10.2020, яким встановлено, що посадовими особами ТОВ «МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559) при здійсненні зазначеної фінансово-господарської діяльності за період з серпня 2019р. по вересень 2020р., занижена сума податку на додану вартість у розмірі 7660576,67 грн. внаслідок, чого посадові особи ТОВ «МІДЛЕНТ», ухилились від сплати податків, які входить в систему оподаткування, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Отже, в ході подальшого досудового розслідування кримінального провадження виникла процесуальна необхідність в проведенні обшуку в складському приміщенні та нежитлових приміщеннях, які використовують зазначені особи для здійснення зберігання, роздрібного та оптового продажу товарно-матеріальних цінностей за готівкові грошові кошти, товару, який ввозиться на митну територію України підприємством ТОВ «МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559), без будь якого відображення в податковій та фінансовій звітності передаються зі складу на реалізацію в магазин під ТМ «CASANOSTRA» або реалізовується через інтернет мережу «CASANOSTRA» за готівкові кошти, з метою виявлення та вилучення документації, яка підтверджує проведення господарських операцій з зазначеними підприємствами та з метою встановлення схеми виведення грошових коштів у тіньовий неконтрольований державою обіг, минаючи при цьому систему оподаткування, ухилення від сплати податків, з подальшої легалізації коштів отриманих злочинним шляхом, з використанням підроблених документів фінансово-господарської діяльності.

Зберігання та реалізація товару, здійснюється зі складських приміщень, які розташовані за адресою: Київська область, місто Бориспіль, вул. Індустріальна, 5.За вказаною адресою розташовані складські приміщення, які надаються посадовими особами ВАТ «Спецтехсервіс» в оренду та суборенду фізичним та юридичним особам, в тому числі зазначеним вище особам.

На підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна - інформаційна довідка №228261005, встановлено, що право власності на нерухоме нежитлове майно, яке розташоване за адресою: Київська область, місто Бориспіль, вул. Індустріальна, 5, належить одноособово: ВАТ «Спецтехсервіс».

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Єдиним можливим способом отримання доказів для встановлення істини у кримінальному провадженні є проведення обшуку за вказаною адресою, оскільки особи причетні до схеми ухилення від сплати податків, можуть знищити документи, які мають доказове значення по кримінальному провадженню.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що наявні підстави для проведення обшуку з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування,

Керуючись ст. ст. 233-236 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС восьмого слідчого відділу РКП СУ ГУ ДФС у м.Києві полковника податкової міліції ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити.

Надати старшим слідчим з ОВС восьмого слідчого відділу РКП СУ ГУ ДФС у місті Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , слідчому з ОВС восьмого слідчого відділу РКП СУ ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_15 , прокурору, що здійснює нагляд у кримінальному провадженні у формі процесуального керівництва, дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень, які належать на праві власності ВАТ«Спецтехсервіс», де фактично здійснюється фінансово господарська діяльність підприємством ТОВ «МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559),ТОВ«ЮРЛЕНД» (кодЄДРПОУ 38604678), гр-ми: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та фактично здійснюється зберігання та продаж товарно-матеріальних цінностей,за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення оригіналів та копій договорів, додатків до них, специфікацій, документів бухгалтерського, податкового обліку, фінансово-господарської діяльності, в т.ч. документи, які свідчать про дійсні об`єми здійснення реалізації та придбання товарно-матеріальних цінностей за період 2019 рік по час проведення обшуку, документів складського обліку, акти ревізій та інвентаризацій, відомості щодо залишку товарно-матеріальних цінностей на складських приміщеннях, реєстраційні, установчі та звітні документи; документи про функціонування банківських рахунків; очевидно підроблені (фіктивні) документи фінансово-господарської діяльності, в тому числі, які відображають здійснення псевдо-розрахункових операцій, щодо отримання товарно-матеріальних цінностей, сертифікати якості на придбаний та реалізований товар від виробників; митна документація щодо розмитнення ТМЦ,товарно-транспортних накладних; чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів, документів з вільними зразками почерку, підписів, вказаних осіб та підконтрольних їм співробітників та відбитків печаток; програмного забезпечення, щодо управління банківськими рахунками та електронних носіїв інформації з документами та реквізитами підприємств, зовнішні носії інформації, які містять відомості про фінансово-господарські операції наступних підприємств:ТОВ«МІДЛЕНТ» (код ЄДРПОУ 42742559), ТОВ«ЮРЛЕНД» (код ЄДРПОУ 38604678), ТОВ «САН ЕЛІТ» (код ЄДРПОУ39354242) та ТОВ «Арго» (код ЄДРПОУ 30931982), Фізичної особи підприємця ОСОБА_5 , компаній нерезидентів - «INEX ENTERPRISES LLP» документи торгівельних знаків,щодо виробників-нерезидентів: «ERGON», «GALA», «Maletti», «Novellini», «KERASAN», «DECORWALTHER», «ARTEDIMURANO», «EURODESIGN», «MIRAGE», «BISAZZA», «FAP», «CUL», «ORNAMENTA», «ALTASCONCORDE», «SANTAUGOSTINO», «ARIANA», «APPIANI-IMOLA-SERENISSIMA».

Ухвала слідчого судді діє один місяць.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, надає право проникнути до приміщення лише один раз протягом одного місяця з дня постановлення цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на дану ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92600382
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку, у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42020000000001318 від 16.07.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч.2 ст.366, ч.2 ст.205-1, ч.2 ст.209 КК України

Судовий реєстр по справі —759/18834/20

Ухвала від 03.11.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ясельський А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні