Рішення
від 30.10.2020 по справі 136/1388/20
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/1388/20

провадження № 2-о/136/45/20

РІШЕННЯ

іменем України

"30" жовтня 2020 р. м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Кривенка Д.Т.,

за участю секретаря судового засідання Марчук Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Липовець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Трощанська сільська рада Липовецького району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулася до суду із вищевказаною заявою, в якій просить суд встановити юридичний факт, про те що виданий на ОСОБА_1 державний акт на право приватної власності на землю серії ВН №09199 на земельну ділянку площею 3,3410 га, яка розташована на території Трощанської сільської ради Липовецького району Вінницької області, насправді належить ОСОБА_1 .

Заяву обґрунтовує наступними обставинами.

04.12.2002 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було видано державний акт на право приватної власності на землю серії ВН №09199 у якому помилково було зазначено її по батькові як ОСОБА_2 . Коли вона звернулася до КСП їй було відмовлено в укладенні договору оренди земельної ділянки, так як в державному акті на право власності на земельну ділянку її по батькові помилково вказано як ОСОБА_2 , однак у належних їй свідоцтві про народження, паспорті та в інших документах по батькові вказано вірно ОСОБА_3 . Дані обставини стали підставою для звернення до суду із відповідною заявою, оскільки від цього залежать майнові права заявника, а іншого порядку встановлення даного факту, аніж судового, чинним законодавством не передбачено.

На підтвердження заявленої вимоги наводяться, копії паспорта та свідоцтва про народження заявника, державного акту, а також довідки органу місцевого самоврядування за місце проживання заявника.

Ухвалою суду від 23.09.2020 призначено справу до розгляду по суті з викликом сторін, а також визначено строк для подання заінтересованою особою відзиву.

У визначений судом строк заінтересованою особою відзиву на заяву не подано і у судове засідання її предстаник не з`явився.

Разом з тим, у судове засідання заявник також не з`явилась, однак у своїй заяві просила суд про розгляд справи за її відсутності, заявлену вимогу підтримала та просила її задовольнити.

Зважаючи на викладене, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи, тому здійснює розгляд в даному судовому засіданні на підставі зібраних у справі доказів, за відсутності осіб, які беруть участь у справі, при цьому не здійснюючи фіксування судового процесу технічними засобами.

Вивчивши та дослідивши матеріали цивільної справи, оцінивши усі зібрані у справі докази, суд встановив наступне.

Згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ВН №09199 від 04.12.2002, на підставі розпорядження №236 Липовецької райдержадміністрації від 02.10.2002 ОСОБА_1 передано у приватну власність земельну ділянку площею 3,3410 га, яка розташована на території Трощанської сільської ради Липовецького району Вінницької області, (а.с. 5 з обох сторін). Однак, згідно довідки виданої виконкомом Трощанської сільської ради Липовецького району Вінницької області №02-18/256 від 18.09.2020 зазначено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_1 є однією і тією ж особою (а.с. 9). Крім того, у довідці виданій виконкомом Трощанської сільської ради Липовецького району Вінницької області №02-18/257 від 18.09.2020 зазначено, що у ОСОБА_1 дійсно є земельний пай згідно державного акту серії ВН №09199, площею 3,3410 га (а.с. 10). Також судом встановлено, що у свідоцтві про народження і паспорті по батькові заявниці вказано вірно як ОСОБА_3 (а.с. 3 та 6).

З урахуванням викладеного, вирішуючи питання про встановлення юридичного факту, належності ОСОБА_1 державного акту на право приватної власності на землю серії ВН №09199 від 04.12.2002, суд виходить з наступних мотивів та норм права.

У відповідності з п. 6 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), суди розглядають справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

За правовими позиціями Верховного Суду України щодо судової практики розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення коли громадяни не можуть використати правовстановлюючі документи, оскільки зазначені в них прізвище, ім`я, по батькові, місце чи час народження не відповідають записам у правовстановлюючому документі, якщо хоч і не посвідчують особу, але є необхідними для підтвердження певного права, а установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі прізвище, ім`я, по батькові якої зазначені в документі не збігаються в свідоцтві про народження, паспорті, свідоцтві про смерть, інше.

Предметом розгляду заяви є встановлення факту належності правовстановлюючого документа оскільки від цього залежать майнові права заявника, а іншого порядку встановлення даного факту, аніж судового, чинним законодавством не передбачено.

Досліджені докази, які є належними та допустимими, вказують на те, що виданий на ОСОБА_1 державний акт на право приватної власності на землю серії ВН №09199 від 04.12.2002 на земельну ділянку площею 3,3410 га, яка розташована на території Трощанської сільської ради Липовецького району Вінницької області, насправді належить ОСОБА_1 . Тому суд вбачає підстави для задоволення заяви та встановлення факту належності її вищевказаного документу з метою реалізації нею своїх майнових прав.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 258-259, 263-265, 293, 315 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити у повному обсязі заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 ), заінтересована особа Трощанська сільська рада Липовецького району Вінницької області (місцезнаходження: вул. Шкільна, буд. 3, с. Троща, Липовецький р-н., Вінницька обл., ЄДРПОУ - 20089114) про встановлення факту, що має юридичне значення.

Встановити юридичний факт належності ОСОБА_1 державного акту на право приватної власності на землю серії ВН №09199 від 04.12.2002 на земельну ділянку площею 3,3410 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Трощанської сільської ради Липовецького району Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30-ти днів до Вінницького апеляційного суду через Липовецький районний суд Вінницької області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом 30-ти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Суддя Д.Т. Кривенко

СудЛиповецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення30.10.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92612527
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —136/1388/20

Ухвала від 23.09.2020

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

Рішення від 30.10.2020

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні