Ухвала
від 04.11.2020 по справі 320/10810/20
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

04 листопада 2020 року м. Київ 320/10810/20

Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді - Панової Г.В., при секретарі судового засідання Повх І.С.,

за участю представників сторін:

від позивача - не з`явились,

від відповідача - не з`явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження заяву про залучення третьої особи в адміністративній справі

за позовом Кандидата у депутати Бориспільської міської ради Бориспільського району

Київської області ОСОБА_1

до Бориспільської міської територіальної виборчої комісії Бориспільського району

Київської області

про визнання недійсним та скасування протоколу, визнання протиправними дій та

бездіяльності,

ВСТАНОВИВ:

До Київського окружного адміністративного суду звернувся кандидат у депутати Бориспільської міської ради Бориспільського району Київської області ОСОБА_1 з позовом до Бориспільської міської територіальної виборчої комісії Бориспільського району Київської області, у якому просить суд:

- визнати недійсним та скасувати Протокол Бориспільської міської територіальної виборчої комісії Бориспільського району Київської області про результати виборів депутатів Бориспільської міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від 01 листопада 2020 року;

- визнати недійсними та скасувати результати виборів Територіального виборчого округу №1 перших виборів депутатів Бориспільської міської ради 25 жовтня 2020 року;

- визнати недійсними та скасувати результати виборів Територіального виборчого округу №2 перших виборів депутатів Бориспільської міської ради 25 жовтня 2020 року;

-визнати недійсними та скасувати результати виборів Територіального виборчого округу №3 перших виборів депутатів Бориспільської міської ради 25 жовтня 2020 року;

- визнати недійсними та скасувати результати виборів Територіального виборчого округу №4 перших виборів депутатів Бориспільської міської ради 25 жовтня 2020 року;

- визнати недійсними та скасувати результати виборів Територіального виборчого округу №5 перших виборів депутатів Бориспільської міської ради 25 жовтня 2020 року;

- визнати протиправними дії та бездіяльність Бориспільської міської територіальної виборчої комісії Бориспільського району Київської області, що полягає у складанні Протоколу від 01.11.2020 р. про визначення результатів виборів депутатів Бориспільської міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі 25.10.2020 року;

- заборонити Бориспільській міській територіальній виборчій комісії Бориспільського району Київської області приймати заяви про реєстрацію депутатів Бориспільської міської ради та здійснювати реєстрацію депутатів до моменту прийняття рішення по позовній заяві.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 04.11.2020 відкрито провадження у справі та ухвалено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження, призначено судове засідання на 04.11.2020 о 16:00 год.

У судове засідання, призначене у справі 04.11.2020 о 16:00 год. сторони не з`явились, хоча були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду справи, явку уповноважених представників до суду не забезпечили, будь -яких заяв чи клопотань не надали.

Разом з тим, судом встановлено, що 04.11.2020 о 16:00 год. на адресу суду надійшла заява представника Київської обласної територіальної організації політичної партії ГОЛОС про залучення у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача. В обґрунтування вказаного клопотання представник зазначив, що Київська обласна територіальна організація політичної партії ГОЛОС є суб`єктом виборчого процесу, так як висунула кандидатів на перших виборах депутатів місцевих та сільських, селищних рад, міських голів з виборів депутатів Бориспільської міської ради Бориспільського району Київської області, тому рішення прийняте за результатами розгляду справи може вплинути на права та обов`язки даної організації політичної партії. Також, заявник зазначив, що від Київської обласної територіальної організації політичної партії ГОЛОС відповідно до результатів голосування на перших виборах депутатів Бориспільської міської ради, що відбулися 25 жовтня 2020 року, обрано 4 (чотири) депутати.

Відповідно до приписів частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи викладене, фіксування судового засідання засобами звукозаписувального технічного запису не здійснювалося.

Розглянувши доводи заяви Київської обласної територіальної організації політичної партії ГОЛОС , суд зазначає про таке.

Відповідно до частини 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частинами 4 та 5 вказаної норми передбачено, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи доводи представника заявника, викладені в обґрунтування заяви про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, суд дійшов висновку що рішення, прийняте за результатами розгляду даної справи, безпосередньо може вплинути на права та обов`язки вказаного суб`єкта виборчого процесу, у зв`язку з цим, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Київську обласну територіальну організацію політичної партії ГОЛОС (код ЄДРПОУ 43307785; місцезнаходження: 08205, Київська область, м. Ірпінь, вул. М.Рильського, 5В).

Разом з тим, в ході судового засідання судом встановлено, що Бориспільською міською територіальною виборчою комісією Бориспільського району Київської області вимоги ухвали про відкриття провадження у справі в частині надання витребуваних доказів не виконано.

У свою чергу, суд дійшов висновку щодо необхідності повторного витребування доказів по справі.

Відповідно до частини четвертої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з частиною третьою статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ повинна видати його на вимогу суду(ч. 6 ст. 80 КАС України).

З метою повного та всебічного з`ясування обставин справи суд вважає за необхідне повторно витребувати докази по справі від Бориспільської міської територіальної виборчої комісії Бориспільського району Київської області, витребувані ухвалою суду про відкриття провадження у справі.

Керуючись статтями 49, 80, 205, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Київської обласної територіальної організації політичної партії ГОЛОС про залучення третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

2. Залучити до участі у розгляді справи № 320/10810/20 в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Київську обласну територіальну організацію політичної партії ГОЛОС (код ЄДРПОУ 43307785; місцезнаходження: 08205, Київська область, м. Ірпінь, вул. М.Рильського, 5В).

3. Оголосити перерву у судовому засіданні в адміністративній справі № 320/10810/20 до 04 листопада 2020 року о 19 год. 00 хв.

4. Копію позову з доданими матеріалами направити третій особі засобами електронного зв`язку.

5. Запропонувати третій особі, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача до 19:00 год. 04 листопада 2020 року подати до суду пояснення щодо позову або відзиву на позовну заяву.

6. Повторно витребувати від Бориспільської міської територіальної виборчої комісії Бориспільського району Київської області:

- належним чином засвідчену копію постанови Про утворення і перелік територіальних виборчих округів на виборах депутатів Бориспільської міської ради 25 жовтня 2020 року, встановлення їх меж та присвоєння їм порядкових номерів ;

- належним чином засвідчену копію Протоколу Бориспільської міської територіальної виборчої комісії Бориспільського району Київської області про результати виборів депутатів Бориспільської міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі від 01 листопада 2020 року;

- належним чином засвідчену копію рішення про встановлення результатів виборів депутатів Бориспільської міської ради, які відбулися 25 жовтня 2020 року, в територіальних виборчих округах №1, № 2, № 3, №4, №5..

7. Копію ухвали надіслати (вручити) особам, які беруть участь у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає .

Суддя Панова Г. В.

Дата ухвалення рішення04.11.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92619842
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання недійсним та скасування протоколу, визнання протиправними дій та бездіяльності

Судовий реєстр по справі —320/10810/20

Рішення від 04.11.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 04.11.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 04.11.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні