Ухвала
від 04.11.2020 по справі 154/1962/20
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія.

154/1962/20

2/154/589/20

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

04 листопада 2020 року м.Володимир-Волинський

Володимир-Волинський міський суд Волинської області в складі:

головуючого: судді Лященка О.В.,

при секретарі: Баранюк О.В.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м.Володимир-Волинський заяву ОСОБА_1 про компенсацію витрат на професійну правничу допомогу у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Гоуфінгоу та товариства з обмеженою відповідальністю Кредитна установа Європейська кредитна група про визнання недійсними кредитних договорів про надання фінансового кредиту,-

в с т а н о в и в :

05 жовтня 2020 року Володимир-Волинським міським судом Волинської області ухвалено рішення у справі за позовом позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Гоуфінгоу та товариства з обмеженою відповідальністю Кредитна установа Європейська кредитна група про визнання недійсними кредитних договорів про надання фінансового кредиту. Вказаним рішенням позов задоволено.

06 жовтня 2020 року до суду надійшла заява позивачки ОСОБА_1 про вирішення питання компенсацію витрат на професійну правничу допомогу.

Для участі у судовому засіданні особи, які брали участь у справі, не з`явились.

Представник відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Гоуфінгоу Іващенко І.В. подав суду відзив, у якому просив відмовити позивачці у стягненні витрат на правову допомогу, так як немає жодного доказу, що вона понесла ці витрати.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат у даній справі, обґрунтованості вказаних позивачем судових витрат та щодо наявності підстав для їх стягнення з відповідача, суд виходить з наступного.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 141 ЦПК України, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

До закінчення судових дебатів представником позивача адвокатом Машевською Л.А. зроблено заяву про розмір судових витрат, понесених позивачкою ОСОБА_1 та вказано, що докази будуть надані протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, які як вбачається з вхідного номера, подані до суду 06.10.2020 р., тобто у визначений строк.

Відповідно до ч. 8 ст. 141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Згідно ч. 1 ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч.3 ст.133 ЦПК України, до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

За умовами ч.ч. 3, 4 ст. 137 ЦПК України для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

Згідно ч. 3 ст. 141 ЦПК, при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися. Ч.4 вказаної статті передбачено, що якщо сума судових витрат, заявлена до відшкодування, істотно перевищує суму, заявлену в попередньому (орієнтовному) розрахунку, суд може відмовити стороні, на користь якої ухвалено рішення, у відшкодуванні судових витрат в частині такого перевищення, крім випадків, якщо сторона доведе, що не могла передбачити такі витрати на час подання попереднього (орієнтовного) розрахунку.

У ч. 2 ст. 30 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність зазначено, що порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо, визначаються в договорі про надання правової допомоги.

У матеріалах справи міститься договір від 19.02.2020 р. про надання правової допомоги, укладений між адвокатом Машевською Л.А. та позивачкою ОСОБА_1 , в якому адвокат прийняв на себе зобов`язання надати правову допомогу, а саме: представництво інтересів у даній справі та захист інтересів клієнта у якості його представника.

На підтвердження понесених позивачем витрат складено Протокол погодження гонорару (договірної ціни) адвокатських послуг від 19.02.2020 року, остаточний Розрахунок понесених витрат на професійну правничу допомогу на суму 12000 грн, Акт від 19.02.2020 р. приймання-передачі наданих послуг по договору про надання правової допомоги з детальним описом робіт (наданих послуг) виконаних адвокатом Машевською Л.А. та здійснених витрат, необхідних для надання професійної правової допомоги у зв`язку з участю у даній цивільній справі. За даним описом витрат - вартість наданих послуг склала 12000 грн. Окрім цього, позивачкою надано копію квитанції до прибуткового касового ордера, виданого адвокатом Машевською Л.А. на вказану суму, що свідчить про фактичну сплату ОСОБА_1 вказаної суми коштів.

Суд вважає, що понесені позивачем витрати у зв`язку з пред`явленням позову та розглядом справи в суді, є обгрунтованими, та підтверджені матеріалами справи.

Згідно ч.1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки у справі є два відповідачі, то з кожного з них належить стягнути по 6000 грн на користь позивачки.

Враховуючи викладене, заява позивачки підлягає задоволенню, і понесені позивачем витрати при розгляді даної справи підлягають відшкодуванню відповідачами по 6000 грн з кожного.

Керуючись ст.ст. 137, 141, 260-261, 353 ЦПК України, суд-

п о с т а н о в и в :

Заяву позивачки ОСОБА_1 про компенсацію витрат на професійну правничу допомогу у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Гоуфінгоу та товариства з обмеженою відповідальністю Кредитна установа Європейська кредитна група про визнання недійсними кредитних договорів про надання фінансового кредиту - задовольнити.

Стягнути з відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Гоуфінгоу (код ЄДРПОУ 42059219): місцезнаходження: 04071, м.Київ, вул.Хорива, буд. 1А ) в користь позивача ОСОБА_1 6000 (шість тисяч) гривень витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

Стягнути з відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Кредитна установа Європейська кредитна група (код ЄДРПОУ 40203427), місцезнаходження:04071, м.Київ, вул.Нижній Вал, 51) в користь позивача ОСОБА_1 6000 (шість тисяч) гривень витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Володимир-Волинський міський суд Волинської області протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення її копії.

Реквізити сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Гоуфінгоу , код ЄДРПОУ 42059219, місцезнаходження 04071, м.Київ, вул.Хорива, буд. 1А.

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Кредитна установа Європейська кредитна група , код ЄДРПОУ 40203427, місцезнаходження 04071, м.Київ, вул.Нижній Вал, 51.

Головуючий: /-/ підпис.

Суддя Володимир-Волинського

міського суду Волинської області О.В. Лященко

Дата ухвалення рішення04.11.2020
Оприлюднено05.11.2020

Судовий реєстр по справі —154/1962/20

Ухвала від 01.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Постанова від 19.01.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Постанова від 19.01.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Постанова від 19.01.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Постанова від 19.01.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 07.12.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 07.12.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 16.11.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні