Рішення
від 02.11.2020 по справі 571/299/20
РОКИТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 571/299/20

Провадження № 2/571/302/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 листопада 2020 року смт. Рокитне

Рокитнівський районний суд Рівненської області, в складі: судді одноособово Комзюк А.Ф., при секретарі Колодич Ю.В., за участю прокурора Шеремет О.М., представника третьої особи Прит В.В., відповідача ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом заступника керівника Сарненської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Кам`янської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Державне підприємство Спеціалізоване лісогосподарське аграрнопромислове підприємство "Рокитнівський держспецлісгосп" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення збитків, заподіяних незаконною порубкою лісу,

в с т а н о в и в:

Заступник керівника Сарненської місцевої прокуратури звернувся до суду з позовом в інтересах держави, в особі Кам`янської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Державне підприємство Спеціалізоване лісогосподарське аграрнопромислове підприємство Рокитнівський держспецлісгосп , згідно якого просить стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в солідарному порядку шкоду, заподіяну незаконною порубкою лісу в розмірі 32239,64 гривень.

В обґрунтування своїх позовних вимог прокурор вказує, що Сарненською місцевою прокуратурою розглянуто матеріали справи про адміністративне правопорушення Державного підприємства Спеціалізоване лісогосподарське аграрнопромислове підприємство "Рокитнівський держспецлісгосп" (далі ДП СЛАП Рокитнівський держспецлісгосп ) за фактом незаконної порубки ОСОБА_1 , ОСОБА_2 двох дерев породи дуб у кв. 24 вид. 25 Кам`янського лісництва ДП СЛАП Рокитнівський держспецлісгосп , що знаходиться на території Кам`янської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області.

За даним фактом виконуючим обов`язки інженера з ОЗЛ ДП СЛАП Рокитнівський держспецлісгосп ОСОБА_3 . 21 березня 2018 року відносно ОСОБА_1 складено протокол про адміністративне правопорушення №37, відносно ОСОБА_2 - протокол про адміністративне правопорушення №38. За результатами розгляду протоколів директором ДП СЛАП Рокитнівський держспецлісгосп ОСОБА_4 30 березня 2018 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 притягнуто кожного до адміністративної відповідальності за ст.65 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 170 гривень. Постанови про накладення адміністративного стягнення на ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за ст.65 КУпАП є чинними, не оскаржувалися та не скасовані.

Своїми протиправними діями внаслідок порушення природоохоронного законодавства, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , згідно відомості обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту, в кв.24 вид.25 Кам`янського лісництва ДП СЛАП Рокитнівський держспецлісгосп завдали збитків в сумі 32239,64 гривень.

Прокурор зазначає, що відповідно до ст.131-1 Конституції України в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом. Статтею 23 Закону України Про прокуратуру передбачено, що представництво прокурором інтересів громадян або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадян або держави, у випадках та порядку, встановлених законом. Частиною 3 вказаної статті передбачено, що прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або належним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесенні відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Під час судового розгляду справи прокурор Шеремет О.М. позовні вимоги підтримала посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві. Просить позов задовольнити у повному обсязі, стягнути солідарно з відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Кам`янської сільської ради шкоду, заподіяну незаконною порубкою лісу в розмірі 32239,64 гривень та на користь прокуратури Рівненської області витрати по сплаті судового збору у розмірі 2102 гривні.

Представник Кам`янської сільської ради в судове засідання не з`явився, надійшла заява про розгляд справи без їх участі. Позовну заяву підтримують, просять задовольнити в повному обсязі.

Представник третьої особи Прит В.В. позовні вимоги підтримав та пояснив, що відповідачі вчинили незаконну порубку у кв. 24 вид. 25 Кам`нського лісництва ДП СЛАП Рокитнівський держспецлісгосп , що знаходиться на території Кам`янської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області. За даним фактом відносно ОСОБА_1 та ОСОБА_2 були складені протоколи за ст.65 КУпАП, за результатами розгляду яких останніх притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу. Постанови про накладення адміністративного стягнення на ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за ст.65 КУпАП є чинними та не скасованими. Відомо, що на даний час ОСОБА_2 штраф не сплатив, зі ОСОБА_1 штраф стягнутий відділом ДВС із заробітної плати. Крім того, під час затримання лісопорушників останні вчинили опір та пошкодили автомобіль ДП СЛАП, про що було повідомлено Рокитнівське відділення поліції. Кримінальне провадження розглянуте судом.

Відповідач ОСОБА_1 позовні вимоги не визнав вказуючи на те, що самовільної порубки лісу не вчиняв. На той час він трактором вивозив гній, а ОСОБА_2 був з ним. Коли поверталися додому до них під`їхали працівники лісової охорони та безпричинно почали погрожувати мисливською зброєю. В результаті конфлікту він випадково пошкодив автомобіль лісової охорони. Стверджує, що самовільної порубки не вчиняв, тому просить відмовити у позові.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду. Суд, заслухавши думку прокурора, представника третьої особи та відповідача ОСОБА_1 вважає за можливе розглянути справи у відсутності відповідача ОСОБА_2 ..

Суд, заслухавши пояснення прокурора, представника третьої особи, дослідивши письмові докази, оцінивши їх в сукупності, приходить до наступного.

Встановлено, що 21 березня 2018 року у кв.24 вид.25 Кам`янського лісництва ДП СЛАП Рокитнівський держспецлісгосп відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 незаконно зрізали два дерева породи дуб сироростущий в кількості 1,65 метра кубічного, чим саме заподіяли державі шкоду на суму 32239,64 грн., що підтверджується протоколами про адміністративне правопорушення №37 та №38 від 21.03.2018 року (а.с.17,18), актом звірки пнів від 21.03.2018 р. (а.с.20), відомістю переведення діаметра пня в корі (а.с. 21), відомістю обчислення розміру шкоди (а.с. 22), актом секвестра (а.с. 27).

Постановами про накладення адміністративного стягнення №18 та №19 від 30 березня 2018 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.65 КУпАП та накладено стягнення у вигляді штрафу в розмірі 170 гривень (а.с.29, 30).

Постановою державного виконавця від 21.12.2018 постанову №19 від 30.032018 ДП СЛАП Рокитнівський держспецлісгосп про стягнення з ОСОБА_2 штрафу повернуто без виконання, у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернуто стягнення (а.с.43).

Відповідно до постанови державного виконавця від 14.12.2018, виконавче провадження з примусового виконання постанови №18 від 30.03.2018 ДП СЛАП Рокитнівський держспецлісгосп про стягнення з ОСОБА_1 штрафу закінчено, кошти на сплату штрафу перераховані згідно платіжного доручення №3119 від 10.12.2018, №3059 від 28.11.2018 (а.с.52).

Згідно вимог ст.105 Лісового кодексу України відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

Відповідно до ст.107 цього Кодексу підприємства, установи, організації і громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Згідно зі ст.68 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст.1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

В силу вимог ч.1 ст.1190 ЦК України особи, спільними діями або бездіяльністю яких було завдано шкоди, несуть солідарну відповідальність перед потерпілим.

Внаслідок незаконної порубки лісу відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 завдали шкоди лісовому фонду. Згідно додатку №1 до постанови КМ України від 23 липня 2008 року №665 Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу сума збитку, спричиненого лісовому господарству становить 32239,64 гривень. В добровільному порядку шкода відповідачами не відшкодована.

Відповідно до статей 7,9 Лісового кодексу України, права власника на ліси здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування. Право комунальної власності на ліси реалізуються територіальними громадами.

Оскільки самовільна порубка вчинена у лісовому масиві Кам`янського лісництва ДП СЛАП Рокитнівського держспецлісгосп , який знаходиться на території Кам`янської сільської ради, шкода підлягає стягненню до Кам`янської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області.

Відповідно до ст.141 ЦПК України витрати по сплаті судового збору у розмірі 2102,00 гривень (а.с.12) суд покладає на відповідачів.

Керуючись ст.1166, 1190 ЦК України, ст.ст.264,265,279 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в солідарному порядку на користь Кам`янської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області шкоду заподіяну незаконною порубкою лісу в розмірі 32 239 (тридцять дві тисячі двісті тридцять дев`ять) гривень 64 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь прокуратури Рівненської області (33028, м.Рівне, вул.16 Липня,52, р/р UA228201720343130001000015371, МФО 820172, ЗКПО 02910077, банк отримувач Державна казначейська служба України, код класифікації видатків бюджету 2800) витрати по сплаті судового збору в розмірі 1051 (одна тисяча п`ятдесят одна) гривня 00 копійок з кожного.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Сарненська місцева прокуратура, місцезнаходження: 34500, Рівненська область, м.Сарни, вул.Демократична,35.

Позивач: Кам`янська сільська рада Рокитнівського району Рівненської області, місцезнаходження: 34220, с.Кам`яне вул.Центральна,110, Рокитнівського району Рівненської області, розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 , ЄДРПОУ 04387303, код надходжень 21110000, надходження коштів від відшкодування втрат с/г та лісогосподарського виробництва.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_3 .

Третя особа: Державне підприємство Спеціалізоване лісогосподарське аграрно-промислове підприємство Рокитнівський держспецлісгосп , місцезнаходження: 34208, Рівненська область, Рокитнівський район, с.Рокитне, вул.Миру,1, ЄДРПОУ 33166992.

Повне рішення складено 04.11.2020.

Суддя А.Ф.Комзюк

СудРокитнівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення02.11.2020
Оприлюднено05.11.2020
Номер документу92631285
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —571/299/20

Рішення від 02.11.2020

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Рішення від 02.11.2020

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 24.03.2020

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні