Рішення
від 02.11.2020 по справі 658/3116/20
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/3116/20

(провадження №2-о/658/71/20)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2020 року м.Каховка

Каховський міськрайонний суд Херсонської області в складі:

головуючого - судді Подіновської Г.В.

за участю секретаря Яковлєвої А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Каховка Херсонської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Каховський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), служба у справах дітей Каховської районної державної адміністрації Херсонської області, орган опіки та піклування - виконавчий комітет Тавричанської сільської ради ОТГ про надання права на шлюб,

в с т а н о в и в :

Заявник звернулася до суду з вказаною вище заявою, в якій свої вимоги обґрунтувала тим, що у 2019 році познайомилася із ОСОБА_3 , між ними склалися теплі та щирі стосунки, оскільки наразі заявник вагітна, то вони звернулися до Каховського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) із заявою про реєстрацію шлюбу, але їм було роз`яснено, що заявник ОСОБА_1 не досягла віку, з якого можна зареєструвати шлюб. У зв`язку з чим просила суд надати їй право на шлюб із ОСОБА_3 .

Заявник, у судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи у її відсутності, у відповідності до якої на задоволенні заявлених вимог наполягає.

Заінтересовані особи у судове засідання не з`явилися, надали заяви про розгляд справи у їх відсутності, проти задоволення заявлених вимог заперечень не мають.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 6).

Згідно довідки ЛКК № 21178, виданої КНП Каховська ЦРЛ 28.09.2020 року, ОСОБА_1 перебуває на обліку по вагітності, вагітна, строк 37 тижнів (а.с. 14).

Відповідно до роз`яснень п.2 Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року №11 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя , заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб (ст. 23 СК України) повинна розглядатися судом в окремому провадженні (ч.3 ст. 234 ЦПК України). При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника. Резолютивна частина рішення повинна відповідати вимогам ч.2 ст. 23 СК України, згідно з якою суд надає право на шлюб (а не знижує шлюбний вік), а також містити прізвище, ім`я та по батькові особи, право на шлюб з якою надається судом.

Згідно ч.1 п.3 ст. 315 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб.

Стаття 22 СК України встановлює шлюбний вік для чоловіка та жінки у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу. Відповідно до ст. 23 СК України, право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Однак за заявою особи, яка досягла 16 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 СК України державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

Таким чином, судом не встановлено будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявника.

На підставі вищевикладеного, встановивши, що надання права на шлюб ОСОБА_1 відповідає її інтересам, враховуючи той факт, що вона - вагітна та має намір укласти шлюб для створення повноцінної сім`ї, мати заявника на шлюб згодна, суд вважає, що надання права на шлюб відповідає правам та законним інтересам заявника.

З огляду на вищевикладене заява про надання ОСОБА_1 права на шлюб підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись: ст. 23 СК України, ст. ст. 12, 81, 293, 315, 317 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ), заінтересовані особи: ОСОБА_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 ), Каховський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (місцезнаходження: м. Каховка Херсонської області, вул. В.Куликовська, буд. № 160, ЄДРПОУ: 42964438), служба у справах дітей Каховської районної державної адміністрації Херсонської області (місцезнаходження: м. Каховка Херсонської області, вул. В.Куликовська, буд. № 103, ЄДРПОУ: 41140460), орган опіки та піклування - виконавчий комітет Тавричанської сільської ради ОТГ (місцезнаходження: с. Тавричанка Каховського району Херсонської області, вул. Соборна, буд. № 26, ЄДРПОУ: 26519001) про надання права на шлюб - задовольнити повністю.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на шлюб із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду через Каховський міськрайонний суд Херсонської області.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Г. В. Подіновська

Дата ухвалення рішення02.11.2020
Оприлюднено05.11.2020
Номер документу92638911
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —658/3116/20

Ухвала від 26.11.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Рішення від 02.11.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні