Рішення
від 04.11.2020 по справі 664/2687/20
ЦЮРУПИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

04.11.2020

Справа № 664/2687/20

Провадження №2/664/90/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

04 листопада 2020 року м. Олешки

Цюрупинський районний суд Херсонської області в складі:

суддіНикифорова Є.О., секретар судового засіданняКресальна Л.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Виноградівська сільська рада Олешківського району Херсонської області, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, заінтересована особа Виноградівська сільська рада Олешківського району Херсонської області. В заяві зазначено, що під час оформлення державного акту на право власності на земельну ділянку, власником якої є заявник, прізвище заявника зазначили як ОСОБА_2 , тоді як відповідно до паспортних даних прізвище заявника зазначено як ОСОБА_1 . Виправити вказану помилку окрім як в судовому порядку не має можливості, що підтверджується листом Винонрадівської сільської ради.

Заявник в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлена, просила розгляд заяви провести за її відсутності.

В.о. голови Виноградіської сільської ради Олешківського району Херсонської області Корнійчук Н. подала до суду заяву, в якій просить розгляд справи провести за відсутності представника сільської ради, проти задоволення заяви ОСОБА_1 не заперечує.

Відповідно до ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Враховуючи вказане, у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з розглядом справи за відсутності сторін фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що згідно паспорту серії НОМЕР_1 , виданому Цюрупинським РВ УМВС України в Херсонській області від 24.09.1996 року, прізвище заявника зазначено як ОСОБА_1 . В державному акті серії І-ХС № 041896 на право власності на право приватної власності на земельну ділянку площею 6,07 га, розташованої на території Виноградівської сільської ради, прізвище власника вказаної земельної ділянки зазначено як Золоторевська .

Згідно листа голови Виноградівської сільської рада Олешківського району Херсонської області від 06.10.2020 року № 02-21-1924/0/20/700-13-03, виконавчий комітет Виноградівської сільської ради не має змоги внести зміни до державного акту на право власності на землю, серія І-ХС № 041896, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 398 від 25.03.2003 року, на земельну ділянку площею - 6,07 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у розмірі земельної частки (паю) із земель колишньої колективної власності КСП Таврійський на території Виноградівської сільської ради Олешківського району Херсонської області у зв`язку з тим, що відповідно до Постанови Верховної Ради України від 13.03.92 року № 2201-ХІІ Про форми державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею не передбачається можливість внесення змін чи виправлень до державного акта на право постійного користування земельною ділянкою чи державного акта на право власності на земельну ділянку. А на підставі Закону України Про державний земельний кадастр та Постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження порядку ведення Державного земельного кадастру від 17.10.2012 року № 1051 видача державних актів та їх дублікатів на право власності на земельну ділянку не передбачено.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до листа ВСУ Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення у відповідності з п.6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суди розглядають справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по-батькові, місце і час народження якої, що визначені в документі не збігаються з ім`ям по-батькові, прізвищам, місцем і часом народження цієї особи, визначеним у свідоцтві про народження або паспорті.

Відповідно до Постанови Пленуму ВСУ Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Таким чином, враховуючи те, що в державному акті було дійсно допущено описку в написанні прізвища заявника, іншим, окрім судового порядку, встановити факт заявник не має змоги, тому суд приходить висновку про те, що вищевказана заява про встановлення факту належності правовстановлюючого документа є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 235, 247, 259, 264-265, 293-294, 337-338, 354-355 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючого документа - державного акту серії І-ХС № 041896 на право власності на земельну ділянку площею 6,07 га, розташованої на території Виноградівської сільської ради Олешківського району Херсонської області, виданого на ім`я ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Херсонського апеляційного суду через Цюрупинський районний суд Херсонської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Виноградівська сільська рада Олешківського району Херсонської області, ЄДРПОУ 04402327, розташоване за адресою: Херсонська область, Олешківський район, с. Виноградове, вул. Ларіонова, 7.

Суддя Є.О. Никифоров

Дата ухвалення рішення04.11.2020
Оприлюднено05.11.2020
Номер документу92639075
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючих документів

Судовий реєстр по справі —664/2687/20

Рішення від 04.11.2020

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 08.10.2020

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні