Ухвала
від 04.11.2020 по справі 621/2986/20
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №621/2986/20

Провадження №1-кс/621/886/20

УХВАЛА

іменем України

04 листопада 2020 року м. Зміїв

Слідчий суддя Зміївського районного суду Харківської області ОСОБА_1 ,з участю: секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ Зміївського відділу поліції ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_4 , погоджене прокурором Зміївського відділу Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_5 , про арешт тимчасово вилученого майна,

ВСТАНОВИВ:

02.11.2020 слідчий СВ Зміївського ВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_4 під час досудового розслідування кримінального провадження №12020220300000846 від 31.10.2020 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 286 Кримінального кодексу України, звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно, а саме: автомобіль DAF AF XF 95.430, реєстраційний номер НОМЕР_1 , власником якого є Колективне підприємство «Комбінат виробничих підприємств» (код ЄДРПОУ 40998603); напівпричіп VAN HOOL S-338-27, реєстраційний номер НОМЕР_2 , власником якого є TOB «ТІР ТРАК СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40998603) та фактичним користувачем яких є ТОВ «ТІР СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40998603); три уламки передньої кузовної частини автомобіля DAF AF XF 95.430; велосипед «Formula Suzuki S» чорного кольору, власником якого є ОСОБА_6 шляхом позбавлення права відчуження та розпорядження майном.

В обґрунтування клопотання зазначено, що 30.10.2020 до чергової частини Зміївського ВП ГУНП в Харківській області надійшло повідомлення про те, що 30.10.2020 близько 17 год 00 хв ОСОБА_7 , керуючи автомобілем DAF XF 95.430 р.н. « НОМЕР_3 » з напівпричепом VA S-338-27 р.н. « НОМЕР_2 » по автодорозі м. Зміїв - с. Височинівка Зміївського району Харківської області, допустив наїзд на велосипедиста ОСОБА_6 , який рухався попереду в попутному напрямку, в результаті чого ОСОБА_6 отримав тілесні ушкодження та його було госпіталізовано до відділення політравми КНП «Міська клінічна лікарня швидкої невідкладної медичної допомоги ім. Проф. О.І.Мещанінова» ХМР.

Відомості за даним фактом були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 31.10.2020 за №12020220300000846 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

30.10.2020 в ході огляду місця дорожньо-транспортної пригоди на ділянці автодороги сполученням м. Зміїв - с. Височинівка Зміївського району Харківської області було виявлено та оглянуто автомобіль DAF AF XF 95.430 р.н. « НОМЕР_4 » з напівпричепом VAN HOOL S-338 « НОМЕР_2 », велосипед «Formula Suzuki S» чорного кольору, на яких виявлено механічні пошкодження. Також виявлено та вилучено три уламки передньої кузовної частини автомобіля DAF XF 95.430 р.н. « НОМЕР_1 ». Зазначені транспортні засоби, уламки кузова автомобіля оглянуто, вилучено та направлено на зберігання на територію підприємства ТОВ «АПК Україна", розташованого за адресою: Харківська область, м. Зміїв, вул. Центральна, 21.

Відповідно до повідомлення лікаря бригади швидкої медичної допомоги №1103 в результаті ДТП велосипедист отримав тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозгової травми, забій грудної клітини, та доставлений до відділення політравми КНП «Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. Проф. О.І. Мещанінова» ХМР.

На підставі вище викладеного, слідчим зроблено висновок, що тимчасово вилучене майно є предметом кримінального правопорушення, може зберігати на собі сліди кримінального правопорушення та бути використане як доказ у кримінальному провадженні.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_8 підтримав клопотання з підстав, викладених у ньому.

Особи, які є власниками транспортних засобів, ОСОБА_9 , ОСОБА_10 у судове засідання не з`явилися, надали заяви про розгляд справи за їх відсутності, без фіксування судового процесу технічними засобами.

Відповідно до ч. 1ст. 172 Кримінального процесуального кодексу України, клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 4ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Вислухавши думку прокурора, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, дійшов наступного.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, встановив, що в провадженні слідчого СВ Зміївського ВП ГУНП в Харківській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за №12020220300000846 від 31.10.2020 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст.286КК України (а.п.1)

Згідно протоколу огляду місця події, проведеного 30.10.2020, в ході огляду місця дорожньо-транспортної пригоди на ділянці автодороги сполученням м. Зміїв - с. Височинівка Зміївського району Харківської області було виявлено та оглянуто автомобіль DAF AF XF 95.430 р.н. « НОМЕР_4 » з напівпричепом VAN HOOL S-338, р.н. НОМЕР_2 , велосипед «Formula Suzuki S» чорного кольору, на яких виявлено механічні пошкодження. Також виявлено та вилучено три уламки передньої кузовної частини автомобіля DAF XF 95.430 р.н. « НОМЕР_1 » (а. п. 3-6)

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу власником автомобіля DAF AF XF 95.430 р.н. НОМЕР_1 САО НОМЕР_5 є Колективне підприємство «Комбінат виробничих підприємств» (код ЄДРПОУ 01373246), розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Повітряна, 5, керівником якого є ОСОБА_10 . Відповідно до свідоцтва про реєстрацію власником напівпричепа VAN HOOL S-338-27 р.н. НОМЕР_6 є ТОВ «Т1Р ТРАК СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40998603), розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Повітряна. 5, керівником якого є ОСОБА_9 . Відповідно до полісів обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наз транспортних засобів № EP.201171755 та № ЕР.201171794 страхувальниками автомобіля DAF AF XF 95.430, р.н. НОМЕР_1 напівпричепа VAN HOOL S-338-27 р.н. НОМЕР_2 є ТОВ «ТІР ТРАК СЕРВІС» ЄДРПОУ 40998603), що є підтвердженням того, що фактичним користувачем транспортних засобів є ТОВ «ТІР ТРАК СЕР (код ЄДРПОУ 40998603). Власником велосипеда є ОСОБА_6 .

Частиною першою, пунктом 7 частини 2статті 131 Кримінального процесуального кодексу Українипередбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Заходами забезпечення кримінального провадження є: 7) арешт майна.

Відповідно до частин 1 - 4статті 170 Кримінального процесуального кодексу Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.У випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або третьої особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно підлягатиме спеціальній конфіскації у випадках, передбаченихКримінальним кодексом України.

У випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або третьої особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно підлягатиме спеціальній конфіскації у випадках, передбаченихКримінальним кодексом України.

Відповідно достатті 98 Кримінального процесуального кодексу України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Клопотання слідчого про накладення арешту на тимчасово вилучені речі відповідає вимогам частини 2статті 171 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий ОСОБА_11 у клопотанні та прокурор ОСОБА_5 під час судового розгляду клопотання обґрунтовано зазначили, що тимчасово вилучене майно має доказове значення у цьому кримінальному провадженні, що вимагає заходів для забезпечення його збереження.

Наданими доказами підтверджується наявність підстав для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, передбаченихстаттею 132 Кримінального процесуального кодексу України, а також, що предмет, який був тимчасово вилучений під час проведення огляду місця події, відповідає критеріям, визначеним устатті 98 Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно достатті 175 Кримінального процесуального кодексу України, ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором, на яких і покладено обов`язок визначення місця зберігання тимчасово вилученого майна.

За таких обставин, клопотання слідчого СВ Зміївського ВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_4 підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись статтями131,132,170-173,175 Кримінального процесуального кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Зміївського ВП ГУ НП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_4 , погоджене прокурором Зміївського відділу Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_8 про арешт тимчасово вилученого майна - задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучене майно у кримінальному провадженні №12020220300000846, а саме: автомобіль DAF AF XF 95.430, реєстраційний номер НОМЕР_1 , власником якого є Колективне підприємство «Комбінат виробничих підприємств» (код ЄДРПОУ 40998603); напівпричіп VAN HOOL S-338-27, реєстраційний номер НОМЕР_2 , власником якого є TOB «ТІР ТРАК СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40998603) та фактичним користувачем яких є ТОВ «ТІР СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 40998603); три уламки передньої кузовної частини автомобіля DAF AF XF 95.430; велосипед «Formula Suzuki S» чорного кольору, власником якого є ОСОБА_6 шляхом позбавлення права відчуження та розпорядження майном.

Ухвала про арешт тимчасово вилученого майнапідлягає виконанню негайно слідчим СВ Зміївського відділу поліції ГУНП в Харківській області капітаном поліції ОСОБА_4 , на якого покладено обов`язок визначення місця зберігання тимчасово вилученого майна, щодо якого застосовано арешт.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів зі дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЗміївський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення04.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92640572
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Судовий реєстр по справі —621/2986/20

Ухвала від 04.11.2020

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Бібік О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні