Ухвала
від 21.10.2020 по справі 759/17717/20
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/5243/20

ун. № 759/17717/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2020 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання Старшого слідчогослідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Київськійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 про накладення арешту у досудовому розслідуванні, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110000000715, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.06.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ :

Старший слідчийслідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Київськійобласті капітанполіції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно, яке перебувало у фактичному володінні та користуванні ТОВ «АЗВІРТ», (код ЄДРПОУ 40822967) та представництво Азвірт ММС (код ЄДРПОУ 26628084), а саме: два поліетиленових пакетів чорного кольору із піском.

В ході досудового розслідування встановлено, що У провадженні слідчого управління головного управління Національної поліції в Київській області перебувають матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020110000000715, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.06.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у невстановлений досудовим розслідуванням місці, дату та час керівник ТОВ «Сенленд» (код ЄДРПОУ 40001078) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлюючи відсутність у даного підприємства відповідних дозвільних документів, а саме: спеціального дозволу на користування надрами та акту гірничого відводу, вирішив організувати незаконний видобуток корисної копалини, а саме піску під час проведення капітального ремонту водойми с. Семиполки Калитянської об`єднаної територіальної громади, яка розташована в адміністративних межах Семиполківської сільської ради Броварської району Київської області (координати водойми на карті Google 50.716017.30.916694) з метою незаконного збагачення в особливо великих розмірах.

Реалізуючи свій злочинний умисел, в невстановленому досудовим розслідуванням час та місці ОСОБА_4 , обіймаючи посаду керівника ТОВ «Сенленд» (код ЄДРПОУ 40001078) та відповідно до статуту вказаного товариства будучи службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, достовірно знаючи, що в очолюваним ним підприємством відсутній спеціальний дозвіл на користування надрами та акт гірничого відводу, діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, використовуючи свої права як керівника ТОВ «Сенленд», які полягали у здійсненні керівництва поточною господарською діяльністю товариства, всупереч інтересам останнього, організував незаконний видобуток корисної копалини, а саме піску під час проведення капітального ремонту водойми с. Семиполки Калитянської об`єднаної територіальної громади, яка розташована в адміністративних межах Семиполківської сільської ради Броварської району Київської області (координати водойми на карті Google 50.716017.30.916694), не зважаючи на відсутність у зазначених підприємств відповідного спеціального дозволу на користування надрами та акту гірничого відводу в межах с. Семиполки Калитянської об`єднаної територіальної громади, яка розташована в адміністративних межах Семиполківської сільської ради Броварської району Київської області, які є обов`язковим відповідно до вимог природоохоронного законодавства, за допомогою невстановлених досудовим розслідуванням осіб з числа працівників ТОВ «Сенленд», які не були обізнані про наявність у свої діях злочинного умислу, незаконно здійснили роботи по незаконному добуванні корисної копалини, що становить особливо великий розмір.

З метою реалізації вказаного злочинного умислу ОСОБА_4 , в невстановленому досудовим розслідуванням час та місці всупереч п.3 постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 № 557 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на проведення робіт на землях водного фонду», ст. 19 Кодексу України «Про надра», ст. 86 Водного кодексу України, пред`явив керівнику ТОВ «Азвірт» (код ЄДРПОУ 40822967) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та представнику ТОВ «Азвірт» ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 складені та підписані ним видаткові накладні та договори поставки добутого піску із водойми селища Семиполки Калитянської об`єднаної територіальної громади, яка розташована в адміністративних межах Семиполківської сільської ради Броварського району Київської області (координати водойми на карті Google 50.716017.30.916694).

У подальшому,керівник ТОВ«Сенленд» (кодЄДРПОУ 40001078) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,з метоюдоведення свогозлочинного умислудо кінця,направленого нанезаконне привласненнягрошових коштіву особливовеликих розмірахвід незаконнодобутого піску,достовірно знаючи,що відсутнійу підприємствспеціальний дозвілна користуваннянадрами таакт гірничоговідводу,діючи умисно,протиправно,з корисливихмотивів,використовуючи своїправа яккерівника підприємства ТОВ«Сенленд»,які полягалиу здійсненнікерівництва поточноюгосподарською діяльністюпідприємства,всупереч інтересамостаннього незважаючи навідсутність узазначених підприємствдозволу накористування надрамита актугірничого відводу,використовуючи найманихними працівниківіз числаневстановлених досудовимрозслідуванням осіб,організували незаконніроботи повидобутку кориснихкопалин,а саме:піску,за допомогоювільно найманихним працівниківіз числаневстановлених досудовимрозслідуванням осіб,які неусвідомлювали вдіях ОСОБА_4 , злочинного умислу на привласнення грошових коштів у особливо великих розмірах від незаконно добутого піску у особливо великих розмірах у ввіреному йому підприємстві та довівши свій злочинний умисел до кінця, незаконно заволодів грошовими коштами у особливо великих розмірах, тим самим Державі в особі Семиполківської сільської ради Броварської району Київської області, нанесені збитки у особливо великих розмірах.

Так, в ході проведення негласних слідчих (розшукових дій) встановлено незаконний видобуток піску посадовими особами ТОВ «Сенленд», які за допомогою земснаряду здійснюють гідронамив корисної копалини та складують його на земельну ділянку в адміністративних межах Семиполківської сільської ради Калитянської ОТГ Броварського району Київської області за GPS-координатами50.716017.30.916694 та здійснюють реалізацію незаконно добутого піску на земельну ділянку за кадастровим номером 3221288800:03:008:0028 ТОВ «Азвірт» де в подальшому транспортують даний пісок на узбіччя автодороги М 01 Е 95 за кадастровим номером 3221280800:10:003:0021 для подальшого використання ремонту дороги М 01 Е 95.

15.10.2020 на підставі ухвали слідчого судді № 1-кс/759/4852/20 справа № 759/16087/20 проведено огляд земельної ділянки за кадастровим номером 3221280800:10:003:0021 та вилучено речові докази, які зазначені в ухвалі слідчого судді та інші знаряддя вчинення кримінального правопорушення, а саме:

-Пісок, який знаходиться в двох поліетиленових пакетів чорного кольору,і які мають суттєве значення для розслідування даного кримінального провадження та прийняття процесуального рішення в ньому.

В судове засідання слідчий не з`явився. Прокурором відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_7 було подано до суду заяву про розгляд вказаного клопотання без його участі, вимоги заявлені в матеріалах клопотання підтримує та просить задовольнити з підстав викладених в матеріалах справи.

Дослідивши клопотання і додатки до нього, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Так, згідно з ч. 1ст. 131 КПК України- заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Статтею 170 КПК Українипередбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 КПК України.

Згідно ч. 10ст. 170 КПК Україниарешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої було вилучено. Оскілки вилученні речі та предмети мають істотне значення у кримінальному провадження, значення речових доказів, виникла необхідність у накладенні на них арешту.

Згідно ч. 2ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої було вилучено. Оскілки вилученні речі та предмети мають істотне значення у кримінальному провадження, значення речових доказів, виникла необхідність у накладенні на них арешту.

Так, у зв`язку з вищевикладеним слідчий суддя вважає наявними підстави для накладення арешту даного майна, оскільки слідчим доведено, що у разі незастосування такого заходу забезпечення існують ризики приховування, відчуження цього майна.

Таким чином, суд приходить до висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170-173,175,309,372,392,532 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання Старшого слідчогослідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Київськійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 про накладення арешту у досудовому розслідуванні, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110000000715, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.06.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучене майно, яке перебувало у фактичному володінні та користуванні ТОВ «АЗВІРТ», (код ЄДРПОУ 40822967) та представництво Азвірт ММС (код ЄДРПОУ 26628084), а саме:

-два поліетиленових пакетів чорного кольору із піском.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу92642459
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —759/17717/20

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні